Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 13. Hétfő  Szervác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Saját magam írom az utamat

Arcok a vitrin túloldaláról - Interjú Szelei Mónikával

2020.10.19. 09:56

A Kecskeméti Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén nemrégen nyílt, Erzsébet királynét, Ferenczy Idát és a kiegyezéskori magyar udvartartást bemutató kiállításának látványterveit Szelei Mónika látványtervező álmodta meg éppoly kifinomult, igényes és elegáns stílusban, mint amilyen ő maga is. Vargabetűkkel tűzdelt magánéletébe és a titokzatos, színházi élet kulisszái mögé kukkantottunk be.

Most szeptemberben vetted kezedbe a mesterdiplomádat a Képzőművészeti Egyetemen. Ha jól tudom, te voltál a rangidős az osztályban. Azelőtt merre, milyen más területeken kanyargott az életed?

- Az én szakmai karrierem nem a klasszikus utat járta be. 18 évesen még nem voltak határozott elképzeléseim a jövőmet illetően, bizonytalan és éretlen is voltam. Bár gyerekkorom óta szerettem a ruhákat és rajzolgattam, de nem jött zsigerből a művészeti irányú továbbtanulás. Ezért érettségi után egy külkereskedelmi képzést végeztem el. Éreztem azonban, hogy ez nem az én világom, így jelentkeztem egy textilrajzoló és modell tervező iskolába. Itt a tantárgyak között viselettörténet is szerepelt, amit egy színházi jelmeztervező művész tartott, aki kinyitotta számomra az ablakot a színház varázslatos világa felé. Iskola után egy magyar konfekció ruhákat készítő cégnél helyezkedtem el tervezőként, s mellette - hogy a kreativitásomnak teret adjak - egy internetes újságnak írtam a Magyar Állami Operaház egy gálaestje kapcsán, s szokatlan vonzódást éreztem a ház iránt, holott az opera és a balett műfaja viszonylag új volt akkor még számomra. Nem sokkal később az Operaház férfijelmez műhelyének vezetője gyakornokként maga mellé vett. Ez volt az a pont, amely végérvényesen elindított a színház irányába, és hosszú időre összefűzött a Magyar Állami Operaházzal.

- S ezzel egy majd’ egy évtizedes korszak köszöntött be az életedbe.

- Igen, 2007-2015-ig dolgoztam az Operaházban. Ezek az évek szakmailag és műfaj tekintetében is rendkívül meghatározóak voltak. Kezdetben gyakornok, „kézilány” voltam, nem terveztem, hanem valójában tanultam a jelmezkészítést. Később a jelmezműhelyek akkori vezetője, Szomolányi Zsóka, felajánlott egy lehetőséget jelmezkivitelezői pozícióba, melyet elvállaltam. Ekkor még mindig nem volt számottevő tervezésem, néhány kamaradarab, kisebb klippek és egy pilot film mellett elsősorban koordináltam a folyamatokat: számos balett, opera és prózai darabot kiviteleztem tervező mellett. Nagyon sok tudást sajátítottam el az anyagokról, azok viselkedéséről, a különböző színpadi műfajok jelmezvilágának sajátosságairól, a tütüktől elkezdve a frakkokon át, a legkülönbözőbb korok viseletével foglalkozhattam. Rengeteget tanulhattam a „nagy öregektől”. Az Operaháznak köszönhetően mindent magamévá tehettem szakmailag, melyet az iskolapadban nem is lehet megtanulni. Ugyanakkor úgy éreztem, hiányzik még valami az elméleti tudásbázisomból, hogy mélyéről mit jelent a karaktertervezés, mitől tervező a tervező. Újra kilátásba helyeztem régi titkos vágyam, hogy felvételizzek a látványtervező szakra.

- Mégsem a budapesti intézménybe jelentkeztél.

- 31 évesen túl korosnak éreztem magam a sok huszonéves között, ráadásul nagyon frusztrált, hogy számos olyan tervező tanít ott, akivel én korábban már együtt dolgoztam. Ezért a Drezdai Képzőművészeti Főiskola 5 éves képzésére adtam be a jelentkezésemet. Kiutaztam a többnapos felvételire, végig izgultam minden napját, idegen országban, idegen nyelven kellett drámát olvasni, és tervezőpalántaként teret tervezni. Rendkívül izgalmas és egyben rémisztő volt számomra. Maximálisan kizökkentett a komfortzónámból. Egy hónap múlva megjött az eredmény, felvettek.

- Egy kisebb kanyar után aztán mégis csak Budapesten kötöttél ki.

- Egy évet végeztem el Németországban, aztán átjelentkeztem Budapestre. Nem szerettem kint élni, a német mentalitás nagyon távol áll az én személyiségemtől. Ambivalens jelenség, hogy egyébként sok német kollégám és barátom van, akikkel meg nagyon jól kijövök.

- Adott valamit az az egy év külföldön?

- Drezdában fedeztem fel magamban, hogy nagyon érdekel a terek tervezése. A főiskola olyan technikai bázist biztosított nekünk, ami magyarországi viszonyok között elképzelhetetlen. Az iskolának saját színháza van magas színvonalú és gazdag felszereléssel, mely a hallgatók rendelkezésre áll. A látvány- és tértervezéssel, 3D technikával itt ismerkedtem meg és elkezdtem ízlelgetni magamban.

- Átvettek Budapestre rögtön?

- Igen, az egyetemet Budapesten, a Képzőművészeti Egyetemen folytattam. Szerencsés voltam, mert bár egy év fizetés nélküli szabadság után felmondtam az Operaházban, alkalmam nyílt egyetemi éveim alatt nagyszínpadi produkciók tervezésére is, valamint gálaműsorok létrejöttében is segédkezhettem. Az egyetem utolsó két évében, amikor már kevesebb órám volt, óriási lendülettel elindultak a különféle tervezői munkák mind jelmez-, mind díszlettervezésben. (Opera, balett, diplomafilm, kortárstánc, reklámfilm, imagefilm…) Az egyetemen a mestereink mindig mellettünk álltak a külsős munkáinkban is, bármiben fordultam hozzájuk, mindig biztos segítő kezet nyújtottak. Nagyon hálás vagyok, hogy mégis a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezhettem meg a diplomámat.

- Melyik műfaj áll a legközelebb hozzád?

- A balett és az egyéb színpadi táncok, mert a műfaj fizikai sajátosságainak köszönhetően számos izgalmas kihívás elé állítja a tervezőt.  

- Mennyire volt új terep a múzeum?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Ilyen jellegű munkát korábban még nem csináltam, de nagyon élveztem. Izgalmas volt, mert más, mint egy klipphez, filmhez vagy színházi darabhoz tervezni teret. Itt a műtárgyak számára kellett egy miliőt megterveznem, így egy egészen új terepen tudtam a kreativitásomat kamatoztatni. A múzeumi légkör sokkal nyugodtabb, békésebb, lassabb, mint a színház túlfűtött érzelmi közege. A munkatársakkal nagyon olajozottan, családias hangulatban, kiváló csapatmunkában tudtam együtt dolgozni és az utolsó fázist, a kiállítás építését is nagyon élveztem.

- Hogy érzed, most a helyeden vagy?

- Igen, abszolút, ugyanakkor sokat vívódom. Bár hosszú ideje vagyok a színházi szakmában, de tervezőként nem ott tartok, mint azok, akik 20 évesen jártak egyetemre. Szeretném a karrieremet tovább építeni, ugyanakkor vágyom anyává is válni. Ezért sok-sok átbeszélt éjszaka után úgy döntöttünk a párommal, hogy most a gyermekáldás a legfontosabb. A munka és a karrier azonban nálam sosem fog teljesen a háttérbe szorulni. Szeretném a mindenkori egyensúlyt megtalálni és semmit nem elnyomni magamban. Most úgy érzem, nyitottá váltam a színházon kívül más területek iránt is és elkezdtem lépkedni feléjük. Abban bízom, hogy ezeket a jellegű munkákat anyaként majd jobban össze tudom egyeztetni a családdal. Hiszem, hogy soha nem szabad megállni, egyik ajtó után mindig kinyílik egy másik. Csak bátornak kell lenni…

- A korodtól eltekintve miért ennyire nehéz döntés ez?

- Ez a szakma nagyon nem családbarát, egy nőnek meg kiváltkép nehéz lehet a gyermekekkel összeegyeztetni a tervezői munkáját. Az, aki folyamatosan dolgozik, napközben a munka létrejöttét szervezi, rengeteg telefonálással, ügyintézéssel, utánajárással. Sokszor egymagad vagy az asszisztensed is, te kivitelezed a munkálatokat. Napközben szervezed a lebonyolítást vagy részt veszel a próbákon. A tervezésre gyakran csak éjjel jut idő. A mi munkánk egy közös agyalással kezdődik a rendezővel, koreográfussal. A végleges tervek viszont még nem jelentik a munkánk végét. Hogy színesen, szagosan, 3D-ben megvalósuljanak, egy hosszú folyamat veszi kezdetét. A műhelyek fantasztikus szakemberei mély tudásukkal lehetőséget adnak nekünk, tervezőknek, hogy formába önthessük tereinket, karaktereinket. Nélkülük munkáink akár papíron is maradhatnának. Egy tervező nem feltétlen kell, hogy tudjon tütüt elkészíteni vagy díszletfalat építeni. Mi természetesen elkészítjük a műhely- és műszaki rajzokat, ám sok kolléga munkája segít létrehozni azt velünk együtt. Ez a műfaj nem egy magányos munka, összművészeti csapatjáték, ahol mindnyájunk kalapácsütése számít.

- A párod - július óta férjed - ugyancsak szakmabeli, ez előny vagy hátrány nálatok?

- Gergő szintén látványtervező. Többször dolgoztunk már együtt, asszisztense is voltam, tervezőtársként legutóbb a Messiás című operában tevékenykedtünk. Remekül kiegészítettük, inspiráltuk egymást.

- Szabadidődben mit csinálsz, ha van olyan egyáltalán?

- Valóban nagyon kevés szabad órám van, melybe szinte mindig belecsúszik egy kis munka is. Ha mégis jut idő fellélegezni, azt legtöbbször a barátokkal töltjük. Utazással, színházban moziban vagy akár főzéssel. Valójában mindegy, csak élményeket gyűjtsünk közösen. Imádom a jó kosztümös, zamatos filmeket, Poirot kifejezetten, és milliószor képes vagyok megnézni, de ugyanígy tudom falni a dokumentumfilmeket is. Amikor iskolába jártam, imádtam a művészettörténet, és a kötelezőkön túl számos egyéb könyvet elolvastam mind történelemmel, mind művészettörténettel kapcsolatban. A szakmánk egyébként azért fantasztikus, mert folyton kutathat az ember valamilyen területen, ezzel mindig frissen tartod az agyad és új területekre tévedhetsz.

- Ha az életed eddig bejárt útján képzeletben tovább lépkedsz, 10 évvel idősebb énedre elégedetten nézel?  

- 30 évesen volt egy álmom: az Andrássy úton sétáltam a szüleimmel és találkoztam a 40 éves önmagammal. Feltettem az akkori magamnak a kérdést, hogy mi lesz velem 10 év múlva. Bár erre a részre már csak homályosan emlékszem, ez biztosan a válaszok között volt: nem szakadok el teljesen a színháztól, de nyugalmasabb vizekre fogok evezni. Azóta eltelt 7 év, s az, amit akkor üzentem magamnak, ténylegesen bekövetkezni látszik. Az én életutam eltér a legtöbb szakmabeli klasszikus útjától, én mind egzisztenciálisan, mind a magánéletemben egyaránt egy olyan utat járok, melyet saját magam írok. Ma már meggyőződéssel és bátorsággal…

Várkonyi Éva

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies