Ami a pezsgőt illeti
2018.12.30. 09:48
Itt a szilveszter. A napokban virsliből és pezsgőből fogy a legtöbb. Az utóbbiból az átlag ötszöröse is legurul a szomjas torkokon. A vinoport jóvoltából 7+1 tudnivalót közlünk „A csillagokat iszom!” nedüből.
1. A pezsgő története
Legenda szerint Dom Pérignon bencés szerzetes a pezsgő feltalálója. A 17–18. század fordulóján élő atya, karácsony közeledtével szerette volna új borral meglepni rendtársait. Szüret óta hevert a pince mélyén egy még kierjedetlen cukrot tartalmazó borral megtöltött palack. Felbontotta, hogy megkóstolja, nem vall-e szégyent vele. Ahogy nyelte a palackban addigra kierjedt gyöngyöző bort, csodát érzett és látott, ekkor így kiáltott: „A csillagokat iszom!” – Így született meg a pezsgő.
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
2. A palack születése
A pezsgő erjesztéséhez nagy nyomásnak ellenálló palackra volt szükség. Sir R. Mansell, angol tengernagy nevéhez köthető ez a találmány. A hajóépítés védelmében sikerült kijárnia, hogy I. Jakab rendeletileg tiltsa be az üvegolvasztó kemencék fával való fűtését, így az üvegipar kénytelen volt széntüzelésre áttérni. Ennek köszönhetően Angliában sötétzöld vagy fekete színű, vastag falú, nagy nyomást tűrő üvegpalackok készültek.
3. A koronazár
Az erjedés során keletkező seprő könnyű eltávolítása érdekében a palackokat ideiglenesen a söröknél használatos úgynevezett koronazárral zárják le. A degorzsálás után már a végleges pezsgős dugót kapja meg a palack.
4. A fogyasztási hőmérséklet
A pezsgőt 8-10 fokra érdemes lehűteni. Erre ne a mélyhűtőt használjuk, hanem jégvödröt, melybe jeget és vizet fele-fele arányba helyezve hatékonyabb hőcserét érünk el. Így a továbbiakban is biztosítani tudjuk a pezsgőnk folyamatos, elegáns hűtését.
5. A pezsgőspohár
A karcsú pezsgős flőtében vizuálisan gyönyörködhetünk a felszálló buborékokban. Érdemes azonban fehérboros kehelyből is kipróbálni a fogyasztását, így ugyanis jobban érezhetjük a pezsgőben rejlő illatokat, aromákat. A poharakat nem szabad lehűteni. A kitöltött italt pedig csak óvatosan forgassuk a pohárban, hiszen ily módon hamarabb távozik annak szénsavtartalma.
6. Pezsgő a reggelihez
Az etikett engedélyez egy pohár pezsgőt reggelente. Marie Antoinette is így gondolkozott, ezért minden reggel fogyasztott egy pohárkával belőle. Ezt a szokást később Marilyn Monroe is követte. Az ágyban felszolgálva vagy reggeli mellé egyaránt tökéletes választás, hogy jól induljon a nap. Mimosa koktél formájában, vagyis friss narancslével pedig nem csak finom, de állítólag a másnaposságon is segít.
7. Szavatosság
A legtöbb pezsgőt legjobb egy éven belül elfogyasztani. Egy tankpezsgőben vagy proseccoban épp a frissesség az érték, a palackos érlelésű tételek pedig hosszú hónapokat pihentek már a hűs pincékben a piacra kerülésük előtt. Természetesen a legkiválóbb pezsgők még évekig megőrizhetik minőségüket vagy akár fejlődhetnek is a palackban, ha megfelelő hőmérsékleten, mérsékelten nedves és sötét helyen tároljuk. A Balti-tenger mélyén, pedig akár 170 évet is túlélhetnek.
+1 Egészségügyi előnyök
A fehér és vörös borhoz hasonlóan a pezsgőnek is vannak egészségügyi előnyei, például antioxidánsban (polifenolokban) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium, cink) is gazdag. Mérsékelt fogyasztása segíthet a stroke, az Alzheimer- vagy a Parkinson kór esetén, sőt, nemrég brit nyugdíjasokon tesztelve bebizonyosodott, hogy az időskori feledékenység megelőzésében is segítségünkre lehet.
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés