Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 5.   Györgyi

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Mit ad a vállalkozásoknak a kamara? Most elmondják a vezetői!

Októberben elnökséget választ a kereskedelmi és iparkamara

2020.09.14. 10:47

 

Eltelt egy újabb négyéves ciklus a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetői struktúrájában; októberben választások elé néz a köztestület. Gaál József mostani elnök 2000 óta vezeti a megyei iparkamarát, megszakítás nélkül öt ciklusra választották meg, és most hatodjára is megméretteti magát. Érdekes periódust hagy maga mögött a vezetés, a legutolsó tisztújítás alkalmával meglehetősen sok változás történt a kamara irányításában: három új alelnök is érkezett, Kurdi Viktor lett az általános alelnök, Slonszki Attila a kereskedelmi, míg Sziráki Szilárd az ipari területért felelős. Szerephez juttatásukkal jelentős fiatalítást hajtottak végre a kamara választói. Mellettük az oktatási és képzési területet Pintye László, a kézműipari részt pedig Tasi László vitte. Az elnököt és az ötből ezúttal három tagozati alelnököt arra kértük, hogy értékeljék a lezáruló időszakot.

Gaál József elnök: a kamara, mint nélkülözhetetlen vállalkozási háttértámogatás

Ha végig gondolom, mi mindent tettünk ebben a periódusban, rendkívül sok és szerteágazó dolgot látok.

Fontos eredményként tekintek például a ciklus elején a vezetőségben végbement fiatalításra. Létrehoztunk egy új alelnöki helyet is az oktatási és képzési terület felkarolására, ezzel is jelezve ennek a szegmensnek a fontosságát. Pintye László, a korábbi ipari alelnök vette át a képzési területet, ami korábban egyébként is hozzá tartozott.

A helyére, az ipari alelnöki pozícióba pedig Sziráki Szilárdot, a kalocsai Budamobil Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét választottuk. Az új alelnök nagyon komoly ipari céget vezet, fiatal kora ellenére figyelemreméltó eredményekkel. Úgy gondoltuk, ez biztosíték a vállalkozók érdekeinek még erőteljesebb képviseletére.

A fiatalítás eredményeként Sziráki Szilárd frissítést vitt a vérkeringésbe, úgy helyben Kalocsán, mint a szervezetünk ipari területén is.

Szintén ehhez a régióhoz kötődő eredmény, a kamara vezetésének jó sáfárkodása nyomán megvalósult új, helyi székház.

Munkánk egy másik mérföldkő jelentőségű eredménye egy korábbi kezdeményezésünk alapján érett be ebben a ciklusban. Megszületett ugyanis a jogerős építési engedély a hamarosan kezdődő Kalocsa–Paks új Duna-híd építésére. Ebben a kamara tevékenységének is része van, hiszen mi javasoltuk a Kalocsa–Paks Duna-Hídért Egyesület létrehozását, amely azért munkálkodott a létesítmény elkészüléséért, hogy a város szorosabban kötődhessen az ország gazdasági vérkeringéséhez.

A Széchenyi Kártya szintén a kamara közreműködésével üzemel, itt a nulla közeli kamatokkal lehetővé vált, hogy nagyon kedvező forrásokhoz jussanak a vállalkozások.

A kamara lobbitevékenységének következménye az egyre javuló adózási környezet is, Magyarország mára az egyik legkedvezőbb adózású ország Európában. Megjegyzem, hogy többek között a nem mindenki számára szimpatikus intézkedések – mint az elektronikus árutovábbítási rendszer vagy az elektronikus pénztárgépek bevezetése – tették lehetővé, hogy az adókat csökkenteni tudja a kormányzat. Mi kezdetektől ezt javasoltuk: minél többen fizetünk, annál jobban lehet csökkenteni a százalékokat. Persze még nagyon sok a teendőnk, például az adminisztratív terhek csökkentésének a területén.

Az utóbbi ciklusban számos olyan programot indított a kamara, amelyek a vállalkozások fejlődését, fejlesztését, korszerűsítését célozták. Köztük említésre méltó a Modern Vállalkozások Programja, amely a „Vállalkozz digitálisan!” jelszó alatt összesen közel 2500 vállalkozásnak nyújtott támogatást. Ezek a fejlesztések a járványhelyzetben különösen fontos szerepet kaptak.

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram pedig önkéntes mentorok segítségével karolta fel a beszállítóvá válás, az exportra nyitás és a pénzügyi tudatosság folyamatait.

Hozzánk tartozik a Békéltető Testület is, amely országosan 13 ezer ügyet tárgyal a fogyasztók és a szolgáltatók vitájában. Döntő részben békés egyezséget tud közvetíteni a felek között. A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv az építőiparban ugyanezt a szerepet tölti be.

Büszkék vagyunk a két év alatt teljesen átalakult szakképzés eredményeire. Tovább fejlődik a duális képzés, és nagyon pozitív, hogy visszajött például a technikusképzés, ahol, ha valaki jól szerepel, felvételi nélkül bejuthat egy szakirányú felsőoktatási intézménybe is. Itt meg kell említenünk a pályaválasztási, pályaorientációs tevékenységünket, például a Jövőd a tét című pályaválasztási kiállításokat.

Éves szinten egyébként több száz, javarészt térítésmentes rendezvényt tartunk a kamara kecskeméti, kalocsai, kiskunhalasi és bajai képviseletein. Tízezernél több vállalkozó vesz részt a különböző témákban – az adózástól a kereskedelmen át a külkapcsolatokig – rendezett eseményeken. Az ötezer forintos kamarai hozzájárulás ellenében a kamara kötelezően ellát különféle tanácsadási feladatokat is.

Emellett foglalkozunk a cégutódlás kérdésével, most ez a kérdéskör nagyon sok vállalkozást érint Magyarországon.

Koncentrálunk továbbá a női vállalkozókra is: a vállalkozó nők világnapja, a Nőnek lenni jó konferencia, a Trend a lelke vállalkozónői reggelik, valamint a kamara által szervezett különböző szakmai napok, konferenciák mind az ő speciális igényeiket elégítik ki.

Nagyon sok külgazdasági programot szervezünk. A Hírös Beszállítói Klaszterrel például összeállítottunk egy V4-es projektet, de számos nagykövet látogatott már el hozzánk, vagy például a munkaerőhiány legnehezebb időszakában fiataloknak tartottunk egy fórumot „Bács-Kiskun megye hazavár!” címmel.

Persze, volt olyan is, amikor hirtelen támadt nehézséggel kellett szembenéznünk. A COVID-időszak gazdasági hatásai miatt a kamara felvállalta, hogy információkkal segíti a cégeket, valamint összegyűjti, hogy kinek, milyen segítségre volna szüksége. Az eredményt rendszerezve, javaslatok formájában eljuttattuk az országos kamarán keresztül a kormányzat felé. Többek között mi is javasoltuk a rövidített munkaidős támogatási rendszert, és sok egyebet, amelyek be is kerültek a kormányprogramba. Emellett a kamara elnökségéből sokan vállalták, hogy a bajba jutott cégeket mentorálják a nehéz időszakban.

Előfordul, hogy az a vád ér bennünket, hogy a kamara nem mindig elég harcos a vállalkozók érdekeinek érvényesítésében. Mindazonáltal, amikor a kamarához jeleznek egyedi vagy általános problémákat, ezeket a kialakult csatornákon – amelyek a különböző kormányzati szervek és a kamara között békésen és szakmai alapon működnek – minden problémát jelzünk. Nem egy törvénymódosítás született már ezekből. Ezt a munkamódszert szeretnénk fenntartani, de fontos, hogy a vállalkozások lássák, hogy mit tesz a kamara.

A jövőre vonatkozó terveimet nyilván nagyban befolyásolja, hogy végül mit hoz majd a tisztújítás, bizalmat szavaznak-e újra a mostani vezetésnek. Ha igen, akkor egyrészt erősíteném az önszerveződő klubok működését, továbbá javítanám a kommunikációt, és nagyobb betekintést adnék a tagságnak az érdekükben végzett, nem mindig nyilvános háttérmunkáról.

Az előbbi tekintetében azt szeretném segíteni, előmozdítani, hogy a különböző szakmacsoportok a már működőek, mint például a HR-esek, autókereskedők, fodrászok mintájára klubokat hozzanak létre a kamarán belül, ahol megismerhetnék egymást, üzleti szálak szövődhetnének, és elmondhatnák a szakmaspecifikus problémákat, ami még hatékonyabb működést eredményezne.

A másik a kommunikáció: bár a kamara rendszeresen megjelenik az írott és elektronikus médiumokban, illetve a közösségi médiában, de az a tapasztalatom, hogy nagyon sok információ csak egy szűk körhöz jut el. Ennek a hatékonyságát szeretném javítani.

Emellett azt veszem észre, hogy a gazdaság szereplői nincsenek tisztában annak a munkának a tényével és jelentőségével, amely érdekeik érvényesítéséért a háttérben zajlik, pedig nem ritkán nagyon kemény tárgyalásokat folytatunk akár a kormánnyal vagy a hatóságokkal is. Ezekről sokan nem szereznek tudomást, mert nem a sajtóban üzengetünk egymásnak, hanem a háttérben egyeztetünk. Úgy érzem, hogy ezekről a tárgyalásokról mostantól többet is érdemes feltárni, transzparensebbé tenni a versenyszféra képviselői számára.

Szeretném elérni továbbá, hogy a kamarai tagok fokozzák az aktivitásukat. A kamara ugyanis abból tud főzni, amit megkap tőlük. Úgy értem: azon információk alapján tudunk javaslatokat tenni a kormányzat felé, amiről – sokszor a tagságtól – tudomást szerzünk. A fő folyamatokat természetesen mi is látjuk, de nagy segítség számunkra, ha a beavatkozást igénylő részterületekről informál minket a vállalkozói szféra.

Slonszki Attila, kereskedelmi alelnök: szolgáltató kamara áll a vállalkozások mögött

Az elmúlt négy évi munkánk leglényegesebb eredményei közül leginkább kiemelendő a hatékonyabb piacvédelem és a tisztességes piaci magatartás megerősödése. Jelentős lépést tettünk továbbá a digitalizáció elterjesztésének útján, valamint a vállalkozási környezet, a hatékonyság, termelékenység, a szakképzett munkaerő és a HR-fejlesztés értékei tudatosításának területén.

Igyekeztünk minél jobban rávilágítani a kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató vállalkozások problémáira és közvetíteni azokat a gazdasági döntéshozók felé. Leghatékonyabban az országos kereskedelmi szakkollégium volt erre alkalmas, amelynek köszönhetően elértük többek között a szakmánk méltó képviseletét is a kormánynál, egy kereskedelmi szakállamtitkár kinevezését. A helyi hatóságok illetékeseivel is egyre erősebb, kiváló kapcsolatot teremtettünk. Ezáltal a vállalkozói érdekvédelmen túl a konkrét problémáikat jelző vállalkozások támogatása ezen a területen is sikeres volt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Nagyon fontosnak tartom, hogy a kamara a példás üzletmenetű, sikeres vállalkozásokat cégmérettől függetlenül évente kiemeli és munkájukat díjakkal ismeri el, melyről értesül a széles közvélemény is.

A generációváltással, a piaci körülmények megváltozásával is sokszor foglalkoztunk, sokakat érintő kérdések merültek fel. A vállalkozók tapasztalatainak egymás közötti megosztása mellett egy sor neves szakértői előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

A vállalkozások digitalizálása is egy nagyon fontos terület, rengeteg programot szerveztünk a kamarában ezzel kapcsolatban. Nemcsak az értékesítést illetően, hanem az online marketingben, mint például a Google-t és a Facebookot érintően is, a résztvevő vállalkozók száma meghaladta a 1000 főt. A webnek, mint marketingeszköznek a használatáról egy sor ingyenes előadást szerveztünk.

A legfontosabb tervem „a vállalkozások a vállalkozásokért” elv erősítése. Mivel vállalkozói önkormányzatként működünk, szeretném, ha a mostaninál is jobban a szolgáltató kamara irányába mozdulnánk el. Ez a kisvállalkozásoktól a nagyvállalkozásokig mindenkit fokozottan érint.

A szolgáltató kamarát úgy vizionálom, hogy a tovább erősödő hatósági és kormányzati kapcsolatrendszerünk által hatékonyabban közvetítünk a két fél között. Emellett az egyre nehezebb válsághelyzetben jelentős érdekvédelmi és egyéb segítségre, tanácsadásra van szüksége a vállalkozásoknak, amiben nagy szerepet játszik a kamara apparátusában dolgozó profi team. Magam a versenyszféra oldaláról nézve is nagyon értékesnek tartom azt a tapasztalatot és tudást, ami az apparátusban megtalálható. Sajnos, az érintettek egyelőre a lehetőségekhez mérten sokkal kisebb arányban aknázzák ki ennek a lehetőségeit, pedig érdemes a kamarához fordulni. Nagyon sok segítséget tudunk adni.

Egyre inkább napirendre kerül majd a fiatal vállalkozások segítése. A generációváltás kérdésénél nem csak arról van szó, hogy az idősebb vezetőnek át kell adnia az irányítást, ezzel kapcsolatban rengeteg más teendő is van a fiatalok segítésében. A munkaerőpiac generációváltása is komoly téma, meg kell érteni az újabb generációt, hatékonyan kell együttműködni velük.

A digitális vállalkozások egy örök téma, rengeteg feladatot ad majd a jövőben is. Azt látom, hogy sok vállalkozás óriási hiányosságokat mutat ezen a területen, csak úgy örvényszerűen sodródik bele például olyan témákba, mint akár az online számlázás, ezért nagyon sok segítségre lesz még szükség. A kamara különféle oktatások által és ingyenes támogató anyagokkal próbál meg útmutatást adni.

További tervem a hatékonyságjavítás minden szinten: legyen az munkaerő-hatékonyság, vezetési módszerek vagy vállalkozásvezetés. Azt érezzük, hogy a vállalkozásoknál hiányoznak a naprakész gazdasági, kereskedelmi, vezetéstechnikai ismeretek, ebben az autodidakta módszereken felül szakmai előadásokkal szeretnénk azoknak segítséget adni, akik fogékonyak a témára.

Végül szeretném kihangsúlyozni, hogy a közel 30 éves vállalkozói múltam során – ami a kisvállalkozástól a nagyvállalati cég vezetéséig ível – azt tapasztaltam, hogy a kamara rengeteg ponton tudott és tud információt adni a mi vállalkozásunknak is. Úgy gondolom, hogy ebben a bonyolult, nehéz piaci és gazdasági környezetben még jobban fel fog értékelődni minden vállalkozás számára az, amit a kamara partnerségben tud nyújtani. Szeretném tehát, ha a vállalkozások bizalommal fordulnának a kamara felé, saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy érdemes!

Sziráki Szilárd, ipari alelnök: digitalizálás, tudatosság és együttműködés

Kalocsai üzletemberként számomra az egyik legfontosabb eredményünk, hogy a városban új székházba költözhetett a kereskedelmi és iparkamara. Testületünk nagyon szépen felújíttatta az ennek helyszínéül szolgáló nagypolgári házat a Búzapiac téren. A helyi védettség alatt álló épület homlokzata az eredeti hangulatot idézi, belül pedig elkészült egy 60 fő befogadására alkalmas előadóterem, egy új konyha és egy szociális helyiség.

Nagy jelentőséget tulajdonítok a tavaly nyáron megalakult Kalocsai Vállalkozói Klubnak is. Az új szervezet fontos szerepet játszhat abban, hogy javuljon Kalocsa és térségének marketingje. Emellett számítunk rá a vállalkozásindítással kapcsolatos szemléletmód-váltásban, a fiatalok elvándorlásának megállításában, a céges kapcsolati háló feltérképezésében, a turisztikai hiányosságok javításában, Kalocsa és térsége termékeinek és szolgáltatásainak, ipari területeinek népszerűsítésében, a térségi gazdasági hídépítésben, valamint a kistelepülések problémáinak feltárásában is. A klub első rendezvényein nem kisebb személyiségek adtak elő, mint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő, egy másik alkalommal Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az elmúlt ciklusból kiemelném még a Modern Vállalkozások Programját, amely a cégek digitális fejlesztését segítette elő, valamint az Országos Vállalkozói Mentorprogramot, mely a vállalkozói tudatosságot és együttműködést erősíti.

A következő időszakra vonatkozóan a legfontosabb terveink, hogy támogassuk a megyei vállalkozásokat a készülő megaberuházásokhoz – főként a Kalocsa–Paks Duna-híd vagy a Paks II. építéséhez – való csatlakozásban.  Az utóbbihoz kapcsolódik, hogy Kalocsán, a Foktői úti laktanyába szeretnének 3500 embert – munkásokat és családtagjaikat – beköltöztetni, ezért a laktanya ingatlanjainak a teljes körű felújítása megkezdődik.

Nagy reményeket fűzünk a paksi beruházáshoz, és a sikeres szereplés támogatása érdekében alakítottunk meg egy vállalkozói klubot, amelyhez ötven vállalkozás csatlakozott. A laktanyafelújítás részletei egyelőre még pontosan nem láthatók. A szálláslehetőség kialakításától kezdve a lakatosmunkákig érinthet mindent, természetesen alvállalkozóként lehet majd részt venni benne. Az egyik rendezvényünkre meghívtuk a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatóját, reményeink szerint velük a klub folyamatosan fogja tartani a kapcsolatot. Ők mondják meg, hogy mire van igényük az Alföldről, és itt a vállalkozói klub részt venne a munkák megszervezésében.

Első körben a laktanya felújításához, magához a beruházáshoz inkább építőmesteri munkálatok kellenek, de később, amikor beköltöznek a családok, azokat ki is kell majd szolgálni. Ekkor már a logisztika is szerepet kap, hiszen mozgatni kell a munkásokat a paksi fejlesztéshez. Ha pedig a Paks II. kivitelezési munkái befejeződnek, a létesítmény lakóparkként üzemel majd tovább, ami alapot teremthet Kalocsa lakosságának bővüléséhez is.

Tasi László, kézműipari alelnök: a kicsik adminisztrációs terheit csökkenteni

A kézműipari tagozat jellemzően a mikro-, családi és kisvállalkozókat tömöríti. Mivel ezek a legkisebb vállalkozásformák, nagyon fontos, hogy érdekeiket felkarolja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Országos elnökségi tagként az eltelt négy év alatt magam is számos javaslatot továbbítottam az MKIK felé.

Javaslataink az adó- és járulékcsökkentésekre vonatkoznak döntően, mert mindig túl nagy terhelést kap ez a szegmens. Hasonló a helyzet az adminisztrációs és a hatósági megfelelési terhekkel is, ezeket igyekszünk csökkenteni.

A mi tagozatunknak a fő erőssége a szakmaiság. Erre építve különféle szakmai klubokat működtetünk – fodrász, autós, építőipari –, ahol tanfolyamok és továbbképzések zajlanak, a kisvállalkozók megosztják a problémáikat, formálják a jövőképüket és a tanulóképzés is szóba jöhet – ott zajlik az igazi munka. Ide tartozik a mesterképzés is: négy év alatt – 28 szakmában – 162 mesterlevelet adtunk ki. A mesterképzés a szakmai munka csúcsa. Az újabb vizsgák bizonyítják, hogy a mester kiváló szolgáltatást tud nyújtani, a technika fejlődésével lépést tud tartani, illetve képezheti a jövő szakmai nemzedékét.

A kamarai tanácsadás is egy olyan fontos dolog, amit a köztestület a vállalkozásoknak nyújt. Ingyenes tanácsadást biztosítunk, valamint pályázatfigyelést, követjük a jogszabályváltozásokat, a pénzügyi finanszírozási lehetőséget, tanfolyamokat szervezünk stb.

Tevékenységünk persze együttműködések nélkül kevéssé lenne hatékony, ezért megállapodások születtek különböző érdekképviseleti, szakmai szervezetekkel, például a városi ipartestületekkel.

2018-ban a város 650 éves évfordulójára rendeztük meg az Évszázadok öröksége című gazdaságtörténeti kiállítást. A tárlaton a kecskeméti nagyipar mellett a céhes mesteremberek munkáját is bemutattuk, ami kiemelte, hogy mekkora szükség van mind a kettőre – és ez ma is így van.

A legfontosabb tervem a szakmai utánpótlás nevelése, ehhez egy ifjúsági tagozatot kívánunk létrehozni hamarosan. A szakmai utánpótlás mindennél fontosabb: ne menjenek el külföldi munkákra a fiataljaink, hanem maradjanak itthon, és ehhez minden segítséget adjunk meg nekik.  A tanácsadástól kezdve a vállalkozásindításig. A szakmákat népszerűsítenünk kell, bemutatni magas színvonalukat, az innováció jelenlétét az ő munkájukban is, a továbbtanulási lehetőségeket, a nyelvismeret szükségességét. Felmutatni, mit is jelent ma egy szakma gyakorlása.

Emellett szeretném erősíteni megjelenésünket az internet világában, a kamara honlapján, a közösségi médiában, hiszen efelé halad az élet. Tagjainkat, vállalkozóinkat is erre ösztökélném, fogalmazzák meg terveiket a fenntartással, a fejlődés jövőbeni irányával kapcsolatban.

A koronavírus érdekes helyzeteket teremtett, például előtérbe kerültek a távkonzultációk, amit előtte is lehetett volna működtetni. Kevesebb idő, több kapcsolat - érdekes tapasztalatokat eredményezett, amit szeretnénk a jövőben beépíteni a munkánkba. A mesterséges intelligenciával is feltétlenül szükséges foglalkozni, amivel számolnia kell minden vállalkozónak.

A megye egész területére ki kell terjeszteni a kapcsolatainkat, hogy azok ne csak néhány nagyvárosra korlátozódjanak. Az új tagozati vezetés, úgy gondolom, biztosítéka lesz a megújulásnak.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies