Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Március 4. Hétfő  Kázmér

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Suzana Bartallal játszott együtt a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar - Videóval

Emlékezetes koncerttel folytatódott a filharmóniai évad

2022.11.15. 12:05

A Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének második hangversenyét hétfő este tartották meg. A Hírös Agóra színháztermében a Hollókői Huba vezette Kecskeméti Szimfonikus Zenekar többek között Saint-Saëns II. g-moll zongoraversenyét szólaltatta meg. Az est szólistájával, a hírnevéhez méltóan, virtuóz módon és rendkívül kifejezően játszó zongoraművésznővel, Suzana Bartallal, valamint az est karmesterével az érdeklődők személyesen is megismerkedettek.

Új, több rangos külföldi hangversenyszervező által már sikeresen alkalmazott kezdeményezés vezette fel a Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének második koncertjét. A Hírös Agóra aulájában – színpadra lépésük előtt egy órával – az est szólistája és karmestere, Suzana Bartal és Hollókői Huba kötetlen beszélgetésre várta a zeneszeretőket. A kulturális központ kommunikációs vezetője, Puha Éva által moderált közönségtalálkozón az érdeklődők a két művész pályájának jó néhány érdekes eseményével ismerkedhettek meg. Megtudhatták például, hogy a franciásan csengő nevű vendég előadóművész voltaképpen magyar, Temesváron született magyar szülők gyermekeként, s hogy családjában ő az első hivatásos zenész.

Suzana Bartal beszélt arról is, hogy miként indult a pályája. „Apai nagyapám amatőr zenészként zongorázott és hegedült. Arra emlékszem, hogy nagyon szerettem a náluk tartott vasárnapi ebédeket, amelyek után ő gyakran leült a zongora mellé és játszott rajta magyaros dalokat, nótákat. Ott láttam először közelről a hangszert, s valahogy onnan jöhetett az az ötletem, hogy egy idő után arra kértem az édesanyámat, hadd zongorázhassak. Sajnos, otthon nem volt pianínónk, úgyhogy anyukám egy ideig ellenállt, mivel kezdetben azt hitte, hogy csak múló szeszély ez nálam. A folyamatos sürgetésemet hallva azonban végül ráállt a dologra – egy régi ismerősével való találkozás is segített ebben, aki történetesen zongoratanárnő volt –, így nyolcévesen elkezdhettem zongoratanulmányaimat.”

Suzana Bartal Temesváron született. Szülővárosában kezdett zenét tanulni nyolcéves korában, tizenkét évesen adta első önálló koncertjét. 2005-től Párizsban és Lyonban, majd 2011 és 2014 között az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Frankl Péter növendéke volt. Később részt vett Schiff András, Leon Fleisher, Menahem Pressler, Paul Lewis és Matti Raekallio mesterkurzusán is. Rendszeresen fellép Európában, Kínában, Japánban, valamint az Egyesült Államokban. A világ számos rangos koncerttermében szerepelt, játszott már a bonni Beethoven-Hausban, a New York-i Merkin Hallban, a londoni Milton Courtben és a velencei Palazzetto Bru Zane-ben is. A 2013-as New Concert Artists Concerto Competition nyertese, a Harriet Gibbs Díj kitüntetettje. 2013-ban és 2014-ben tanársegédként dolgozott a Yale Egyetemen, jelenleg Párizsban él. 2020 óta a Festival Piano à Riom művészeti vezetője.

A beszélgetés folytatásában szó esett arról is, hogy a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nemrég kinevezett új művészeti vezetője először hegedűművész diplomát szerzett – s bár nem emlékezett a pontos időpontra, de a koncertre személyesen is ellátogató szülei segítségével kiderült, hogy már négyévesen elkezdett hegedülni –, valamint mesélt arról is, hogy középiskolás korában egy szívműtét is közrejátszott a pályaválasztásában: „A Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba jártam, és az akadémiai felvételi idejének környékén döntöttem csak el, hogy zenész vagy orvos leszek. Választásomban egy biológiaóra is segített, amelyen megnéztünk egy nyílt szívműtétet. Láttam az orvos hihetetlenül precíz munkáját, és ugyanakkor tudtam magamról, hogy hiába a rengeteg gyakorlás, a skálázás és az etűdözés, nem tudom a darabokat teljesen tökéletesen eljátszani. Ezért úgy döntöttem, mégis csak kevesebb veszélyt jelentek majd a környezetemre, ha néhány hamis hangot játszok le a hegedűn, mintha műtéti hibát vétenék. Szóval kevésbé veszélyes hivatásnak éreztem a zenei pályát, így azután a Zeneakadémiára jelentkeztem.”

Kiderült az is, hogy Hollókői Huba miként lett karmester. „Mindig is érdekelt a karmesteri munka komplexitása. Egyik kitűnő tanárom mondta, hogy ez négy hivatás egyben: a dirigensnek egyrészt zenésznek kell lennie, azután manuálisan is meg kell tanulnia a szakmát, a karmesteri pálca kezelését, valamint pedagógusként és pszichológusként is helyt kell állnia. Amikor mint cserediák Finnországban tanultam – a skandináv ország messze földön híres a praktikusságáról, a karmesternek készülők már tanulmányaik során rendszeresen vezényelnek zenekart –, és ebbe a közegbe csöppenve, a kulisszák mögötti világot is megismerve láttam, hogy nem is olyan megközelíthetetlen és ember feletti a dirigensi szakma, mint némelyek azt állítják, arra gondoltam, hogy megpróbálom magam. Felvételiztem erre a szakra és miután felvettek, onnantól kezdve már nem volt megállás.”

A közönségtalálkozó végén közös fotót is lehetett készíteni a művészekkel, valamint lehetőség nyílt a velük való személyes beszélgetésre is. Egy zenei pályára készülő, nyolcadik osztályos lány például arról faggatta Suzana Bartalt, hogy mi a titka annak, hogy miként lesz valakiből zenész – mert ő épp elbizonytalanodott ebben –, s hogyan lehet ezeken a pillanatokon átlendülni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A hangverseny tudatosan összeállított, színes, változatos programból állt. A kecskeméti szimfonikusok előadásában előbb Beethoven Coriolan-nyitánya és Saint-Saëns II. g-moll zongoraversenye csendült fel, majd rövid szünet után Schubert VIII. (h-moll, „Befejezetlen”) szimfóniáját és Milhaud Le boeuf sur le toit (Ökör a háztetőn) című balettzenéjét hallgathatták meg az érdeklődők. A műsorválasztás hátteréről Hollókői Huba elmondta, hogy Suzana Bartal játékát hallva, aki a 19. századi francia zene egyik kimagasló alakjának concertóját játszotta egy nem régi finnországi hangversenyen, rögtön megkereste a művésznőt, hogy meghívja egy kecskeméti koncertre. Gyorsan „szót értettek”, hiszen kiderült, hogy mindketten magyarok, s mivel a Párizsban élő zongorista igent mondott a felkérésre, már csak az időpontot kellett egyeztetni. Az est műsorának magvát Saint-Saëns kompozíciója adta, a hírös város zenei együttesének művészeti vezetője ehhez választotta a többi alkotást: a Beethoven-mű a drámaiságával, a Schubert-szimfónia a líraiságával passzolt a zongoraversenyhez, míg a Milhaud-darab a francia kapcsolat révén illeszkedett a műsorba, egyúttal az est pezsgő, vidám befejését is adva.

A Hírös Agóra színháztermét csaknem teljesen megtöltő zeneszeretők szép élménnyel gazdagodtak. Suzana Bartal igazolta egy bonni zenekritikus korábbi méltatását – „briliáns, árnyalatokkal teli és virtuóz” –, játéka valóban illethető volt ezekkel a szavakkal. Rendkívül szuggesztív előadásmódja a zenekar tagjait is magával ragadta, méltán szólt a vastaps a concerto után, s örülhetett a ráadásnak, egy Liszt-műnek a nagyérdemű. A zenekar tagjai és karmesterük is zajos sikert aratott, ehhez a koncert „külső” körülményei is hozzásegítették őket: az együttes köré-mögé, a színpadképhez jól illeszkedő, vörös színű paravánokat helyeztek. „Még az előadás napján, kora reggel is ezen dolgoztunk, hogy a lehető legjobb helyekre állítsuk az akusztikai paneleket, s hogy a világítás is feldobja a színpadképet – mondta Hollókői Huba a hangverseny után, –  és a koncert maga végül is valóban az egésznek a koronája lett. Nagyon jól éreztem magam a karmesteri pulpituson, és úgy gondolom, és az eddigi visszajelzések is ezt igazolják, hogy majdnem minden úgy sikerült, ahogy azt előzetesen elterveztük. És persze nagy élmény volt Suzanával együtt dolgozni, az ő sallangmentes és kifejező játékát csodálni, vele együtt muzsikálni.”

A Filharmónia Magyarország Kodály-bérletének következő hangversenyét 2023. február 20-án tartják meg. A koncertsorozat harmadik alkalmán az Óbudai Danubia Zenekar előadásában többek között Debussy nyitánya, az Egy faun délutánja, Bach h-moll zenekari szvitje és Bizet Carmen-szvitje csendül majd fel. Az est dirigense Hámori Máté, szólistája Kokas Katalin hegedűművész és Duleba Lívia hárfaművész lesz.

Varga Géza

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies