Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. December 22.   Zéno

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2017-ben a borászok csúcsborokat készíthetnek

2017.11.08. 14:41

„Kiemelkedő évjárat”, „kegyelmi állapot”, „ezt csak elrontani lehet”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a szőlészek, borászok szájából a közelmúltban zárult 2017-es szürettel kapcsolatban.

Akinek a területét nem kapta telibe egy nyári jégverés, országszerte szép mennyiségben szüretelt, és kiemelkedő minőségre számít. A Borháló partnerborászai szerint mindez a máris kóstolható fehérekre és rozékra éppúgy igaz, mint a hosszabb érlelésű vörösökre, amik csak évek múltán kerülnek palackba. Csodás borok jöhetnek – írja közleményében a Borháló Borkereskedés.

- Kiegyensúlyozott év volt az idei, és ez ezúttal nem a közepes termés szépítő megfogalmazása, hanem azt jelenti: kiváló évjáratot szüreteltünk, amiből a hozzáértő borászok szinte minden kategóriában csúcsborokat készíthetnek – foglalja össze a nemrég befejezett szüret tapasztalatait Kathona Krisztián, beszerzési igazgató.

A Borhálónak szinte minden borvidéken vannak partnerpincészetei – mondja Kathona –, velük folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, tolmácsoljuk nekik vásárlóink igényeit. Ezúttal mi kértük meg pár borászunkat arra, értékeljék a most záruló szezont, osszák meg várakozásaikat velünk.

Ennek alapján elmondható: ha a lokális balesetektől, jellemzően a jégverésektől eltekintünk, egyedülállóan szerencsés évük volt a hazai termelőknek.

A növénybetegségek alig támadtak, a sok napsütés természetesen magas cukorfokot eredményezett, és végül a pár napos szeptemberi esőzés is több hasznot hozott, mint amennyi kárt tett: a korábbi aszályt követően számos fajtánál szépen állította be sav-cukor egyensúlyt, ami nélkül a végeredmény a mediterrán jellegű borok irányába tolódhatott volna el.

A korai fajták a szokásosnál is hamarabb kerülhettek palackba. - A testes vörösekre persze még akár éveket is várhatunk, utána azonban minden remény megvan rá, hogy a vevők még sokáig élvezhessék a 2017-es évjárat prémiumborait – tette hozzá a Borháló beszerzési igazgatója.

Borászok értékelései

A februári kemény fagyok után nehezen tért magához a szőlő – emlékeztet a szezon kezdetére ifj. Font Sándor, a Font Pincészet cégvezetője. A szokatlanul hideg tél és az áprilisi fagyos periódus összességében 30 százalékos terméskiesést okozott a soltvadkerti termelőnek, amit felvásárlással kellett pótolnia.

A nehéz indulást jó év követte, mindössze némi aszállyal kellett megbirkózniuk az ültetvényeknek.

A szüret az Irsai Olivérrel és a cserszegi fűszeressel kezdődött augusztus közepén.

Az Irsai már forgalomban van, a kékfrankos rozét most palackozzák, és Márton-napra a cserszegi fűszerest is letöltik, így egyedülálló módon az új bor ünnepére már három tételük is piacon lesz. A szüretet október 15-én fejezték be a kövidinka, az ezerjó és a kékfrankos válogatással. A szezont jól jellemzi, hogy még a gyenge cukorgyűjtő kövidinka is 18,5 mustfokig jutott. A fehérborokról szólva ifj. Font Sándor megemlítette, hogy nagy reményeket fűz a magyar nemesítésű generosához, ami először kerül palackba a pincészetnél – erre azonban a nagyközönségnek januárig várnia kell.

Máris kimagasló évjáratnak nevezi a 2017-est Juhász Tibor, a szekszárdi Pastor Pince borásza. A kedvező időjárásnak hála a betegségek idén csak mérsékelten jelentkeztek, így kevesebb permetezéssel is egészségesen lehetett tartani a szőlőt.

Azok az ültetvények, amelyeket fizikai kár nem sújtott, így kivételesen szép termést hoztak, ráadásul szinte minden műfajban:

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

szép savai lesznek a cserszeginek, a rizlingeknek, de az őszi csapadékra érzékeny kadarka is jól sikerült, és a terméskorlátozással termesztett bordói fajtákat is magas cukorfokkal szüretelték; kellően testesek lettek, több éves érési potenciállal rendelkeznek. „Öt-tíz évente adódik ilyen jó év, elegáns, karakteres borokat produkált a természet, a fogyasztók még évekig fogják keresni a 2017-es feliratot a szekszárdi borok címkéin” – summázza véleményét a borász.

Hasonlóan derűlátó a borvidék egy másik termelője, Krajcsovszki László szőlész, a Szeleshát Szőlőbirtok tulajdonosa. A szüretet augusztus 29-én kezdték a pinot noirral – rozéja már palackban is van –, és október 19-én zárták a cabernet sauvignonnal. A szeptemberi zivataros időszak kis izgalmat okozott, de végeredményben nem befolyásolta negatívan a termést, inkább kiegyensúlyozottabbá tette.

A szőlő megkapta a szükséges hőmennyiséget, a cukorfok magas, de nem extrém, jó az egyensúly, sok az érett színanyag.

A Szeleshát borászai szerint minden remény megvan rá, hogy a pincészetnél 2017-ben nagy vörösborok készüljenek, legyen szó kékfrankosról, merlot-ról vagy cabernet franc-ról.

„Nagyon jó évjáratnak örvendhetünk, sok csúcsbor készül az idén – mondja a villányi Günzer Tamás Pincészetének névadó vezetője. A borász szerint minden fajtára jellemző volt, hogy egy-két héttel korábban kellett nekilátni a szüretnek, de aki ezt megtette, csodálatosan egészséges, szép szőlőt szedhetett. A borász példaként említi, hogy

az Irsait már augusztus 11-én leszüretelték, mert a friss fehérek és rozék savai megsínylették volna, ha tovább maradnak a tőkén. A szokásosnál előbb szüretelték a vöröseket is.

„Az összes fajtának csodálatos éve volt, minden adott ahhoz, hogy 2017 kimagasló évjárat legyen. Ha valamit mégis ki kell emelni, azt mondanám, hogy a merlot-nak és a syrah-nak kedvezett leginkább az időjárás” – mondja Günzer Tamás.

„Rendkívüli év volt, én még ilyen egészséges, gyönyörű szőlőfürtöket nem láttam” – fogalmaz Tóth Katalin, az egri Tóth Ferenc Pincészet ügyvezető tulajdonosa. A szedés szeptember közepén kezdődött a leánykával, de már a vörösek is erjednek vagy akár hordóban is vannak.

A szüret még sincs lezárva: a kékfrankosból és a cabernet franc-ból fent hagytak valamennyit jégbornak, hátha ezzel is szerencséjük lesz.

„Az időjárás nemcsak a teljes termesztési szezonban, hanem szeptember-októberben is kegyes volt: a gazdaság mind a nyolc dűlőjében tervezett módon, ideális időpontban tudtunk szüretelni, figyelve a cukorra, a savra” – mondja a fiatal cégvezető, aki a pincészet klasszikus, supérieur és grand supérieur kategóriáitól is remek borokat remél. Ezekre persze még várni kell, de Tóth Ferenc szeptember 19-én szedett kékfrankos rozéja már Márton-napon megvásárolható lesz a szaküzletekben.

(agrotrend.hu Borháló Borkereskedés)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies