Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 9. Csütörtök  Gergely

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Orbán Viktor Tusnádon: Három területen is megrendült a nyugati civilizáció

2022.07.23. 12:37

A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz a következő, korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak – jelentette ki a miniszterelnök a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) tartott előadásában Tusnádfürdőn szombaton - olvasható a hirado.hu oldalon. 

Nagyot fordult a világ, amióta utoljára találkoztunk. 2019-ben egy rendkívül optimista és bizakodó tábor volt Tusnádfürdőn, ma egy sokkal bizonytalanabb helyzettel kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor tusnádfürdői rendezvényén.

A kormányfő szerint a veszélyek korába léptünk és három területen is megrendült a nyugati civilizáció. A tudomány területén a nyakunkba kaptuk a koronavírust, azt gondoltuk, hogy Európában már nem lesz háború és azt gondoltuk, hogy a hidegháború többé nem térhet vissza, most mégis úgy tűnik, hogy a világ számos vezetője azon dolgozik, hogy blokkvilágba szervezze az életünket.

Orbán Viktor rámutatott, ha a világot adatokon át szemléljük, egyre jobbnak tűnik, mi viszont ezzel ellentétes tendenciákat tapasztalatunk.
A hírek tónusa egyre sötétebb és egyfajta világvége-várás zajlik. Egy alapvetően nyugati életérzésről van szó, aminek az oka, hogy a Nyugat befolyása és tekintélye egyre csökken.

Amikor sokak száz évvel ezelőtt a nyugat hanyatlásáról beszéltek, ők demográfiai és szellemi visszaszorulásról beszéltek, míg ma hatalmi és anyagi visszaszorulásról van szó – fejtette ki a kormányfő. Hangsúlyozta:

a nyugatin túl más civilizációk is fejlődnek, erősödnek. Átvették a nyugati technológiákat, de az értékeket eszük ágában sincs.

A Nyugat elveszíti az „anyagcsatát”,

A világ többi része rájött arra, hogy éppen azért kell modernizálódnia, hogy ellenállhasson a nyugati típusa demokráciaexporthoz hasonló törekvéseknek.

Az energiahordozók elvesztése sokat mutat a nyugati világ helyzetéről: 1990-ben a kőolaj, a földgáz és a kőszén 90 százalékát Európa tartotta kézben, ma az USA és Európa együttvéve 35-öt. A nyersanyagok tekintetében is hasonlatos a helyzet, az afrikai nyersanyagok 50 százaléka Kínába megy.

A Nyugat elveszíti az „anyagcsatát”, hiszen az erőforrások nagy része a nyugati világon kívülre esik – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: ez minket, magyarokat különösen érint. A 2013-ban meghirdetett amerikai biztonságpolitikai doktrína értelmében megpróbálják külpolitikai fegyverként használni az energiát, miközben másokat vádolnak ezzel.

Épp emiatt szigorúbb szankciós politikát hirdettek és erre biztatják szövetségeseiket, csak a különbség, hogy ők képesek függetlenek maradni, míg szövetségeseik ennek kárvallottjai.

Az európaiak nem akarták ezt az állapotot fenntartani és igyekeztek védeni a német-orosz energiaszállítási tengelyt, ezt veri szét a nemzetközi politika. A németek vezényletével újabb válasz született, aminek lényege a fenntartható energia, csakhogy annak hatásfoka és ereje nem elegendő az átálláshoz – mondta a miniszterelnök.

Brüsszel legújabb javaslatáról szólva a miniszterelnök elmondta, hogy

a bizottsági javaslat el akarja venni a gázt azoktól, akiknek van, ahelyett, hogy a németeknek nem engednék leállítani az atomerőműveiket és ezzel orvosolnák is a problémát.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

A vétó kikerülésével csökkentené a gázfogyasztást Brüsszel

Az Európai Unió vezetése azt is el akarja érni, hogy minden tagállamban korlátozzák a középületek – hivatalok, iskolák – nyári hűtését és téli fűtését.

A Nyugat kezében már csak a katonai erő és a tőke van, de kérdés, mire lehet ezzel menni a mai világpolitikai helyzetben – mondta a kormányfő.

Magyarországra kitérve a kormányfő arról beszélt, hogy a demográfia továbbra is kulcskérdés. A világon kétfajta csoport van, az egyik képes önmagát reprodukálni, a másik nem, hozzátette: mi az utóbbiak vagyunk, kedvező folyamatok vannak ugyan, de áttörés nincs.

Többségben lesznek a nem-európaiak a „poszt-nyugati” világban

A migráció további kihívást jelent: kettéválasztotta Európát. Egyik fele olyan világ, ahol európai és nem-európai népek élnek együtt, megszűntek nemzetállamnak lenni és 2050-re a demográfia számai alapján többségben lesznek a nem-európaiak ebben a „poszt-nyugati” világban.

Közép-Európa a másik fele, akik megmaradnak önmaguknak, a Nyugat szellemi értelemben Közép-Európába költözött. Azonban a poszt-nyugati világ ezt nem hajlandó elfogadni és nyomást is gyakorolnak ránk. Kiemelte: Soros és a hozzá köthető szervezetek Magyarországot bíróság elé citálták, amiért nem akarja befogadni a migránsokat.

A mostani ukrán menekülthelyzet miatt ezt az ügyet félretették, de a napirendről nem vették le. A poszt-nyugati embert nem akarjuk mindig szembesíteni azzal, hogy a végzetükbe rohantak, mi csak azt szeretnénk, hogy nekünk ne kelljen ugyanazt csinálnunk – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor hangsúlyozta: szemfényvesztés az internacionalista baloldal azon mondása, amely szerint Európában kevert fajú népek élnek és a kontinens kevert fajú világ.

Ugyanis az európai népek együtt, egymás között keveredve nem lesznek kevert fajú népek, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököket Bécsnél.

Az Európa felé irányuló iszlám világ terjedése tagadhatatlan, és gyermekeinknek azzal is szembesülniük kell, hogy nem csak délről, hanem majd nyugatról is védekezniük kell az iszlámmal szemben.

A gyermekvédelmi törvényről szólva elmondta, hogy bíróság elé vitték Magyarországot. A genderügyi-vitát Varga Juditnak köszönhetően sikerült leválasztani az uniós pénzekről szóló vitáról. Hangsúlyozta: mi ebben sem kérünk mást a nyugattól, csak azt, hogy hagyjanak bennünket, ne kényszerítsenek arra, amit ők csinálnak.

Valójában a nagy történelmi csata, amit vívunk az a migráció, a demográfia és a gender kérdésén fog eldőlni. A háború, a gazdasági válság, a háborús infláció mind-mind lényeges, de a valódi történelmi csatát nem itt vívjuk.

Hogy ebben győztesek legyünk, szövetségesekre van szükségünk. A poszt-nyugatiak mindent megtettek, hogy szétverjék a V4-eket, de a kapcsolatok „elnehezülése” például a lengyelekkel a háború miatt történt, holott a stratégiai érdek azonos: békét akarunk, és nem akarjuk, hogy az oroszok közelebb jöjjenek hozzánk.

A baj a szívvel van, a magyar-lengyel kapcsolatokban szív probléma van.

A lengyelek úgy vannak vele, hogy az oroszok és ukránok közötti háborúban ők is benne vannak, viszont Magyarország abból ki akar maradni, mivel ez nem a mi háborúnk.

A cseheknél és szlovákoknál kormányváltások történtek és jó pontokat gyűjtenek Brüsszelben, amely döntés olyan, mint amikor az ember égő istállóba köti be a lovát – értékelt a miniszterelnök.

A legfőbb kötelességünk elérni azt, hogy magyar szülőnek ne kelljen elesett fiait siratn

A háború kapcsán a kormányfő kifejtette, hogy a legfőbb kötelességünk elérni azt, hogy magyar szülőnek ne kelljen elesett fiait siratni. Azzal vádolnak minket, hogy nem állunk ki eléggé Ukrajna mellett, holott ebben a háborúban a minket kritizáló országok népei közül egyedül a magyarok vére folyt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

„Csak mi, magyarok adtunk vért abban a háborúba, a bennünket kritizálók egyet sem. Ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás” – fogalmazott.

A jövőben is fenntartjuk azt a véleményünket, hogy ez nem a mi, hanem két szláv ország háborúja. Magyarország a NATO tagja és a szövetség erősebb, mint Oroszország, így utóbbi soha nem fogja megtámadni azt.

A nyugati szövetségi rendszerhez tartozunk

Azok, akik szankciókat vetnek ki vagy fegyvert szállítanak, azok de facto hadviselő féllé válik, a mi dolgunk pedig az, hogy egyensúlyozzunk, a brüsszeli intézkedések ne veszélyeztessék a moszkvai kapcsolatainkat, de legyen tiszta, hogy a nyugati szövetségi rendszerhez tartozunk.

Az oroszok egy nagyon világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, amit írásban is közöltek az Egyesült Államokkal és a NATO-val. Az oroszok nem akarják, hogy Ukrajna NATO-tag legyen, és nem akar NATO-fegyvereket a közelében látni. A Nyugat ezzel nem foglalkozott, így az oroszok fegyverrel akarnak érvényt szerezni az érdekeinek.

Ha ekkor Donald Trump lett volna az amerikai elnök és Angela Merkel marad a német kancellár, akkor a háború soha nem tör ki.

A Nyugatnak 4 stratégiai állítása van a háborúval kapcsolatosan:

  • Ukrajna képes nyugati kiképzőkkel és fegyverekkel legyőzni Oroszországot
  • A szankciók destabilizálják a moszkvai vezetést
  • A szankciók gazdasági hatásai az oroszoknak fájnak majd jobban
  • A világ pedig mögöttünk sorakozik fel, mert nekünk van igazunk
  • Csakhogy ez a stratégia egy olyan autóhoz hasonlít, aminek mind a négy kereke defektet kapott.

A gazdasági hatások máris fájnak, négy kormány bele is bukott ebbe Európában. A moszkvai vezetés stabil maradt és a nyugati fegyverekkel sem tudják az ukránok legyőzni az oroszokat. És a világ sem állt mellénk, Kína, India, Afrika mind-mind kimarad ebből a konfliktusból, inkább törődnek a maguk dolgával – fejtette ki a kormányfő.

A kormányfő kiemelte:

a háborúban annak a szava dönt, aki erősebb. Hiába látjuk jól a dolgokat, hiába tudjuk előre a következményeket, erő nélkül nem tudjuk érvényesíteni az álláspontunkat, de elmondhatjuk a véleményünket és is tesszük: békére van szükség.

Hangsúlyozta: az EU-nak nem arra van szüksége, hogy az ukrán vagy orosz fél mellé álljon, hanem békére és közvetítői pozícióra.

Az oroszok nyíltan megmondták, hogy hajlandóak minél nyugatabbra tolni a frontot annak érdekében, hogy ukrán részről ne érhessen támadás orosz területet – azaz a nyugat minél modernebb fegyvereket szállít, annál nyugatabbra tolódik a front.

Orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz

– mondta a miniszterelnök. Oroszország biztonsági garanciákat akar, ehhez pedig Amerikával kell tárgyalnia. Mi, európaiak ebben nem tudunk közvetíteni, ugyanis eljátszottuk az esélyünket. A minszki megállapodást tető alá hoztuk, csak éppen annak érvényesítését nem sikerült kikényszeríteni. Újra eljött az idő, amikor Európának nincs szava a háborúban, hanem Amerika és Oroszország dönt a kontinensről – fogalmazott a miniszterelnök

Brüsszel azon törekvései, amelyek a külpolitikát közös szintre akarja emelni és elvenni a nemzetállamok saját külpolitikáját, imperializmus.

Az Európai Unió ahelyett, hogy világpolitikát akarnak játszani, inkább a saját háza táján kellene az ügyeit elintéznie a háború, a határvédelem és a balkáni bővítés tekintetében – hangsúlyozta a kormányfő.

Európa rosszul jár

Az energiaválság tekintetében Orbán Viktor arról beszélt, hogy a legegyszerűbb kérdés az, hogy ki jár jól ezzel a háborúval.
Az, akinek van energiája, azaz az oroszok, akik sokkal kevesebb energiát, jóval több pénzért ad el. Jól jártak a kínaiak, akik korábban az arab világra voltak szorulva, most tudnak az oroszoktól importálni. És jól járnak az amerikaiak is. Rosszul jár viszont az Európai Unió.

Ez Magyarországon a rezsicsökkentést jelenti, ami egy nagyon komoly politikai tett és társadalmi eredmény. A jövedelem jelentős hányadát elvitte a közszolgáltatások ára, ezért vezette be a kormány a rezsicsökkentést, hogy a családok tehermentesíthesse.

A cél továbbra is ez, épp ezért az átlagfogyasztásig megmarad a teljes támogatás. Aki ezt átlépi, az sem a piaci árat fizeti, hanem az állam kompenzálja őket a lakossági tarifával.

A mostani gazdasági környezetben az elsődleges cél, hogy befejezzük a futó beruházásokat, és amíg a helyzet bizonytalan, ne indítsunk meg újakat. További feladat a gázfüggőség csökkentése, ugyanis számunkra az áram jóval kisebb terhet jelent Paksnak köszönhetően.

Az európai országokban szinte biztosra vehető a gazdasági visszaesés, ami politikai viharokat is okozhat. A globális recesszióban lehetséges-e lokális kivétel – ezt a kérdést kell feltennünk, ami nagyon ambiciózus, de a kormány számára ez a prioritás. Nem látjuk, hogy mi jön a következő négy évben, de a kulcs a kimaradás.

Ki kell maradnunk a háborúból, a migrációból, a genderőrületből, a globális minimumadóból és az általános európai recesszióból.

2010-ben és 2020-ban sikerült kimaradnunk, mindegyik válságból erősebben jöttünk ki, mint ahogy belementünk – mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: új megállapodásokat kell kötnünk a partnereinkkel, az EU-val, az oroszokkal, Kínával és az Egyesült Államokkal.

Ha mindenkivel sikerül a nemzeti érdekeinknek megfelelő megállapodásokat kötni, akkor 2024-re a magyar gazdaság visszatérhet a régi növekedési pályára.

A kormányfő szerint a céldátumunk 2030. Várhatóan nagyon komoly válság lesz az Egyesült Államokban, a nyugati világ problémái pedig ekkor bukkannak elő igazán.

Az eurózóna bajai és feszültségei is ekkor törhetnek felszínre és az unión belüli politikai erőviszonyok is felborulhatnak, hiszen Közép-Európa nettó befizetővé fog válni. Az erőviszonyok megváltoznak és új helyzet lesz az Európai Unióban. Akkor kell majd az erő, akkor kell a csúcspontunkon lennünk.

Magyarország több tényezőre is építhet, hogy lokális kivétel lehessen a globális válságban:

  1. Megvan a határvédelmünk,
  2. működik a családpolitikánk,
  3. hadi fejlesztésekbe fogtunk,
  4. diverzifikáljuk az energiaforrásainkat,
  5. a technológiai váltásokat okosan kihasználjuk,
  6. a külföldi tőke nyugatról és keletről is egyaránt érkezik,
  7. fontos tranzitország vagyunk, amit meg akarunk őrizni,
  8. a politikai stabilitás kézzelfogható, a jobboldal pedig levezényelt egy komoly generációváltást,
  9. megvannak a szellemi alapjaink,
  10. és az ambíció a nemzet együtt tartására, Erdélyben és például Kárpátalján is.

– sorolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor végül a szokásos „hajrá, Magyarország! hajrá, magyarok!” fordulattal zárta beszédét.

Forrás: hirado.hu

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies