Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. November 21. Csütörtök  Olivér

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Egy reggel felébredtem, és azt mondtam: sajtot fogok készíteni”

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2020.03.30. 13:05

Lepés Bea kézműves sajtkészítő őstermelő, kiváló minőségű tehéntejből készült sajtkülönlegességeivel méltán tagja a Slow Food-CE projekt keretén belül megrendezésre kerülő Termelői kispiacnak.

- Honnan jött a sajtkészítés gondolata?

- Mi egy ideig tanyán éltünk. Egyébként én eredetileg budapesti lány vagyok és harminchárom éves koromban költöztünk le tanyára. Megpróbáltam magam elég sok mindenben, míg egy reggel felébredtem és azt mondtam: sajtot fogok készíteni. Először csak saját magunknak próbáltam készíteni, aztán természetesen sorra jöttek a barátok, ismerősök is. Egy idő után már az egész konyhámban sajtok sorakoztak mindenfelé, ezért indokolttá vált egy különálló kis műhely kialakítása. Azóta hivatásszerűen végzem ezt a mesterséget és próbálom a legjobb tudásom szerint elkészíteni a sajtokat.

- Mennyire volt nehéz feladat elindítani az üzletet?

- Könnyű nem volt, bár nagy nehézségekbe sem ütköztünk. Igazából, ami nehézséget jelentett számunkra, minthogy tanyán éltünk, onnan nehéz volt a mozgás és ezáltal a felvásárló piac kialakítása is. Régi vágyam vált valóra, hogy Kecskeméten élhessek, mikor megtudtam, mint őstermelő, negyven kilométeres körzetben árulhatom a termékeimet. A kész sajtokkal elindultunk Kecskemét felé. Először még különböző, pár napos fesztiválokon jelentünk meg. Az oda-vissza utat, a napi nyolcvan kilométert mindennap meg kellett tennünk, ahhoz, hogy legyen értelme a tevékenységünknek. A távolság miatt meghoztuk a döntés, megváltunk a tanyánktól és ide költöztünk Katonatelepre, ahol kialakítottuk a jelenlegi műhelyünket. Jó döntést hoztunk, mert a Lepke sajtunk szerencsére egyre nagyobb körben vált,- válik ismertté, kedveltté.

- A sajtok alapanyaga a tej, honnan származik?

- Két saját állatunk él bértartásban, mivel itt nálunk nem tudunk nekik helyet biztosítani. Akik sajttal foglalkoznak általában azért szoktak készíteni, mert több tehenet tartanak, nagyon sok a tej és nem tudnak vele mit kezdeni. Én ennek éppen az ellenkezője voltam. Nekem azért lett tehenem, mert sajtot szerettem volna készíteni. Egyébként tervezzük a tehén állományunk bővítését, de ez még a jövő kérdése.

- Milyen eljárással készülnek a sajtok?

- Sajtjaink teljesen kézművesek. Semmilyen gépet nem veszünk igénybe. Minden munkafolyamatot kézzel csinálunk. Nagy lábasok, illetve gázzsámoly, melyek segítik a munkánkat. Természetes tejoltót használunk és semmiféle adalékanyagot és tartósítószert nem teszünk a termékeinkhez. Sajtjaink nagy odafigyelést igényelnek. Azt szoktam mondani. hogy a sajtkészítése olyan, mint akinek gyereke van, folyamatosan szemmel kell tartani. Mindennap foglalkozni kell velük ahhoz, hogy megfelelő módon érjenek és a legjobbat hozzuk ki belőlük. Mindennap le kell őket forgatni. Van olyan típusú sajt, amit sós vizes oldattal kell átmosni. Odafigyelést igényel a szellőztetése is, mert ha nem kapnak elég levegőt, akkor fennáll a penészedés.

- A sajtokat hogyan, milyen módon tárolják?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A sajtok tárolásának a legideálisabb egy jó kis nedves pince lenne, amivel mi még nem rendelkezünk. Hűtőben tároljuk őket. Szinte minden sajtunknak van egy külön hűtője, illetve az érlelt sajtjaimat sajtviasszal is bevonom. Ez azért szükséges megoldás, mert ebben a kéregben is tökéletesen szellőzik és érik a sajt. Őket például borhűtőben tárolom, mert ez a fajta hűtő párásít.

Egyébként ezek a sajtok nem romlanak meg, mert valójában minél idősebb egy sajt, annál érettebb és az csak a javára válik. Egyedül a füstölt termékek, amikre azt mondhatom, hogy két hét után már nem olyan tökéletesek. Ezek élvezeti értéke, három-négy nappal a füstölés után a legjobb. Fontos az érési folyamatok betartása is. A trappista sajtot öt hétnél előbb nem ajánlatos megvágni. Vagy például a parmezán sajt is egy év után éri el a valós élvezeti értékét. Megjegyezném, hogy az a sajt, amit a nagyáruházakban trappista név alatt fut, köszönő viszonyban sincs az eredeti sajttal. Mint minden sajttal, a trappista sajttal szemben is vannak követelmények, melyeknek meg kell felelni. Ilyen a formája, a kérge, a színe, a benne található röglyukak kinézete. Illetve meg van adva az öthetes érési idő is, melyet mindenképpen be kell tartani.

- Milyen típusú sajtokat készítenek, illetve az előállítási metódusok között, milyen különbségek vannak?

- Kizárólag érlelt típusú sajtokat készítek. Kínálatomban megtalálható trappista sajt, ementáli, francia, olasz típusú, kéksajt. Illetve létezik egy saját tervezésű, rúzzsal érő sajt, amivel még vannak terveim a jövőre nézve. A sajtok már abban is különböznek, hogy milyen hőfokon oltjuk, illetve kultúrázzuk be őket. Az érlelt sajtok utómelegítést igényelnek, míg a gyúrt sajtok, mint a parenyica, nem. Aszalt szilvával, paradicsommal és olajbogyóval szoktam betölteni őket. Sajtjaimat bükkfával füstölöm egy házilag elkészített füstölődobozban.

Az érlelt sajtokban csak szárított fűszereket teszek: chilit, egész borsot, provanszi fűszerkeveréket. Ezenkívül létezik még a faszénporral érő sajtom, amely egy aktív, orvosi szénnel készül. Ez egyébként egy fehérpenésszel érő lágy sajt.

Büszkeségünk a kék sajtunk, ez egy rokfort típusú sajt, melyet három éve szerettem volna elkészíteni, de soha-soha nem sikerült. Tavaly nyáron végre megtört a jég. Olyannyira jól sikerült elkészítenem, hogy a hetedik Országos sajtmustrán bronzérmet nyertem vele.

- Mi a véleménye a mi sajtfogyasztó társadalmunkról?

- Nagyon örülök, hogy már egyre több kecskeméti meri, igényli az érlelt sajtok kóstolását, fogyasztását. Úgy gondolom, Magyarországon a sajtkultúra most még talán nagycsoportos óvodás korban jár. Van még mit tanulnunk. Erre kiváló célt szolgálnak a piacok, mint a Slow Food termelői kispiac is, mely közelebb hozza a fogyasztót a termelőhöz. Megismerhetjük egymást és ezáltal kialakulhat közöttünk a kölcsönös bizalom.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies