Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Július 18. Csütörtök  Frigyes

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A folytatással járunk jól

Interjú dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterrel, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltjével

2022.02.07. 21:09

„Ahogyan a többség, én is csak a mostani kormányban látom, hogy előre tudja vinni Kecskemét és térsége ügyét” – nyilatkozta lapunknak dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester annak apropóján, hogy Bács-Kiskun megye 2. számú egyéni választókerületében őt indítja országgyűlési képviselőnek a Fidesz–KDNP. A politikust a körzetben eddig elért eredményekről, valamint a jövőbeni tervekről is kérdeztük.

– Miért döntött úgy, hogy emeli a tétet, azaz az országgyűlésben képviselné a Kecskeméten és térségében élők érdekeit?

– Minden ide köt, ez a város az otthonom. Ezért viselem szívemen az itt élők sorsát. Büszke vagyok arra, hogy munkámmal eddig is sikerült hozzájárulnom szülővárosom felemelkedéséhez. Úgy tűnik, hogy ennek a városon túl is híre ment. Ezért kaptam felkérést először a választókerületi elnöki posztra, amit a jelöltség előszobájának is lehet tekinteni, majd amikor mostani képviselőnk, dr. Zombor Gábor jelezte, hogy nem kíván indulni, akkor pedig a képviselőjelölti pozícióra. Ez egy folyamat része volt tehát, volt időm felkészülni rá.

Úgy gondolom, hogy az elmúlt 24 év, amit a politikai pergőtűzben először önkormányzati képviselőként, majd pedig alpolgármesterként eddig eltöltöttem, megedzett annyira, hogy elvállaljam ezt a nemes és fontos feladatot Kecskemét és régiója jövője érdekében.

– Hogyan látja, melyek a legfontosabb feladatok, amelyekre megválasztása esetén koncentrálnia kell majd?

– A mi szempontunkból

minden választásnak tétje szokott lenni. Az ideire ez különösen igaz, hiszen rengeteget fejlődtünk az elmúlt 12 évben, és komoly potenciál van még bennünk. Nem lenne most jó senkinek sem, ha ez a fejlődés megállna vagy akár viszszacsúszásba fordulna. Márpedig erre van esély, ha a baloldal lehetőséget kap.

Nem kevés rossz tapasztalatunk van velük kapcsolatban. Ők tényleg magukra hagyták a kecskemétieket. Ennek a legszebb példája a Gyurcsány-kormány alatt végrehajtott kórházbezárások voltak, amelyeknek a legnagyobb vesztesei a városban és térségében élőkön túl az egészségügyi dolgozók voltak.

Ha ez még nem lenne elég, az olyan igazán fontos dolgokban, mint például az infrastruktúránk fejlesztése, az óvodáink, iskoláink korszerűsítése vagy a város kulturális életének segítése, támogatása sem számíthattunk a baloldali kormányok támogatására. Az, hogy 2010 előtt ez a város talpon maradt, sőt boldogulni tudott, egy kisebb csoda, ami az itt élőket dicséri.

2010 óta viszont lényegesen megváltoztak a dolgok. A város és térsége nagyon komoly fejlődésbe kezdett, az egyik legismertebb magyar sikertörténet a miénk, amelyre már nemcsak itthon, hanem a határainkon túl is felfigyeltek. Újabb és újabb beruházások valósulnak meg térségünkben. Folyamatosan fejlesztenek a már jelen levő nagyvállalatok is, elég ha csak a HILTI, az Autóflex-Knott vagy az Airvent fejlődésére gondolunk, ezek a cégek is sok száz új munkahelyet teremtettek a tavalyi évben.

Családjainkat szolgálja iskoláink korszerűsítése, több mint 500 millió forintból valósulhatott meg a Zrínyi iskola energetikai korszerűsítése, valamint új család- és gyermekjóléti központ jöhetett létre a volt Rudolf laktanya területén Közben pedig az útjaink is fejlődnek, amelyre csak egyetlen példa a sok közül a Bem utcai körforgalom kialakítása, amely jelentősen segítette a városban közlekedők helyzetét.

Ott vagyunk a térképen.

Ebben a fejlődésben jelentős szerepe volt a mostani kormánynak is, amely látva az itt élők igyekezetét, jelentős támogatásokat hozott ide. Nem érdekünk tehát, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Az én elsődleges feladatom most az, hogy nyerjek, mert így tudjuk elérni, hogy olyan kormánya legyen városunknak és szűkebb régiójának, amely a további sikereinkben érdekelt. Ha ez sikerül, akkor indulhat a munka dandárja.

– Meglátásai szerint mely területé lesz majd a főszerepet?

– Én inkább azt mondanám, mely területeké. A város eddigi fejlődését sem úgy kell elképzelni, hogy mindig csak egy valami volt fókuszban, a többiek meg addig háttérbe szorultak vagy vártak. Ez egy nagyon komplex rendszer, így a jövőben is csak úgy lehet fejleszteni, ahogy eddig, egy hálózatban gondolkodva, az itt élők érdekeit minden esetben szem előtt tartva.

Az itt élők érdeke pedig az, hogy folytassuk azt a helyi gazdaságpolitikát, amely révén rengeteg befektetés jött hozzánk. Ezeknek köszönhetjük, hogy van erőforrásunk felújítani az óvodáinkat, iskoláinkat, korszerűsíteni az egészségügyi ellátórendszerünket és fejleszteni az infrastruktúránkat. Ezt a rendszert kell majd segítenem azzal, hogy újabb és újabb kormányzati támogatásokat hozok el városunknak.

– Ezek mind fajsúlyos, komoly témák. Van-e olyan, amely közülük különösen közel áll a szívéhez?

– Édesapaként és egykori tanárként mindennél fontosabbnak tartom gyermekeink jövőjét. Egyáltalán nem mellékes kérdés, hogy itt és most milyen lehetőségeket biztosítunk nekik, milyen pályára állítjuk őket.

Kecskemét a családok városa. Bármilyen nehéz helyzetben is volt, mindig odafigyelt a családokra, támogatta őket. Ez a jövőben sem lehet másként, különösen, ha a legkisebbekről van szó.

Annak, aki valóban a szívén viseli ennek a városnak a jövőjét, be kell állnia minden sportfejlesztés mögé. Hogy nem a levegőbe beszélek, azt az elmúlt időszak fejlesztései is bizonyítják. Városi uszoda fejlesztése, sportakadémia támogatása, atlétikapálya, iskolai pályák, sportcsarnokok, tornatermek építése több milliárd forint értékben. Ezek mind-mind komoly befektetések a jövőbe, amelyeket eddig alpolgármesterként segítettem. Amennyiben megválasztanak, akkor a kecskeméti fiataloknak lesz egy komoly lobbistája az országgyűlésben. Képviselőként az lesz az egyik, ha nem a legfontosabb feladatom, hogy a gyermekeink érdekében végzett beruházásokhoz még több kormányzati támogatást szerezzek meg.

Nem csak a sportfejlesztések mögé áll be, a rajtvonal mögé is - Szeberényi Gyula Tamás a nemrég rendezett 5. Violin Maraton mezőnyében

– A fejlődést a koronavírus-járvány sem tudta megállítani. Mi az oka annak, hogy viszonylag gyorsan magunk mögött tudtuk hagyni a karanténokkal, kijárási korlátozásokkal tarkított időket? Egyáltalán a várost mennyire viselte meg a pandémia és a nyomában járó gazdasági válság?

– Bár 2020 tavaszán nagyon úgy tűnt, egy komoly visszazökkenéssel kell számolnunk, visszatekintve mégsem így lett, és ebben fontos szerepe volt az oltásoknak. Az első hullámnál nagyon megijedtünk, mindenki behúzta a kéziféket, aminek a következménye egy leállás lett. Ebből a Csipkerózsika álomból az oltásoknak köszönhetően tudtunk felébredni. A kormány nagy érdemének mi, itt élők azt tartjuk, hogy gyorsan, sok helyről, sokféle oltást tudott beszerezni, aminek köszönhetően viszonylag gyorsan magunk mögött tudhattuk a karantént, a kijárási korlátozásokat, és újra tudtuk indítani az életet.

A kiváló gazdasági kapcsolatoknak köszönhetően elég jól láttuk, hogy hol, hogyan próbálják kezelni ezt a járványt, és azt kell mondjam, mind közül a magyar vizsgázott a legjobbra. A gyors újraindításnak köszönhető, hogy biztonságban vannak a munkahelyek, nőnek a bérek és emelkednek a nyugdíjak, hogy a családosok visszakaphatják a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat, hogy a 25 év alatti fiataloknak nem kell szja-t fizetniük, egyszóval hogy az ország előre megy, nem pedig visszacsúszik, ahogyan azt sok helyütt látni Európában is. Ennek a járványkezelésnek mi abszolút a nyertesei vagyunk.

– Mit gondol az ország gazdasági helyzetéről? Az hogyan befolyásolja Kecskemét jelen-, illetve jövőbeli teljesítményét?

– A magyar gazdaságot nem lehet Kecskemét nélkül értelmezni és ez fordítva is igaz. Szimbiózisban élünk, ezért számunkra egyáltalán nem mellékes kérdés, hogy milyen gazdaságpolitikát visz az aktuális kormány és az hogyan hat a vállalkozásokra, családokra.

Például 2010 előtt hiába volt két olyan baloldali miniszterelnök, akik a gazdaságból jöttek, mégis képesek voltak olyan „böszmeségeket” elkövetni, amelyek nálunk is éreztették a negatív hatásukat.

Most, hogy jól megy az ország sora, a mi dolgunk is könnyebb, még nagyobb tempóban tudunk fejlődni. A mostani kormány teljes mellszélességgel kiáll amellett, amit itt, ebben a régióban csinálunk. Komoly támasz, aki a munkahelyek megőrzésén, valamint a vállalkozások támogatásán túl a szükséges infrastruktúra fejlesztésében is partnerünk. Soha rosszabb kormányunk ne legyen.

Tíz éven belül egy modern gazdasági centrummá akarunk válni. Ez viszont csak a mostani elvek alapján működő, a jelenlegi gazdaságpolitikát folytató kormány támogatásával érhető el. A folytatással tehát gazdasági szempontból is csak jól jár Kecskemét, ahogyan Tiszakécske, Ballószög, Helvécia, Szentkirály, Városföld is.

– Miközben fejlődik a város, a baloldalon áll a bál. Mennyire válik Kecskemét hasznára az a botrány, ami a baloldali előválasztáson kirobbant, és az elmúlt hetekben újabb fejezetéhez érkezett?

– Nyilván semennyire sem válik ez a botrány az itt élők javára. Egyetlen ember javát szolgálja ez a hacacáré, egy újpesti momentumosét, aki éppen nálunk próbálja megcsinálni a szerencséjét. Ha pedig nem sikerül neki, ahogy jött, úgy el is fog menni.

Én, vele ellentétben, a városra és környezetére, a választókerületemre koncentrálok, annak a javát tartom szem előtt.

– Milyen hatással lesz Önre, az életvitelére, a magánéletére, ha megválasztják?

– Maradok, aki voltam. Apa, férj, egy, a szülővárosáért és térségéért dolgozó ember. Továbbra is Kecskeméten fogok lakni, hiszen ennek a térségnek leszek az országgyűlési képviselője. Annyi változás viszont biztosan lesz az életemben, hogy többet leszek távol. Mindezt azért, hogy építhessem ezt a vidéket, segíthessem az itt élőket.

 

A magyar kultúra napján, a Hírös Agórában – a szociális ügyek, a sport és az infrastrukturális fejlesztések mellett a kultúra is szívügye Szeberényi Gyula Tamásnak
Dr. Szeberényi Gyula Tamás

– Kecskeméten született 1967. október 26-án
– Tanár, jogász, közművelődési szakember, politikus
– Hatszor egymás után választották meg egyéni választókerületben önkormányzati képviselőnek, 24 éve önkormányzati képviselő
– Nős, két felnőtt leánygyermek és egy kisfiú édesapja
Első találkozása a politikával még 1989 decemberében történt, amikor a Katona József térről indulva segélyszállítmányt vittek ki Aradra. Ott volt, amikor győzött Erdélyben a forradalom, és egy lyukas román zászlót is kapott egy ápolónőtől ajándékba.
Legemlékezetesebb középiskolai élménye 1986-ban a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnáziumban volt, amikor történelemórán egy rendőr tartott előadást a szocializmus felsőbbrendűségéről, valamint arról, hányan próbálják illegálisan átlépni a nyugati határt. A végén, amikor lehetősége volt, megkérdezte, hogy hányan lépik át ellenkező irányba, nyugatról keletre a határt, ha már itt nálunk, amint utalt rá, annyira sokkal jobb a helyzet. A levegő rögtön megfagyott. Az első érettségi találkozójukon a történelem-tanárnő elárulta: biztos volt benne, hogy azonnal elviszik a rendőrök. Ehelyett csak annyit mondtak Szeberényinek, hogy menjen be Kecskemétre a rendőrőrsre, és ott megbeszélhetik ezt a témát is.
Kedvenc sportága a röplabda, mert ez egy kortalan sport, amit bármikor, bárkikkel lehet játszani.
Kedvenc csapata a KTE, akiknek rendszeresen szurkol hazai és alkalomadtán idegenbeli meccseken is.
Zenei stílusa a ragtime, amit kifejezetten szívesen hallgat a Jazzfőváros nyári estéin.
Kedvenc előadója Cseh Tamás, akinél senki nem énekelte meg hitelesebben a 70-es évektől kezdve a generációk életérzését.
Legkedvesebb könyve John Barth: Az út vége, mert egy olyan groteszk, abszurd, kortárs történet, ami olvasás közben elgondolkodtat.
Kedvenc étele a phoe leves a Vágódeszkában.
Kedvenc országgyűlési képviselője dr. Salacz László, akivel 1998 óta dolgozik együtt, és bízik benne, hogy hamarosan egymás mellett ülhetnek a parlamentben.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies