Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 13. Hétfő  Szervác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

"A Kecskeméten fennálló lakásínség enyhítése" anno...

Az izraelita/Tormássy bérpalota építése - Horváth Roland írása

2021.01.31. 11:22

A Kossuth-tér és a Széchenyi-tér találkozásánál álló izraelita/Tormássy bérpalota megszületésének körülményeire kevés figyelem irányult, annak ellenére, hogy főtéri környezetünk egyik leggyakrabban látott elemei közé tartozik.

A Kossuth-tér és a Széchenyi-tér találkozásánál álló izraelita/Tormássy bérpalota megszületésének körülményeire kevés figyelem irányult, annak ellenére, hogy főtéri környezetünk egyik leggyakrabban látott elemei közé tartozik. A mindennapok sietségében tekintetünk megakadhat a homlokzat egy-egy jellemző részletén, és ha csupán néhány pillanatra is, de megidézhet bennünk egy olyan kort, amely dédszüleink, ükszüleink valóságát jelentette. Jogos kérdések merülhetnek fel bennünk: mikor és kinek a megbízásából, milyen tervező elgondolásai alapján született meg ez az alkotás. A kérdések megválaszolását számunkra nagyban megkönnyíti az a tény, hogy bő egy évszázad után, egy mélyreható levéltári kutatásnak köszönhetően előkerült az alkotás megszületését részletező iratanyag, mely nagy szerencsénkre magában rejtette az épület tervrajz dokumentációját is.

Az 1890-es évek első felétől kezdve folytonosan visszatérő problémát jelentett a kecskeméti polgári lakosság számára a bérházak hiánya. Az igény kielégítésére számos építtető jelentkezett, és mint ismert, ennek köszönhető a főtéri paloták többsége. Mivel az építtetők kizárólagosan nagy- és kispolgári lakásokat kínáltak a lehetséges bérlőknek, a kor igényeinek megfelelően magas komfortszintű lakások készültek, amik központi fűtésrendszerrel, vizeshelyiséggekkel, gáz- és villanyellátással hívták fel magukra a figyelmet.

Ennek az építtetői szándéknak köszönhetjük az Iparos Otthonnal szomszédos telken megépült, a szakmai köznyelv által izraelita bérháznak jelölt alkotást. Az elnevezés azonban tévedésnek minősül, mivel a helyi izraelita hitközség nem építtetője, hanem csak az épület tulajdonosa volt az 1930-as évek második felében. A téves megjelölés az Entz Géza, Szappanos Jenő és Genthon István által jegyzett 1961-es Kecskemét kötetben fordul elő először. A későbbi kutatók stíluskritikai alapon Komor Marcell és Jakab Dezső építészpárost jelölték meg lehetséges tervezőként – jobb híján ezt sem fogadhatjuk el alapvető tényként a friss kutatások tükrében.

A Széchenyi téren lévő 5. szám alatti telek tulajdonosa a dualizmus időszaka alatti Kecskemét egyik legtehetősebb lakosa volt, Tormássy Ferenc ügyvéd, akinek 1909-ben bekövetkezett halála után a telket és vagyonának nagyobb részét Emília, Ida és Ilona nevű unokahúgai örökölték meg. Pár esztendővel később a leánytestvérek úgy döntöttek, hogy szabad tőkéjüket tárgyiasítják és egy „tisztviselői lakásoknak rendezve épült jövedelmező” bérpalotát építtetnek a nagybátyjuktól örökölt telken, mely „jövedelmezősége mellett a város egyik főterének jelentékeny díszítésére is fog szolgálni.” A Tormássy-nővérek építkezési szándéka egyezett a városszabályozási elképzelésekkel, így a telekhez a tér területéből némi telekrészt csatoltak  5 ezer korona értékben, annak érdekében, hogy a Széchenyi tér szabályozási vonala egyetlen egyenesen helyezkedjen el.  Az említett szabályozási vonalat a görög templom déli sarkától a katolikus bérpalota Nagytemplom felőli sarokpontjáig húzott egyenes jelölte ki.

Forrás: MNL_BKML_IV_1908_b_5539_1918

A bérpalota terveinek elkészítésére a Tormássy nővérek 1913 őszén Stoy Antal kecskeméti építőmestert, a Kecskeméti Egyesült Gőztéglagyár Rt. volt ügyvezető igazgatóját kérték fel. A tervek 1913. december közepére készültek el, ennek ellenére az építési kérelmet 1914 februárjában nyújtották be. Varga Adolf városi főmérnök véleménye alapján viszont olyan sok ponton megsértették a tervek az érvényben lévő építkezési szabályrendeletet, hogy a városi tanács visszaadta azokat építtetőnek, hogy az „észrevételek figyelembevétele mellett dolgoztassa át.” 1914 áprilisában Tormássy Emília férje, Ádám József, mint neje és sógornői megbízottja benyújtotta az átdolgozott és kijavított terveket, melyek elbírálása után 1914. április 17-én kiadta a városi tanács az építési engedélyt. Az építtetők elképzelése szerint a kivitelezési munkálatok még ugyanazon év őszén befejeződtek volna, és novemberben birtokba vehették volna a bérlők a földszinti üzlethelyiségeket, valamint az emeleten lévő polgári lakásokat.

Stoy Antal szerzősége mellett szól, hogy az 1910-es években csupán a kevésbé ismert mesterek készítettek hasonló homlokzati architektúrával rendelkező terveket. Ettől függetlenül a tervezőt nem vádolhatjuk ötletszegénységgel, és az is kétségtelen, hogy igyekezett összehangolni az általa tervezett épületet a szomszédos telken álló Iparos Otthonnal.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az építkezés fővállalkozóival, Kiss Mihály és Csapó Sándor kecskeméti építőmesterekkel és építkezési vállalkozókkal 1914. május 6-án kötötték meg a szerződést. Az 1914-es pénzügyi viszonyoknak megfelelően 150 ezer koronában állapították meg az építkezés várható költségét, mely összeget azonban az építtetők nem tudtak teljes előteremteni, így 95 ezer korona jelzáloghitelt vettek fel földrengési államkölcsön megnevezés alatt.

Az első világháború kitörése és az annak nyomán jelentkező pénzügyi nehézségek, valamint a munkaerőhiány lelassította az építkezést, ami odáig vezetett, hogy még 1915 szeptemberében sem volt átadható állapotban az épület. Ekkor úgy döntöttek a leánytestvérek, hogy felbontják vagyonközösségüket, és az épület teljes tulajdonjogát nővérükre, Tormássy Emíliára ruházzák, amennyiben ő készpénzben kárpótolja testvéreit. Az építkezés befejezéséhez további 80 ezer koronára lett volna szükség, melyet ugyancsak kölcsön formájában igyekeztek megszerezni az építtetők, ehhez azonban arra volt szükség, hogy a városi tanács engedélyezze az 1914-es államkölcsön kedvezményes törlesztését. A vizsgálat során készült jegyzőkönyv fontos forrásnak számít, melyből megállapítható milyen munkálatok vártak még befejezésre.

1915 novemberére teljesen elkészültek a fő- és válaszfalazatok, a kémények, az attikafalazatok, valamint a tűzfalak. A műköves munkálatokat ugyancsak befejezték. Az ács- és a tetőfedőmunkák szintén elkészültek, utóbbi keretén belül eternit műpalából kivitelezték a fedélszéket. A bádogos munkákon belül teljesen elkészültek az ereszcsatornák, a tetőablakok, a kúpfedések és a kúpdíszek. A jegyzőkönyv szerint befejezésre vártak még a burkolási-, asztalos-, lakatos-, mázoló-, üveges-, szobafestési és egyéb munkálatok.

A város ugyan engedélyezte a kérelmet, de a felvett 68 ezer korona sem volt elegendő arra, hogy befejezzék az építkezést. Évekkel később, 1918. január 2-án a tulajdonosok nevében Ádám József felajánlotta Sándor István polgármesternek, hogy a város vásárolja meg a bérpalotát. A polgármester hajlandó is lett volna az épület megvételére, azonban fennállott egy olyan körülmény, melyről a polgármester nem tudott. A tulajdonosok kizárólagos eladási megbízást ruháztak az építőmesterre, Kiss Mihályra, aki január 11-én adásvételi szerződést kötött dr. Lőwy Ödönnel.  Az új tulajdonos már január 21-én tájékoztatta a városi tanácsot, hogy Ádám Józsefnek nem állt jogában ajánlatot tennie a polgármester felé, mivel az eladási megbízást nem ő, hanem Kiss Mihály gyakorolhatta. Végül megemlíti, hogy a „szóban forgó házat a most alakult Ingatlan-forgalmi és Kereskedelmi Rt. részére vettem meg, mely részvénytársaságnak egy fő célja a Kecskeméten fennálló lakásínség enyhítése, tehát fontos közérdeket szolgál.”

Az építkezést végül Lőwy Ödön fejezte be, az építőmester továbbra is Kiss Mihály maradt, és 115 ezer koronába kerültek a visszamaradt kivitelezési munkálatok. A lakhatási engedélyt 1918. október 21-én adta ki a városi tanács.

A századfordulóra és a századelőre eső nagy főtéri építkezések utolsó felvonását képezi az izraelita/Tormássy bérpalota tervezési és kivitelezési fázisa, ami az első világháborúra visszavezethető okok következtében meglehetősen hosszúra nyúlt ki (1913-1918). Tervezőjéről, Stoy Antalról viszonylagosan kevés információval rendelkezünk. A megrendelőkről több adat áll rendelkezésünkre: a telek eredeti tulajdonosa, nemes Tormássy Ferenc (1848-1909) ügyvédként tevékenykedett az akkori Kecskeméten, akinek dunántúli származású felmenői a 17. században telepedtek le a városban. Három unokahúga, akik megörökölték nagybátyjuk vagyonát pedig nem mások voltak, mint az alkotást megrendelő személyek.

Horváth Roland

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies