Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 14. Kedd  Bonifác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Beteg voltam és meglátogattatok” – ez a jézusi mondat az egyházak betegek felé végzett szolgálatának kiindulópontja. De hogyan valósul meg ez a gyakorlatban? Összeállításunkban előbb Hodánics Tamás református lelkipásztorral, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház intézeti lelkészével ismerkedhetnek meg, majd Hulej Enikő evangélikus lelkész és Harbula István atya beszél arról, miért fontos számukra, hogy lelki támogatást biztosítsanak az egészségügyi gondokkal küzdő gyülekezeti tagoknak.

Társul szegődni az úton, amelyen a beteg jár

Fehér köpeny a munkaruhája, de nem orvosként vagy ápolóként vesz részt a gyógyító munkában. Amikor igent mondott az állás betöltésére, tisztában volt azzal, hogy nehéz szolgálatot vállal. Nemcsak az egészségügyi kockázatokkal számol nap mint nap, hanem a lelki megpróbáltatásokkal is. Hodánics Tamás kórházlelkész a járványügyi veszélyhelyzetben is igyekszik aktívan ellátni feladatát.

Hodánics Tamással először még bő másfél hónapja beszélgettünk, a rendelőintézetben található szobájában. Akkor abból az apropóból kerestük fel őt, hogy egy jövőbeli, az egyházak betegek felé végzett szolgálatát bemutató összeállításban szólaltassuk meg őt. Azóta nagyot fordult a világ… Második hullámban érkező kérdéseinket például már nem személyesen, hanem írásban, a „home office” védettségéből tettük fel neki. Alább e két impulzus alapján mutatjuk be, mit is jelent számára kórházlelkésznek lenni.

Hodánics Tamás kórházlelkészA Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház több mint húsz éve alkalmaz főállásban intézeti lelkészt; Hodánics Tamás református lelkész 2017 októbere óta tölti be ezt a státuszt. Munkakörénél fogva egyszerre szolgál a betegek és hozzátartozóik, illetve az egészségügyi dolgozók irányába, és lelkigondozóként, mentálhigiénés szakemberként segíti őket. A Kecskeméti Református Egyházközség kórházmisszióért is felelős lelkipásztoraként pedig másodmagával ő látogatja a gyülekezet kórházba kerülő tagjait, illetve a református istentiszteleteket is ő tartja.

Proaktív szemlélettel igyekszik ellátni a feladatát, de az intézmény méreteinél fogva – a kórház két telephelyen, összesen 1800 betegággyal, közel 2500 dolgozó munkája révén működik –, nem tud mindenkivel személyes kapcsolatot kialakítani. Így a legtöbbször konkrét hívásra megy oda a betegekhez; az erre irányuló igényt olykor a betegek maguk jelzik felé, máskor a hozzátartozókon vagy az egészségügyi dolgozókon, netán az önkéntes beteglátogató csoport tagjain keresztül jut el hozzá a kérés.

– Próbálok társul szegődni azon az úton, amelyen a beteg jár. Más olyas beteggel beszélgetni, aki műtétre, kezelésre vár és más olyannal, aki már túl van egy beavatkozáson. Más, ha erőteljesen jelen van a gyógyulás ígérete, más, ha egy maradandó állapotváltozással kell megtanulnia együtt élni a betegnek, és megint más, ha az orvosi diagnózis szerint már nincs remény… Ilyenkor az elkísérés, az átkísérés a feladatom.

A helyzetből adódóan van, hogy csupán egyszer-kétszer találkozik a beteggel, más esetben hosszabb időn keresztül tartják a kapcsolatot egymással – nem ritkán pedig a kórházi tartózkodást követően is jelentkezik nála egy-egy beteg, és beszámol neki arról, hogyan alakult az élete.

A betegekkel való beszélgetések során arra törekszik, hogy a felszínre hozza az őket nyugtalanító kérdéseket. Ha szükséges, segít megfogalmazni, kimondani is ezeket. Arra törekszik, hogy ne sablonos konzervválaszokkal feleljen nekik, hanem a saját válaszaik megtalálásában segítse az érintetteket.

– A felmerülő kérdések igen gyakran így foglalhatók össze: miért pont velük történik mindez? Vannak, akik kifejezetten büntetésként vagy sorscsapásként élik meg a betegségüket, és vannak, akik saját magukat okolják azért, hogy ide jutottak. És sokan vannak azok is, akik egyfaja megnyugvást keresnek a történetben, és arra koncentrálnak, hogy mi lehet az, ami következményként mégis áldássá válhat a számukra: hogyan fogják átalakítani az emberi kapcsolataikat, leépíteni a felesleges dolgokat az életükben vagy épp hogyan fognak sokkal bátrabb döntéseket hozni a jövőjüket illetően.

Azt, hogy milyen alapállásból beszélget egy-egy beteggel, az határozza meg, hogy az illető hogyan viszonyul a hit dolgaihoz. Ha nincs személyes Isten-kapcsolata, akkor a lelkigondozói, mentálhigiénés szakemberi szerepből indul ki, ha viszont hívő emberről van szó, akkor lelkipásztorként is szól hozzá.

– Ha egy beteg itt ébred rá arra, hogy Jézus hiányzott eddig az életéből, vagy születik meg benne az igény, hogy egy keresztény közösséghez tartozzon, akkor abban is tudok támpontokat adni neki, hogy kikerülve a kórházból hogyan csatlakozhat egy gyülekezethez. De ugyanígy nemcsak papi személyt, hanem hivatásos lelkigondozót is tudok ajánlani neki, hogy kihez fordulhat, ha a későbbiekben is szükségét érzi még néhány segítő beszélgetésnek.

A hatályos rendeletek alapján a betegeknek a járványügyi veszélyhelyzetben is alkotmányos joguk, hogy az egészségügyi intézményben felkeresse őket a vallási meggyőződésüknek megfelelő egyházi személy. Hodánics Tamás most még inkább szükségét látja ennek a missziónak, és csak akkor nem megy oda egy-egy beteghez, ha kifejezetten orvosi szakmai okok nem javasolják ezt.

– Most kevesebb a fekvőbetegünk, hiszen a halasztható műtéteket és beavatkozásokat nem végzik el. Azok, akik még a vészhelyzet idején is bent fekszenek az intézményben, általában súlyosabb betegséggel küzdenek, és fizikailag és lelkileg is nagyon megterhelt állapotban vannak. Mivel látogatási tilalom van a kórházban, így sokkal csendesebb bent az élet, de közben magányosabbak a betegek. A korlátozások miatt a hozzátartozók gyakran kérnek tőlem abban segítséget, hogy helyettük is látogassak, adjam át üzenetüket, közvetítsem a bátorítást, úgymond egy kicsit a családtagok helyett is legyek ott a beteg mellett.

Testközelből látja, tapasztalja, milyen teher nehezedik most a kórházi dolgozókra is, úgy az orvosokra, nővérekre, takarítókra, mint a szellemi vagy fizikai háttérmunkát végző emberekre. Érzékeli azt is, hogy a naponta jelentkező újabb és újabb, eddig ismeretlen kihívások mekkora stresszt jelentenek nekik. Ennélfogva igyekszik velük is többet foglalkozni.

– A dolgozókkal találkozva nemcsak az a feladatom, hogy a kórházi munkájuk elvégzésében segítsem őket, hanem hogy az emberi gondjaikat is meghallgassam. Lehetőségeim szerint támogatom őket a kiégés megelőzésében, a mentálhigiénés jóllétük megőrzésében, és lelkigondozással hitükben, Isten-kapcsolatukban is erősítem őket.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A kórházlelkészi szolgálatot abban a tudatban vállalta el három éve, hogy a kórházban lehetnek különböző fertőző betegséggel kezelt betegek is, és számított rá, hogy esetleg kockázatos lesz a látogatásuk. Néha van is benne félelem emiatt, különösen azért, nehogy egy átfertőződés hatására aztán ő betegítse meg a szeretteit.

– Amikor igent mondtam erre a hivatásra, sejtettem, hogy engem is érhetnek majd olyan lelki terhelések – traumák látványa, haldoklók kezelése –, amelyek fokozattan igénybe veszik a lelki immunrendszeremet. Azt már a kezdetektől tudtam magamról, hogy én a beteg gyermekek és szeretteik mellett élem meg a legnagyobb lelki kihívásokat. Biztosan azért van ez így, mert két kiskorú gyermekem van és májusra várjuk a harmadik születését. Ezekben a napokban abban érzek bizonytalanságot, hogy a kismama feleségem és a kislányaim miatt meddig mehetek majd közel a COVID-19-es betegségben szenvedő betegekhez. Azt gondolom, hogy a koronavírus okozta járvány és következményei nyomot fognak hagyni mindannyiunk életében, bennem legalábbis biztosan. Szinte mindenben felforgatja az eddigi életünket, váratlanul és rendkívüli módon kimozdított minket a komfortzónánkból. Pillanatnyilag annyit tehetek, hogy a higiénés szabályokat igyekszem maximálisan követni. A lelki védettségemet pedig az Isten-kapcsolatból erősítem meg és bízom abban, hogy továbbra is, napról napra kapok elég erőt, hitet és bölcsességet ehhez a szolgálathoz.

„Senki ne maradjon magára a küzdelmeiben”

Egyikük a saját bőrén tapasztalta meg a betegség okozta kiszolgáltatottságot, másikuk közeli hozzátartozói szenvedését kísérte végig. Ezek az impulzusok mindkettejük lelkipásztori szolgálatára elemi hatást gyakoroltak. Harbula István atyával, a Szent Miklós templom kisegítő lelkészével és Hulej Enikővel, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség másodlelkészével még a koronavírus-járvány kitörése előtt kezdtünk el beszélgetni arról, szolgálatuk során hogyan foglalkoznak a betegekkel, de utólag is küldtünk nekik kérdéseket, hogy a jelen helyzetre is reflektáljunk.

Hulej Enikő evangélikus lelkész– „Hivatali kötelezettsége” egy papnak, lelkésznek, hogy hívás esetén meglátogasson egy beteget, vagy a személyes biztonságára hivatkozva mondhat nemet is a kérésre?

– Hulej Enikő: Azt gondolom, mindent meg kell tenni a biztonság érdekében, de ha egy betegnek szüksége van a lelkipásztori támogatásra, akkor az mindennél fontosabb. Az elmúlt néhány napban is volt igény házi úrvacsorára otthoni betegágynál, ennek természetesen eleget tettünk. Hiszen akkor van a legnagyobb szükség arra, hogy az ember bátorítást nyerjen Isten igéjéből és érezze a felé megnyilvánuló szeretetet, amikor beteg és kiszolgáltatott. Egy valamit azonban hadd mondjak, ami ennek látszólag ellentmond. Ha valaki azzal invitál magához, jöjjön, hátha elkapom a vírust és meghalok, ahhoz nem rohanunk ki azonnal. Most éppen volt az egyik nénivel ezzel kapcsolatban egy hosszú beszélgetésem telefonon, és azt gondolom, így segítettem neki.

Hulej Enikő igazodási pontként Luther Márton egy gondolatát tartja szem előtt. A 16. századi Németországban gyakran ütötte fel a fejét a pestis, a reformátor pedig ennek kapcsán egy helyen így írt: „Ezért arra kérem az Istent, hogy könyörüljön rajtunk, és óvjon meg bennünket. Ezután füstölök, hogy a levegő tisztulását elősegítsem. Orvosságot osztok, és én is beveszem. Tartózkodom a fertőzött személyektől és helyektől, ha nincs ott rám szükség, így vigyázva a saját egészségemre, nehogy én mérgezzek és fertőzzek meg másokat, és így hanyagságból okozzam mások halálát. Ha az Isten meg akar találni, akkor meg is talál, de így mindent megtettem, amit megtehettem, és így sem a magam, sem pedig mások haláláért nem vagyok felelős. Ha a felebarátomnak szüksége van rám, nem fogom elkerülni sem a helyet, sem a személyt, hanem önként odamegyek hozzá, és segítek neki, ahogy arról fentebb volt szó. Nézd, ez igazi, istenfélő hit, amely nem vakmerő, nem pimasz és nem istenkísértő.” (Luther Márton: Elmenekülhetek-e a halál elől? Luther Válogatott Művei 5., 546. oldal)


– Harbula István: Ha a járvány előtt valaki azt kérte, hogy akár a kórházban, akár az otthonában meglátogassam őt, meggyóntassam, kiszolgáltassam számára a szentséget, akkor soha nem haboztam, rögtön indultam, pláne, ha attól kellett tartani, máskor már nem lenne erre mód. Ebben a helyzetben sem gondolkodnék azon, velem mi lesz, mert az a fontos, hogy a betegen vagy a haldoklón segítsek.

– Amikor a normál kerékvágásban zajlik az élet, akkor menyire igénylik a gyülekezeti tagok, hogy meglátogassák őket a betegágyuk mellett? 

– Hulej Enikő: Hála Istennek, vannak, akik igénylik, de mindig fáj a szívünk, amikor egy temetés bejelentésekor kiderül, hogy a haldoklóhoz azért nem hívtak lelkészt, mert, úgymond, nem akarták megijeszteni. Véleményem szerint akkor teszünk a legtöbbet egy szeretett személyért – a saját nagyszüleimnél én magam is ezt éltem meg –, ha segítünk neki abban, hogy földi életének utolsó szakaszában hatékony lelki támogatást kapjon. Ne maradjon magára a küzdelmeiben, hanem legyen lehetősége megvallani bűneit, rendezni dolgait és imádságos szívvel készülni Isten elé.

De persze nem csak ilyen súlyos esetekben állunk betegágy mellett. Ha tudomásunkra jut, hogy gyülekezetünk tagja kórházba került, felkeressük. Adott esetben ez nemcsak beszélgetést és együtt imádkozást jelenthet, hanem akár egy közös sétát is az udvaron, vagy ha a betegnek arra van szüksége, akkor a kisboltba való kiugrást is egy kis szalámiért.

Vannak rendszeres otthoni úrvacsorázók, akik állapotuk miatt már nem járnak gyülekezetbe, de nagy ünnepek idején mindig kérik otthonukban a házi úrvacsorát. Ilyenkor a templomi liturgia énekverses vagy rövidített formája szerint zajlik az úrvacsora és a beteggel együtt a lelkész – és esetleg a hozzátartozó – is vesz úrvacsorát. Súlyos állapotban lévő betegnél ez nem mindig lehetséges, ilyenkor mérlegelni kell a lehetőségeket.

Harbula István atya– Harbula István: Jézus mondta: ha valahova mentek, mondjátok, békesség e háznak, ha befogadnak benneteket, maradjatok, de ha azt mondjátok, nem kellettek, rázzátok le a port a lábatokról és menjetek tovább. Ezzel a lelkülettel, ezt az iránymutatást szem előtt tartva végezzük a betegek látogatását.

Jellemzően azok az idősek kérik, hogy menjünk el hozzájuk az otthonukba, akik már koruknál, egészségi állapotuknál fogva nem tudnak eljönni a templomi alkalmakra. Megerősítő azt megtapasztalni, hogy igényük, szükségletük van ekkor is Isten igéjének hallgatására, a rendszeres gyónásra és áldozásra.

A katolikus egyház hét szentséget különböztet meg, ezek egyike a betegek szentsége. Ez az, amit a köznyelv utolsó kenetként emleget. Bibliai alapja az apostolok korába nyúlik vissza: ha valaki megbetegedett, papot hívtak hozzá, imádkoztak felette és megkenték szent olajjal. A szertartásnak, mely során a beteg homlokát és két kézfejét kenjük meg, kettős célja van: egyfelől a beteg gyógyulásáért fohászkodunk közben, másrészről viszont, ha ez már nem lehetséges, akkor szent útravalót adunk neki… A betegek szentségét többször is fel lehet venni, de nyilvánvalóan nem kisebb rosszullétek, múló panaszok, hanem komoly, az életet veszélyeztető bajok esetén szolgáltatjuk ezt ki.

Harbula István atyát 2016-ban koponyacsont-daganattal műtötték. Az operációnál azonban valamit elrontottak, néhány nappal a kórházból való hazatérése után elkezdett bénulni a bal oldala, előbb a lába és a karja, majd az arca. Rohammentővel vitték a szegedi klinikára. És bár előzetesen azt mondták neki, nem biztos, hogy időben eljutnak vele a műtőbe, mára „csak” epilepsziás maradványtünetei vannak. Utólag hálás ezért a tapasztalatért. Tudja, milyen kiszolgáltatottnak lenni, és hogy milyen kevésen múlik egy ember élete. Nemcsak az orvosokat becsüli jobban, de a betegeket is jobban érti; mint mondja, nemcsak nyugtázza a panaszaikat, hanem igazán átéli a fájdalmaikat.


Zsolczainé Vitális Judit

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies