Nagy erő egy kis tojásban
2017.09.09. 16:36
Igazából termelői pályafutásunk meggy, homoktövis termesztéssel és fürj tenyésztéssel indult. Az idők folyamán azonban már jelentősen bővítettünk a kínálatunkon – avat be bennünket Börönténé Molnár Melinda őstermelő, a kecskeméti belvárosi piac egyik kedves színfoltja.
3 kép
- 2001 óta létezik az ültetvényünk Katonatelepen, 2 hektáros területen. A másik kisebb telkünk Máriahegyben van, ahol tulajdonképpen a feldolgozás folyik. Termékeink elsősorban natúr lé koncentrátumok, szörp, lekvár, pástétom és porított formában jelennek meg a vásárlók előtt. Mindent szabadég alatt termelünk meg, fóliát nem alkalmazunk. Tavasztól őszig a termesztés folyamatos elfoglaltságot jelent. A kezdetek kezdetén még naivan azt gondoltam, majd télen kipihenem magam. Hamar kiderült azonban, hogy a telet is hasznosan ki tudom használni. Olyan rendezvények akkor is vannak, ahol termékeimmel megjelenhetek. Illetve biztosítom a termékek folyamatos utánpótlását. Egyébként magát az értékesítést körülbelül öt éve gyakorlom.
- Eredeti szakmám a banki szférához kötődik. Miután az intézmény, melynek munkatársa voltam, megszűnt, úgy döntöttünk a párommal, hogy amit megtermelünk, kereskedelmi célra bocsájtjuk. Azért nem volt olyan egyszerű feladat az sem. Először ugyanis ki kellett derítenünk a felmerült igények alapján a feldolgozás módját. Emlékszem, a legelső alkalom, mikor a termékeimet megmutathattam, egy főtéri rendezvényen történt. Akkor a kínálatom homoktövisből és fürjtojásból állt. A feldolgozott homoktövist is a legegyszerűbb formájában kínáltam. Kaptam ötleteket, kéréseket és ezek alapján bővítettem a repertoáromat. A kereskedelem egyik alapszabálya: eladni csak úgy lehet, ha figyelembe vesszük az igényeket.
- Jelenlegi tudásom elsősorban a tapasztalatokban rejlik. Ugyan én is olvasgattam ezt-azt, de nem megyek mások feje után, ha nem értek vele egyet. Sokkal jobban bízok a saját meglátásaimban, elgondolásaimban. Az a baj, hogy az olvasott információk összezavarják az embert. Egy példa: egyik helyen azt olvasom, az alma nagyon egészséges, egyek, amennyi belém fér. A másik oldalon pedig arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan vele, mert tönkre teszi a fogzománcot. Nem vagyunk egyformák. Ezért mondom, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, neki mi a jó.
- Hogy miért éppen a homoktövis? Először is nincs szüksége vegyszeres kezelésre. Igyekeztem arra az oldalra fordulni, ahol a kemikáliák használata kizárt a növényvédelemben. Egyelőre még nincs olyan kártevője, ami vegyszer használatát indokolttá tenné. Arról nem beszélve, hogy ugyan én nem szeretem a „csodanövény” megnevezést használni, de mivel a homoktövis elsődleges feladata a szervezet immunitásának erősítése, támogatása így tényleg mindenre hat; a kifejezés méltó hozzá. Mint immunerősítő, rendkívül hatékony lehet például a most éppen aktuális parlagfű és más allergiát okozó fűfélék megbetegedéseire is. Igazából már májustól el kellene kezdeni a bevitelét, hogy a szervezetnek legyen ideje felkészülnie a kritikus időszakra. Később fokozatosan lehet csökkenteni a bevitt adagot. Van, aki feldolgozatlan állapotban, nyersen fogyasztja. Én szoktam javasolni a natúr koncentrátumot, mivel abban jóval több homoktövis kerül feldolgozásra, mint amennyit nyersen az ember el tud fogyasztani.
A homoktövisből készült termékeim feldolgozott állapotban kerülnek forgalomba; natúr és mézes változatban. A natúr koncentrátum lé savanyú, nem mindenki szereti, ezért ízesítem mézzel. A másik ilyen csoda a fürjtojás. Fürjeink régebben is voltak, mint ahogy haszonnövényeink is. A fürjtojásnak is nagyon sok jótékony hatása van. Először csak a családon belül fogyasztottuk. Majd elkezdtem bevezetni itt, a kecskeméti piacon is, szerintem az elsők között a tojások élettani hatásainak ismertetését. Volt, hogy egyes rendezvényekre még magát a fürjet is elvittem szemléltetni, mert kiderült, hogy sokan nem ismerik ezeket a kis szárnyasokat. A fürj tojásról tudni kell, hogy pozitív roboráló élettani hatását leginkább nyersen fejti ki. Hatszor több az ásványi anyag és vitamin tartalma, mint a tyúktojásnak. Ezért is mondják rá, hogy nagy erő egy kis tojásban. Léteznek fürjtojás kúrák, aminek lényege, hogy reggel, éhgyomorra a könnyebb felszívódás miatt négy-öt tojást nyersen elkell fogyasztani. Az adag nagyjából egy tyúktojásnak felel meg. Persze lehet ízlés szerint, főtt állapotában, sokféleképpen elkészítve fogyasztani. Egyik különlegességem a füstölt tojás olajban. Nagyon népszerű a vásárlók körében.
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
- Megjelentek kínálatomban új termékeim, a fűszerszörpök, egyenesen a fűszerkertemből. Az ötlet onnan jött, hogy szárítás és feldolgozás után is maradt ki bőségesen fűszernövényem. Gondoltam kipróbálom. A menta, citromfű, kakukkfű ismertebb szörp formájában, míg a rozmaring, tárkony nem. A kakukkfű például nagyon jó köhögésre is. Nyilván ezek jellegzetes ízűek, számunkra szörp formában szokatlanok. Ezért is különlegesek.
- Ősszel pedig kezdem a csicsóka feldolgozását, amely szerintem egy nagy találmány. Többféleképpen szeretném feldolgozni, de elég kényes. Eddig ivólé koncentrátum, pástétom és porított változatban készítettem el. Nagyon kedvelik a vásárlók, sokszor kimerül az utánpótlás is. Feldolgozott állapotban praktikusabb a növény fogyasztása, mert van, aki nyersen nem tudja megenni a keménysége miatt. A csicsóka fő hatóanyaga az inulin, mely a szervezet öngyógyító tevékenységét maximálisan erősíti. Ezt a növényt nem csak a közismerten „szegények krumplijának” nevezik, hanem cukrosok krumplijának is, mert féken tartja a vércukorszintet. Napi egyet elegendő megenni megelőzés céljából is.
- Termékeim nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot. A tartósítás hőkezeléses eljárással történik. A homoktövis bogyókat fagyasztás után dolgozom fel. Fajtájától függően július végétől augusztus végéig kellene leszedni, mert vitamin tartalmuk addig a legjelentősebb. Ettől függetlenül van, aki decemberig fent hagyja őket a fán. A leszedett bogyókat, mint ahogy már említettem, fagyasztóba teszem és télen dolgozom fel. A folyamat úgy zajlik, hogy először különválasztom a levet a héj és mag őrleménytől egy gyümölcscentrifuga segítségével. A visszamaradt léből készül a mézes, natúr vagy nyers koncentrátum. A mag őrlemény szárítás után őrölve kerül a tasakokba.
- Mindenkit arra buzdítok, hogy óvja az egészségét és fordítson több figyelmet a megelőzésre. A helyes táplálkozás pedig, megtalálva az egészséges egyensúlyt, fontos lenne a rohanó, stresszes hétköznapokban. Minden fejben dől el. Itt a piacon, mikor árulok, gyorsan le tudom szűrni, ki az, akitől nagyon távol állnak a termékeim és ki az, aki ismeri, hisz bennük és a vásárlóm lesz.
Puskás Tünde
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés