Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 17. Péntek  Paszkál

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Csenki Csaba

2016.07.02. 08:37

Fotó: Banczik Róbert

Két fiatal barát, miután végzett a Kaposvári Egyetem Állattenyésztőmérnöki Karán, elhatározta, hogy megvalósítja álmait. Létrehoztak egy kiváló marhatenyészetet Kisfáiban, és tíz év alatt elérték azt, hogy francia felkérésre hamarosan ők lehetnek a magyarországi Fiatal Charolais Tenyésztők Egyesület megalapítói. Porkert Krisztián mesélt erről a tíz évről és az előttük álló feladatokról.

- A tulajdonostársam Nagy Pál, aki egyben a legjobb barátom is, 2001-ben vett egy tanyát Kisfáiban. Folyamatosan azon gondolkoztunk, mit kellene vele csinálni. Állattenyésztő mérnökként akkor már hat éve a szarvasmarhák takarmányozásával foglalkoztam, így volt rálátásom erre a piacra. Érzékelhető volt, hogy van mit keresni itt, főleg a húsmarha ágazatban. Az első egy-két év kupeckodásról szólt. Megvettük a kisborjúkat, szoktattuk őket egy darabig, és ha jött egy vevő, akkor eladtuk, hogy valami kis forgótőke legyen.

- Mi volt az alapkoncepció?
- Hogy genetikai állomány és tenyésztés szempontjából is kiemelkedő Charolais tenyészetet hozzunk létre Magyarországon. Mivel nem volt annyi kezdőtőkénk, hogy rögtön ezzel indítsunk, 2006-ban elkezdünk olyan hústípusú, itthon fellelhető borjakat megvenni, amiről tudtuk, hogy piacképesek. 2008-ban mindketten elnyertük a fiatal agrár pályakezdők támogatását, és azzal a pénzzel, amit átutaltak, kimentünk Franciaországba. Persze előtte már volt telepi körbejárás, megnéztük, hogy néz ki a magyarországi genetikai állomány, a tenyészetek. Egyértelmű volt a válasz: nekünk onnan kell behoznunk, ahol ezt az állatot kitenyésztették.

- Mennyi állatot hoztak be a kezdőtőkéből?
- Huszonöt növendék üszőt és hozzá egy bikát. Ez lett a bázis, ezzel indítottuk el a tenyészetet. A következő évek során még háromszor hoztunk be állatokat, és letettük a törzstenyészet alapjait. Tavaly meg is kaptuk a törzstenyésztői státuszt, így azon kevesek közé tartozunk, akiknek lehetőségük van tenyészbikát, tenyészüszőt előállítani, eladni, ezáltal köztenyésztésbe állítani.

- Hány Charolais tenyészet van Magyarországon?
- Az egyesület ellenőrzése alatt 130-140 körül van. Ebből 120 az aktív, ahol már 20-30 tehén van, van annál több, és 11 azok száma, akik törzstenyészeti státusszal rendelkeznek.



- Az önök tenyészete hol helyezkedik el ezek között?
- Rangsor igazából nincs, kétféle szempontból lehet megkülönböztetni a tenyészeteket. Az egyik, hogy mióta törzstenyészet valaki, illetve mekkora az állatlétszám. Tradicionálisan van egy-két tenyésztőtárs, akik harminc éve kezdték, még a TSZ korszak végeztével. Náluk a régi magyartarka, magyarszürke állományok lettek átkeresztezve, illetve elenyésző számú állatot behoztak Franciaországból, és ezzel a genetikai állománnyal kezdték el a tenyészetet. Nekik már 6-700 anyatehenük van, plusz a szaporulat. Attól, hogy évtizedek óta ezzel foglalkoznak, a piacon meghatározóak, és nevük van. De ha azt nézzük, melyik az a tenyészet, ahol tisztavérű francia genetikát találunk, és azon belül is egy csúcs színvonalat, akkor jelen pillanatban a mi tenyészetünk ebből messzemenően kiemelkedik. Már ott tartunk, hogy európai szinten is kereslet van az állatainkra. Amik most születtek borjak, azok már mind le vannak foglalva.

- Maguk termelik meg a takarmányt?
- Természetesen igen. Nagyon odafigyelünk arra, mit etetünk az állatainkkal, hiszen a hús minősége ezen múlik. Mi pedig a legjobbra törekszünk. Vannak elveink, melyekhez ragaszkodunk, és ezek beigazolódni látszanak. Ilyen az is, hogy érdemes figyelembe venni azt az univerzális törvényt, hogy az állat a természetből jön. Önállóan tudják élni az életüket, nem kell, hogy az ember ebbe beleavatkozzon. Az, hogy egymesterséges környezetbe tettük őket azzal jár, hogy segítenünk kell őket abban, hogy tudjanak enni, inni. Csak annyi segítséget nyújtunk nekik, amennyit a mesterséges környezetük megkíván. Egyébként éljék az életüket ön állóan.

- Mekkora területen gazdálkodnak?
- 2001-ben, amikor Pali megvette a tanyát, egy szociális épület állt rajta, és 11 hektár szántó tartozott hozzá. Azon túl, hogy az infrastruktúrát fejlesztettük, a farm körül kezelésünkben lévő legelő ma már mintegy 60 hektár. Összességében 160 hektáron tudunk gazdálkodni, ebből 40 hektár a saját terület, a többi bérlemény.

- Hányan foglalkoznak a tenyészettel?
- Az operatív feladatokat, a napi munkavégézést Pali csinálja. Ő itt van az év minden napján. Van egy segítőnk, de most már ott tartunk, hogy keresnünk kell egy ambiciózus telepvezetőt, aki nem igazán alkalmazott, inkább egy partner, aki azonosulni tud céljainkkal. Pali tehát itt munkálkodik, én pedig folyamatosan úton vagyok, a stratégiai feladatokat végzem. A kettőnk gondolkodásmódja, beállítottsága, habitusa alapján így alakult ki a munkamegosztás. Ez képvisel egy olyan szinergiát, ami sokkal többet eredményez, mint amit egyénenként létre tudtunk volna hozni.

- Tehát ön a felelős a piac felkutatásáért és az értékesítésért. Önöket keresik, vagy önök keresik a vásárlókat?
- Azt valljuk, a piackutatásra és az igények folyamatos feltérképezésére mindig szükség van. Ha valaki megelégszik az adott állapottal, és nem keres új vásárlókat, az egy idő után lehúzhatja a rolót. Az más kérdés, hogy különböző időszakokban milyen marketing és kereskedelmi stratégiákat választunk, de mindig menni kell az üzlet után. Még akkor is, ha jelen állás szerint tenyésztési oldalról akkora a kereslet, hogy több állatot keresnek, mint amennyi el tudunk adni. Egyre többen ismernek bennünket, tudják, hogy tenyészállataink kiváló génállománnyal rendelkeznek, így már külföldön is egyre több országban vásárolnak tőlünk. Amit még kevesen tudnak, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy elterjedjen, hogy nem csak tenyészállatokkal foglalkozunk.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Mi az új csodafegyver?
-
A marhahús kereskedelmi üzletág. Egy éve kezdtük el, de már öt éve feszül bennünk, hogy erre a piacra is belépjünk. Mert az egészséggel és a minőséggel kapcsolatos szemléletünk, értékrendünk idáig fejlődött. Minőségi ételeket, minőségi alapanyagból. A húskereskedelem kereskedelmi csatornája az elmúlt 30 évben egyáltalán nem volt felépítve. Előtte működtek a hentesek és a vágóhidak, lehetett jó minőségű húsáruhoz jutni, de a multik beáramlása óta nagyon minimális számban lehet normális minőségű marhahúst kapni. Az, hogy érlelve legyen, steak húsként fogyasztásra alkalmas legyen, az meg a nullához közelít. 2-3 cég van, akik hajlandók arra, hogy 2-3 hétig kihűtsék a húst, de hogy valaki 6-8, akár 10 héten keresztül érlelje ezeket a húsokat, ezt csak mi tesszük meg. Jó oldala a dolognak, hogy teljesen szűz piac van, nincs rajta szereplő. Másrészt viszont nem tudják az emberek, hogy ilyen egyáltalán létezik, sőt elérhető. És rólunk sem tudnak semmit, ezért egy nagyon komoly gerillamarketingre van szükség. Nem vagyunk arra képesek anyagilag, hogy óriásplakátokon megjelenjünk, és nem is biztos, hogy ez kell legyen a stratégiánk. Inkább az kell, hogy a különböző csatornákon jutunk el az emberekhez.

- Az út vége az lehet, hogy Michelin csillagos éttermekben jelennek meg?
- Nem tűztük ki ezt, inkább egy másik szempontból közelíteném meg. Nekünk nem célunk, hogy mindenkinek eladjunk marhahúst. Azoknak szeretnénk értékesíteni, akik azonosulni tudnak azzal az értékrenddel, amit mi képviselünk. Attól kezdve, ha ebbe egy Michelin csillagos étterem belefér, természetesen ki fogjuk szolgálni. Ha ebbe egy útszéli Lacikonyha fér bele, őt fogjuk kiszolgálni. A legfontosabb az, hogy azokhoz az emberekhez, akiknek érték, amit mi csinálunk, ezek a húsok eljussanak.

- A feldolgozás csak tőkehúsra vonatkozik?
- A marhahús kereskedelem minden szegmensét próbáljuk lefedni, így a tőkehús (érlelt húsok sütésre, a másik főzésre vagy hamburgernek) mellett a feldolgozott árukra is nagy hangsúlyt fektetünk. Szalámi és sonkát gyártunk, valamint egy újdonságot dobunk hamarosan piacra. Ez a Beef jerky, a szárított marhahús. Olyan, mint egy snack. Csak a lényeg van benne, egy igazi proteinbomba. Nem csoda, hogy a testépítők is rátaláltak a kínálatunkra.

- Hogyan bírják teljesíteni a megrendeléseket?
- Vannak tenyésztőtársaink, akiknek hasonló a szemléletük, mint nekünk, és velük együtt meg biztosítani tudjuk az alapanyagot élőállat szempontjából. Feldolgozás tekintetében három olyan stratégiai partnerrel dolgozunk együtt, akik vágóhíddal, feldolgozó üzemmel rendelkeznek, és nem mellesleg maguk is szarvasmarha-tartók. Egyikük teljesen északkeleten, egy Közép-Magyarországon és egy délnyugaton található. Ők mind a hárman tenyésztők. Velük dolgozunk, mert ismerjük őket, tudjuk, hogy hanem nekik is hasonló a szemléletmódjuk az ökológiai gazdálkodást illetően. Az országban két helyen tudunk érlelni profi módon, akár 8-10 hétig. Pécs mellett van egy kézműves műhely, ahol a feldolgozott áruk készülnek.

- Hol találkozhatnak az áruval a vásárlók?
- Már vannak az ország bizonyos pontjain viszonteladó partnereink, de folyamatosan keressük az újabbakat. Saját boltot nem nyitunk, ha mintabolt lesz is, az is csak egy kereskedelmi partner személyében. Addig is a weboldalunkról meg lehet rendelni a termékeinket. A szalámit vákumcsomagolva vagy díszdobozba téve, a tőkehúst pedig egy passzív hűtőboxban szállítjuk házhoz.

- Hogyan gyűjtik a tapasztalatokat, ötleteket?
- Járunk kiállításokra, képzésekre, és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a francia Charolais tenyésztőkkel. 2008 óta évi 4-5 alkalommal járunk ki Franciaországba tapasztalatot gyűjteni. A legutóbbi alkalommal, néhány hete hatalmas megtiszteltetés ért bennünket. A Fiatal Charolais Tenyésztő Egyesület meghívására részt vettünk az éves évértékelő közgyűlésükön. Ez azért hatalmas dolog, mert senki más külföldit nem hívtak még erre az eseményre, csak bennünket. ráadásul kiemelt partnerként szerepeltünk. Elmondták, szeretnének továbbra is együttműködni velünk, sőt még szorosabbra fűznék az együttműködést. Szeretnék, létrehoznánk Magyarországon a Fiatal Charolais Tenyésztők Egyesületét, és egyfajta bázisként együttműködve a nagy egyesülettel. Szükségesnek látják az újításokat, a fiatalos lendületet és gondolkozásmódot és a piac rendbetételét. Vannak dolgok a régmúltból, amik eddig működhettek, de ma már nincs létjogosultságuk. Ez az együttműködés a francia egyesülettel az eddiginél is magasabb színvonalat eredményez, és egy sokkal magasabb genetikai értékű állapot lesz majd Magyarországon. Persze itthon is történnek velünk jó dolgok. Részt vettünk az ország legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, a Hódmezőgazda Napokon, ahol az egy-két éves bika kategóriában az általunk indított két bikával elhoztuk az arany- és az ezüstérmet. 

- Nagyon sok mindent megvalósítottak, vannak tervek bőséggel. Mikor fordul át nyereségbe a vállalkozás?
- Ha leszámítjuk azt a hitelállományt, ami egy picit segített nekünk meglendülni az elmúlt években, és azt félretesszük, mert azt folyamatosan fizetjük vissza, akkor azt mondhatjuk, hogy ettől az évtől, tehát 10 év után fordul nyereségessé. Keményen megdolgoztunk érte, de megérte, és megéri a küzdelem. Saját igényünk, hogy olyan húst állítsunk elő, ami a legjobb, és tényleg élvezettel lehet fogyasztani. Nekem a küldetésem része, ezzel fekszem, ezzel kelek, hogy Magyarországon is minőségi, normális élelmiszer legyen, amit megeszünk. Ez az, ami vezérel, semmi más.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies