Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 12.   Pongrác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Fogadalmi körkérdés a kecskemétiekhez – Első rész: a kulturális élet képviselői

2017.01.04. 15:47

A hírös városban tett újévi fogadalmakra voltunk kíváncsiak – vajon a város elismert személyiségei közül ki mit fogad meg, és miért? És ha nincs fogadalma, miért nincs? Van-e jelentősége, hosszú távú hatása, be lehet-e tartani az újévi fogadalmakat? A válaszokban pedig egész mély életfilozófiákkal is találkozhatunk.

Cikksorozatunk első részében a Kecskemét kulturális életében részt vevő művészeket, zenészeket, színészeket, rendezőket, s a kultúrszféra jeles képviselői közül válogattunk.

Balanyi Károly, Ferenczy Noémi-díjas zománcművész:

„Nem szoktam fogadalmakat kötni. Ha valamit elkezdek, azt próbálom hosszú távon, következetesen véghez vinni és építgetni. Nincsenek váratlan fordulatok sem az ünnepekben sem a munkáimban. Az ember minden nap lejátssza saját magában, hogy ha valamit elrontott, akkor azt másnap próbálja jobban csinálni. HHa ésszel elhatározok valamit, az nem működik. Akkor tud működni, ha bennem belül megszületik, mint belső igény.

Ha az ember szellemileg, lelkileg, érzelmileg valamire rá tud hangolódni, akkor ez a ráhangolódás megjelenik a munkájában is. Erőltetve nem szabad - mert nem lesz hiteles.”

Balog Brigi, énekes, a Star Academy felfedezettje:

„Minden évben teszek újévi fogadalmakat, és eddig mindig sikerült is betartanom a magamnak tett ígéreteket. 2017-re azt fogadtam meg, hogy heti három órát járok majd edzeni, ez így a karácsonyi finom ételek után különösen fontos. Ezenkívül az énekesi karrierem is szeretném még jobban elindítani: például heti egy dalt megtanulok és videót készítek majd belőle. Idén nyaralni is szeretnék eljutni és a családommal több időt szeretnék eltölteni. A fogadalmaimat ezúttal cetlikre írtam és felragasztottam a falamra, így mindig szem előtt van és amint az egyiket valóra váltottam, leveszem és írok helyette egy másikat.”

Bozsó János, a Bozsó-gyűjtemény vezetője:

„Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. Szeretnék az idei évben egy jelentős időszakos kiállítást megszervezni. Túlzás lenne azt állítani, hogy megfogadtam, de most ez egy fontos cél számomra 2017-ben. Remélem sikerül, és a múzeumlátogatóknak is meglepetés lesz.”

Csík János, Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar vezetője:

„Az új esztendőtől megújulást remélünk a zenekar életében. Megtisztulunk egy kicsit, az új terveink is ezen az elven haladnak. Sok tervünk van, kezdve a Szimfonikus Kamarazenekarral közös koncertünkkel, a Művészetek Palotájában. Igyekszem azonban kicsit testileg-lelkileg is megújulni, jobban odafigyelek az étkezésemre. Remélem egész évben, de egy hónapig biztosan tartom a diétámat.”

Pénzes János – DJ Pénzes, lemezlovas:

Tettem fogadalmat, csak annyira halkan mondtam, hogy még én se hallottam. Majd vissza kell hallgatnom a magnóról (nevet). Komolyra fordítva: ebben az évben azt fogadtam meg, hogy mindent megteszek azért, hogy az emberek sokkal jobban szeressék egymást, és ragaszkodjanak valós értékeikhez. Ezt a materiális, pénzalapú világot értékeljük át, é s a személyes kapcsolatokra kell helyezni a hangsúlyt, mert csak akkor haladunk előre. Az, hogy mindenki kialakít egy virtuális világot, nem működik. Azt találtam ki, hogy még inkább az emberi kapcsolatokra helyezem a hangsúlyt, és segítek abban, hogy a körülöttünk, bennünk lévő valós értékeket tanuljuk meg megbecsülni.”

Fejős Jenő, nótaénekes:

„19 éve azért dolgozom, hogy a magyar nóta ismerete és szeretete minél több magyar emberhez eljusson. Az újévben sem fogom feladni ezt a szándékot. Még több emberrel szeretném megszerettetni a magyar nótát. A legutóbbi, decemberi összejövetelünk is hatalmas sikert aratott, a teltházas rendezvény sokakat megmozgatott. A legközelebbi nótaestet pedig március 4-én, szombaton tartjuk, a hagyományoknak megfelelően a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. Remélem, ez is olyan népszerű lesz majd, mint az eddigiek.”

Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. igazgatója, a Forrás főszerkesztője:

„Én már nehezen fogadok meg bármit is, mert tudom, hogy az számít, amit valójában megvalósítunk belőle, és lehet, hogy azt, amit megvalósítunk, fogadalmak nélkül is meg tudjuk tenni. Ha mégis fogadalomról kell beszélni, akkor azt mondom, hogy jobban szeretném irányítani a napjaimat az eddigieknél. Bár alapvetően tervező ember vagyok, az elmúlt időszakban néha mégis azt éreztem, hogy a történések magukkal rántottak, és ezért más dolgokra kevésbé tudtam figyelni.

Az elmúlt időszakban kevesebbet foglalkoztam, talán érthető okokból, a szakmai érdekképviseleti munkával. Ezt a tevékenységemet szeretném felerősíteni a különböző írószervezetekben és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében, ahol az irodalmi tagozat elnöke vagyok.

Tavaly lezártam háromkötetes önéletrajzi munkámat. Remélem, hogy a még kéziratban lévő két kötet megjelenik majd, magam pedig szeretnék rátalálni az újabb könyvem témájára, és szeretnék ráhangolódni arra.”

Bahget Iskander fotóművész:

„Az én fogadalmam, ha annak lehet nevezni, mindig, minden évben ugyanaz: szeretnék kilépni abból a körből, ami a rengeteg munkát és feladatot jelenti. De akárhogy is tervezem, az új évet mindig nagy munkával kezdem. Aztán úgy is folytatom. Már most úgy tűnik, hogy a 2017-es év sem a pihenés jegyében fog telni. A január 3-ra tervezett bulgáriai kiállítás például azért nem valósult meg, mert 6-án Gyöngyösön nyílik egy tárlatom, „Íróbarátaim” címmel. Egy-egy esemény nagyon sok munkával jár, így ilyen rövid idő alatt képtelenség felkészülni mindegyikre. Most is dönteni kellett. Amire nagyon készülök még: idén lesz 50 éve, hogy Magyarországra érkeztem. Ezt pedig mindenképp szeretném méltóképpen megünnepelni. Az pedig igen sok munkával jár majd.”

Jámbor Csaba, a Gong Rádió programigazgatója, műsorvezető:

„Nagyon ritkán teszek újévi fogadalmat, részint mert a fogadalmak arra valók, hogy megszegjük őket, részint mert többnyire a pillanat hevében fogannak, és nincs valódi elhatározás mögöttük. Idén kivételesen tettem egy elhatározást, ami minden bizonnyal benne van az "amit január 1-től biztosan megteszek" elhatározás-cunamiban: sokkal okosabban osztom be az időmet és nem forgácsolódom szét. Évek óta hadilábon állok a teendők fontossági sorrendjének megfelelő felállításával - szentül hiszem, hogy idén menni fog. Annak idején egy általam nagyrabecsült és neves üzletember - aki nem hatalmazott fel, hogy megnevezzem - legnagyobb meglepetésemre egy tárgyalás unalmas periódusában elővett zakója zsebéből egy kockás papírt, amire gyöngybetűkkel, fontossági sorrendben felírta reggel a nap teendőit. Kihúzta az abszolvált feladatokat, és megértve csodálkozó tekintetemet azt mondta: így tudja a leghatékonyabban elvégezni azt, amit az adott napra meghatározott magának. Semmi "multitasking", egyszerre egy feladat a legnehezebbtől a rutinteendőkig.”

Mikulás Ferenc, Prima Primissima Díjas, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője:

„Nem szoktam újévi fogadalmat tenni, egyszerűen eszembe se jut. Fogadalmam egyszer volt, de az nem újévhez kapcsolódott. A gyermekeim miatt fogadtam meg, hogy leszokom a dohányzásról. Mert szeretném felnevelni őket. Szenvedélyes láncdohányos voltam, napi két dobozzal szívtam harminc éven keresztül. Amikor abbahagytam, még akkor is jó ideig hordtam magammal cigarettát, hogy ha rám tör a nikotinéhség, rá tudjak gyújtani. De erre soha nem került sor. Egy éven keresztül még akkor is lelkiismeret furdalásom volt, amikor álmomban rágyújtottam. Nekem tehát eddigi életem során egyetlen fogadalmam volt, de azt sikerült maradéktalanul betartani. Több fogadalmat pedig nem tervezek.”

Pál Attila, a kecskeméti Katona József Színház színművész

„Mint a népmesében: tettem is és nem is. Olyan, klasszikus értelemben vett fogadalmat, hogy „holnaptól egy deka szénhidrátot sem fogyasztok”, vagy hogy „holnaptól minden nap eljárok edzeni”, nem tettem. Viszont azt megígértem magamnak, hogy megpróbálok egészségesebben élni – minden értelemben. Elhatároztam, hogy az újévben jobban odafigyelek majd erre. Úgy gondolom, hogy az emberi életében a legfontosobb dolog az egészségünk, hatalmas kincs, ezért vigyáznunk kell rá.”

Szilágyi Áron zenész, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője

„Nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, ugyanis számomra az idő folyásában nem jelent különösebb fordulópontot az, hogy december 31-ről január elsejére vált a naptár. Az iskolával és a munkával kapcsolatos fordulópontok máshol vannak, így a tervezések folynak egész évben, mindenféle sarkalatos pontok nélkül. A magamnak hozott ígéreteimet úgysem tartanám be.

Alapvetően azt hiszem, az ember nem feltétlenül a saját sorsának a kovácsa – persze vannak irányvonalak és elképzelések, amik szerint az élete halad, de a sors úgyis kiválaszt ezek közül egyet, és elrendezi ezeket a döntéseket. Szerintem nem attól fog haladni az élet, hogy az ember tesz egy fogadalmat és ragaszkodik hozzá. Ehelyett inkább rugalmasnak kell lenni. Ha a változásokhoz tudunk alkalmazkodni, az jóval többet ér, mint különböző fogadalmakat tenni, amiket néha még meg is bán az ember, de azért tartja magát hozzá. Nem tervezek nagy változtatásokat, inkább útvonalak vannak felrajzolva előttem, s hogy ennek az útnak a különleges pontjaihoz mikor érek el, azt majd a sors kirajzolja.

A Leskowsky hangszergyűjteményben viszont az idei évben az eddigiekhez képest még több fiatallal és gyerekkel szeretném megismertetni a hangszerek világát. Olyan programokon keresztül, amelyekkel sehol máshol nem lehet találkozni. Több különleges programot szeretnék, mint a tavalyi évben. Újdonság lesz, hogy nem csak a fiatalokat, hanem a családokat is nagy szeretettel várjuk majd a hangszergyűjteménybe.”

Túri Edit, az Otthon mozi vezetője:

„Nem szoktam újévi fogadalmat tenni, soha nem is próbálkoztam vele. Nem vagyok az a típus, aki fogadkozni szokott. Ha valamit tervezek és teszek, az nem alkalomhoz, időponthoz kötött. Amit viszont mindig megteszek újévkor az, hogy átgondolom mit, hogyan tettem az adott év során. Mi az, ami sikeres volt, amin nem változtatnék, és van-e olyan, amit másképp csinálnék a jövőben. Ezek között általában az szerepel, hogy több időt fordítok magamra, a családomra, barátaimra, ez idő alatt pedig igyekszem azokkal az emberekkel, dolgokkal foglalkozni, akik és amik igazán fontosak számomra.”

Ujvári Sándor, fotográfus

Mostanában látom, hogy az újévben sokan tesznek napi fotózási fogadalmat. Ez felmerült bennem is, aztán elvetettem. Igyekszem minden nap, amikor csak lehet, képet készíteni a telefonommal, vagy a fényképezőgépemmel - amit szívesen publikálok is közösségi oldalakon. De ez a fogadalom egy presszió lenne, hiszen a saját örömömre készítendő, nekem valamiért érdekes képek miatt valószínűleg olyan helyzetekbe is belemennék, képileg, ami lehet, hogy végső soron mégsem fontos nekem. Szinte kártékonyabb is annál, mintha nem is csinálnék képet aznap.

A naptári fordulópontok alkalmasak lehetnek arra, hogy változtatást kössünk hozzá, de sok ilyen pontot lehet találni a szilveszteren kívül is. Én inkább úgy csinálom, hogy először is kitalálom, hogy mi fontos nekem. Hetekkel előtte felkészülök, majd amikor az időpont elérkezik, addigra már nincs is más választásom. A fejemben addigra úgy átállnak a gondolataim, hogy onnantól egyértelműen úgy fogok élni. Én komolyan szoktam böjtölni. Vízböjtöket tartok, hosszabb-rövidebb ideig, ami nagyon jó érzés. A lelki megtisztulás egyik legfontosabb eszköze. Kitisztítja az ember fejét: ha kibírsz valamit, ami kibírhatatlan, az átmos téged. Fejlődni lehet a lemondással. Akkor vagy szabad, hogyha szabadon döntesz arról, hogy csinálod, avagy nem. Nem az a szabadság, hogy bármit megtehetsz, hanem hogy bármikor meg tudod tenni, hogy nem teszed meg – mert akkor a döntés a tiéd. A lemondás nagyon sok mindenben segít nekem. Az erőt, ami itt létrejön, át lehet vinni az élet más területeire is.

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező:

„Mivel több évtizede szabadúszó vagyok - a szó jó és kevésbé jó értelmében is - nekem igazából nincsenek hétköznapjaim. Emiatt másképpen viszonyulok az ünnepekhez és a naptári évfordulókhoz is. Nekem egy szeptember hatodikai reggel negyed hét óra is pont annyira fontos és jelentéktelen is lehet, mint egy december 31.-i éjfél. Igazából tettem egy fogadalmat, méghozzá azt, hogy most sem fogok egyetlen fogadalmat sem tenni. A viccet félre téve: idén szeretnék egy jó József Attila verset írni, valamint végre úgy érzem, hogy most majd eljutok a Marsra, de idén végre felfedezem a sertéspestis ellenszerét is. Ráadásul ezt a három dolgot egy műben szeretném valahogy megalkotni. Úgy érzem, hogy jó nyomon vagyok.”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies