Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 18. Szombat  Erik

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2021 nyertese Kecskemét és térsége

Interjú dr. Salacz László országgyűlési képviselővel

2021.12.19. 13:28

Országos összehasonlításban is kiváló évet zár Kecskemét és térsége. A nehézségek dacára nemcsak hogy sikerült megvédeni az eredményeinket, de újabbakkal is gyarapodtunk – értékelte 2021-et dr. Salacz László országgyűlési képviselő, aki kiemelte: nem lehet más célunk, mint hogy 2022-ben is új sikerekkel gyarapodjon ez a vidék. Ehhez viszont jövőre ismét szükség lesz a vidékiek összefogására.

– 2021-ben, az év elején már mindenki abban bízott, hogy a járvány nem írhatja át többé a terveinket, de a koronavírus-helyzet azóta is kihívások elé állítja a családokat és az ország vezetőit is. Mi mindent tett azért Magyarország kormánya, hogy a járványhelyzet ellenére is tovább fejlődjön az ország?

– Merőben más volt már ez az év, hála az oltásoknak. Az ország is átállhatott egy új védekezési rendre. A korlátozások helyett a tömeges oltás került a középpontba. A kormány oltási programjának köszönhetően viszszatérhettünk a korábbi életünkhöz. Újraindult az élet, újraindult a gazdaság is. Nagyobb biztonságban és szabadságban élhetünk. Biztonságban az életünk, ezzel együtt az emberek, a családok megélhetése is biztosított. 2021 az újrakezdés éveként fog megmaradni az emlékezetünkben.

– A járványhelyzet során Ön többször segítette az egészségügyi dolgozók munkáját is, mit tapasztalt a találkozások során?

– Orvosaink, ápolóink lehetetlent nem ismerve, éjt nappallá téve küzdöttek értünk. Ezért nem lehetünk nekik elég hálásak. Nekik is elkélt azonban a támogatás. Végeláthatatlan hosszúságú műszakok, növekvő számú betegek – fogytán volt az energiájuk. A legkevesebb, amit tehettünk értük, hogy a járvány alatt a megyei kórházba kávé- és édességcsomagot juttattunk el. Ezzel az apró gesztussal is igyekeztünk jelét adni annak, hogy figyelünk rájuk, támogatjuk őket. Természetesen itt nem állhattunk meg. Orvosaink és ápolóink elismerése mindennél fontosabb. Számomra magától értetődő volt eddig is, és a jövőben is az lesz, hogy támogatom a kormány béremelési politikáját. Végre az értünk harcolók megkapják azt az elismerést, ami mindig is járt nekik.

– Milyen kézzelfogható segítséget adott a családoknak a kormány?

– A magyar emberek családban szeretnek élni. Ha megkérdezzük a fiatalokat, sokan közülük nagy családról álmodnak. Ott van bennük a vágy, hogy egy napon sok gyermekük legyen. Aztán amikor családot alapítanak, akkor a vágyott gyermekek egy jó része mégsem születik meg. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy a családalapítás előtt állók olyan akadályokkal találják magukat hirtelen szemben, amelyek végül is eltántorítják őket attól, hogy álmukat, a nagy családot valóra váltsák. A kormány most ezeket az akadályokat tolja el az útból. Segítjük az otthonteremtést a csokkal, hozzájárulunk a gyermekneveléshez a családi adókedvezménnyel, illetve most, a járvány alatt plusz támogatást adunk a személyi jövedelemadó visszatérítésével. A kormány semmi mást nem csinál tehát, minthogy hozzásegíti a magyar embereket ahhoz, hogy megvalósíthassák álmaikat.

– Miért fontos az idősek megbecsülése, és az idei évben ez milyen intézkedésekben valósulhatott meg?

– Az idősebb generációk a szívüket, lelküket kitették az országért, ezért a térségért. A baloldal mégis meglopta őket. Kétszer is. Először, amikor nem emelték a nyugdíjukat, másodszor pedig, amikor elvették tőlük a számukra jogosan járó 13. havi nyugdíjat. Kétszer is meglopták a nyugdíjasokat, ami hallatlan dolog. Ezt a becstelenséget nekünk erkölcsi kötelességünk volt helyre hozni. Mi tiszteljük az időseket, és elismerjük azt a sok áldozatot, amit ezért az országért hoztak. Ezért emeljük folyamatosan, az inflációhoz igazítva a nyugdíjat, fizetünk most már minden évben nyugdíjprémiumot és végül, de nem utolsó sorban, adjuk vissza számukra a 13. havi nyugdíjat. Amit a baloldal elvett, azt mi kamatostól adjuk vissza. Nemcsak a nyugdíjasokat támogatjuk ugyanis, hanem az őket segítő intézményekre is kiemelt figyelmet fordítunk. Kecskeméten például uniós és önkormányzati forrásból közel 800 millió forint összértékben idén nyáron készült el a Margaréta Otthon energetikai és komfortnövelő beruházása. A jövőben még több elismerést szeretnék az időseknek kiharcolni.

– Az idei év egyik fontos intézkedése volt a benzinár rögzítése, miért hozta meg ezt a döntést a kormány?

– A rezsicsökkentés az egyik leghatékonyabb program, amivel védeni tudjuk a családjainkat, a vállalkozásainkat. Olyan helyzet állt elő, amelyben a legjobb döntés az volt, ha a rezsicsökkentést kiterjeszti a kormány az üzemanyagok árára is. Amikor minden szakértő azt mondta, az árak több hétig, talán egy hónapig is magasak lesznek, akkor reagálni kellett a gazdaság és a családok érdekében. Az üzemanyagárral az a gond, hogy nemcsak a gépjárművek üzemeltetésének a költségét növeli meg, hanem beépül az árakba is. A Fidesz–KDNP-kormány prioritásnak tekinti a háztartások létfenntartását, hogy ne legyenek kitéve mindenféle piaci folyamatoknak. Reagálni kellett tehát, gyorsan, hatékonyan. Ezzel a döntéssel mindenki egyetértett. Kivéve a baloldalt. A baloldal már régóta a rezsicsökkentés ellen van, az üzemanyagok árának maximalizálását sem támogatta. Egyértelművé vált ebben a kérdésben is, hogy ki az, aki az emberek oldalán áll és ki az, aki velük szemben.

– Kecskeméten és térségében idén is folytatódott az a gazdasági fejlődés, amely immár töretlenül jellemzi a várost és környékét. Milyen beruházások valósulhattak meg a városvezetés, az országgyűlési képviselők és a kormány együttes munkájának köszönhetően?

– Egyáltalán nem magától értetődő ma, hogy egy térség olyan eredményeket tudjon felmutatni, mint amiket nekünk sikerült ebben az évben. Komoly kihívással kellett szembenéznünk, még ha ez nálunk kevésbé is volt érezhető. Keményen küzdöttünk azért, hogy ne csak az eddigi eredményeinket tudjuk megtartani, hanem újabb beruházásokat is elhozzunk. Az idei sikereinket alapvetően annak köszönhetjük, hogy a gazdasági szereplők felé már bizonyítottunk. Minden vállalat – magyar és külföldi egyaránt – tudja, hogy az itt élő emberek nagyon tehetségesek, jól képzettek, magas színvonalon tudnak dolgozni. Nemzetközi mércével mérve is kiválóak a kecskeméti szakemberek, ami egy nagyon komoly vonzerő. A másik fontos tényező, amiből versenyelőnyünk származik, az a gazdasági környezet, amit 2010 után építettünk fel, mégpedig három pillérre. Alacsony adók, egyetemi háttér és politikai stabilitás. Ez az a három pillér, amire a versenyképességünk épül. Nem állhattunk meg itt, főleg az idei évben nem. Be kellett biztosítanunk a pozíciónkat, ehhez pedig a kormány támogatását is meg kellett szereznünk. Sikerrel jártunk. A magyar kormány látja, hogy ez a térség mennyire akar, milyen keményen dolgozik, ezért támogat bennünket. A munkahelyek megőrzésén, valamint a vállalkozások támogatásán túl a szükséges infrastruktúra fejlesztésében is partnerünk. Ez utóbbiért különösen sokat kellett küzdenünk. Nagy a verseny ebben a kérdésben, sokan akarnak fejleszteni. Mi ebben a versenyben nagyon jól állunk, szép helyezéseket érünk el. Sorra újíthatjuk fel, ahol pedig szükséges, építhetjük meg a fejlődésünk szempontjából létfontosságú utakat. A helyzet most, 2021 végén úgy fest, hogy sikerült az itt élők munkahelyeit, megélhetését, jövőjét biztonságba helyeznünk. A vállalkozások látták, hogy ki állt be mellénk, ezért döntöttek úgy, hogy újabb beruházásokat hoznak ide. Ezt a széleskörű összefogást, amit mi itt megteremtettünk, fenn is kell tudni tartani. A jövő év gazdaságpolitikai szempontból erről fog szólni.

– Kecskemét fejlődése a környező kisebb településekre is hatással van. A magyar vidéki kistelepülésekbe és az ott élőkbe vetett hit milyen döntésekben, fejlesztésekben követhető nyomon a térségben?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Bárki bármit is állít, a magyar vidék él. Egyre szebb, egyre jobb itt az élet. Levetkőztük a 2010 előtt ránk erőltetett vesztes szerepet. A mostani időszaknak a magyar vidék a nyertese. Faluházak épülnek, könyvtárakat nyitunk, orvosi rendelőket újítunk fel, közösségi tereket alakítunk ki. A legnagyobb sikernek mégis azt tartom, hogy életre keltek a közösségeink. Az értékjáró sétákon tapasztalom, hogy milyen erősekké is váltak a településeink, milyen összetartó közösségek születtek, ahol egyre több a gyermek. Felpezsdült az élet, és ez annak köszönhető, hogy végre egy olyan kormányunk van, amely meghallja a vidéken élők szavát és támogatja őket mindenben. Vidékünk a Magyar Falu Program egyik nagy nyertese lett. Nem lehet más célunk – főleg ezekben az időkben nem, amikor a vidék feje fölül még nem vonult el minden viharfelleg –, minthogy megvédjük az eredményeinket és újakkal gyarapítsuk. Jövőre ismét szükség lesz a vidékiek összefogására.

Az Értékjáró séta utolsó idei állomásán, Lajosmizsén

– Kecskeméten sorra épülnek és újulnak meg a sportlétesítmények. Milyen koncepció alapján támogatják a sporttevékenységeket, miért fontos ez?

– Az a helyzet, hogy amekkora hévvel szeretünk szurkolni, olyannyira keveset sportolunk. Az Európai Unióban a négy legkevesebbet mozgó ország között vagyunk. Fiataljainknak mindössze 38 százaléka sportol rendszeresen. Ne feledjük, azokról a fiatalokról beszélünk, akik Kecskemét és térsége jövőjét is jelentik. Annak, aki szereti ezt a várost, annak nem lehet mindegy, hogy milyen lesz a jövője. Nem mindegy, hogy gyermekeink milyen fizikai és szellemi állapotban nőnek fel, kezdenek dolgozni és alapítanak családot. Bizonyított az összefüggés ugyanis a fizikai állóképesség és a szellemi teljesítőképesség között. Aki egészséges életet él, vagyis többet mozog, az érezhetően jobb szellemi teljesítményre képes. Elemi érdekünk tehát, hogy az élsport mellett a tömegsportban is az élvonalban legyen Kecskemét. A sportolókhoz hasonlóan mi sem ismerhetjük tehát azt a szót, hogy lehetetlen. Fontos célomnak tartom, hogy minden gyermek megfelelő körülmények között sportolhasson akár tornaóráról van szó, akár sportegyesületről. Nagy sikernek tartom, hogy elkezdhettük a szalkszentmártoni és a lajosmizsei sportcsarnokok, valamint a ladánybenei tornaterem építését. Örömömre szolgál, hogy a kecskeméti sportkomplexum, a Mercedes-Benz Sport Akadémia után átadhattuk a Bányai Júlia Gimnázium új sportcsarnokát és készülőben van a Katona József Gimnázium csarnoka is. Komoly eredményeink vannak. Sikerült megfordítanunk azt a bizonyos szekeret, ma már nemcsak sportszerető, hanem sportoló város is vagyunk.

– Az egyházi intézmények is fejlődhettek idén a térségben. Miért fontos az egyházi közösségek támogatása?

– A járvány után nemcsak a gazdaságot, hanem az egész életet újra kellett indítani. Hosszú ideig sajnos el voltunk vágva egymástól, ez pedig kezdett nyomot hagyni bennünk és a közösségeinkben. Az egyházaknak mindig is kiemelt szerepük volt a közösségek megőrzésében, építésében. Most is nagyon számítottunk rájuk. Ők pedig lelkiismeretesen tették azt, amihez a legjobban értenek, bátorítottak, erőt adtak, újraélesztették a közösségeinket. Nagyon fontos munkát végeztek, amihez elkélt számukra egy kis támogatás. Az egyházak támogatását a közösségeink miatt szívügyemnek tekintem. Soha nem látott mértékű fejlesztésekbe tudtak idén belekezdeni az egyházak. A közösség szempontjából kiemelten fontos helyek, terek újulhattak, szépülhettek meg, ahol most karácsonykor végre ismét összejöhetünk és együtt ünnepelhetünk.

– Kecskemét stabil gazdasági lábakon áll, a városrészek szépítésében pedig Ön is számos alkalommal részt vett közösségi és civil kezdeményezésekhez csatlakozva. Milyen szerepe lehet ezeknek a helyi kisközösségeknek a városrészek és a kistelepülések fejlődésében?

– Elképzelhetetlen a város élete a civil kezdeményezések nélkül. Az itt élő emberek rengeteget tesznek a közösségünkért. Hihetetlen mennyiségű energiát fektetnek abba, hogy értékeket teremtsenek számunkra, egyúttal pedig lehetőséget adjanak nekünk arra, hogy találkozzunk, együtt legyünk. A város az ő kezük munkájának köszönhetően is szépül, közösségeinket pedig rengeteg élménnyel gazdagítják. Ami most csak így hirtelen eszembe jut a civilek közelmúltbeli eredményeivel kapcsolatban, az a Stádium utcai park felújítása vagy az egész városra kiterjedő, elképesztő volumenű avartakarítás több száz önkéntes bevonásával. Múlhatatlan érdemeik vannak azonban az elesettek megsegítésében, a közösségi rendezvények lebonyolításában is, de az élet minden területét érintően nagyon fontos hivatást vállaltak magukra a várost építő, szépítő civilek, amelyet egy országgyűlési képviselőnek kötelessége segíteni támogatásokkal vagy éppen a jelenlétével. Ahol tudtam, ott én is részt vettem a munkában, és a jövőben is számíthatnak majd rám.

– Karácsonyhoz közeledve Ön hogyan készül az ünnepre, mi az, amit fontosnak tart ebben az időszakban?

– Édesapaként mindennél fontosabb számomra a gyermekek biztonsága, békéje és boldogsága. Karácsonykor különösen. Minden olyan ügy, kezdeményezés mellé odaállok, amelyekkel a legkisebbeken és legelesettebbeken tudok segíteni. Idén például tűzifát adományoztunk egy bajba jutott családnak, támogattuk az egyedülálló szülőket, a szegény családokat, a Máltai Szeretetszolgálat patronáltjait, Ágota-falva gyermekeit, és számos más szükségben is segítő kezet nyújtottunk.

A gyermekekért és családjaikért mindent!

Az Aranyszarvas tér karácsonyfáját díszítve

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies