A tradíciók, a valós értékek és a helyi termékek fontossága
A Slow food irányelvei
2020.04.16. 11:13
21. századi mindennapjainkban jellemezően egyáltalán nem tudunk hatni a globális világ folyamataira, nem tudjuk befolyásolni a gazdasági törvényeket, a tőkemozgásokat, a nagy áruházláncok terjeszkedését. Irányíthatjuk viszont azokat a dolgokat, melyek eleve nem globálisak. Különösebb vizsgálatok nélkül is láthatjuk, hogy a világ érdeklődő, az emberek fogékonyak a különlegességekre, a vidékre, a városokra, falvakra, a kultúrákra, a nevezetességekre, a helyi gasztronómiára. Kiemelten kell törekednünk tehát a valós értékek kialakítására, a helyi értékek feltérképezésére, azok tudományos kutatásával.
4 kép
Ezen kívül rendkívül fontos cél a lokalizáció, a helyi értékekhez kötődés kialakítása, amely a globalizációt hivatott ellensúlyozni. E folyamatok szinterei a régiók, a megyék, a kistérségek és a települések. A vidék minden szegmensét áthatja a helyi szinten megjelenő, valódi értéket képviselő helyi termékek köre, hiszen a helyi értékek, gyümölcsök, zöldségek, sajátos termékek, egyedi élelmiszerek és a tájjellegű termékek soha nem a szupermarketekben keresendők. Azonban a hagyományos termékek értékesítésénél a korábban mutatkozott legfőbb probléma, hogy nem fizetnek érte annyival többet, mint amennyivel több időt, törődést fordítottak a gazdák azok megtermelésére. A fogyasztók számára ezen többletből fakadó érték megértetése komoly feladat, amely szemléletváltást igényel. Ehhez viszont szükség kutatásokon alapuló átfogó programokra.
Ezen kutatások eredményei alapján bebizonyosodott többek között az is, hogy a különböző gasztronómiai programok, fesztiválok esetében a munkaerő rendszerint a lelkesedésen alapul, nem függ a munkabértől. Ilyen alkalmakkor gyakorta ingyen dolgoznak az emberek, amelyek korábban nem erősítették az ilyen jellegű törekvéseket, pedig ezen alkalmakkor felhasználásra kerülnek a hagyományos termékek, újjáélednek a helyi legendák és tradíciók. Mindez óriási tömegeket vonz, és ezáltal a haszon is jóval jelentősebb, mint amennyi a fesztivál alapjául szolgáló termékből (például halászlé, kocsonya, dinnye...stb.) kihozható, valójában rendkívül pozitív hatással van a turizmus fejlesztésére.
A Slow Food-CE projekt keretében Kecskemét és térsége esetében is komoly kutatást végeztünk annak érdekében, hogy feltárjuk, valójában honnan gyökerezik az a hagyomány, amely városunkat igazán a Slow food szemlélethez fűzi.
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
Városunk, Kecskemét 40 kilométer területű vonzáskörzete rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, a gyümölcs-, zöldségtermelés, valamint az állattenyésztés, a borászat területein, és ezeknek az áruknak a termelése, előállítása hosszú távú hagyományokon alapul. A tradíciók továbbadása pedig egyenlő a kultúramegőrzésével. A kecskeméti Slow food csoport a vidéki területek helyi termékeit, hagyományokra épülő kultúráját és valódi értékeit helyezi tevékenységének középpontjába, amely szakemberekből álló csoport fejleszteni szeretné a fogyasztók étkezési kultúráját, a táplálkozásbeli igényességüket, fokozni az íz-érzékelésüket illetve a termékismeretüket. Segíteni kívánja a szakemberek bővebb tájékozottságát, szakmai felkészültségét, illetve hozzásegíteni a hozzáértőket és az érdeklődőket további ízlelés-kultúra információkhoz. Emellett kiemelten fontosnak tartja a magyar hagyományok ápolását, melyek rendszerint kötődnek a hazai ízekhez (ételek, italok, termékek).
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés