Étkezési szokások és társasági élet Kölcsey, Vörösmarty korában
2020.03.03. 18:55
Hogyan főzték a reformkorban Jókai Mór kedvenc bablevesét? Miért lopták az evőeszközöket? Mit takart pontosan a pásztoróra? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai kedden Ács Imre mesterpedagógus rendhagyó gasztrotörténeti óráján.
Galéria
A Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára előadásában arra is kitért, hogy a reformkorban nagyon különbözőek voltak az egyes társadalmi rétegek étkezési szokásai. A szegényebbeknek éppen jutott betevő falatra, míg a gazdagok sokszor pocsékoltak is. A lakodalmak, úri vacsorák a kivagyiságról, magamutogatásról szóltak, a végén sok mindent kidobtak. Küllemben is megmutatkozott a különbség: például a sanyarúbb sorsúak fából készült evőeszközzel étkeztek gránit tányérból, az arisztokraták inkább Herendi porcelánból arany-ezüst kanállal, villával, késsel.
A reformkori népi táplálkozást az egyszerűség, az ötletesség és a találékonyság jellemezte. A fő étkek között a leves, a kása és a kenyér szerepelt, mivel ezek kiadósak, táplálóak voltak. Húst csak alkalomadtán fogyasztottak.
Rendszerint naponta kétszer étkeztek, ünnepek idején háromszor. A pásztorok tarisznyában hordták magukkal az ebédet, ami kenyérből, szalonnából és hagymából állt. Ha több napot is legelőn töltöttek, akkor a feleség vagy a kedvesük vitt melegételt nekik. Az ebéd elfogyasztása után jöhetett a pásztoróra, amikor is a legény egy fa árnyékában vagy a bokor tövében az ellentétes nemek vonzódásának törvénye szerint „köszönetet mondott” a hölgynek.
Az ínségesek főként ásott kútvizet ittak, ráadásul a kútrajárás a hölgyek körében társasági eseménynek számított: ott gyűjtötték be ugyanis a legfrissebb információkat, pletykákat. A férfiak közösségi élete elsősorban csárdákban, ivókban zajlott.
Az előadás második felében reformkori írók, költők és arisztokraták ételeit mutatta be Ács Imre. Jókai Mór közismerten szerette a hasát. Kedvenc ételei közé tartozott a töltött káposzta, palócleves, sült ruca vöröskáposztával, bableves körömmel. Innen ered a Jókai bableves, de ahogyan manapság készítik, arra bizony rácsodálkozna a neves író, hiszen a hosszú évtizedek alatt más alapanyagok kerültek bele.
A reformkori arisztokrácia társasági élete a kávéházakban, mulatókban teljesedett ki. Bécs hatására Budapesten is elszaporodtak az ilyen vendéglátóhelyek.
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
Az evőeszközök látványos változáson estek át. Először fából készültek, majd jöttek az arany, ezüst, elefántcsontból készült változatok. Később az alpakka, az alumínium és a rozsdamentes acél. Sokszor történtek lopások, főként az aranyat, ezüstöt csenték el. Ezért divatba jött, hogy monogramot vésnek rájuk, ezzel igyekezve visszaszorítani a lopásokat.
Ács Imre reformkori evőeszközöket, edényeket, tálakat, tányérokat is bemutatott a wojtylásoknak, fényképek jóvoltából.
A program végén Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója egy Petőfi-verset olvasott fel.
(Szöveg: Tódor Norbert, fotók: Mátyus István)
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés