Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 14. Kedd  Bonifác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Semmelweis-nap a pandémia után

Elismeréseket és kinevezéseket adtak át a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház ünnepségén

Harkai György

2022.07.07. 14:57

Semmelweis-nap az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. Ez alkalomból idén a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház 70 munkatársa vehetett át elismerést vagy kinevezést GAMF Műszaki és Informatikai Karán. Az eseményen dr. Gondos Miklós, a megyei kórház új főigazgatója és dr. Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár is köszöntőt mondott.

Semmelweis-nap alkalmából rendezett hagyományos ünnepségére várta munkatársait csütörtök délután a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán. A vendégeket az egészségügyi dolgozókból álló Medrigál kórus lepte meg műsorral.

Semmelweis Ignácz születésének évfordulója minden évben a magyar egészségügy napja, a magyar egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. Az ünnepelteket kórház vezetése nevében, mint házigazda először Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató köszöntötte.

- Csak az embertársait tisztelő és szerető, a hivatásának élő egyén válhat az egészségügy szolgálójává. Szerencsések vagyunk, mert a mi korunkban is vannak ilyen példamutató szakemberek, akiket emberségük és gyógyításba vetett hitük vezérel. A harc, amit egykoron Semmelweis Ignácz egy ismeretlen ellenséggel vívott, keresve a végső megoldást, 2020-ban számunkra is jelenvalóvá vált. Jelentőségét újraértékeltük, átéltük - mondta köszöntőjében dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház orvosigazgatója.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház és a magyar egészségügy munkatársainak elmúlt két éves teljesítményét az újonnan kinevezett főigazgató, dr. Gondos Miklós is elismerte és megköszönte.

- Azt tudni kell, hogy ma az egészségügynek ez a legfontosabb szerepe, hogy a betegbiztonságot mindennél magasabban tudjuk biztosítani. Az elmúlt 2 évben a Covid-járvány meg is mutatta, hogy egységben az egészségügy nagyon szépen helytállt, olyan körülmények között, amire az elmúlt 70 évben soha nem volt példa - hangsúkyozta a főigazgató.

Dr. Gondos Miklós beszédében kiemelte, hogy noha kinevezése és az idei Semmelweis-nap egybeesett, az ünnepnek mégis a kórház dolgozóiról, munkájuk elismeréséről kell szólnia.

- A prevenciós szemléletet, azt mint Semmelweis Ignácz mentalitását és lelkületét megőrizve, az ő örökségét továbbvíve szeretnénk minél jobban kiterjeszteni a magyar egészségügyi ellátórendszer valamennyi vertikumába. Ebben kérem az önök szövetségét - ezt már dr. Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár mondta.

Az egészségügyben dolgozókat Cseh Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának vezetője és Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte. A Semmelweis-napi rendezvényen átadták a hagyományos kórházi elismeréseket, és adjunktusi, illetve főorvosi kinevezéseket, de köszöntötték azokat a munkatársakat is, akik a közelmúltban egyéb elismerésben részesültek. Emellett pedig a Magyar Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete is átadta kitüntetéseit. A magyar egészségügyben 1992 óta, minden év július 1-jén tartják meg a Semmelweis Napot, ami 2010 óta az egészségügyi dolgozók kiemelt ünnepe.  

Az alábbi munkatársaknak gratuláltak:

 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A Magyar Ápolók Napja alkalmából Banos Olga Mónika mb. ápolási igazgató-helyettest és Gazdik Judit mb. ápolási igazgató-helyettest kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül az Emberi Erőforrások Minisztériuma Miniszter Elismerő Oklevél kitüntetésben részesítette.

 

Március 15-e alkalmából a Pesti Vigadóban Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. Borda Ferenc főorvos úr, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Diabetes Szakrendelésének főorvosa, a Magyar Orvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezetének volt elnöke.

                       

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése 2022. május 19-én született döntése alapján Kecskemét Városért Egyészségügyi Díjban részesítette a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Osztályát, (az elismerést átvette Dr. Szabó István osztályvezető főorvos), és Dr. Nagy Andrásnét, a Rendelőintézet vezető asszisztensét.

 

Kiskunfélegyházi Városi Önkormányzat 2022. május 22-én Kiskunfélegyháza Város Egészségügyéért kitüntető díjban részesített két munkatársunkat, Ozsvárné Dr. Cinke Klára a Kiskunfélegyházi Telephely Röntgen osztály osztályvezető főorvosát, és Dr. Szabó Edina a Kiskunfélegyházi Telephely, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály adjunktusát.

 

Dr. Gera László PhD, a kórház Traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa részére a Magyar Traumatológiai Társaság vezetősége a hazai traumatológia területén kifejtett több évtizedes munkája elismeréseként Lumniczer Sándor emlékérmet adományozott.

 

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Kari Tanácsának döntése alapján a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Gyógyszerészeti Osztályának Kiváló Oktató Gyógyszertár címet adományozott (az elismerést átvette Radnainé dr. Csorba Ágnes, gyógyszerészeti osztály vezető helyettes)

 

Az Európai Sebészeti Testület Dr. Maráz Róbert PhD az Általános Sebészeti Osztály főorvosa részére az az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén címet adományozta.

 

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar tanácsa jubileumi díszoklevelet - Aranyoklevelet- adományozott Dr. Cserényi Lászlónak, az Általános Sebészeti Osztály főorvosának.

 

Az Orvosi Hetilap főszerkesztője Markusovszky Lajos díjjal jutalmazta szerzeményükért az alábbi munkatársainkat: Dr. Bozóky Géza, Dr. Ruby Éva, Dr. Mohos Andrea, Dr. Bozóky István, Dr. Göcző Katalin (a díjat átvette Dr. Mohos Andrea, a Tüdőbelgyógyászati Osztály főorvosa)

 

Az Orvosi Hetilap főszerkesztője Markusovszky Lajos díjjal jutalmazta a szerzeményükért az alábbi munkatársainkat: Dr. Csörgő Erika, Dr. Árgyelán János, Dr. Kocsis Lajos, Dr. Sejben István és Prof. Dr. Cserni Gábor. (a díjat átvette Dr. Sejben István PhD, a Patológiai Osztály részlegvezető főorvosa)

 

 

Kórházért Elismerő Oklevél kitüntetésben részesültek

A gyógyító, az ápolási, a gazdasági és a tudományos területen elért eredményes tevékenységük, kiemelkedő teljesítményük elismeréséül:

 

Döntéselőkészítő Osztály/Informatikai csoport (a díjat átvette Réczi István csoportvezető)

 

 

 Dr. Shawfar Adel Ali Musaed

oszt.vez.főorvos

Kalocsai Telephely, Sebészeti - és Traumatológiai Osztály

 Varjú Mária

     vezető ápoló

Újszülött részleg

 Gyenes Katalin

     vezető ápoló

Sürgősségi Baleseti Ambulancia

       

 

 

Főigazgatói dicséret kitüntetésben részesülnek

A tartósan magas színvonalon végzett munkájukért, az intézmény és betegek iránt tanúsított példamutató magatartásukért,

 

Dr. Törőcsik Katalin

szakorvos

Reumatológiai Osztály

Dr. Nagy László

szakorvos

Sürgősségi Betegellátó Osztály

Dr. Csőke Dániel

szakorvos

Gasztroenterológiai Osztály

Dr. Gaál Zoltán

főorvos

Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Dr. Ionescu Adrian

szakorvos

I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztály

Kiss Lászlóné

vezető ápoló

Traumatológiai Osztály   

 

 

 

Kiváló Kórházi Dolgozó kitüntetésben részesülnek

A betegellátás magas színvonalának emelését elősegítő tartósan magas színvonalon végzett munkájukért

 

Dr. Szöllősi Szilvia

szakorvos

Bőrgyógyászati Osztály

Dr. Sándor Alíz Emese

részlegvezető szakorvos

Pszichiátriai Osztály, Pszichoterápiás Részleg

Dr. Petró Zoltán

szakorvos

Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Dr. Körmendy Szabolcs

főorvos

Kalocsai Telephely, Tüdőgyógyászati szakrendelés és gondozás

Dr. Szaszkó Mária

főorvos

Kiskunfélegyházi Telephely, Neurológiai szakrendelés

Dr. Parczen Dénes

főorvos

Kiskunfélegyházi Telephely, Mozgásszervi Reh. Osztály

Hulejné Árvai Katalin

orvosírnok

Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Fődi Éva

raktáros

Gazdasági Osztály

Szoboszlai Márta

csoportvezető

Közgazdasági Osztály

Farkas Mária

gazdaasszony

Élelmezési Osztály

Rádiné Szabó Andrea

ápoló

Kiskunfélegyházi Telephely, Mozgásszervi Rehab.Osztály

Okner György

gépkocsivezető

Kalocsai  Telephely, Gépjármű-üzemeltetés

 

 

Kiváló Ápoló kitüntetés

Kórházunk a „Kiváló Ápoló” cím alapítását azzal a céllal fogalmazta meg, hogy elismerje a betegágy mellett dolgozó ápolók magas színvonalon történő ápolási munkáját, egyben a kitüntetéssel segítse elő az ápolási munka minél magasabb szintű művelését, a szakmai ismeretek bővítését, és az ápolói hivatás presztízsének elismerését.

 

Habran Edit

ápoló

Speciális Rehabilitációs Osztály

Szigeti Istvánné

ápoló

Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztály

Balláné Molnár Edit

ápoló

Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Hajdú Edit

részlegfelelős ápoló

Onkoradiológiai Központ

Veres Brigitta

ápoló

Pszichiátriai Osztály

Kis Julianna

vezető ápoló

Kalocsai Telephely, Központi Intenzív és Terápiás Osztály

 

 

Kiváló Asszisztens kitüntetésben részesülnek

tartósan magas színvonalon végzett példamutató asszisztensi tevékenységükért

 

Jóljártné Szivák Edit

CT-MR operátor

CT/MR

Körmendi Istvánné

citológiai szakasszisztens

Onkocytológiai részleg

Csernusné Piroska Anikó

csoportvezető asszisztens

Rendelőintézet-Reumatológiai szakrendelés

Rada Ágnes

asszisztens

Rendelőintézet-Endokrinológia szakrendelés

Bokor Imréné

asszisztens

Kiskunfélegyházi Telephely, Fül-Orr-Gégészeti szakrendelés

 

 

Kiváló előadó, kiváló ügyintéző kitüntetésben részesülnek

Az intézmény igazgatási   feladatát segítő tartósan magas színvonalon végzett munkájukért

 

Uzsorás Krisztina

hivatalsegéd

Gazdasági Osztály/Postázó

Finta Imréné

csoportvezető

Bér-Munkaügyi és Szociális Osztály

Mehrfelsz Mónika

Bér- és Munkaügyi csoportvezető

Kalocsai Kórház Telephely, Bér-és Munkaügyi csoport

Rajzinger-Pataki Katinka

pénzügyi ügyintéző, helyettes pénztáros

Kiskunfélegyházi Telephely, Pénzügyi csoport

Tóthné Farkas Gabriella

csoportvezető

Kiskunfélegyházi Telephely, Döntéselőkészítési csoport

 

 

Kiváló szakmunkás, kiváló szakember kitüntetésben részesülnek

Tartósan magas színvonalon végzett munkájukért:

 

Túri Róbert

segédmunkás

Élelmezési Osztály

Gáll Illésné

telefonkezelő,portás

Kiskunfélegyházi Telephely, Gazdasági csoport

Farkas Zoltán

gépkocsivezető

Kiskunfélegyházi Telephely, Műszaki csoport

Orcsik László

központifűtés szerelő

Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephely, Karbantartás

Szabó Sándor

műhelyvezető

Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephely, Karbantartás

 

 

Kiváló Ápolási Egység

Kórházunkban évente értékelésre kerülnek a betegellátó osztályok ápolási egységei. Az értékelés kiterjed az ápolási munka minőségére, az ápolási folyamat teljes körére, a humánus és lelkiismeretes ápolásra, illetve a dokumentációk, betegelégedettségi mutatók és az osztályra vonatkozó eljárásrendek betartására. Ezen szempontok figyelembevételével alakítja ki javaslatát az Értékelő Bizottság. 2021. évben kiváló értékelést kapott és elnyerte

 

Szülészet-Nőgyógyászati Osztály szakdolgozói kollektívája (díjat átvette Besze Ildikó   a Szülészet-

Nőgyógyászati Osztály mb. vezető szülésznője

 

Újszülött részleg szakdolgozói kollektívája (díjat átvette Varjú Mária az Újszülött részleg vezető ápolója)

A kórház Tudományos Bizottságának javaslata alapján főorvosi és adjunktusi címet kapnak az alábbi orvoskollégák

 

Kiemelkedő szakmai és tudományos munkájuk elismeréseként 

Főorvosi előléptetésben részesül:

Dr. Pócs Andrea Krisztina                 Onkoradiológiai Központ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Dr. Kálvin István                               Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephely

                                                           Fül-Orr-Gégészeti és Audiológiai szakrendelés

Dr. Velkei Tamás                              Gasztroenterológiai Osztály

 

Példamutató szakmai és tudományos munkájuk elismeréseként  

 

Adjunktusi előléptetésben részesül:

          

Dr. Belák Barbara                              Onkoradiológiai Központ

Dr. Binder Dominika                         Csecsemő és Gyermekgyógyászati Osztály

Dr. Szeleczki Nóra                            Nukleáris Medicina Osztály

Dr. Trepák Kornélia                          Általános Sebészeti Osztály

Dr. Mihály György László                Sürgősségi Betegellátó Osztály

Dr. Mohácsi Szilvia                           Gasztroenterológiai Osztály

Dr. Végh Eszter Mária                       Invazív Kardiológiai Osztály

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete minden évben példamutató szakmai és kimagasló kamarai tevékenységéért kitüntetést ad át tagjai részére minden városi szervezetében.

A kecskeméti alapszervezet az idei évben 4 kollégát részesít kitüntetésben az ellátás különböző területeiről.

A kollégák évek óta részt vesznek a kamara tevékenységében, osztályukon segítik annak működését.

Munkájukat elméleti és gyakorlati területen is lelkiismeretesség, felkészültség és alaposság jellemzi. Munkatársaikkal és a betegekkel való kapcsolatuk példaértékű.

 

Kamarai elismerésben részesül:

Hajnal Istvánné                                  asszisztens                  Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály

Nagyné Mészáros Zita Bernadett      ápoló                           Invazív Kardiológiai Osztály

Kecskésné Bozsik Terézia Ildikó      asszisztens                  Rendelőintézet-Betegfelvétel-Betegirányítás

Frólján Margit                                    ápoló                           Központi Aneszteziológiai és Intenzív

Terápiás Osztály








Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies