Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 12.   Pongrác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Harcolnak, hogy megmaradjon Palika lába

Pásztor Andrea

2021.12.18. 11:21

Ez lesz az első karácsonya Kecskeméten Palikának és édesanyjának. A kisfiú legyőzte a rákot, de öt éve küzd azzal, amit maga után hagyott. Lábfejeit nem érzi, egyik állandóan dupla gipszben van, mert a legapróbb sérülésre is mély sebek nyílnak rajta. Egy hónapja városunkban kezdtek új életet, abban bízva, hogy Palika itt végre bepótolhatja a sok-sok élményt, amit betegsége elvett tőle.

Árpádvárosi albérletükben látogatjuk meg Palikát és édesanyját, Anitát. A kisfiú épp öltözködik, közben mesét néz anyukája telefonján. Kezén mutatja, hogy ötéves, amikor megkérdezem. Egy plüss katicát szorongat, a vonatok mellett kedvence. – Begipszeltem a lábát, egy hét volt, mire megszáradt a gipsze – büszkélkedett vele, miközben anyukája felhúzta a harisnyát az igazi gipszére.

Miközben a kisfiú előszedi a többi játékát is, Anita elmeséli, mi mindenen mentek keresztül az elmúlt öt évben. Palika 2016 áprilisában, 33. hétre jött világra sürgősségi császármetszéssel. Leállt a szíve, azonnal újra kellett éleszteni. Mindössze három perces volt, amikor visszatért az életbe, ezután rögtön lélegeztető gépre került. Közben édesanyja is kezelésre szorult, magas vérnyomása miatt majdnem agyvérzést kapott. Három hét múlva vihette haza Anita a kisbabát a SOTE klinikájáról, abban a hitben, hogy teljesen egészséges.

– Sokat aludt, de ezt annak tudták be, hogy koraszülött, ehhez szokott az inkubátorban – emlékezik vissza az édesanya. – Aztán hat hónapos korában elkezdett fájdalmasan sírni, amitől nagyon megrémültem. A gyerekorvos ráfogta a fogzásra, aztán a bárányhimlőre, és én elhittem neki. Egészen addig, míg egyszer fürdés utáni tornázatás közben feltűnt, hogy lógnak a pici lábai, és a pisilése is akadozott.

Azonnal rohant a kisfiúval az I-es számú gyerekklinikára, ahonnan tovább küldték őket a Szent László Kórházba, itt több vizsgálat után MR-t kértek.

Megszületett a szörnyű diagnózis: férfi ököl nagyságú, áttétes tumor van a hét hónapos csecsemő hasüregében. A tumor átterjedt a gerincébe is, emiatt deréktól lefelé lebénult.

– Imádkoztam, hogy ne ejtsem el Palikát, amikor az orvos mindezt közölte velem. Azt hiszem, sokkot kaptam, alig emlékszem valamire – folytatja az édesanya. – A Tűzoltó utcai gyerekklinikára vittek minket, ahol mintát akartak venni a tumorból. Amikor azonban felnyitották Palika hasüregét, kiderült, hogy több életfunkcióját is veszélyezteti, így azonnal eltávolították.  A műtét után intenzívre került, három óránként mehettem be hozzá. Azt hittem, megvárják, míg meghal, egy hét után azonban elkezdtem reménykedni. Azt mondtam magamnak: felvesszük a kesztyűt, harcolni fogunk, és meggyógyul a kisfiam.

Megtörtént a csoda

Bár a tumort eltávolították, a gerincvelőből túl veszélyes lett volna kiműteni az áttéteket, ezért hosszú kemoterápia várt Palikára az Országos Ideggyógyászati Klinikán. Itt közölték Anitával, készüljön fel rá, hogy kisfia sohasem tanul majd meg járni.

– Erre én azt feleltem: márpedig fog. Mondták, hogy ahhoz csodára lenne szükség. Egy hétig sírtam. Megtagadtam Istent, elvesztettem minden reményemet. Aztán, alig hogy hazamentünk a kórházból, Palika válságos állapotba került a kemoterápiától, akkor már szinte saját szobánk lett a kórházban, olyan sokat voltunk bent. Az egyik kezelés közben pedig észrevettem, hogy mozog a lába. A nővérek azt hitték, megőrültem, aztán ők is látták. Az orvosok sem értették, hogy lehetséges, hogy regenerálódtak a roncsolódott ideggyökök. Így egyértelműen isteni csoda történt – jelenti ki Anita.

Sajnos a húgyutakban megmaradt a bénulás, így Palika azóta sem érzi, ha pisilnie kell. Széklete is csak hashajtók hatására van. A Pécsi Klinika nefrológiáján kezelik, de sajnos erre még nincs gyógymód. 2017-ben zárult le a kisfiú kemoterápiás kezelése, akkor úgy engedték haza, hogy gyógytornára van szüksége. Mivel nem találtak olyan szakembert, aki vállalta volna, így Anita tornáztatta, masszírozta.

Kétéves korára tanult meg Palika ülni, ezután kezdett mászni, majd csodák csodájára felállt.

Harcban Palika lábáért

Korai volt azonban az öröm. Bár Palika végre megtette az első lépéseit, ettől a terheléstől eldeformálódott a lábfeje. Hosszú és hatástalan rehabilitáció után egy ortopédiai szakorvos rögzítő sínt tett a kisfiú lábaira, majd a Heim Pál Gyermekkórházban Achilles-ín hosszabbítást végeztek rajta.

– A műtét után hathetes gipszet kapott Palika. Amikor levették, nem hittünk a szemünknek. Hatalmas fekélyes sebek borították a lábát. Ő nem érezte a fájdalmat, így csak ekkor derült ki, mennyire súlyos a helyzet – mutatja az édesanya az akkor készült borzasztó fotókat.

Anita kórházról kórházra orvostól orvosig járt, mindenféle gyógymódot kipróbált, de a sebek egyre szörnyűbb állapotba kerültek, ömlött a genny belőlük. Az akkor hároméves Palika bal lábán egy hatalmas lyuk alakult ki. Már az amputáció lehetősége is felmerült, hisz fennállt a vérmérgezés veszélye, amikor végre találtak egy orvost, aki úgy döntött, megmenti Palika lábait.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Dr. Terebessy Tamás, akit Anita csak csodadoktorként emleget, begipszelte a sebekkel borított lábacskákat, és egy ablakot vágott a sebekre, hogy anyukája kezelni tudja. Ő is hetente ellenőrizte állapotukat. Hét hónap alatt gyógyultak be a sebek, ekkor rögzítő sínt készített Palika számára, hogy azzal járhasson. Több műtétet is elvégzett a kisfiún, a bal lábát azonban máig sem sikerült helyrehoznia. Élettelen a lábfeje, nincsen benne keringés, ezért ha egy kis nyomás éri, rögtön seb alakul ki rajta. Így lényegében 2,5 éve folyamatosan gipszben van.

– Szeretném rábízni, hogy ő döntse el. Nem kívánom neki, hogy arra ébredjen, hogy nincs lába. Így amíg nem veszélyezteti az életét, én nem döntenék a lába sorsáról – magyarázza Anita. – Megvárom, hogy nagyobb legyen, és meg tudjuk ezt beszélni.

Most is gipszben van Palika bal lába. Arra várnak, hogy begyógyuljon a sebe, és elvégezhessenek egy kockázatos műtétet rajta. Ezt 18 éves kor után szokták végrehajtani, amikor már nem nőnek tovább a csontok, most azonban ez az egyetlen lehetőség, hogy megmaradjon a kisfiú lába.

Új életet kezdtek

Palika egyébként egy hiperaktív kisfiú. Annyira mozgékony, hogy hetente kell a lábán a gipszet cserélni. Pedig mindig duplát kap, egy műanyag is készül a nehéz gipszre, hogy védje. Most pedig épp a sín törött el, amit állandóan hordania kell bal lábán.

Egy hónapja költöztek Kecskemétre, a Medina Adománybolt segített Anitának, hogy berendezzék az albérletet, amit a Bátor Kicsinyek Alapítvány segítségével találtak.

– Egyedül Palika miatt költöztünk Kecskemétre, itt ugyanis végre ő is járhat óvodába – mondja bizakodva az anyuka. – Örkényben is felvették az oviba, de nem járhatott be amiatt, hogy mozgáskorlátozott. Csak játszani vihettem be időnként. Olyankor is folyton sírt, hogy neki nincs jele, nincs saját pohárkája. Ezért döntöttem úgy, keresünk másik óvodát, ha kell, el is költözünk.

Így találtak rá a Kecskeméti EGYMI Juhar Utcai Tagintézményének óvodájára, ahová fel is vették Palikát. Egyelőre a Bátor Kicsinyek Alapítvány fizeti az albérletüket, az ápolási díj ugyanis csak a kisfiú ellátására, gyógyszereire elég. Anita ezért mihamarabb szeretne munkát találni.

Örkényben takarított, most is erre készül. Mivel azonban Palika betegsége miatt időnként hosszú időre kórházban kell maradniuk, csak egy rugalmas és empatikus munkaadó jöhet szóba.

Palika húszéves bátyja Örkényen maradt, jó munkája van, nem szerette volna otthagyni. Apukája a gyerek öthónapos korában hagyta el őket. Anita nagyon bízik abban, hogy a Juhar utcai oviban befogadják majd kisfiát, és igazi otthonra találnak majd Kecskeméten. Azért is ideális számukra városunk, mert közel van Pest, amelynek kórházaiban sajnos gyakori vendég a kisfiú.

– A rákot legyőzte, de öt éve küzdünk azzal, amit maga után hagyott – így jellemzi Anita kisfia jelenlegi állapotát.

Palika egyelőre nincs gyógyulttá nyilvánítva. A legutóbbi eredményei sem túl megnyugtatók, ezért a vizsgálatot meg kell majd ismételni. Ötévesen 15 kiló, szinte csak tápszert eszik, a normális ételekből csak csipeget. Nagyon gyenge az immunrendszere, sokat betegeskedik. Babakocsival közlekedik, kortársai eddig csak azt látták benne, hogy más, mint ők. Így ötévesen még csak anyukájával játszhatott.

– Lényegében én jelentem számára a világot, öt éve sehová sem megyek nélküle. Mindentől óvtam, betegsége miatt a családtól és a barátainktól is eltávolodtunk – mondja Anita, magához szorítva Palikát. – Azért jöttünk ide, hogy úgy élhessen, mint más gyerekek. Óvodába járjon, játszhasson a többiekkel, végre legyenek kis barátai. Számára ez jelentené a legnagyobb boldogságot…

Aki anyagilag szeretné támogatni Palikát és édesanyját, az felnőtt bátyjának számlaszámára, "Palika adomány" közleménnyel teheti ezt meg.
Lakatos Richárd Attila: 65500109-31151614-62500007
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies