Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. November 21. Csütörtök  Olivér

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Nagy érdeklődés kísérte a Kecskeméti Piaccsarnokban megrendezett előadássorozatot

2016.11.24. 14:48

A termelők és a vásárlók érdeklődésétől övezve, nagy sikerrel zajlott le a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Intézmény- és Piacfenntartó Szervezete, valamint a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közös szervezésében a tudatos vásárlást népszerűsítő, valamint a vásárlói és értékesítői tájékoztató programsorozat a Kecskeméti Piaccsarnokban.

A 2016. október 7. és november 4. között, szakemberek által megtartott előadások témája felölelte a növényi és állati eredetű biztonságos élelmiszer előállítás ellenőrzési folyamatának ismertetését, az elárusító helyek standjain megjelenő termékek jelölési kötelezettségét, a jelölések jelentésének ismertetését, a bejelentési-regisztrációs-nyilvántartási kötelezettségeket, a növényvédő szer használat ellenőrzésének, valamint az őstermelői igazolvány használatának témakörét, valamint a kistermelői élelmiszer előállítás legfontosabb tudnivalóit. Az előadások további nem titkolt célja volt a hatósági munka, illetve az ellenőrzések közelebb hozatala és megismertetése a termelők és fogyasztók minél szélesebb körével.

Tekintettel a nagy érdeklődésre, az alábbiakban összefoglaljuk az előadássorozaton elhangzott legfontosabb tudnivalókat:

I. Őstermelői igazolvány használatának legfontosabb szabályai

A biztonságos élelmiszer előállítás hatósági ellenőrzése biztosítja a tudatos vásárlók bizalmának erősítését és ezen kitűzött cél megvalósításának egyik eszköze ez az előadás sorozat. Az őstermelői igazolvány használatának jogszerűségét a megyénkben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály, Földművelésügyi Osztálya végzi jogszabályi felhatalmazás alapján. Az őstermelői igazolványok adminisztratív ügyintézését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai végzik. Az őstermelő az a 16. életévet betöltött, belföldön lévő saját gazdaságában, a személyi jövedelem adóról szóló törvény 6. számú mellékletében felsorolt termékek előállítására irányuló tevékenységet folytató, ezen tevékenység tekintetében nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki ennek igazolására, illetve az ebből származó bevételének nyilvántartására alkalmas hitelesített a 436/2015 (XII. 28) Kormány rendelet által előírt adattartalommal az ott meghatározott eljárási rend szerint kiadott, illetve érvényesített őstermelői igazolvánnyal rendelkezik. Tehát az őstermelő első sorban a személyi jövedelem adóról szóló törvényben meghatározott kedvezményes adózási kategória, és nem gazdálkodási forma. A mezőgazdasági őstermelő az érvényes őstermelői igazolványának birtokában kizárólag a saját őstermelői tevékenységéből származó őstermelői terméket értékesíthet, ami szerepel a nyilvántartásban. Az őstermelői igazolvány akkor érvényes, ha az igazolvány és a hozzátartozó értékesítési betétlap egyidejűleg hatályos. Az őstermelői igazolvány szerves részét képezi a termelőnél lévő adatnyilvántartó lap is, melyen felsorolásra kerülnek a termelési alapok (termőterületek, állatok, épületek, termesztő berendezések), illetve az értékesíteni tervezett termékek fajtája illetve azoknak a mennyisége. Ezen dokumentumnak is a termelőnél az árusítás helyszínen ott kell lennie. Az érvényes őstermelői igazolványt a termelőnek kötelessége sértetlenül megőrizni, és a jogszabályban meghatározott esetekben felhívásra bemutatni. Az őstermelői igazolvány lehet egyéni, illetve közös (családi). A közös őstermelői igazolványban a 16. életévet betöltött azonos háztartásban élő, házastársak, regisztrált élettársi viszonyban élők, illetve egyenes ágbeli leszármazottak (fogadott vagy mostoha gyermek) szerepelhetnek. Az árusítást csak is az őstermelő vagy a közös őstermelői igazolvány esetében az abban bejegyzett családtag végezheti. A közös őstermelői igazolvány esetében csak egy helyszínen lehetséges az árusítás. Az őstermelőnek az értékesítés helyén - függetlenül annak a helyszínétől - kötelezően és jól látható helyen az őstermelői igazolvány számát fel kell tüntetni illetve a „Saját termelői tevékenységből származó termék” felíratott ki kell helyezni. A mezőgazdasági őstermelő az adatlapon, illetve a központi nyilvántartásban szereplő tevékenységet egyéni vállalkozóként nem végezheti. Egy helyen, egy időben kizárólag mezőgazdasági őstermelőként vagy csak kizárólag egyéni vállalkozóként lehet értékesíteni.

A Kormányhivatal Földművelésügyi Osztályának a munkatársai a helyszíni ellenőrzése során ellenőrzik az őstermelői igazolvány érvényességét, azt hogy az arra jogosult személy árusít-e (személy igazolványba, lakcímkártyába, illetve adókártyába jogosult az ellenőr betekinteni). Ellenőrzés során az ellenőr jegyzőkönyvet vesz fel, illetve a standról fényképfelvételt készít. Az ellenőrzés során az ellenőrök az adatnyilvántartó lap alapján ellenőrzik az árusítás helyén talált termékeket és azt, hogy az adatnyilvántartó lapon szereplő termékek megegyeznek-e a standon találhatókkal, és a termelési alapok által biztosított lehetőségek és az árusított termékek mennyisége arányban állnak-e egymással. A hatóságnak joga van az ellenőrzés során további termelőhelyi ellenőrzést kezdeményezni, vagy helyszínen feltárt szabálytalanság súlyát mérlegelve az igazolványt ott elvenni (igazolvány visszatartás), valamint a vizsgálat befejezésével határozattal – a NAV egyidejű értesítése mellett – az igazolványt két hónaptól és két évig terjedő időre visszavonni.

II. Piaci tájékoztató a kistermelői élelmiszer előállítási tevékenységről

(A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet alapján.)

Kistermelő – őstermelő

Gyakran összekeverik a két fogalmat, pedig egyik sem előfeltétele a másiknak. A kistermelő az élelmiszer előállítási fogalom, az őstermelő pedig adózási kategória.

Ki lehet kistermelő, ki a kistermelő, hogyan leszek kistermelő?

A kistermelővé válásnak az egyik alapfeltétele az, hogy természetes személy legyen valaki (pl.: őstermelő, egyéni vállalkozó), tehát jogi személy (pl.: Bt., Kft. …) nem lehet kistermelő. Másik alapfeltétele a kistermelőségnek, hogy saját maga előállított termékkel rendelkezzen. Ez állattartást, növénytermesztést, halászatot, vadászatot vagy vadon termő növények begyűjtését jelenti. A kistermelő, tehát nem azt jelenti, hogy kis mennyiségben vagy vásárolt alapanyagokból állít elő élelmiszert, hanem az általa előállított vagy begyűjtött alapanyagokat (növény, állat) vagy az azokból és az esetleg kiskereskedelemből hozzá vásárolt anyagokból előállított élelmiszert értékesíti. Kistermelővé a magánszemély úgy válhat, hogy a tervezett tevékenysége szerint illetékes megyei (Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Kecskemét, Halasi út 34.) vagy járási élelmiszerlánc felügyeleti szervhez egy erre vonatkozó kérelmet nyújt be. A kérelem lehet szabadon írott, de lehet a hatóságtól erre kialakított formanyomtatványt is benyújtani, mert a jogszabály nem ír elő kötelező formátumot. A hatóság ezt követően megkeresi a kérelmezőt és egyeztet vele a megfelelő eljárás lefolytatása érdekében. A kérelem írásos benyújtása elengedhetetlen, mert ezt az eljárást a hivatal csak kérelemre tudja lefolytatni. Ha minden szükséges feltétel teljesül végül határozatban kapja meg a kistermelő a regisztrációs számot. Amennyiben valaki állati eredetű élelmiszert állít elő, akkor a rendelet 2. számú melléklete alapján kiállított igazolást kell a regisztrációs szám birtokában kérelmeznie a területileg illetékes járási hivataltól. Ezt az igazolást évente újítani szükséges.

Milyen alapvető feltételeket kell teljesíteni a kistermelőnek az előállítás során?

A kistermelői tevékenység végezhető akár a saját lakás konyhájában is, de a kistermelői élelmiszer előállításának ideje alatt ott más élelmiszert nem lehet ott kezelni. Másik ide vonatkozó szabály az, hogy állati eredetű élelmiszer előállításához (hús, tej, baromfi) külön erre a célra szolgáló helyiséggel kell rendelkezni. Az előállítás általános feltételei közé tartozik, hogy a helyiségnek megfelelően takaríthatónak kell lennie. A kártevők ellen hatékonyan kell védekezni. A kistermelőnek egészségügyi kiskönyvvel kell rendelkeznie. A feldolgozáshoz ivóvizet kell biztosítani. A melléktermék és a szennyvíz elhelyezéséről megfelelő módon gondoskodni kell (közszolgáltatás igénybe vétele). Az állati eredetű élelmiszerek előállítása során különleges feltételeknek is meg kell felelni, mint például a megfelelő hűtési kapacitás biztosítása, a falak moshatóságának biztosítása, külön mosogató az előállító helyiségben. Ezeket részletesen a rendelet 4. és 5. melléklete tartalmazza.

Milyen és mennyi élelmiszert hozhat forgalomba a kistermelő?

Az előállítható élelmiszerek mennyiségét a rendelet 1. melléklete alapján lehet megállapítani. Ha valaki nem tudja az általa előállítandó élelmiszert a felsorolt kategóriákba besorolni, akkor javasoljuk a területileg illetékes élelmiszer ellenőrző hatóságot megkeresni a besorolási kategória megállapításához. A forgalmazandó növényi alapú élelmiszereket külön engedélyek vagy előzetes vizsgálatok nélkül is forgalomba lehet hozni. A feldolgozás egyes részműveleteit üzemekben is el lehet végeztetni (pl. szárítás, őrlés). Az állati eredetű élelmiszerek esetén a helyben levágott baromfit és nyúlfélét a hatósági vagy jogosult állatorvos engedélyével lehet forgalomba hozni. A vágás időpontját fontos egyeztetni az állatorvossal a vágás előtti vizsgálatok elvégzése érdekében. A többi állatfaj esetében a vágást csak engedélyezett vágóhídon lehet elvégeztetni (a visszakapott húsról hússzállítási igazolást kapnak), de a feldolgozást csak kistermelői feldolgozó helyen lehet elvégezni.

Milyen formában lehet a termékeket forgalomba hozni?

A kistermelő a termékét előrecsomagolt és helyben kimérten hozhatja forgalomba.

Az előre csomagolt termékek esetében a termékre vonatkozó előírásokon túl azt kell figyelembe venni, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni a „kistermelői”, vagy méz esetében a „termelői” jelzőt a termék megnevezése előtt. Csomagolatlan élelmiszerek értékesítése során a termék előtt fel kell tüntetni a kistermelő nevét, a termék megnevezését („kistermelői”, vagy méz esetében a „termelői” jelzővel) a termék fogyaszthatósági vagy a minőségmegőrzési időtartamának lejárati dátumát és a tárolási hőmérsékletet.

Hol és kinek hozhat forgalomba élelmiszert a kistermelő?

A kistermelő alapvetően az általa betakarított és előállított élelmiszert a gazdaságának helyén és az élelmiszer előállítás helye szerinti megyében és az élelmiszer előállítás helyétől mért 40 km sugarú körben, de csak Magyarországon és Budapesten hozhatja forgalomba. A termékeit piacon, vásáron, engedélyezett ideiglenes élelmiszerárusító helyen árusíthatja, valamint kiskereskedelemi és a közétkeztetési, vendéglátó egység felé értékesítheti.

A nem állati eredetű alapterméket, valamint mézet, méhészeti termékeket és élő halat az ország valamennyi piacán és vásárán és engedélyezett ideiglenes élelmiszerárusító helyén értékesítheti a végső fogyasztó felé.

Fontos tudni, hogy nagykereskedő felé, külföldre nem szállítható kistermelői árú.

Kistermelői vendégasztal

Ez annak az elnevezése, amikor a kistermelő az általa előállított termékeket helyben fogyasztásra kínálja fel a fogyasztónak készétel formájában. Ennek keretében kis mennyiségben, de helyben is le lehet vágni sertést vagy marhát, de ez csak helyben és csak főzve értékesíthető. Az előállított élelmiszerek (készételek) nem fagyaszthatóak le és nem adhatóak át másnak, tehát ami nem fogy el azt vagy a család fogyasztja el, vagy meg kell semmisíteni.

Milyen dokumentációt kell vezetni?

1. A termékekről készült adatlap. Ez tartalmazza a kistermelő nevét, címét, az élelmiszer előállítás helyét, a termék összetevőit, eltarthatóságát, tárolási feltételeit.

2. Az előállított élelmiszerek mennyiségéről vezetett nyilvántartás, melyben az előállítás idejét és mennyiségét kell feltüntetni.

3. Az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről vezetett nyilvántartás.

Az utóbbi két nyilvántartás akár egy füzetben is megvalósítható. Fontos tudni, hogy a nyilvántartást vagy másolatát az árusítás helyén kell tartani.

Ezeket a nyilvántartásokat valamint az állatok vágatásását igazoló hússzállítási igazolást 2 évig meg kell őrizni.

III. Zöldség-gyümölcs termelők piaci árusításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Azoknak a zöldség-, gyümölcs termelőknek, akik nem csak végfelhasználók részére értékesítenek (kereskedőknek, felvásárlóknak, stb.), azoknak a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztályán (Kecskemét, Halasi út 36.) kötelezően regisztráltatni kell magukat a 64/2011 (VII. 11.) VM rendelet alapján.

Friss zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzés jogi hátterét a 82/2004 (V. 11.) FVM rendelet, az 543/2011. EU rendelet, rendelet adja.

A piacon történő árusítás esetén a minőségi és jelölési követelmények éppúgy betartandóak, mint a forgalmazás bármely más területén.

Az árusítóhelyi ellenőrzés alakalmával bemutatandó dokumentumok:

  • őstermelői igazolvány, hozzátartozó értékesítési betétlapok, illetve adatnyilvántartó lap/ok vagy egyéni vállalkozói igazolvány
  • permetezési napló

Kiskereskedelmi árusítás esetén (helyi piac, szezonális alkalmi árusítóhelyen, stb.), ahol az értékesítés közvetlen a fogyasztó részére történik, ott a termékeket jelölni kell, jól láthatóan, a vevőt nem félrevezető módón. A termék specifikus forgalmazási, minőségi szabvánnyal rendelkező termékek, mint az alma, körte, paprika, paradicsom, saláta (fajtától függetlenül), őszibarack-nektarin, csemegeszőlő, szamóca, görögdinnye esetében a szabályos jelölésnek tartalmaznia kell a következőket:

Termék megnevezése

Származási ország

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Minőségi osztály

Fajtanév (vagy kereskedelmi típus)

Szabvány által nem szabályozott termékek esetében (a fentebbi felsorolásban nem szereplő termékek) fel kell tüntetni:

Termék megnevezését

Származási országot

A burgonya jelölése speciális, mivel ezt egy külön miniszteri rendelet szabályozza, mely 2016. életbe lépett (34/2016. (V. 04.) FM rendelet). A kiskereskedelmi szakaszban az ömlesztett burgonyát is az alábbi jelölése kell feltüntetni:

  • termék neve
  • származási helye
  • fajta neve
  • főzési típusa

 

A főzési típusok jelölésére az A, B, C betűket kell használni, ez minden burgonya esetében meghatározott a fajta leírásban megtalálható.

A különböző betűjelek jelentése a következő:

  • „A – saláta (nem szétfővő)” pl.: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata
  • „B – főzni való (kissé szétfővő)” pl.: Balatoni rózsa, Desirée, Kondor, Kleopátra
  • „C – sütni való (szétfővő)” pl.: Hópehely, Góliát, Százszorszép, Agria, Karlena, Kuroda, Lady Rosetta

A fentebb ismertetett jelölési kötelezettségek elmulasztás, illetve az ezzel kapcsolatos szabálytalanság esetén az eljáró hatóságnak bírságot kell kiszabnia. A bírság minimális összege 15.000 Ft. Pontos összege a mulasztás-szabálytalanság súlyától, az áru értékéről és az esetleges súlyosbító tényezőktől függ.

Fontos jogszabályi előírás, hogy aki értékesítésre termel zöldséget-gyümölcsöt, annak permetezési naplót kell vezetnie a növényvédelmi kezelésekről. A permetezési naplónak az értékesítés helyszínén ott kell lennie, illetve felszólításra be kell tudni mutatni a termelőnek.

Naplónak megfelel – az előre kiszerkesztett táblázat helyett - egy számozott oldalú füzet is, amennyiben a következők a tartalmi követelményeknek megfelel.

Termelési év

Termelő neve:

Lakcíme:     

Növényvédelmi szakirányítójának neve és engedélyének száma:     

Szakirányító lakcíme:     

Sorszám

Kezelt kultúra

Kezelés helye: hrsz., tábla, parcellaazonosító, termesztő berendezés, raktár, területe/térfogata  (ha, m2, m3)

Időpontja:

Használt növényvédő szer: neve, mennyisége(kg, 1/ha, g/m2, g/fm)

Permetlé mennyisége:(1/ha, 1/m2)

Élelmezés várakozási idő: (nap)

Betakarítás időpontja (év. hónap. nap.)

Felelős aláírása (I. kat. szer esetén a növényorvos !)

Az ellenőrzés során, nem csak a permetezési napló vizsgálata történik, hanem a használt szerek kategóriája és a felhasználó jogosultsága is a vizsgálat tárgyát képezi..

I.kategóriás szer: növényorvos, II kategóriás engedéllyel rendelkező személy

       (növény orvosi vény szükséges és szerződés)

II.kategóriás szer: II kategóriás engedély szükséges hozzá (80 órás növényvédelmi tanfolyam és sikeres vizsga)

III.szabadon vásárolható és felhasználható.

IV. 

25 kg-ot meghaladó növényvédő szer otthoni tárolása esetén készletnyilvántartást kell vezetni, erre a célra megfelel a permetezési napló és a számla.

A növényvédelem 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies