Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 14. Kedd  Bonifác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Turai Laura

2021.05.19. 13:31

Hodánics Tamás református lelkipásztor a járvány alatt is szakmai tudását bevetve fogja a betegek kezét, figyelemmel kíséri, segíti „a test börtönében” vergődő lélek istenkeresését, s emellett az egészségügyben dolgozókat is támogatja a hit, az ima erejével. A legmélyebb tehetetlenség béklyóját hordozó betegek sorsát is szívén viseli. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház intézeti lelkészét kérdeztük munkájáról.

 

– Milyen út vezetett a kórházlelkészségig? Állomás vagy beérkezés ez?

Gyülekezeti lelkészként szolgáltam nagyon sokáig, s a szolgálatom elején már segédlelkészként is olyan csoportok pásztorolását kaptam, ahol lelkigondozói szemmel kellett jelen lenni. Én mindig úgy éreztem, hogy erre van elhívásom, adottságom – nagyon szerettem csinálni, nagyon szeretem csinálni. Aztán, amikor három éve lehetőség nyílt arra, hogy a kórházban szolgáljak és megkérdezték, hogy vállalnám-e, nagyon pici hezitálás után rögtön igent mondtam. A szenvedélybeteg-ellátó rendszerben szolgáltam korábban, felépülő szenvedélybetegeket segítettem, s meg is maradt ez a terület, ehhez pedig nagyon közeli már a kórházi miliő, a kórházlelkészi szolgálat.

Mint minden esetben, a lelkészek elhívásra mondanak igent, van egy külső, illetve van egy belső feltételrendszer, aminek meg kell felelni.

A külső nyilván azt jelenti, hogy alkalmas-e az adott személy a lelkészi szolgálatra, teljesíti-e az ezzel járó kötelezettségeit, vizsgáit, stb. A belső pedig, hogy igent tud-e mondani azokra a szolgálatokra, amikre megbízást kap. Az én esetemben, itt a kórházban, mindkét feltétel teljesült. Igent is mondtam, tudtam rá igent mondani, belső elhívást is éreztem és megvoltak hozzá azok a képesítések is, amik elvárások ebben a szolgálatban. 

– Növekedett-e a hit a járvány alatt?

Korábban is többször találkoztam ezekkel a betegekkel, beteg-hozzátartozókkal vagy dolgozókkal, akik számára fontos a hit; nem érzem úgy, hogy e tekintetben rossz lett volna a tapasztalati mintám, de azt meg tudom erősíteni, hogy a betegségek – és most ez a járvány különösen – is felerősítik az igényt a hit, a spiritualitás irányába.

Mondhatom azt, hogy az emberek nyitottabbak, többet kérdeznek, jobban közelednek a hit dolgaihoz, vagy éppen megerősödtek a hitükben, úgyhogy lehet arról beszélni, hogy ez a járványos időszak hozzájárul ahhoz, hogy az emberek inkább közelednek a hit világához.

– Van-e esetleg olyan történet, megtéréstörténet, melyet szívesen megosztana az olvasókkal?

Minden beszélgetés egyedi és valahol mindegyik meg is érint engem. Nyilván egyszerűbb, hogyha valaki már a gyógyulásban, a felépülésben van közel és abban érintett, látja a hazatérés pillanatát és várja ezt – ebben könnyebb kísérni egy beteget. Nehezebb akkor, amikor a diagnózist állítják föl vagy a vizsgálatok bizonytalanságot szülnek, szorongást és félelmet, és talán a legnehezebb csoport, amikor a diagnózis megvan és rossz kimenetelt jelez, vagy akár már nagyon behatárolt, hogy közel a halál, és ebben a megelőlegezett gyászban kell segíteni a betegnek vagy a családnak is, hogy felkészüljenek rá. Nagyon sok megható élmény, sok-sok történet van, amit fel tudok idézni.

A legfrissebbek közül talán a következő történetet emelném ki: volt egy kedves betegünk, aki felkészülten várta ezt az utolsó órát, a halál pillanatát, az átlépést, orvosi kifejezéssel: az exitet. Nagyon szép beszélgetéseink voltak, ahogy hitében erősödött, miközben testében gyengült. Ahogy együtt tudtunk sírni és még talán voltak egy kicsit derűsebb pillanatok is, miközben felidéztük az életének szép állomásait, eseményeit, amiért hálás tudott lenni, s ez a hála és a felkészülés együtt haladt párhuzamosan.

Megható számomra visszaemlékezni, ahogyan átaludt – ahogy itt mondjuk, meghalt, elaludt –, de úgy gondolom, hogy én, ő és a család is hihet abban, hogy odaátra ébredt. Sok történet van még, amit fel tudnék idézni, akár a covid-osztályon: amikor félelem, feszültség, szorongás volt a betegben, hogy vajon mi történik, hogy épül föl, mi lesz vele. Jó volt átélni sokukkal azt, ahogy napról napra könnyebb volt a helyzet, s akkor szinte nevetve, vagy legalábbis egyfajta nagy derűvel tudták elhagyni a kórházat, mert Isten ebben is segítette őket – természetesen az egészségügyi rendszer is ott állt mellettük – és végső soron jóérzéssel távoztak. Kedves pillanatok továbbá azok is, amikor utólag hív föl valaki telefonon, hogy már otthon van, köszöni a látogatásokat, a beszélgetéseket, sokat jelentettek neki, megerősödött általuk. Ilyenkor együtt tudok örülni ezekkel a betegekkel, akik már otthon vannak, s már nem betegek.

– Adhat-e reményt ott, ahol az orvosok szerint már nincs remény?

Lelkészként-lelkigondozóként én a beteghez tudok csatlakozni. Legtöbbször nem is kérik, hogy mondjak valamit – együtt imádkozunk, de inkább én hallgatom őket és ők mondják el az érzéseiket, gondolataikat, betegséggel-gyógyulással kapcsolatos reményeiket, hitüket. Nem szoktam megcáfolni a beteget, ha van egy élő reménysége, de én azt tapasztalom, hogy általában realisták is. Objektív és reális képük van a betegségükkel kapcsolatosan. Halálos kimenetelű betegségben, illetve ilyen diagnózisban nagyon sok esetben azt tapasztaltam meg, hogy a beteg úgy tud imádkozni vagy úgy tud gondolkodni: „bárcsak változna a diagnózis!”. Tudok olyanról is, hogy változott, vagyis mindenki szeme láttára és nagy csodálkozására meggyógyult egy beteg, de ez ritka. Ugye ezt szokták kérni, kívánni a betegek, de tudomásul veszik azt, hogy emberileg nézve ez nem okvetlenül történik meg. Ilyenkor nyitottak arra is, hogy ha meg kell halni, akkor ezt az utat járják be és ebben kapjanak erőt. Örülnének neki, ha máshogy alakulna, más lenne a helyzet, és az imádságaimban én is ezt tudom kérni. Várjuk a csodát, de ha nem történik meg, ha az egészségügyi rendszerben nem tudnak segíteni, akkor arra kell készen állnia és erősnek lennie, ami várható. Ebben a realizmusban, ebben a kettősségben vannak a betegek.

– Mi a legnehezebb a munkájában? Miből tud töltekezni a mindennapokban?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Egyértelműen a haláleseteket szoktam én is nagyon a szívemre venni és kicsit én is bevonódom a gyászba a családdal.

A beteggel együtt egy kicsit én is átélem azt az utat, amit bejár. Nehéz számomra, amikor végigkísérek valakit ezen az úton, ebben a szenvedésben, a fájdalomban a halálig. Gyakran ezeket az eseteket később fel is kell dolgoznom, ebben kérek segítséget, ha szükség van rá. Lelkész kollégákkal tudunk erről beszélni, szupervízióban, tehát van segítség, igénybe is kell venni. A személyes feltöltődésemben sokat jelent egyrészt az a hit, amiben én élek, tehát az imádság, az igeolvasás, de nagyon szeretek zenét hallgatni, az is feltölt, megerősít.

 

A családdal való együttlét úgymond teljesen átkapcsol egy másik világba. Három gyermekem van, feleségemmel együtt a közösen eltöltött idő így sokat jelent. A természetjárás az, ami még engem külön is fel tud tölteni, hogyha egyedül megyek ki, távol mindentől, mindenkitől. Bent a természet csendjében egyfajta istenközelséget megélve – szeretem ezt a fajta feltöltődést.

– Mi az, ami a járvány alatt változott a betegekkel való kapcsolattartásban és a körülményekben?

Korábban több segítséget kaptunk kintről önkéntesek, kórházi önkéntesek részéről, most erre – sajnos – nem feltétlenül van lehetőség a járványhelyzet miatt. Érezhető különbség az is, hogy a járvány előtt a hozzátartozók gyakran be tudtak jönni a betegekhez és ez segítette őket. Ez a fajta kapcsolat egyfajta védőhálót jelentett a számukra. Ez nagyon hiányzik, hiszen elővigyázatosságból a kórházi önkénteseink sem jöhetnek be, és a hozzátartozói látogatások is ritkultak. Az a fajta feszültség, ami a betegeken is látható, nehezíti a szolgálatot és az egészségügyi dolgozóknál is azt látom, hogy sokkal nagyobb a teher. Nyilván, amennyiben lehet, őket is szívesen segítem és támogatom. Ez a fajta feszültség érezhető sokkal inkább most, mint korábban. Talán azt is a nehézségekhez írnám, hogy még nem lehet látni egyértelműen a járvány végét. Napról napra abban kell élni, hogy azt kívánjuk, bárcsak vége lenne ennek a járványos időszaknak. Az egészségügyi rendszerben dolgozóknak is újra és újra szükségük van valamiféle megújulásra. Azzal is együtt kell tudni élni továbbá, hogy szinte percről percre változhat körülöttünk minden. Bízom abban, hogy a vakcinák segítségével, és az egymás iránti felelős magatartással hamarosan magunk mögött tudhatjuk a járványt.

 

Ami viszont jó, hogy sokkal inkább összekapcsolódunk azokkal, akikkel eddig is segítséget jelentettünk egymás számára munkatársként.

Úgy érzem, hogy az emberi kapcsolatok erősödtek is, sokkal inkább érezhetjük azt, hogy egymásra utalva milyen fontosak vagyunk egymásnak, egyfajta mélységet is lehet látni ezekben a kapcsolatokban. Ez például mindenképpen előny és sokan elgondolkodtak azon, hogy az élet minőségét miként tudják jobban és mélyebben átélni, megélni. Az is látszik, hogy nagyon sokan csendesedtek el, gondolták át az életüket, jövőjüket, terveiket és ebben azért van változás.

– Lélekgondozásról beszélünk „a test börtönébe zárt lélek” gondozásáról… Mely szavak, gondolatok, üzenetek hatnak legfelszabadítóbban a betegekre?

Nemrég voltam bent az intenzív osztályon, a Covid intenzíven, és egy lélegeztetőgépre kötött beteghez beszéltem. Hiszem azt, hogy hallja, meghallja, hogy valahol a tudatalattijába megérkeznek ezek az üzenetek. Bár ő nem tud beszélni, nem tud úgymond más életjelet adni, minthogy látjuk, a gépek jelzik, hogy életben van és életben tartják – ebben a nagyon válságos állapotban szoktam azt mondani: tudja, Isten ott van vele folyamatosan ebben a végtelenül kiszolgáltatott és nehéz élethelyzetben. Zsoltáridézeteket szoktam még ehhez csatolni, mondjuk egy 23. zsoltárt idézek például, hogy Isten mint jópásztor ott van, fogja és vezeti, a legnehezebb időszakban is biztos jelenlétet kínál. A másik, amit üzenetként át szoktam adni, hogy – ha családtagokkal, a barátokkal is beszélek és tartom a kapcsolatot, híd szerepet is betöltve -, hogy nagyon szeretik őt.

Hiszem azt, hogy ez a szeretet is, amit így tolmácsolok szavakban, megerősíti és a gyógyulás folyamatában segítheti a beteget. Hogy tudja, hogy bár nem lehetnek ott a családtagjai, és kicsit helyettük is én szorítom meg az ő kezét vagy simogatom meg a fejét, de valójában a család szeretetét adom át.

Nagyon fontosnak tartják, tudjon róla, a háttérben imádkoznak érte, hazavárják, kívánják, hogy mindent tegyen meg ő is, küzdjön azért, hogy felépülhessen. Ez a fajta kettős szeretet, Isten szeretete és az ő családtagjai, barátai, ismerősei szeretete ott van vele, ez mindenképpen megerősítőleg hat – ez a tapasztalatom.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies