Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 16. Csütörtök  Botond, Mózes

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Egy kecskeméti férfi New Yorkban

Csenki Csaba

2015.12.25. 17:43

Még csak harmincöt éves, de már közel egy évtizede él New Yorkban, ahol zeneszerző szakon végzett, írt filmzenét egy éjszaka alatt, áriát japán operaénekesnőnek magyar népdalszövegre, egyébként pedig Észak-Amerikai Igazgató egy informatikai cégnél. És nagyon jól érzi magát a bőrében.

- Mivel foglalkoztál, mielőtt kimentél? 
- A műszaki tanulmányok befejezéséhez közeledve éreztem, hogy hozzám valószínűleg nem a csősatuk és fröccsöntő gépek tervezése áll majd legközelebb, így az utolsó félévben inkább pénzügyi vonalon kerestem lehetőségeket. Először az OTP Bank, majd pedig a Volksbank kötelékében főleg a lakossági ügyfélkörrel foglalkoztam. Emellett a zenekarom, a Navrang is egyre több meghívást kapott, így a banki munkanapokat gyakran követte egy-egy jó ejszakai koncertezés Európa valamelyik nagyvárosában. Jó emlékeim vannak ezekből a évekből.

- Mi volt a célod, bejöttek-e a terveid? 
- 2000-ben, tehát 6 évvel a kiköltözésem előtt New Yorkban töltöttem a nyarat vízi életmentőként, s a gondolat, hogy egyszer majd ide koltozom valahogy természetessé vált a fejemben az évek során. Majd 2006 nyár végén úgy határoztam, hogy mielőtt végleg benő a fejem lágya, megpróbálok bejutni egy jó zeneakadémiára New Yorkban. Kipróbálom sikerül-e, aztán majd feltalálom magam. Hagyatkoztam a megérzésemre. Mivel ez elég nagy és hirtelen váltás volt, illetve az új hatások során folyamatosan valtozik / fejlődik az ember, ezért a terveim is velem alakultak. Nem voltak konkrét karrierre, pénzre, vagy itt töltött évek számára vonatkozó egzakt terveim azon kívül, hogy tudtam: sokáig szeretnék maradni, sokat szeretnék tapasztalni, és bármivel is foglalkozzak, jó lenne nagyon jónak lenni benne. Aztán végül a terveim idáig többnyire bejöttek és helyüket azon nyomban sok másik új nagy terv foglalta el. Szóval én ezt egy ilyen folyamatos mozgásként élem meg. Elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel és kilátásaimmal.

Barnabás a stúdiójában

- Miben más az ottani kultúra, meg lehet/kell-e szokni? 
Erről sokat lehetne beszélni. Más kontinens/nyelv/szokások/történelem/társadalmi berendezkedés/problémák/észjárás. A Nutella hígabb, a kóla édesebb, a munka több, és az itteni Torgyán Józsi bácsit Donald Trumpnak hívják. Nyilván majdnem minden más, mint otthon. Hogy ki hogyan éli meg ezt a másságot, az nagyon különböző lehet. Ha egyetlen jellemzőt kellene kiemelnem, amiben sok - nemzetiségtől függetlenül - kivándorló a sikereit köszönheti, talán az, hogy sikerült megőrizniük a szellemi rugalmasságukat. Az új környezet több új kihívással szolgál, mint könnyű megoldással. Én úgy látom a saját környezetemben, hogy akiknek sikerült folyamatosan újra kalibrálni a kisebb céljait, hogy ezáltal helytálljanak és a nagyobb terveikhez vezető utat megteremtsék, azok jobban élik meg a sok változást. Például hiába volt valakinek jó pozíciója Magyarországon, itt ez keveseket fog szíven találni. És emiatt elképzelhető, hogy nem azon a színvonalon kezd az ember az első napon, mint amit megálmodott magának. Szóval az jut nekem, amit magamnak megteremtek és hála Istennek egy ilyen hiper teljesítmény-orientált társadalmi berendezkedés, mint amit New Yorkban tapasztalni, az nekem fekszik. Itt minden lehetőségre 100 világszínvonalú tehetség és szakértelem áll sorban, akik a legjobb egyetemekre jártak, akiknek a legjobb kapcsolataik vannak. És mégis az amerikai álom, hogy itt böllérből is lehet milliárdos, hogy sok munkával és egy kis ésszel bármi lehetsz, ami csak lenni akarsz, és a társadalmi ranglétrán van felfelé vezető út, az a mai napig él és virul. Nem véletlen, hogy USA-ban naponta több, mint 500,000 startupot alapítanak, így aztán bizonyos erények jobban kidomborodnak, mint például felelősség- es kockázatvállalás.

Hajnali meeting a fejlesztrőkkel

Zene dorombbal-  Melyek voltak a legjobb pillanatok? 
- Szerencsére sok szép élményben volt részem mind zeneszerzőként, mind a munkámban. Ahhoz képest, hogy 2006-ban meg mennyire nem szerettem az operát, zeneszerzőként a kedvenc projekjeim mind operához, mint műfajhoz kapcsolódnak. Az Asako Tamuraval (japan operaenekes) való munkám kedves emlék. Felkért, hogy a következő Japan és Észak-Amerikai turnejara írjak neki egy áriát, és én úgy döntöttem, hogy egy magyar népdal szövegét fogom feldolgozni. Asako ugyan egy szót sem beszél magyarul, de hetekig kizárólag a kiejtésén dolgoztunk, hogy tökéltesen megtanulja az “ő”, “ü”, “gy”, és az egyéb fura hangokat. Érdekes volt látni, ahogy a premieren a többnyire amerikai közönségnek átjött az eredeti mondanivaló, amit egy japán énekesnő szájából magyarul hallottak. A másik kedves zenei emlékem egy magyar rövidfilmhez kapcsolódik: péntek este 9-kor kaptam egy emailt, hogy lenne-e kedvem zenét szerezni egy filmhez. Mellékelve kaptam egy Mozart darabot, mint zenei irányt, ami a rendezőnek tetszett. A határidő 2 nap múlva vasárnap volt. Őrült projekt, de miért ne – gondoltam. Pár órányi telefonálgatás után szombat hajnal 1 körül utolértem egy ismert szopránót, aki abban az időben Torontóban élt, és beleegyezett a dologba. Pár óra további telefon után, éjnek idején találtam Torontóban egy stúdiót, ami bevállalta, hogy délben felvesszük a darabot. Oké, szóval van énekes és van stúdió. Már csak zene kell… Reggelig megírtam a zenét és az olasz szöveget, délben stúdiófelvétel (ahol én Skype-on voltam jelen), szombat estére el is készültem a nagyzenekari átirattal, és vasárnap reggelre a kész, lekevert anyag ott volt a rendező asztalán. Kedvenc darabjaim egyike lett. Munkámmal kapcsolatban is van sok jó élmény, sok tehetséges és inspiráló emberrel van szerencsém együtt dolgozni. Mindig jó érzés, amikor valamenyik CEO vagy COO arról mesél, hogy egy alkalmazásunk hogyan segített a bankjának. De messze a legjobban annak örülök, hogy Irinával, a feleségemmel egymásra találtunk.

- Melyek voltak a legnehezebb pillanatok?
- Ebből is volt jó néhány, főleg az első néhány évből. Egy-egy 100+ órás munkahét után úgy emlékszem, nem áradoztam magamban, hogy milyen rózsás az élet. Főleg, miközben arról ábrándoztam, hogy nyáron a Széktói strandon most épp milyen jó lenne seggeseket ugrani. Kifejezett honvágyam, vagy olyan igazi 'most azonnal haza akarok menni' érzésem, szerencsére idáig nem volt, de az első egy-két évben nehezebb szívvel jöttem vissza New Yorkba karácsony után.

Konferencián

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Mivel foglalkozol, hol dolgozol?  
- Jelenleg az FIS (a pénzügyi szektor legnagyobb technológiai szolgáltatója) egyik leányvállalatának Észak-Amerikai Data Analytics igazgatója vagyok. Azzal foglalkozunk, hogy olyan mesterséges intelligencia és gépi tanulás-alapú megoldásokat fejlesztünk és viszünk piacra globalis banki ügyfeleinknek, melyek segítségével a bankok új, lényegesen modernebb szolgáltatásokat tudnak nyújtani ügyfeleiknek, s mindezt gyorsabban, költséghatékonyabban, és személyre szabottabban, mint jelenleg. A pénzmosás elleni hatékonyabb fellépést segítő alkalmazásoktól kezdve a cryptocurrency-alapú tőkepiaci műveleteken át a virtuális valóság alapú bankolásig elég széles skálában vannak megoldásaink. Ebben a gyorsan változó környezetben, ahol egy-egy új tech startup pillanatok alatt jelentősen át tudja formálni a piacot, az innováció kiemelt szerepet kap a nagyvállalatoknál is.

- Milyen kihívásoknak kellett megfelelned munká(i)d során? Sikerélmények?
- Mint említettem, a jó pozíciókért hosszú sorban állnak a legmagasabban képzett tapasztalt szakemberek, így a munkaadóknak rengeteg nagyon jó jelentkező közül van lehetősége választani. Sok ambiciózus pénzügyes a wall streeten akar befutni, mint Gordon Gekko, hiszen itt minden adott ahhoz, hogy kellő ambícióval és kemény munkával bárki bizonyítsa rátermettségét. Mivel nincs amerikai nagybacsim, aki bepasszolt volna valami jó helyre, így magamnak kellett a nulláról felépíteni magamat, ami jelentős energiabefektetés, de minden kihívás ellenére szerintem egy nagyon érdekes folyamat.

Feleségével, Irinával

- Vannak közös pontok egykori és új hazád tekintetében? 
- Valamelyik délután láttam egy világoskék Trabantot downtownban furikázni vagy 4-5 utassal kitömve és a sofőr úgy csapatta szegény gépet, hogy a füstje a kiskörúttól az M5-ösig ellátszott volna… Mondjuk ez új volt. Nyilván itt majdnem minden más, de az ember ide is saját magát hozza, s így az újdonság elmúlásával a hétköznapokat itt is hasonlóan éli meg az ember, mint előtte. 

- Hogyan fogadják, kezelik arrafelé a külföldieket? 
- Talán klisé ma már azt emlegetni, hogy mennyire multikulturális környezet New York. A varos identitás tudata és 'Gilgames eposza' a bevándorló tömegekre épül, így ide mindenki beilleszkedik, aki csak akar. Mivel itt mindenkiben van x% lengyel/pakisztáni/üzbég/szudáni/angol, vagy épp magyar vér, a különböző bőrszín, akcentus, vallási és egyéb különbözőség a mindennapi és üzleti életben egyaránt természetes és elfogadott.

- Távlati terveid? Meddig maradsz? 
- Egyelőre jól érzem itt magam, és nem tervezem, hogy máshol keressek lehetőségeket, de el tudom képzelni, hogy idősebb koromban valami nyugisabb helyre vágyódunk majd.

Hotelszoba - Az év száz napján

-  Mivel töltöd a szabadidődet? 
- Nem sok szabadidőt hagyok magamnak, illetve munkáim miatt sokat vagyok úton. Ezért ha van egy kis időm, akkor azt szeretem New Yorkban, barátokkal, és lehetőleg a feleségemmel aktívan eltölteni. A természet USA túlnyomó részében gyönyörű és változatos. New Yorkban az óceán közelsége nyáron jó lehetőséget ad a nyíltvízi úszkálásra, és alkalmakként az oroszok elleni strandröplabda játékra. Akiktől rendre jól ki is kapunk. Szeretünk sok kulturális rendezvényre járni, kihasználjuk, hogy a Metropolitan Opera és a különböző koncerttermek által ide hozott komolyzenei produkciók ilyen elérhetőek. A könnyűzenei fesztivál szezon errefelé 'OK'. Ide ugyan helybe jönnek a legnagyobb nevű nemzetközi előadók, de az Európai fesztiválok szerintem lényegesen változatosabb repertoárt nyújtanak. A város sokszínűségéből adódóan minden este más nemzet ételét eheted, s mi is szerünk kipróbálni új éttermeket, habár én az aranygaluska-krumplileves kombónál valamikor 8 éves korom körül leragadtam és azóta ennél finomabb számomra nem létezik. New York a három nemzetközi reptérnek köszönhetően jó összeköttetéssel rendelkezik tulajdonképpen minden kis és nagyvárossal szerte a világban, így a karibi szigetektől kezdve izlandig bárhová gyorsan el lehet jutni, akár csak egy hosszabb hétvégére is, amit mi is néha kihasználunk.

- Ki/mi hiányzik legjobban? Mit teszel azért, hogy ez enyhüljön? 
- Ó, erre könnyű válaszolni:
1) a családom
2) a maroknyi otthoni baráti kör es zenésztáarsak
3) aranygaluska-krumplileves kombó
4) a majdnem mindig üres uszoda, ahol saját pályán lehet úszni
5) a mindössze 5-10 perces távolság otthon és munka között.

- Hogyan fogadta a környezeted, szeretteid, amikor bejelentetted, hogy kint folytatod? 
- Mindenki támogatta. 

- Mit tanácsolnál annak, aki külföldön szeretné folytatni életét? 
- Aki hosszabb távra tervez külföldön letelepedni, annak érdemes fejben felkészülni arra, hogy valószínűleg nem megy majd minden mindig nyílegyenesen. Ezért egy kis edzettség/rugalmasság jól fog jönni, hogy saját erőből tovább lendülj a nehézségeken. Főiskolai/egyetemi nyarak alatt érdemes kilátogatni a célországba néhány hétre, nyári munkára, vagy egy szemeszterre, hogy megtapasztald, hogy valóban olyan-e, és annyira tetszik-e a közeg, mint amennyire elképzelted. Ahány ember, annyi különböző történet. Van, aki elsősorban pénzt keresni megy el, vannak akik karrier miatt, vannak akik hamuba sült pogácsával a zsebben szerencsét próbálni indulnak el, de én úgy gondolom, hogy a kitelepülők történeteinek túlnyomó többsége pozitív és akiknek valóban ez a szándéka, azok úgyis feltalálják magukat.

Név: Szilágyi Barnabás
Született: Kecskemét, 1980.
Hol él most? New York, 2006 óta
Iskolai végzettség: GAMF, majd itt a munkámhoz kötődő különböző licenszek
Foglalkozás: Észak-Amerikai Igazgató - Data Analytics (Director of Data Analytics, North America)
Munkahely: FIS/Capco (fisglobal.com)
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies