Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Július 18. Csütörtök  Frigyes

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Beáta és Luca a világ körül: Szerelem a korona idején

2020.04.05. 10:15

Már hetedik hónapja volt úton Matuszka Beáta és Luca Bergamini, amikor teljesen a feje tetejére állt a világ. Ők látták, mi a helyzet Thaiföldön, hogyan védekeznek Vietnámban a vírus terjedése ellen, most pedig épp Japánban várják, hogy jobbra forduljon a helyzet. Olvassák el világjáró párosunk legfrissebb beszámolóját!

Évekkel ezelőtt kezdtük el a világkörüli út tervezését, amikor még a legnagyobb problémánknak az tűnt, hogy vajon elkapjuk-e a maláriát vagy a dengue-lázat, beengednek-e pár országba, mert több hónapnyi gyógyszeradagot hurcolok a kézipoggyászomban, vagy hogy mennyire lesz problémás néhány országban a szállásfoglalásnál, hogy nem vagyunk házasok. Esetleg, hogy be tudjuk-e tartani a költségvetést, aminek az egyik eleme az átlagos repjegyár volt, ami kontinensen belül 30 ezer forint, kontinensek között pedig 150 ezer forint volt pár hónapja.

Már 7. hónapja voltunk úton, amikor teljesen a feje tetejére állt a világ. Egyik pillanatról a másikra azt vettük észre, hogy az összes ország bezárta a kapuit előttünk, leállt a kereskedelmi repülés, és ha esetleg tudnánk is valamerre menni, az sem 30 vagy 150 ezer forintba, hanem 1-5 millió forintba kerülne már – mármint, ha épp nem törlik a járatokat, amivel a pénzünket is elveszítenénk. Mivel Magyarország lezárta a határokat a külföldiek előtt, Olaszországban pedig csak akkor lehet közlekedni, ha a bejelentett lakcímére megy az ember, így egyikünket sem engednék fel a másik országába tartó járatra, hónapokra elszakítva minket, ha visszatérnénk Európába. Az út előtt albérletben éltünk, így otthoni munkahely és lakás nélkül Ázsiában legalább együtt tölthetjük a karantén napjait.

A macikat is védeni kell!!!A vírusból és az az elleni védekezésből itt sem lehetett érezni semmit hónapokig. Már Thaiföldön voltunk második hónapja, amikor felröppentek a hírek, hogy a holdújév közeledtével és a gyakori utazásokkal gyorsabban fog terjedni Ázsiában a vuhani vírus, de annak ellenére, hogy Thaiföld akkor már a második legtöbb fertőzöttel rendelkező ország volt, még mindig úgy gondolta mindenki, hogy Kínán túl nem fog pusztítani jelentős mértékben a betegség.

Ekkor már otthonról is mesélték, hogy az emberek elkezdtek félni az ázsiaiaktól, még akkor is, ha évek óta nem jártak Ázsiában a boltokat és éttermeket üzemeltető emberek, sőt, még nem is kínaiak – ekkor jelentek meg a kirakatokban a „mi vietnámiak vagyunk” feliratok. Nem kellett sokat várni, február végén a vietnámiak mutogattak és zavarták el a külföldieket, mert az „ázsiai vírusból” hirtelen „európai vírus” lett – sajnos a xenofóbia ilyenkor azok ellen irányul legtöbbször, akik tudják, hogy nem az adott egyén hibás és, hogy az ilyen nehéz időkben leginkább az összefogás hasznos és nem a széthúzás. Sajnos mi is személyesen tapasztaltuk az idegengyűlöletet: a buszokra nem engedtek fel olaszokat és Lucaért a rendőrség is eljött az egyik hotelünkbe, pedig hónapok óta nem jártunk Európában és ezt az útlevelünkben levő pecsétekkel is tudtuk bizonyítani.

A különböző országok különféleképpen és különböző idővonal mentén viszonyultak a helyzethez. Ottjártunkkor januárban Thaiföldön és Kambodzsában a vírus egy távoli dolognak tűnt, amikor pedig Vietnámba léptünk, akkor ott már hetek óta nem voltak új megbetegedések, így biztonságban éreztük magunkat. Ennek ellenére mégis ebben az országban volt a legmagasabb fokú a védekezés: mindenhol mérték a lázunkat (például a szállásokon naponta, Cat Ba szigetén pedig a hajóra való fellépés előtt), mindenhova ki volt rakva kézfertőtlenítő (még a fákra is), illetve edukációs üzenetek voltak felaggatva szerte a városban.

Sajnos a védekezés ellenére, több hét nyugalom után, visszatért Észak-Vietnámba a vírus. Akkor mi már délen voltunk és megvolt a repjegyünk Japánba és abban bíztunk, hogy az ott tölthető 3 hónap alatt lenyugszik valamelyest a helyzet. Már indulás előtt álltunk, amikor pár órán belül sorra jöttek a hírek: lezárták Olaszországot, Malajziát, Thaiföldet, Ausztráliát, Új-Zélandot, Tajvant, Magyarország nem enged be külföldit...

Gyakorlatilag az összes lehetőség lezárult az orrunk előtt. A családunkkal és a barátainkkal naponta tartjuk a kapcsolatot, a háborút megélt idős olaszok szerint olyan a helyzet ott, mint a háborús évek alatt, azzal a különbséggel, hogy most láthatatlan az ellenség.

Csupán pár nappal a Japánba való belépésünk után itt is lezárták a határokat, viszont a világ többi részéhez hasonló védekezést itt jelenleg még nem tapasztalunk. Bár itt is az emberek 90%-a hord maszkot (ez ázsiai szokás, hogy ne betegítsék meg a többieket, illetve Japánban elvileg az allergiaszezon alatt is használják, nem a mostani idők hozták divatba) és a boltok és éttermek előtt is található kézfertőtlenítő, mégis tele van a belváros, sorban állnak az emberek az éttermek előtt és a kérés ellenére is sokan kiülnek megtartani a cseresznyevirágzás alatt a pikniküket, a hanamit.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Szerencsére megfizethető szállást csak a külvárosokban találtunk, így akkor sem találkozunk emberekkel az utcán, ha bevásárolnunk kell. Mióta elhalasztották az Olimpiát, naponta dőlnek meg a rekordok az új betegek számát illetően, viszont kijárási tilalmat nem rendeltek el egyelőre, csak kérik a lakosokat, hogy ne mozduljanak ki esténként vagy hétvégenként.

Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint várni, hiszen naponta változik a helyzet, ebben a járattörlési hullámban 2 hétre előre nem is érdemes repjegyet venni, az elkövetkező napokra pedig kifizethetetlenül drágák a jegyek. Ezidő alatt, munka hiányában tanulunk: nyelveket és új szakmákat, szerencsére online rengeteg iskola nyitotta meg a kapuit a karantén idejére. Szabadidőnkben pedig behozzuk a lemaradásunkat olvasás terén, ilyen nehéz időkben pedig érdemes klasszikusokhoz is visszanyúlni, a 70 éve Tolkien tollából íródott sorok még ma is nagyon igazak.

"Nem örülök, hogy épp az én életemben kellett így történnie – sóhajtott Frodó.

– Én sem – bólintott Gandalf –, és senki se örül, hogy ilyen időket kellett megérnie. De hát nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk."

(J.R.R. Tolkien: A Gyűrű Szövetsége)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies