Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 20. Hétfő  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A kitartás a legfontosabb

Interjú Kishalmi Péter 5. danos karatemesterrel, shihannal

Turai Laura

2021.10.24. 15:57

Világszínvonalon űzi a karate kyokushin shindokai ágazatát, Kecskeméten 1997-ben ő szervezte újra az egyesületet. A küzdelem az élete, s bár nem osztogatja könnyen a fekete övet, sok-sok gyerek rajongott példaképe, közel száz magyar bajnok mestere. Az 5. danos shihannal, Kishalmi Péterrel beszélgettünk kitartásról, „öngyújtónyi fényről”, harcról, életben maradásról.

– Az egyetlen 5. danos karatemester Kecskeméten, a rangos shihan fokozat birtokosa a karate kyokushin ágazatában, francia nagymesternél tanul. Hogyan kezdett el karatézni?
– Testvéreim írattak be kilencévesen edzésre itt Kecskeméten, mert látták, hogy „olyan karatés lábaim vannak”. Igazuk is lett. Edzegettem, voltak versenyeredményeim is, majd ’97 elején megszűntek Kecskeméten az edzések, és akkor magam kezdtem újraszervezni. Azóta szerves része az életemnek, folyamatosan vannak edzések.


– A karate véletlenül se mellékszála tehát az életének, noha mindig volt polgári foglalkozása…
– Középpontja volt sokáig, de ebből nem tudom eltartani a családom. Nem vagyok az a típusú ember, aki meghajlik és csak azért is olyan edzéseket tart, hogy népszerű legyen. Nálam van követelményszint, aminek meg kell felelni, nem osztogatom ajándékba a fekete öveket, amint ez sok karateiskolában divat. Csaknem 25 éve tartok edzéseket, de összesen négy fekete öves tanítványom van.

– Mit takar a titulus, hogy most, 42 évesen már 5. danos shihan?– Ez egy mesterfokozat, a fekete öv automatikusan egy dant jelent, ennek a mértékegysége. Összesen tíz dant lehet elérni, ez nem sok embernek sikerült még. Azért a fekete övig is el kell jutni, belekerül jó pár évbe-izzadságba: az első dan után – ha kétdanos szeretnél lenni – két évet kell várni a következő vizsgára, hogy megpróbálhasd. Három danhoz hármat…Szóval, hogyha én 6. danos szeretnék egyszer lenni, akkor erre a hatból most még két évet kell várnom.– A magyar kyokushin karate megteremtőjétől, Furkó Kálmántól kapott barna övet tizenévesen. De kitől tanul egy shihan?– Van egy francia nagymesterem Nizzában, Gilles Richard, ha hivatalos protokoll-esemény van, akkor kiutazom hozzá. Nem vagyunk napi kapcsolatban, de szoktunk beszélni. 

– Tanítványai közül százhoz közelít az országos bajnokok száma, egy Európa-bajnok, valamint világbajnoki II. helyezés is szerepel az eredmények között. Milyen irányelvek szerint zajlanak az edzések? Mi a cél? 
– Az elején versenyorientált edzéseket tartottam, tömkelegével jöttek tanítványok, de tiszavirág-életű pályafutásúak voltak. Ekkor váltottam a mesterré nevelésre, hogy minél többen eljuthassanak a mesterfokozatig. Formagyakorlatokkal nem fárasztom a mai fiatalokat, mert nincs értelme. A küzdelemnek van. Majd, aki úgy dönt, hogy a versenyzői életet választja, fiatal felnőttként eldöntheti, és akkor annak segítek. Nálam nem csak az az edzés lényege, hogy fizikailag megfeleljenek, szeretném, ha emberi tartalom is lenne mögötte.– Melyek ezek az elvárt tulajdonságok, kvalitások?
– A legfontosabb a kitartás. Láttam már olyan „hiper-szuper tehetséges” gyereket, hogy megmutattam neki a forgórúgást – ami a legnehezebbek közé tartozik –, és első mozdulatra sikerült neki, majd nagy meglepetésemre küzdelemben, éles formában is megcsinálta. Óriási tehetség volt – két hétig láttam. A nevére sem emlékszem. Aztán volt egy másik tanítványom (ma már 30 éves), úgy jött be edzésre, hogy nem találta el az egyenes ütést se. Mivel a nővére versenyzett, ő is jönni akart, de az első mérkőzéseken sorra kikapott. Aztán egyszer csak valami történt. Rájött, hogy mi az erőssége: jó az állóképessége. Így elkezdte az ellenfeleit állóképességi küzdelemre kényszeríteni. Az lett a vége, hogy először nyert egy mérkőzést, aztán nyert még egyet, aztán nyert egy harmadikat is – ez „egész véletlenül” épp egy magyar bajnokságon történt, tehát magyar bajnok lett. Még hosszú-hosszú évekig versenyzett. A legfontosabb tehát a kitartás. Kitartással bármit lehet pótolni.

– A gyerekek rajongásig szeretik, egyszerre példakép és tekintély. Mi ennek a pedagógiai titka?
– Edzésen nagyon gyorsan fegyelmet tudok teremteni, ez valahogy velem született. Nem versenyorientáltan szemlélem a gyerekeket, hanem egy életutat akarok mutatni nekik személyre szabottan, azzal együtt, hogy akár egyszer egy mestervizsgáig is eljussanak. Jót szoktam mosolyogni, de sok szülőnél bevált módszer, hogy ha a gyerek esetleg rossz fát tett a tűzre, vagy rosszabbul tanult, a Télapó virgácsa után én vagyok a második „nehézfegyver”, hogy „megmondalak Péter bácsinak!”. Pedig tudják, hogy nem bántom őket, csak legfeljebb büntetésből felülést kell csinálni, vagy – nagyon rossz esetben – nem engedem vizsgázni.
– Általános probléma, hogy első helyre kerültek a gyerekek körében az úgynevezett „instant örömök”, az azonnali jutalmat kínáló elfoglaltságok. Hogyan lehet ezt a hozzáállást edzőként jó mederbe terelni? 
– Az instant örömforrásokkal, tévével, számítógéppel a sportok nem nagyon tudnak versenyezni. Aki eljár edzésre, az tudja, hogy ott izzadni, fáradni kell. Persze jól érezzük magunkat, de hosszabb távon azzal a mentalitással nem lehet sikert elérni. Óriási konkurencia ez, minden szülő tudja, a gyerekek is érzik… De azt is, hogy egy magyar bajnok 17-18 éves fekete övesre azért jobban fölnéznek, mint arra, hogy nézd „milyen gyorsan nyomkodom a telefonom”. Mindenki szeretne kitűnni a tömegből, csakhogy azért tenni is kell. Egy edzés vagy egy övvizsga nem juttat azonnali élvezethez. Hosszú évekbe telik, mire hatása is van. Gyerekeknél ez úgy tíz év, mert nem vagyok híve annak, hogy 14-15 évesen már mesterfokozatra engedjük vizsgázni a gyerekeket. Elméletben nem tudnak erre fölkészülni, még ha fizikailag meg is tudják csinálni. Mentálisan még nincsenek ott, ehhez föl kell nőni, példát kell mutatni a kisebbek felé. 

– A kisfia is karatézik. Szeretné, ha tovább vinné a pályát, a megszerzett tudást?

– Az ő óvodájában tartok most edzéseket, valami miatt ezt a korosztályt nagyon imádom. Örült neki, azt is mondta, hogy „Apa, ha te kihalsz, akkor majd én fogom folytatni”.         
– 1997-ben magyar bajnok lett, valamint az Európa Kupa 2. helyét is megszerezte. Aztán volt egy kimagasló próbatétel, amibe belevágott: 100 emberes harc, a küzdelmek csúcsa a karatéban. Hogyan élte meg ezt a majdnem négyórás kemény küzdelmet a pusztán 3x5 perces pihenővel?
– Vegyes érzésekkel. A küzdelmek csúcsa ez a 100 emberes küzdelem, 100-szor másfél perc, míg egy vizsgán 30-40 emberes váltott ellenfeles küzdelem van. Alázattal és kitartással készültem, de nehezebb volt, mint gondoltam. Maximalista vagyok, komoly, egyéves felkészülés után jött el a küzdelem napja. A szellemi felkészülés is fontos, erre is figyeltem: árnyékoltam, ami azt jelenti, hogy levegőben játszottam le a küzdőszámokat, hogy a koncentrációm növekedjen. Aztán jött a küzdelem: tizenvalahánynál már éreztem, hogy baj van, mert fáj a combom. És akkor kattant valami, hogy ez nem fog menni, de elhatároztam, hogy az 50 embert mindenképpen megcsinálom. Megvolt az ötven, és itt követtem el a hibát: kinéztem azokra, akikkel még küzdenem kell – kígyózó sorban álltak. Összetörtem, hogy ez lehetetlenség. Ekkor jött a mentő gondolat, hogy: „jó, csak egy küzdelmet kell végig csinálnod, és utána abbahagyod!” És ezt minden küzdelem után végigjátszottam.

– Hatékonynak bizonyult a módszer? 
– Óriási dolgot tapasztaltam meg magamban: a testem mintha kezdett volna leállni: először a reflexeim elszálltak, 70-80 menet környékén csőlátásom lett. 80 fölött kezdtem elhinni, hogy talán sikerül, láttam egy „öngyújtónyi fényt” az alagút végén, majd jött a feketeleves: elkezdtem zihálni, nem kaptam levegőt, és a vége felé az egyik fiú elkapta a lábam, szerencsétlen esés volt.

– A Youtube-csatornán elérhető a videó, azt az esést nézni is szörnyű…
– Levegőért küzdöttem. Kicsit pihennem kellett, ziháltam és magam sem értettem, hogy miért, de könnyeztem (ennél a pontnál váratlanul és megrázó módon a küzdelem felidézése közben ismét elöntik a könnyek az egyébként rendíthetetlennek bizonyuló mesteredző szemét). Jött az utolsó küzdelem, amiről az elmúlt években vizionáltam. Egy kemény, hajtós küzdelemről, ahol kiadok magamból mindent. De nem tudtam akkorát küzdeni, mint amekkorát akartam. Ez örök életemre hiányérzet marad. 

– De sikerült! Milyen érzés volt utána?
– A küzdelem alatt fogytam 7 kg-ot. Pár óra eufória után, mikor hoztak haza a kocsiban, egyszer csak bevillant valami, hogy „most itt vagyok?” „tényleg sikerült?” De hiszen igazából egy kórházi ágyon fekszem, akkorát estem, hogy eltört a gerincem és soha többet nem fogok tudni megmozdulni! Csipkedtem magam, de továbbra is azt éreztem, hogy vége az életemnek, az egész nem ért meg ennyit. Este lefeküdtem aludni, két percet sikerült, és akkor is csak azt álmodtam, hogy kórházi ágyon fekszem. Fölkeltem, hatalmas fájdalmaim voltak. Tisztáztam magamban, hogy mi a valóság, de az örömöt valamiképp elvette a mélyen megélt érzés, hogy belerokkantam. Évekig visszatérő álmom volt.

– Az önkormányzat az olimpiai sportágakat támogatja ingyen edzőteremmel is, de a karatésok nagy hátrányból indulnak, ezt is finanszírozni kell, hiába a sok lelkes, karatézni vágyó gyerek. Például a Vásárhelyi Iskolában sem indultak meg a várva várt edzések... Mi az, amit a legnehezebb megteremteni ahhoz, hogy az egyesület működhessen? Mi jelentene segítséget?
– Ha lenne egy edzőterem, amit tudunk használni egy általános iskolában. Van, hogy ennek hiányában egy-két hónappal később kezdhetjük meg az edzéseket, vagy el se kezdhetjük, hiába lennének sokan. Tehát egy kis csendes terem 50-60 négyzetméteren.

– Mi a következő kihívás?
– Életben tartani a klubot Kecskeméten.

 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies