Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 16. Csütörtök  Botond, Mózes

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Kecskemétiek a koronavírus gócaiban

2020.04.26. 15:00

London, New York, Madrid – három város a legérintettebbek közül, három állomás a koronavírus tombolásának útvonalán. Ezekben a metropoliszokban is találtunk kecskemétieket, akik elmesélték élményeiket; kicsit magyar szemüvegen keresztül mutatják be a járványhírek „fővárosainak” mindennapjait, a veszélyhelyzet kellős közepén.

Szabolcs és Ilona már eljöttek Londonból

– Mikor jöttek haza pontosan, és akkor mi volt a fő motiváció abban, hogy ne Londonban éljék meg ezeket a heteket, hónapokat, hanem itthon?

– Március 18-án jöttünk haza Londonból, mert úgy éreztük, hogy a koronavírus miatt kialakult helyzetben a családunk és barátaink közelében szeretnénk lenni. Arra gondoltunk, az idő előrehaladtával talán nem fogunk tudni utazni és esetleg hosszú ideig nem láthatjuk azokat, akik fontosak számunkra. Az is felmerült bennünk, lehet, hogy lesz, akiknek segítség kell, vagy mi kerülünk olyan helyzetbe, hogy segítségre szorulunk. Ezért úgy gondoltuk, ebben a krízishelyzetben ott a helyünk, ahol a családunk és az otthonunk.

Fontos szempont volt a döntésnél, hogy van egy 4 éves kisfiunk. Kisebb városban, a családja közelében ő is nagyobb biztonságban van. A „karantén” környezete is kellemesebb: tágasabb a lakás és az udvar.

A hazajövetel mellett szólt a járvány miatt kialakult gazdasági bizonytalanság is. Még nem tudni, melyik országban lesz könnyebb átvészelni a válságot, de mind a ketten úgy gondoljuk, a saját otthon egy fizetett albérletnél biztonságosabb.

Egy hónapja vagyunk itthon, és ez alatt az idő alatt egyszer sem merült fel, hogy rosszul döntöttünk volna. Sőt, inkább az igazolódott be, hogy időben és jókor léptünk. Amikor hazajöttünk, a férjem szabadságot kért a munkahelyén, amit az otthonról végzett munka bevezetésekor felülbíráltak. Szabolcs kisebb megszakításokkal 2011 óta dolgozik a cégénél, így lehetővé tették számára, hogy innen végezze a munkáját online. Jelenleg van min dolgoznia, de sok munkatársát már az állam által nyújtott segélyre rakták. A dolgozóknak fizetéscsökkentést jelentettek be. A változásokat várhatóan három hónap múlva újra vizsgálják, de gyakorlatilag napról napra változhat minden az aktuális gazdasági helyzettől függően.

– Nagy-Britanniában hogyan változott a helyzet azóta?

– Amikor hazajöttünk, körülbelül 2000 pozitív COVID–19-es eset volt az Egyesült Királyságban. Ötvenezer tesztet végeztek hatvanhatmillió emberre és 70 körüli volt a halálos áldozatok száma. Magyarország nagyjából most rendelkezik hasonló adatokkal. De reméljük laposabb görbével!

Hazajövetelünk előtt egy héttel Anglia átlépett a koronavírus elleni harc második fázisába. Az emberek várták, hogy újabb intézkedések jönnek, de nem jöttek. Ehelyett kitalálták, hogy nem vezetnek be semmilyen szigorítást, mert a közösség csak akkor lesz védett, ha a populáció 60 százaléka átesik a betegségen. Emlékszem, március 13-án néztünk a tévében egy stúdióbeszélgetést, amelyben két fiatal tudós, egy angol és egy amerikai vitázott a „nyájimmunitásról”. Az amerikai fél, aki az elmélet ellen volt, kétségbeesetten próbálta meggyőzni partnerét arról, hogy lassítani kell: ha nem tesznek semmit, hirtelen sokan betegednek meg, túlterhelik a kórházakat és emiatt sokkal többen fognak meghalni.

Az emberek nem pánikoltak a vírus miatt. Általános idegesség érezhető volt, de ez nem akadályozott meg senkit abban, hogy étterembe menjen vagy más szórakozási formát válasszon. Még március első felében is nyugodt szívvel utaztak „vakációzni” például Spanyolországba. A tömegrendezvényeket sem blokkolták. Hetekig azt kommunikálták, hogy ez egy influenzához hasonló betegség, és főleg az idősekre veszélyes.

Aztán március 16-án, hétfőn bejelentették, hogy az idős, 70 éven felüli korosztály izolálja magát, mert ők a veszélyeztetettek. Kedden kértek mindenkit, hogy korlátozza a szociális érintkezést, ne menjen pubba, ha tud, dolgozzon otthonról, de hivatalos korlátozásokat nem vezettek be, és akkor még az iskolákat sem tervezték bezárni. Mi szerdán reggel jöttünk haza.

Anglia március 20-án, pénteken 4000 fertőzöttet és 177 halottat regisztrált. A nap végén az oktatási intézményeket bezárták, és kihirdetették a „lockdown”-t. Ez körülbelül azt takarja, mint nálunk a „kijárási korlátozás”. Vagyis mindenkinek otthon kell maradni, aki nem „kulcsfontosságú” dolgozó. Csak a boltba, patikába, szükség esetén orvoshoz lehet menni. Egy nap maximum egy órára lehet kimenni mozogni, és két méter távolságot kell tartani a más háztartásban élőkkel.

– Milyennek ismerték meg kint az egészségügyet? Az intézkedések, amelyeket hoz a két ország, mennyiben hasonlítanak egymásra, illetve különböznek egymástól?

– Mindkét ország egészségügyéről elmondható, hogy egy ilyen krízishelyzet nélkül is túlterhelt, a dolgozók pedig alulfizetettek hosszú évek óta. Azt gondoljuk, ezelőtt is megtették, amit tudtak, de most erőn felül teljesítenek.

Sajnos nem végeznek elegendő tesztet egyik országban sem. Nem gondolom, hogy ettől elégedettnek kellene lennünk, de a 66 milliós Egyesült Királyság pontosan annyi tesztet végzett a hasonló megbetegedési és halálozási számnál, mint Magyarország most. Ez azt jelenti, hogy mi hatszor többet végzünk egymillió embert tekintve. Olyan kevés tesztet végeznek, hogy nem látják pontosan a betegséghullám melyik szakaszában vannak: túl vannak a csúcson vagy még előtte állnak? Remélem a többi európai ország, köztük mi is tanulunk a hibából.

Amikor Anglia számára világossá vált a koronavírus miatti vészhelyzet, felmérték az egészségügyi dolgozók hiányát. Az eszközhiány megoldható probléma, de a szakemberhiány már nem olyan könnyen. A szükségállapot miatt visszahívták a frissen nyugdíjazott nővéreket, ápolókat és orvosokat. Két nap alatt 4000 nővér és ápoló, illetve 500 orvos jelentkezett, hogy visszajön segíteni a harcot. Ez egyszerre csodálatos és szörnyű.

– Brit ismerőseik hogyan tekintenek a járványra, és mennyiben értenek egyet a nyájimmunitás elvével, amiről többször is lehetett hallani?

– A „nyájimmunitásnak” az a formája, ahogyan a kormányzat elképzelte, a legtöbb ember számára elfogadhatatlan. Embereket arra kérni vagy buzdítani, hogy kapjanak el egy betegséget, amit alig ismerünk, hogy „olcsón megszerzett” természetes immunitása legyen a társadalomnak, nem teljesen etikus – különösen úgy, hogy elfelejtik kihangsúlyozni a halálos áldozatok számát. A britek is csak addig tartották elfogadhatónak, amíg nem realizálódott bennük a halottak várható száma; ez az első becslés szerint ötszázezer fő volt. Egyébként a „nyájimmunitással” kapcsolatban felmerül a kérdés: meddig tart a védettség? Mi van, ha csak 3 hónapig, akkor is megéri az áldozat?

Mi, magyarok szerencsések vagyunk, hogy volt lehetőségünk hamarabb elkezdeni a szociális távolságtartást. Sajnos ez nem biztosíték, de nagyobb az esélyünk, hogy nem terheljük túl az egészségügyi rendszerünket, és talán nem lesz annyi halálos áldozat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Most, április közepén az Egyesült Királyságban 100.000 feletti a koronavírusos betegek száma, amiből több mint 15.000 a halálos áldozatoké. Az emberek egy részében felmerül a kérdés, hogy tényleg így kellett, hogy történjen? Mi lett volna, ha hamarabb zárják be az iskolákat és hamarabb kezdik a kijárási korlátozást?

A britek a halálozási számot nem, de a kormányzat hezitálását megértik, mert pontosan tudják, mekkora árat fizetnek anyagilag. A kialakuló gazdasági válság pedig lehet, hogy újabb áldozatokat követel majd. A mi személyes véleményünk az, hogy semmilyen gazdasági érdek sem lehet fontosabb a menthető életeknél. A többi probléma csak ez után következik.

Tokodi Edina 15 éve él New Yorkban

Gördeszkás a járvány miatt kiürült Time’s Square-en, New Yorkban (Fotó: iStock/Craig Fruchtman)– Hogyan telnek a mindennapjaik?

– A gyerekeink 5 és 9 évesek, így a napjaink nagy része az itthoni tanulással telik. Az iskolák március 16. óta zárva vannak, a távoktatás március 23-tól folyik. Szerencsére a tananyag átlátható és nagyon összeszedett, de azért elég sok időt igénybe vesz. Legtöbbször az egész délelőttünk és a délután egy része is erről szól. Én szabadúszó képzőművészként dolgozom általában itthonról különféle projekteken. A nagyobb munkáimat januárban befejeztem, egy kisebbet, ami most kezdődött volna, még februárban lemondták.

– Ha mégis kimozdulnak, akkor mit tapasztalnak, legyen szó akár a forgalomról, akár az emberek egymáshoz való viszonyulásáról, akár az intézkedések láthatóságáról?

– Hetente kétszer-háromszor megyünk bevásárolni, mindig a gyerekek nélkül. Az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével nálunk is szinte minden zárva van. Múlt hét péntek óta csak maszkban lehet menni mindenhova, ahol nem tartható be a 2 méteres távolság az emberek között. Állítólag akár ezer dolláros bírságot is kiszabhatnak, ha valaki nem veszi ezt komolyan. Nincs túl nagy forgalom az utcákon, de azért sok ember megy a parkba futni vagy sétálni, ez itt is engedélyezett. Futni mi is járunk, de inkább csak kora reggel vagy késő este. A gyerekekkel inkább olyan helyre megyünk, ahol nincs sok ember. Figyelünk arra, hogy semmit ne fogjanak meg se kifelé, se befelé menet. És mindig viselünk maszkot. Az emberek békések, de nagyon furcsa, ahogy messziről elkerülik egymást az utcán.

– A New York-i állapotok kapcsán az egészségügy extrém leterheltségéről szólnak a hírek. Jogosultak lennének ellátásra, ha megbetegednének?

– Nálunk a gyerekeknek van egészségügyi biztosításuk, nekünk, szülőknek csak korlátozott, sürgősségi esetekre. Ha mégis kórházba kerülnénk, ezt fedezné az alapbiztosításunk. Mivel több mint egy hónapja karanténban vagyunk, nincs közvetlen információnk a jelenlegi helyzetről, csak annyi, amennyit a médiából hallunk. Amit mi közvetlenül érzékelünk, az az állandó szirénázás, ami az utcáról behallatszik. A lakosság méretéhez képest itt sem tesztelnek annyit, mint amennyi szükséges lenne. Általános vélemény, hogy a fertőzöttek és a gyógyultak száma itt is nagyobb, mint ami a hivatalos adatokból látszik. Én is beteg voltam február végén, lázzal, köhögéssel, ami két hétig eltartott, és nem tartom kizártnak, hogy már akkor átestem a betegségen.

Kovács Pál Madridban gyógyít

Kovács Pál orvosrezidens családja körében, amikor Madridban még lehetett étterembe járni– Madridban élek, ahol március 14. óta kijárási tilalom van érvényben, így azóta csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak lehetnek nyitva. Az utak kihaltak. Az utcára csak akkor léphet az ember, ha orvoshoz, gyógyszertárba megy, háziállatot sétáltat, idős, függő családtagot látogat, illetve ha igazoltan munkába megy. Az autóban csak egy személy utazhat; ha mégis ketten vannak a járműben, akkor az utasnak hátul kell ülnie. Rendőri ellenőrzés van, és komoly bírságokat szabnak ki azokra, akik nem tartják be a rendelkezéseket.

Az iskolabezárás után néhány napig az emberek nem vették komolyan a veszélyt. A játszóterek megteltek gyerekekkel és nagyszülőkkel. Éppen ezért a rendőrségnek le kellett zárnia minden játszóteret és parkot. A parlament kéthetenként vizsgálja felül, hogy szükség van-e az „estado de alarma”, azaz a szükségállapot fenntartására. A jelenlegi állás szerint május 9-ig fog tartani, és a gyerekek április 27-től fokozatosan elhagyhatják az otthonaikat naponta egy órára. De az igazat megvallva nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent és hogy miként fogják ellenőrizni.

Ami az egészségügyet illeti: március eleje óta, elsőként Madridban, majd a többi nagyvárosban, fokozatosan tértek át a kórházakban a krónikus betegekkel való telefonon keresztüli kapcsolattartásra. Majd a nem életmentő operációkat és kivizsgálásokat felülvizsgálták és, amennyiben lehetett, átprogramozták, illetve elhalasztották azokat. Egyes kórházak kizárólagosan koronavírusos betegek kezelésére rendelkeztek be, míg más kórházak osztályokat különítettek el számukra. Viszont arról nincs tudomásom, hogy betegeket a kelleténél hamarabb küldtek volna haza pusztán azzal a céllal, hogy kiüríthessék a kórházat. Jelenleg a túlzsúfolt kórházakból –  ez főként Madrid belvárosát jelenti –  környező kórházakba szállítanak betegeket. Illetve a katonaság segítségével felállítottak egy táborkórházat, ahol több mint ezer beteget látnak el.

Jelenleg orvosként végzem a rezidensképzést. A kórháztól kapott igazolással és az orvosi igazolvánnyal tudok a rendőri ellenőrzőpontokon áthaladni. A mostani helyzetben a kórházon belül, illetve a rendelőintézetek között is bárhová küldhetnek, ahol éppen szükség van a munkámra, sőt – mivel az egészségügyi minisztérium rendelkezik velünk – akár még másik tartományba is áthelyezhetnek.

Rezidensként az ügyeleten közvetlen kapcsolatban vagyunk koronavírusos betegekkel. Sajnálatos módon a betegfelvételnél nagyon nehéz kiszűrni a tünetmentes koronavírusos betegeket, így hiába van külön váróhely, vizsgáló, röntgen stb. számukra, minden ügyeletben előfordul, hogy fertőzött is bekerül a „szimpla” betegeknek fenntartott helyekre, és akkor mindent le kell fertőtleníteni.

Mivel a fertőzésveszély esetemben folyamatosan fennáll, megszakítottunk minden fizikai kontaktust a rokonokkal. Feleségemmel és 16 hónapos kislányommal élek; ők egyáltalán nem hagyják el a lakást. Szerencsére két fürdőszobánk van, így megtehetjük, hogy a kisebbet csak én használom. Amint hazaérkezem, a ruhát ott veszem le és tusolok, mielőtt kapcsolatba lépek a családtagjaimmal. A bevásárlást és a vásárolt cikkek fertőtlenítését is én végzem. Feleségem középiskolai tanár és koordinátor, így az iskolai kötelezettségeit otthonról végzi. A gyerekfelügyeletet felváltva végezzük: délelőtt én dolgozom és feleségem van a kislányunkkal, amikor pedig hazaérek, cserélünk.

A barátok és ismerősök közt számos fertőzött van. Olyan is, aki enyhébb tünetekkel esett át a betegségen, és olyan is, akit az intenzív osztályon kellett kezelni. És sajnos olyan idős, krónikus betegséggel küzdő ismerőseink is voltak, akik már elhunytak a fertőzés következtében.

A spanyol helyzet, főként Madridban, elég aggasztó. Mivel az első hetekben csak az alapvető szolgáltatásokban lehetett dolgozni, milliós nagyságrendben ugrott meg a munkanélküliek száma, és a tendencia emelkedőben van. Lassacskán a kórházak és az intenzív osztályok kezdenek fellélegezni, de tartunk a fertőzés újabb hullámától.

A családtagokkal videóhívásokon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Minden szinten várjuk, hogy normalizálódjon a helyzet: hogy újra láthassuk és átölelhessük egymást, az iskola végre lássa, hogyan pótolja be az elmúlt időt, és a kórházi élet is rendeződjön. Utóbbi lesz a legnehezebb.

(Az összeállítás eredetileg a Kecskeméti Lapok 2020. április 23-i számában jelent meg.)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies