Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 30. Kedd  Katalin, Kitti

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Egy bohém rapszódiája - 50 éve, ezen a napon vette át iparengedélyét Tormási Attila

Csenki Csaba

2020.04.03. 15:12

Tormási Attila életét és munkásságát pont jól szimbolizálja a cége által értékesített márka, az Opel jele. Kerek a sztori, és bár közepében olykor mennydörögve cikázott a villám, az sem őt, sem jól felépített családi vállalkozását nem bírta legyűrni. Az Opel Tormási alapítója pontosan ötven évvel ezelőtt vette át iparengedélyét, mely a szakembert elindította - egyáltalán nem mindennapi - pályáján. A jeles alkalomból a hamarosan megjelenő Hírös Gazdaság Magazinban készült interjút tesszük közzé.

1970: A titokzatos hajnali trabantos

– 1970. április 3-án kaptam meg az autószerelő kisipari engedélyt – emlékezik vissza a kezdetekre Tormási Attila. – Elég kalandos úton, közel másfél éves folyamat végén. Először a szülői házhoz kértem, de nem engedték, szereztem hát egy helyet a nagykörúton kívül, de ahhoz sem járultak hozzá, aztán a Liliom utcában, persze azt sem támogatták. A városi iparosztály vezetője szó szerint kirúgott, nyomatékosan mondta, még túl fiatal vagyok. Mondjuk, az is voltam. Egy határozott, 25 éves fiatal srác, aki saját lábon akar állni.

A harmadik elutasítás után lógó orral sétált a tanácsházán, amikor megszólította egy elegáns, öltönyös úriember. Az idegen a nevén szólította, megkérdezte, miért búsul. Visszasétáltak az osztályvezető elvtárs­hoz. Ferikém, mondta a kedves úriember, úgy tudom, hogy a Tormásiék műhelye alkalmas lehet arra, hogy kisipari engedélyt kiadhassunk neki. Ferenc elvtárs egy héten belül kiment a szülői házhoz, és megállapította, hogy valóban alkalmas.

– Nagyon kíváncsi voltam, ki lehet a titokzatos jótevő. Visszamentem a tanácsházára, megnéztem az ajtón a névtábláját: Újvári Lajos tanácselnök-helyettes. Kiderült, már találkoztam ezzel az emberrel. Ő volt az, aki előző évben, egy barátjával becsöngetett hozzánk, mert elromlott a két Trabant egyike, amivel kirándulni indultak. Vasárnap volt, hajnali hat óra, de eszembe se jutott, hogy ne segítsek. Egy órán belül megjavítottam. Pár hónap elteltével megismétlődött, csak a másik autóval. Bevallom, eszembe se jutott, hogy az öltönyös úr ugyanaz a férfi, aki kirándulós ruhában becsöngetett hozzánk. Csodálatos dolog volt, ami akkor történt. Ha nem jött volna össze, volt egy meghívólevelem, és Németországba disszidáltam volna. Hogy addig nem tettem meg, erős szülői kötődésemnek köszönhető.

1970–1980: A nagy kisiparos

1970. április 3-án Tormási Attila önálló autószerelő kisiparos lett, a második a városban. Tíz évig dolgozott a szülői háznál bátyjával, Lászlóval, majd 1980-ban megvásárolta a Csáktornyai utca 69. szám alatt található műhelyt, ahol inas volt. Öt év múlva már heten dolgoztak a szervizben.

– Nagy kisiparosok voltunk. Mindez a munkánknak volt köszönhető, mert kivívtuk azt az elismerést, hogy hagytak békén dolgozni. Ez akkor nagyon nagy szó volt. A képzésből is kivettük a részünket, mindig voltak tanulóink. 1968-ban mestervizsgát tettem, 1975-ben a mestervizsga-bizottság tagjává, majd 1980 után már az elnökévé választottak. Rengeteg intézménynek, iskolának dolgoztunk, olyan autókat is elvállaltunk, amelyeket abban az időben senki nem szeretett javítani, ilyenek voltak a Volgák. A DUTÉP öt vezérkari kocsiját kizárólag mi javíthattuk. Állítólag olykor nagy emberek mondták cifra káromkodások közepette saját szerelőiknek: ha nem tudják megcsinálni, vigyék a Tormásihoz, majd az megjavítja!

1990: 1 millió márka, hittel

1990-ben a cég kibérelte az éppen felbomlott megyei tanács garázsát a Jász utcában, majd öt év után megvásárolták azt. Az akkori műhely előtt, mely ma már karosszéria- és fényezőüzemként működik, 1993. március 5-én hivatalosan is megnyílt az Opel Tormási Autószalon.

– Az akkori KÉSZ Kft. egy referenciaértékű szalont épített, mely meghatározta a fejlődés további irányát. Azonban nem volt zökkenőmentes, mert mire félig felépítettük a szalont, elfogyott a pénzünk, felvettem 1 millió márka hitelt egy német banktól. Itthon nem kaptam volna meg, mondjuk, 36%-os kamatra nem is igazán akartam. És 1992. november 23-án, a születésnapomon, megérkezett a számlánkra az 1 millió márka, vagyis az

51 millió forint. Micsoda születésnapi ajándék volt! A legszebb ajándék, ami létezett abban az időben!

A német bank két év türelmi időt adott. Ebben az időben a tőkét nem, csak kamatot kellett fizetni, így adtak időt arra, hogy megerősödjön az ügyfél. Azonban ez alatt a két év alatt többszöri forintleértékelés történt, így a tőketartozás 91 millióra emelkedett!

A Tormási Kft. a Playboynak köszönheti, hogy 1990-ben Közép-Kelet Európa első Bosch szervize lett. Miután az akkori német üzlettársa Nyugat-Európai nyuszis magazinban megjelentetett egy hirdetést a kecskeméti cég segélyszolgálatáról, a BOSCH AG szervizigazgatója ezt látva elküldte egyszemélyes budapesti irodájuk képviselőjét, aki megbizonyosodott róla, hogy érdemes velük szerződést kötni. Ezt követte 1991-ben az Opel szerződés.

–  Na, ez a két év volt a komor időszak, amikor billegtünk, hogy bírjuk-e fizetni. Nagyon nehéz volt, de az akkori kollégáimnak köszönhetően megoldottuk. Mindannyian együtt maradtunk, mindenki azon dolgozott, hogy a cég fennmaradjon, a hitelt vissza tudjuk fizetni.

Elmondtam a fiúknak, hogy én, magam, egyedül nem tudom megcsinálni, ehhez is csapatmunka kell. Mindenki együtt! Azt is elmondtam, két évig biztosan nem lesz fizetésemelés, de ha kijövünk a gödörből, mindenkinek a piaci szintre emelem a fizetését.

És Tormási Attila meg tudta tenni! Nem csoda, hogy a mai napig vannak olyan kollégái, akikkel 28, 30, 34 éve dolgoznak együtt. A mai 84 dolgozó közel fele több mint 20 éve itt dolgozik. Fia, Attila a műhelyben végigjárta a ranglétrát, műszaki vezető lett, ma ő a cég ügyvezetője. Itt dolgozik a lánya, Edit humánpolitikai menedzserként, unokaöccse, ifj. Tormási László pedig a cég informatikusa.

– Ez egy igen erős mag, a kölcsönös bizalom alapján vagyunk együtt több évtizede. Kölcsönösen becsüljük meg egymást. Szlogenem: a munkaidőt ledolgozni kell, nem eltölteni! Íratlan szabály, de mindenkinek be kell tartani. Eljutottunk odáig, hogy a csoportok önmagukból kiselejtezték azokat, akik nem végezték megfelelően a feladatukat. Akik dolgozni akartak, jól tudták, ha mindent megtesznek a cégért, én értékelem a munkájukat, és megpróbálom azt megfelelően honorálni.

2001: Dupla dinamit

Az Opel stratégiája ebben az időben az volt, hogy minden megyeszékhelyen két kereskedésnek kell lennie. Tormásiék nagyot húztak, mert maguk nyitották meg a második kecskeméti kereskedést, így nem tették ki magukat konkurenciaharcnak. A családi vállalkozás nagyon pörgött, eljött a nagy durranás ideje: a fejlesztéseknek köszönhetően megnövekedett a gépjárműpaletta! Éves szinten 1100 új autót adtak el.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

2008: Amikor a villámok cikáznak és mennydörög

A 2008-as válság tragédiájának köszönhetően a négy márkából három maradt, de ami ennél sokkal fájóbb, hogy az éves 1100 új autó eladása 190-re csökkent.

– Mindez épp azután, hogy 2005-2006-ban egy nagy fejlesztést hajtottunk végre! Jött a válság, a bevételeink drasztikusan csökkentek, hitelállományunk, amit mindenképp ki kellett termelni, az viszont megmaradt. Ott voltunk a szakadék alján. Megint összehívtam a csapatot, őszintén elmondtam, hogy állunk. Lehet, hogy bezárunk 1-2 év múlva, de összefogva átvészelhetjük.

Ebben az időszakban feleségemre, Krisztinára támaszkodhattam leginkább.

Neki köszönhetem, hogy kellően erős voltam, hogy vezetésemmel kimásztunk a szakadékból. 700 milliót kellett visszafizetni, miközben az egész cég nem ért annyit! Küzdöttem a bankokkal, addig mentem, míg nem találtam olyat, aki látja, hogy itt egy családi vállalkozás, amiben lehet bízni.

Hiszen ebben benne van az ötvenéves szakmai múltam.

És most!

Tormási Attila azt vallja, amit az ötven év alatt elért, azt ügyfeleinek köszönheti. Hiszi, hogy a legfontosabb, becsületes, tisztességes munkával minél több ügyfelet megtartani. Mert autót eladni bárki tud, de ügyfelet megtartani már nem olyan egy­szerű.

– A legfontosabb, hogy a szervizben elégedettek legyenek az ügyfelek, mert akkor biztosan nálam fognak autót cserélni. Ahogy a kollégáimat, úgy az ügyfeleimet is meg akarom tartani. A kisipari gondolkodásmódomat igyekszem átadni a kollégáimnak: első az ügyfél, hiszen belőlük élünk!

Az ügyfelek pedig elégedettek, a régiek visszatérnek, miközben újak és újak jönnek, akikből majd régi elégedett ügyfelek lesznek valamikor. És elmondják a barátaiknak, gyerekeiknek is, hogy ha autót szeretne, keresse a Tormásit, mert ott mindent megtesznek érte és az autójáért is.

Milyen ember Tormási Attila?

– Többnyire vidám (régebben nagyon vidám) és bohém, az üzleti életben aránylag meghatározó, és korrekt üzleti életet él. Igyekszik mindig betartani az üzleti megállapodást, akkor is, ha az nincs papírra írva. Kifelé soha nem mutattam, ha probléma, nehézség volt. Mindig az optimizmust, a vidámságot és a jókedvet próbálom sugallni, hogy érezzék a velem élők, velem dolgozók: minden jó lesz! Nagyon ritkán kiabál, azt mondja, életében 2-3-szor kiabált. Nyomatékosan tud beszélni (bár ez van, akinek kiabálásnak tűnhet, de nem az). És hogy reagál kemény helyzetekben?

– Amikor valami baj van a cégen belül, valamilyen rendkívüli esemény történik, az összes idegszálammal arra tudok koncentrálni. Nem pánikba esek, hanem a megoldást keresem. Villámgyorsan jönnek a szikrák, abban a pillanatban csak az érdekel, hogy lehet az adott helyzetből a lehető legjobban kijönni.

Nem fél kimondani, bizony, döntései nem mindig voltak helyesek. Mint mondja, tízből tíz jó döntés nincs. Tízből öt helyes döntés jó lehet, hét az már nagyon jó. Ami biztos, az, hogy átadta fiának, Attilának a cégvezetést, az egyik legjobb döntésének bizonyult.

– Voltak előtte Attilával konfliktusaink. Sokszor átnyúltam a feje fölött. Nem volt mindig jó. A 2019-es év után ki merem jelenteni, jobban csinálja, mint ahogy én csinálnám. Jómagam a Jász utcán lévő karosszériafényező üzembe vonultam vissza, ott dolgozom, Attilával pedig tartom a kapcsolatot.

– Ha a 25 éves Tormási Attila most ébredne fel, mit tenne?

– Ha lehetőségem lenne, jobban a zene irányába mennék el, de semmit nem bántam meg, ugyanezt tenném, amit megtettem. Örülök, hogy nem disszidáltam, örülök, hogy itt tudtam valamit alkotni, és nagyon sok embernek tudtam örömet szerezni a munkámmal és a zenével is. Ahol tudok, segítek, például jótékonysági koncertet adtunk a kórház részére is.  Nem hiszem, hogy másképp csinálnám.

– Hogyan fordul rá a következő 25-re?

– Nem szeretném semmiképp kevesebbre hagyni, szeretném a következő 25-öt is megélni. Kevesebb munkával, több zenével. De idén még nem. Talán a jövő évtől kicsit könnyebben, bár újra vannak kihívások, az újabb fejlesztésekben is részt szeretnék venni, a család is igényli, hogy részt vegyek a nagyobb döntésekben. Nem szeretnék megállni, pörögni kell az üzleti életben, nem szabad leállni, nem szabad bezárkózni, mert elsorvadunk. Mindig hosszú időre gondolkodtam előre, hiszen ami most történik, az 2-3 év múlva csapódik majd le. Én pedig 2-3 (szívem szerint 20-30) év múlva még biztosan élvezni szeretném mindazt, amit családom segítségével megalapoztam a fél évszázad alatt.

TUDTA-E?

Tormási Attila 1971 után saját műhelyében gyártott gokartokkal versenyzett, és egyedüli volt az országban a gokartosok közt, aki kimehetett az Európa-bajnokságra, Lengyelországba. Neki és csapatának köszönhető, hogy megépült a kecskeméti gokartpálya. Két évtized múlva három autóval vettek részt a Hungaroringen az Opel Astra Kupa-sorozatban, és egy nagyon komoly sportkört hoztak létre, szinte minden évben nyertek.

 

Első fizetéséből 1963-ban vett egy gitárt, majd leckéket is, ám egy év után a katonaság véget vetett a zenei pályának. Négy évtized múlva aztán beteljesítette álmát, amikor 2007-ben megalapította a Penge Benge Jazz Bandet. A zenekar nevét egy nagybőgő hangot adó mosóteknőről kapta (ez volt a benge bőgő, melyet egy New Orleans-i jazz zenésztől vásárolt az egyik Bohém Fesztiválon). CD-t adtak ki (Gangsteridők), és jazzklubot indítottak a Három Gúnárban, mely egy ideig szünetelt, de hamarosan tervezik újraéleszteni.

Tormási Attila 50 éves életművét fia, Attila legalább 25 évvel szeretné öregbíteni – terve megvalósulásakor ugyanannyi idős lesz, mint most a cégalapító. S hogy a folytonosság ezután se szakadjon meg, a most 12 éves Krisztina lánya nemrég határozottan bejelentette: vállalja, hogy az édesapja által alapított családi vállalkozást legalább 25 évig tovább viszi, így biztosítja a Tormási Kft. százéves fennállását.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies