Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Július 20. Szombat  Illés

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Új módszertannal bővült az intenzív ellátás a kecskeméti megyei kórházban

2022.03.27. 13:18

Ablak nélküli, hófehér, tiszta szobák. Üvegfalak mögött fekvő kritikus állapotú, lélegeztetett betegek. Csend, csak a gépek monoton csipogása hallatszik. A kórtermekben szinte tapintható feszültség, mégis nyugodt, magabiztos szakemberek dolgoznak az ágyak mellett. Ez a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya (továbbiakban intenzív osztálya).

Ebben a környezetben beszélgetünk egy, a dr. Fülep Zoltán osztályvezető főorvosnak és Csernák Krisztina egészségszakpszichológusnak köszönhetően 2021 őszén elinduló új ellátási formáról. Ez pedig nem más, mint a szuggesztív kommunikációra épülő egészségpszichológiai ellátás.

Hogyan került kapcsolatba az intenzív ellátással mint pszichológus?

Cs.K. Pszichológusként egy hároméves szakképzési gyakorlat keretein belül kerültem először az intenzív osztályra, akkor két hétre. Úgy jöttem ide be, mint az átlag egészségügyi szakember, megdöbbenéssel, majd rögtön e mellett az eszköztelenség érzésével is. Hiszen a pszichológus a szóbeli kommunikációra támaszkodik, az a legfőbb eszköze, ezen az osztályon pedig a betegek többsége altatott, lélegeztetett, kritikus állapotban lévő ember. Így szakmai kudarcélménnyel zárult számomra ez az időszak.

Ez a tapasztalat vezetett el egy fél éves szuggesztív kommunikációs képzésre, ahol azt tanítják meg, hogyan vedd fel a kapcsolatot a betegekkel, akár az altatásban lévőkkel is, illetve hogyan és mit mondj ahhoz, hogy segíteni tudjál rajta. Ekkor kértem Dr. Fülep Zoltán osztályvezető főorvost, hogy bejöhessek hozzájuk gyakorolni, aki nagyon fogadókész volt a téma iránt, így indult el közöttünk egy szakmai együttműködés.

Ma már az osztály állandó munkatársa vagyok - köszönhetően a kórház és az osztály vezetésének - egy professzionális gyógyító csapat része, melynek tagjai orvosok, ápolók, gyógytornászok, diagnosztikai szakemberek, és még sokan mások.

Miben tud segítséget nyújtani Önöknek az intenzív ellátás során az egészségpszichológus?

Dr. F.Z. A kritikus állapotú betegek kezelése kapcsán az életmentő ellátás mellett már a kezelés korai szakaszában is szem előtt kell tartanunk az egészségi állapot javítása mellett a várható egészségnyereséget és életminőséget.

Az intenzív ellátást igénylő betegek szervezete az alaphelyzet súlyossága miatt hatalmas igénybevételnek van kitéve, amelyet a gyors stabilizáló kezeléssel igyekszünk mérsékelni, de szinte minden esetben következményekkel jár. Ezt az állapotot intenzív ellátást követő tünetcsoportnak nevezzük (angol megfelelője a post intensive care syndrome – PICS), amelyet többek között a beteg fizikális és funkcionális legyengülése, fokozott ápolási igénye, mentális és pszichés problémák jellemeznek.

Intenzív osztályunk működésébe évekkel ezelőtt beillesztettük ezen tünetcsoport szervezett és kontrollált, önálló problémakörnek tekintett kezelését, amely lényegében a betegek kritikus állapota utáni speciális felépülési szak támogatását jelenti. Ennek fontos eleme a beteg pszichés állapotának, mentális erejének figyelembevétele, hiszen a kezelés alapvető sikerét meghatározza a beteggel való kommunikáció és együttműködés, továbbá nem elhanyagolható a hozzátartozók támogató hozzáállása sem.

Ezt felismerve örömmel üdvözöltem a lehetőséget, hogy Csernák Krisztina személyében egészségszakpszichológus tud csatlakozni a munkacsoportunkhoz, pótolhatatlan hidat képezve a testi és lelki gyógyítás között, megteremtve annak egységét a kritikus állapotú betegellátásban is.

Kizárólag a betegekkel foglalkozik, mint egészségpszichológus vagy tekintettel a szakma és az adott osztály nehézségeire, illetve a koronavírus-járványra, tud segíteni, támogatást nyújtani a munkatársaknak is?

Cs. K. Az egészségpszichológusi munka több szinten is megvalósul. Az aneszteziológus és intenzív terápiás orvosok, intenzív terápiás szakápolók a covid járvány alatt extrém terhelésnek lettek kitéve fizikailag és mentálisan is, támogatásuk természetesen az egyik fő feladatom. Munkánk jellegéből adódik, hogy itt nem lehet leülni hosszabb beszélgetésekre, de például, amikor a személyzet a pihenőben van, akkor odaülök melléjük és támogatom őket. Sokszor csak arra van lehetőség, hogy ventiláljanak, elmondják, hogy vannak, hogyan élik meg az adott napot, mi az, amiben kudarcot éreznek.

A pszichológus munkájának egy másik, nagyon fontos területe az itt fekvő betegek hozzátartozóinak a támogatása. A hozzátartozókkal való munkámat mindig megelőzi egy orvosi tájékoztatás a beteg aznapi állapotáról, ezt követően jön látogatni. A hozzátartozók azonban módosult tudatállapotban vannak, aggódnak, félnek, szoronganak. Ilyenkor az információk csak 20-30 százalékát tudják beépíteni, így segítek nekik az elhangzottakat értelmezni. Emellett a saját állapotuk kiventiláltatása is megtörténik a találkozásunk alatt. Sűrűn bevonom őket a beteggel zajló aktuális munkánkba is.

Hogyan kell elképzelni a betegekkel való támogató munkát a gyakorlatban?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Cs. K. Az intenzív osztályon kezelt betegekkel való munkát már altatott állapotban érdemes elkezdeni, s az ébresztéssel párhuzamosan fokozatosan felépíteni. A betegek itt ingerszegény környezetben vannak, nincsenek ablakok, nem tudják milyen napszak van, nem tudnak mozogni, ritkán tudnak kommunikációt kezdeményezni, ezért ez a mi feladatunk. Munkám jellegzetessége, hogy a kapcsolatfelvételkor, azaz a raport kialakításakor átadom a kontrollérzetet, csupán csak annyival, hogy kopogok a kórterembe lépés előtt, megkérdezem hogyan kényelmes a beteg számára, hogy beszélgessünk. Jelentéktelennek tűnő dolgok, de mégis fontos, hogy például lássa az arcomat.

Ilyenkor elmondom, hogy a kórház mely osztályán vagyunk, milyen nap, illetve napszak van, meddig volt altatásban. Ezt követően elkezdem a személyre szabott gyógyító mondatokat mondani neki, melynek lényege, hogy a sejtjei ezekben a pillanatokban is dolgoznak, a szervezete elvégzi a gyógyító folyamatát, hiszen a gyógyító csapatnak a beteg a legfontosabb tagja, mi pedig azért vagyunk itt körülötte, hogy segítsük.

Ezek a találkozások történhetnek pár mondat erejéig, de vannak olyan betegek is, akikkel napi szinten, hosszabb időn át dolgozom, nekik diktafonra veszem a gyógyító szöveget és napközben több alkalommal is lejátszom.

Mindenkinek egyénileg szabott szöveggel készül vagy van egy sablonszöveg?

Cs.K. A szövegek betegségtől függően készülnek el, tehát más gyógyító szöveget alkalmazunk egy covidból felgyógyulandó betegnél, és más típusú szöveget egy balesetet elszenvedett betegnél. Ez olyan, akár az antibiotikum kiválasztása. Az adott szöveget kipróbáljuk a betegnél, és ha hatott nála akkor felveszem diktafonra, majd bővítem, kiegészítem, személyre szabom. A mondatok egymásra épülnek, a szuggesztiónak mindig van egy adott célja.

Előfordul, hogy a hozzátartozó is segít a munkafolyamatban?

Cs.K. Igen, legtöbbször őket is bevonjuk. Az egyik betegünknél - akit jelenleg is kezelünk- beépítettünk egy olyan személyre szabott szöveget, melyet a férje és két lánya olvasott fel neki diktafonra rögzítve. Ezt is meghallgattatjuk az én szövegem mellett napi két alkalommal. Ez a beteg, akivel egyébként napi szinten is sokat foglalkozom, több hetes altatásból nemrég ébredt. Megdöbbentő volt, amikor a fülére tettük a hozzátartozóinak üzenetét, kinyílt a szeme, felélénkült és elmosolyodott.

Van-e visszajelzés a módszer sikerességéről, mérhető-e egyáltalán objektív módszerekkel?

Cs.K. Sikeres felépülésből, gyógyulásból bőven akad szerencsére. Konkrét statisztikákat nem készítünk, de természetesen a betegek kórlapján látható, milyen pszichológusi beavatkozás történt nála. A betegek hosszabbtávú követése és életminőségének felmérése adhat lehetőséget a módszertan objektív hatásainak összegzésére.

Sok pozitív visszajelzés, megerősítés érkezik. Volt egy súlyos állapotú post-covidos betegünk, egy támogató férjjel, akik elfogadták a segítségemet, így az intenzív osztályos kezelés az átlagnál rövidebb ideig tartott. Hazai és nemzetközi kutatások is bizonyítják, hogy ha pszichológus be tud kapcsolódni az ellátásba, rövidülnek az ápolási napok. Az említett betegünktől hazatérését követően kaptunk fényképeket, illetve köszönőlevelet, melyet bekeretezve kitettünk az osztályon, a napokban pedig saját lábán sétált be hozzánk köszönetet mondani. Számunkra nagyon fontos a sikerélmény, és az ilyen gesztusoktól nagyon sok erőt kapunk.

N.Sz.D.

 

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies