Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 12.   Pongrác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2018.09.22. 14:01

Ma (szombaton) tartották a már hagyományos harcművészeti bemutatót a Mercedes-Benz Sport Akadémián. Az eseményen hét szakág A hét szakág  Nanbudo, a Ju Jitsu, az Aikido, a Kendo, a Sankido Karate, a Katori Shinto Ryu, és a JKA Shotokan Karate képviseltette magát.

A nanbudo a belső energia (ki) létrehozásának művészeteként is ismert harcművészeti irányzat. Az alapító mester – Doshu-Soke Yoshinao Nanbu – jelenleg is fejleszti, formálja az 1979-ben bejegyzett stílust, melyet az egyetemes béke céljával hozott létre, és amelyben nem az ellenfél legyőzésének művészete dominál, hanem a lelki egyensúly és a sportszerű középút keresése. A nanbudo komplex önvédelmi rendszer, ugyanis a nanbudokák nem csak azt tanulják meg, hogyan védjék meg magukat a külső támadások ellen, de azt is, hogy miként győzzék le saját erőszakra való hajlamukat és agresszív életkörülményeiket, mint például a stresszt. Nagy hangsúlyt helyez a testi és lelki egészség elérésére, valamint a meditációs és légzési gyakorlatokra. Harci technikáira jellemző a körkörös mozgás, a kitérések rendszerének használata, valamint az ellenfél energiájának elvezetése és felhasználása az ellentámadáshoz.

A nanbudóban az ütések és rúgások mellett megtalálhatóak a különféle esés- és dobástechnikák, feszítések is. Alapvetően lágy és látványos stílus, ezért a nők, a gyermekek és az idősebb generáció körében is közkedvelt. A rendszeres nanbudo edzések fejlesztik az erőnlétet, a rugalmasságot és a hajlékonyságot, segítenek megszabadulni a felesleges kilóktól, ugyanakkor kiegyensúlyozottabbá tesznek, növelik az önbizalmat, továbbá fejlesztik a koncentrációt, a mozgáskoordinációt és az önfegyelmet. Magyarországon 1997. óta gyakorolják ezt a harcművészetet.

A nanbudo hazai történelme során a magyar versenyzők több tucat érmet nyertek a világversenyeken (legutóbb a júliusi spanyolországi világbajnokságon 2 aranyat, 4 ezüstöt, 1 bronzot, továbbá a junior nők között a „Legjobb versenyző” címet).

A nanbudokák évente több alkalommal vesznek részt külföldön nemzetközi nanbudo szemináriumokon, illetve a Magyar Nanbudo Szövetség meghívására minden évben a japán alapító mester, illetve külföldi mesterek is vezetnek nemzetközi edzőtábort hazánkban. Központi edzőtermük a kecskeméti Hakkoda Dojo a Burga utca 1. szám alatt, továbbá edzésközpontjaik vannak Budapesten és Szegeden is. Szeretettel várják az egyéni érdeklődőket, és a klubokat, csapatokat is.

A Ju Jitsu „lágy módszer”-t, „lágy művészet”-et jelent, mely a kitérő, elvezető filozófiára utal. Technikai gyűjtemény, amely a több száz éve Japánban kialakult önvédelmi és támadó fogásokból áll. A harcosok által használt technikákat, de a fegyver nélküli védekezésre kényszerült földművesek technikáit is tartalmazza. A Ju Jitsu ma egy hatékony önvédelmi rendszer, amely az egész világon elterjedt, a modern Ju Jitsu több országban a rendvédelmi szervek kiképzésének szerves része.

A Magyar Ju Jitsu Szövetség 1985-ben alakult, az alapítója és ma is elnöke Soke Kelemen István 10. Danos mester.

2010-ben a mester által oktatott technikákat önálló iskolaként ismerték el Japánban Kelemen Ryu Ju Jitsu néven. Ma Kelemen mester a TEK-ben (a Terrorelhárítási Központban) is oktatja a közelharc technikákat. A Szövetségnek 30 edzőterme van, ahol hétszázan edzenek rendszeresen. Ezen edzőtermek egyike a kecskeméti klub, a Tatami Centrum. 31 éve, 1987 októberében kezdődtek az edzések, amelyeket a kezdetek óta Berkes László vezet. Király Józseffel, a Nanbudo és az Aikido egyesületekkel való együttműködés is több évtizedes múltra tekint vissza, jelenleg is mindhárom klubnak van edzése a Hakkoda Dojo-ban. Ju Jitsu edzések vannak még Kecskeméten a Bányai Júlia Gimnáziumban és a Szolnoki út 20. szám alatti Star Gym-ben. Az utóbbi helyen Lakatos Sándor Európa Bajnok tart brazil Jiu Jitsu edzéseket.

Az Aikidót legegyszerűbben a harmónia útjának szokták nevezni. Ha bővebben szeretnénk jellemezni, akkor szótagokra bontva a következő jelentést olvashatjuk:

  • az AI harmóniát,
  • a KI energiát,
  • a Do utat jelent.

Talán a legpontosabb, legmélyebb értelmezés szerint AIKI és DÓ szavakra bontva a következő jelentést kaphatjuk:

  • az AIKI egy harci fogalom, amit úgy is jellemezhetnénk, hogy a harcban, küzdelemben való lelki, mentális nyugalom.
  • Ezt a lelki erőt sok-sok gyakorlással, az edzések során a technikák elsajátításával tudja az Úton – vagyis a DO-n – járó megszerezni. Így kerül harmóniába a lelki és a testi harci tudás.

Kecskeméten 23 éve működik már ez a stílus. Gyerekek és felnőttek folyamatosan jelentkezhetnek az edzésekre.

A kendó, vagyis a kard útja a kardvívás japán harcművészete. A kendó a kendzsucuként ismert japán kardforgatás hagyományos technikáiból fejlődött ki. A kendó egy fizikailag és szellemileg is erőt próbáló tevékenység, mely a kemény (full-contact) harcművészeteket ötvözi a mai kor szellemének is megfelelő, sportos fizikai elemekkel. A kendót a hagyományos japán öltözetben (hakama és dógi) és védőpáncélban gyakorolják (bógu), egy vagy két bambusz kardot forgatva (shinai) fegyverként. A kendó úgy is tekinthető, mint egy japán kardvívási stílus.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A kendóban a mozgások különböznek az európai vívástól, mert eltérő a kard formája csakúgy, mint a mód, ahogyan azt használják. A nyugati stílusú vívástól eltérően a kendó vágásokat illetve szúrásokat alkalmaz a shinai meghatározott élével és hegyével. Egy kendó edzés meglehetősen zajos más harcművészetekkel vagy sportágakkal összehasonlítva. Ennek az az oka, hogy a gyakorlók a kiai-t szinte folyamatosan alkalmazzák, illetve speciális lábmunka és a shinaik, ütközések hangja is nagyban hozzájárul a „zajszint emeléséhez”…

A történelem során az egyes kardvívók kendó iskolákat (ryu-ha) alapítottak, melyek évszázadokig működtek, és melyek a mai kendó edzések alapját létrehozták. A kendó formagyakorlatok neve itt is „kata” („gata”), a „katák” évszázadokkal ezelőtti technikákat ötvözve kerültek kialakításra a modern kendóban, ekképpen őrizve a régi kardvívó iskolák emlékét és tanításait. A bambuszból készült gyakorló kardok (shinai) és a páncél (bógu) bevezetése a kendó gyakorlásába a XVII–XVIII. században kezdődött. Ezt tekinthetjük a modern kendó megszületésének.

A shinai és a páncél használata lehetővé tette a vágások és szúrások teljes erejű kivitelezését anélkül, hogy az ellenfélnek sérüléseket okoztak volna. Ezek az előnyök a formagyakorlatokkal egyetemben a modern kendó alapjait jelentik. A kendó, ellentétben sok más japán harcművészettel, nem önvédelemre épülő út, sőt kifejezetten támadó szellemű. Kiemelendő, hogy a gyakorlások során sokkal inkább az egyén önfejlesztésére helyezi a hangsúlyt, nem pedig a másik fél legyőzésére.A tanítás során ki kell hangsúlyozni az etikett fontosságát, mellyel elősegíthető a másokkal való őszinte bánásmód képességének elmélyítése, egyben méltóságteljes lelkületre tehetünk szert és egyenes, méltósággal teli emberként viszonyulhatunk a többi emberhez. Az etikettről a versenyek során sem szabad megfeledkezni, elsődleges fontosságú, hiszen segít a szerény, alázatos hozzáállás megőrzésében, a kölcsönös megértésben, és hajtóerő a fejlődésre való vágyban is.

A Sankido Karate a Shito Ryu, a Shukokai és a Sankukai karatén keresztül fejlődött ki. Alapítója a nemzetközi Jitakyoei Budo Szervezet vezetője, Sergio Mor Stabilini 8. Danos mester. A Sankido Karate lényege a harmonikus kapcsolat az ellenféllel. Felhasználva a támadó erejét, majd ellene fordítva azt, védéseken, rúgásokon, ütéseken, lábsöpréseken és különböző szabadulásokon keresztül érvényesíti győzelmét.

A Sankido Karate főbb jellemzői a körkörös technikák: ütések (kaiten tsuki), védések (tenshin), lábsöprések (kaiten geri).

A stílus sajátossága az úgynevezett kombináció alap és a kaiten rendszerek, ami egyedivé teszi ezt az irányzatot. Gyakorló küzdelmi rendszerei párban vagy két támadó ellen zajlanak, amelyeket randori, sanku és ninin gake-nek nevezünk. A technikai megoldásai egyediek és életszerűek. A Sankido Karatéban is meg vannak az alap tanuló és mester formagyakorlatok (21 kata). A katák értelmezése (bunkai) több ellenfél elleni bemutatása életszerűen, a budo magas szintű megértése (satori).

Japán nemzeti kulturális kincse a Katori Shinto Ryu. Az alapító Iizasa Choisai Ienao 1387-ben született Chiba tartományban. Megalapította saját kardvívó iskoláját, amit a mai napig a XX. generációs nagymester felügyel. A nevét a Katori szentély után adta neki, a stílus jelentése az istenek által adott makulátlan kard. A Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu tanításai le vannak írva Mokuroku Heiho no Shinsho papírtekercsen és tartalmazzák a fegyveres technikát, a stratégia művészetét és az iskola filozófiáját, melyeket azóta is a régi formában oktatnak.

A Katori Shinto Ryu a következő részekből tevődik össze: Tachi-Jutsu (küzdelem karddal), Iai-Jutsu (kihúzás és csapás karddal), Bo-Jutsu (küzdelem hosszú bottal), Naginata-Jutsu (küzdelem alabárddal), So-Jutsu (küzdelem lándzsával), Shuriken-Jutsu (dobónyíl technikák), Ju-Jutsu (fegyvertelen küzdelem). Szeretettel várják az érdeklődőket edzéseiken Szentkirályon pénteken Prikkel Antal 6. Danos mester vezetésével, Tiszakécskén pedig hétfőn és szerdán Marsa Ferenc 5. Danos mester vezetésével. JKA Shotokan Karate:A karate Magyarországon az 1970-es évek elején jelent meg, az első klubok a fővárosban 1974-ben nyíltak meg és innen terjedt el az egész országban. Kecskeméten a karate oktatás a 80-as évek elején jelent meg. Az országos „trendet” követve városunkban is a Shotokan karatét kezdték el oktatni, tanulni az ez iránt érdeklődők.

A Nippon Sportegyesület 1994-ben alakult meg. Az egyesületben a kezdetektől a mai napig a JKA Shotokan karate oktatás folyik nemzetközi és hazai minősítéssel rendelkező oktatók irányítása mellett.

A Nippon Sportegyesület tagja a Magyar JKA Karate Szövetségnek, mint szakági szervezetnek és tagja a Magyar Karate Szakszövetségnek is. Az egyesületben a kisiskolás kortól a felnőttekig történik a karate oktatás. Az egyesület fő irányvonala az egészségmegőrzés és a szabadidős sporttevékenység elősegítése, de az is megtalálja a számítását, aki versenyezni szeretne. Az egyesület a korábbi években eredményesen szerepelt a hazai és a nemzetközi versenyeken is. Heti 5 alkalommal vannak edzések külön-külön a gyerekeknek és a felnőtteknek a Lánchíd Utcai Általános Iskola tánctermében, hétfőn és pénteken 17:00-20:00 óra között, szerdánként pedig 18:30-20:00 óra között.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies