Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 20. Hétfő  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A szobrásszá kovácsoló ipari park

AFV

2016.06.16. 16:49

Pénteken művészvendégek költöznek a Kész telephelyére, ahol három hétig alkotnak. A Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziont (KASZ) 2004 óta minden évben megrendezik Kecskeméten. Az alkotótábornak a kecskeméti mecénás cég, a Kész Csoport telephelye ad otthont. Az idei meghívott művészek egy köre kiváló minőségű alapanyagokból, a legfejlettebb technikával dolgozhatja ki remekműveit. Árvai István, a Kész Csoport kommunikációs igazgatója mesélt nekünk a tábor történetéről, hátteréről, és azokról a különleges hatásokról, amiket a kecskeméti szimpozion a kortárs képzőművészeti életre gyakorol.

Hogyan tud társulni egy építőipari cég arculatába a mecénás hozzáállás?

A cég tulajdonosa Varga Mihály, építészként a művészetre meglehetősen fogékony ember. A cég története csupa nagybetűs építészeti munkálatot foglal magába. Olyan remekműveket újítottunk fel, mint a Madách Színház, vagy az Operett Színház, részt vettünk a Művészetek Palotája és az Új Nemzeti Színház építésében, dolgoztunk többek közt a Természettudományi Múzeumon és a Debreceni Színházon is. Mind komoly kihívás volt, jelentős építészeti értékkel. Felelős vállalatként, komoly társadalmi szerepvállalással fellépve, a sport- és kultúratámogatás a cég kommunikációjának és filozófiájának mára szerves részévé vált.

Kitől származik az alkotótábor ötlete?

Majoros Gyula ötlete volt, akit az egykori, 4 évig tartó Kész World Music világzenei fesztivál kapcsán ismertünk meg. Gyula összművész, közismert kecskeméti személyiség, foglalkozik bábkészítéssel, zenével és képzőművészettel is. Annak idején beadott hozzánk egy tervet egy játszótérrel kapcsolatos elképzeléséről, majd amikor a gyár területére lépett, rácsodálkozott a hatalmas acél-alapanyag raktárra. Rögtön ötletelt, hogy ezekből az anyagokból milyen nagyszerű szobrokat lehetne készíteni. Ekkor kezdtünk együtt gondolkodni, s 2004-ben meg is született az első alkotótábor, amit azóta minden évben újra megrendezünk. Kezdetben ez egy jó kommunikációs felületnek minősült, az acél sokféleségét is népszerűsítendő. Mára azonban sokkal komolyabb felelősséget és kultúrateremtő funkciót lehet tulajdonítani a szimpozionnak.

Már az első tábor nagy nevekkel indult: Kopasz Tamás, Majoros Gyula, Gál Tamás, Zielinski Tibor, Zsemlye Ildikó, Drabik István. A társaság bővül, formálódik, azóta elért egyfajta nívószintet, hivatkozási alappá vált és rangot jelent a művészeknek, ha itt lehetnek. Évente körülbelül 10 főt tudunk elhívni magunkhoz, akiknek három héten keresztül pincér szolgálja fel a reggelit, az ebédet és a vacsorát. A termelőüzem természetesen mindeközben két-három műszakban dolgozik, de megfelelő irányítással jól össze lehet egyeztetni a szakik és a művészek munkáját.

Hogyan tud alakítani a kortárs képzőművészeti életen az acélszobrászati szimpozion?

Mi elhívunk a táborba olyanokat is, akik előtte sosem foglalkoztak szobrászattal: ide engedünk festő- és grafikusművészeket, vagy olyan szobrászokat is, akik előtte csak fával vagy kővel foglalkoztak. Ugyanis ha egy művész kíváncsi és nyitott erre az anyagra, akkor nálunk fejlődési lehetőséget kap. Sokszor megtörtént már, hogy nagy nevű művészeket állítottunk szobrász pályára – ez nekünk is komoly kommunikációs előny, és a tábor értékét is növeli, tehát mindenkinek jó. Ilyen például Szurcsik József, aki nagybetűs grafikus, festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, és nem lennének szobrai a KASZ nélkül. Ugyanilyen nagy név Ujházi Péter, Kopasz Tamás vagy Bukta Imre, akik nálunk kezdtek szobrokat készíteni. Vagy itt van Ulrich Gábor, aki a tavalyi tábornak köszönhetően a tanműhelyünkben „fogadott gyerek” lett, szinte naponta bejár, és ma már a kecskeméti galériák azon versengenek, hogy ki szerezheti meg szoborkiállításának a rendezési jogát.

A tábor fontosságát emeli, és a színvonalat minősíti, hogy minden egyes tábort egy zsűri zár. Ezt korábban a lektorátus állami szervezete végezte, most a jogot megörökölte a MANK felkért, minősített zsűrije, aminek tagja például Készman József és Einspach Gábor. A zsűri építő módon hat az eredményeinkre: gátlástalanul kritizálja az itt elkészült műveket. A szimpozion végén zárókiállítást szoktunk rendezni az itt készült munkákból, idén ez július 8-án lesz. 2009 óta hivatalosan a K-ARTS Művészeti Kft, a Kész Csoport tagja viszi tovább a mecenatúra program irányítását.

Milyen támogató hátteret tudnak nyújtani a szimpozionra meghívott művészek számára?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Minden alkalommal elhívjuk a művészeket egy a tábornál korábbi műhely-bejárásra. Témajavaslatot is kapnak, amihez természetesen nem ragaszkodunk, de ezzel mégis összegyűjtjük a gondolatokat. A cég egyébként is minden évre megfogalmaz egy új vezérlőelvet, az idei az „innováció”. Ehhez kapcsolódóan találtuk ki a szimpozion idei témaköreit, mely az „eredetiség” és a „játékelmélet”. Egy kicsit vissza szeretnénk szorítani azt a téma- és motívumismétlődést, ami néhányszor előfordult már az alkotóknál.

A táborban mindig vannak hazai és külföldi, elismert, befutott alkotók, akiktől tanulni, inspirálódni lehet. Arra is nagyon vigyázunk, hogy mindig legyenek pályakezdők, vagy olyanok, akiknek eddig semmi köze sem volt az acélszobrászathoz. Ettől színesedik, ettől befogadó a hely. Bár a tábort az acélszobrászat fogja össze, melyhez rengeteg alapanyag van, lehetőség van felhasználni homlokzatburkolati elemeket, alumíniumot, kompozit-lemezt, horganyzott és festett lemezt, elektromossággal lehet játszani, festőüzem és különféle felületkezelési technikák is megtalálhatók. Az anyagok sokféleségét most már 3D nyomtatóval illetve szkennerrel is bővítettük. Ezt mi makettek készítéséhez, vagy különféle terek leképeztetéséhez használjuk, de egy művész számára nyilván nagyon sok kaput nyithatnak ki ezek az újdonságok.

A cégnek már komoly gyűjteménye van az itt született munkákból. Mi ezeknek az alkotásoknak a sorsa?

Ezeket a munkákat visszük tovább más kiállításokra is. Például vittük már a gyűjteményt a Szegedi Szabadtéri Játékok tárlatára, de volt nagyszabású kiállításunk Tatabányán, Budapesten a Műcsarnokban, Miskolcon, Győrben, Békéscsabán, sőt külföldre is kérnek alkotásokat tőlünk. Tehát hívnak is, de mi is szervezünk kiállításokat, tavaly az Art Marketen is bemutatkoztunk. Néha nagyon nehéz szállítani ezeket a súlyos szobrokat, előfordul, hogy darus teherautóval mozgatjuk a gyűjtemény tonnás darabjait.

Kelt már el a K-ARTS közreműködésével a szimpozionon készült mű?

A befutottabb vendégművészeink már külön gyűjtő-körrel bírnak, és volt már olyan, hogy az itt éppen alkotó művészhez személyesen érkező gyűjtő helyben választotta ki a munkát, amit megvásárolna. Aki galériához tartozik és elég felkészülten érkezik, az itt el tud készíteni egy komplett kiállítási anyagot, ami persze a galériájának nagyon kényelmes, nekünk pedig egy kicsit vegyes érzelmekkel bíró pont. Hazánkban egyedül a magángyűjtőkben és a galériákban reménykedhetnek a művészek. Itthon még nem lépnek szemrebbenés nélkül az önkormányzatok vagy a településirányítók abba az irányba, hogy Kossuth vagy Széchenyi bronzöntvényei helyett a fontos tereken más jellegű műalkotásokat állítsanak. Igenis kerülhetnének a városba public art jellegű, élményfaktornak számító köztéri szobrok, amelyek turisztikai látványosságának számítanak. Egy ilyen közterületi, nyilvános fórumon a társadalom esztétikai aktivitása felébred - a városmarketinget erősítő alkotások, mondjuk ki, a bevételeinket gyarapítanák.

Idén hogyan kapcsolódik a Múzeumok Éjszakájához a szimpozion?

Idén a Four Points hotel előterében és kertjében fogjuk megmutatni a gyűjtemény ritkán látott darabjait és az acélszobrok színét-javát, az étterem pedig különleges, könnyen falatozható street-food sorral várja a nagyérdeműt – a múzéjre szervezett buszok nálunk is megállnak majd. Ezzel azt is szeretnénk érzékeltetni a kecskeméti vendégekkel, hogy a hotel étterme, wellness-részlege és teljes egésze számukra is bármikor kikapcsolódást kínálhat.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies