Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Július 20. Szombat  Illés

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Rosszabbul bántak velük, mint a rablógyilkosokkal - kuláküldözések emléknapja

2016.06.26. 13:49

2012 március 26-án Varga László kereszténydemokrata politikus indítványára a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává nyilvánította június 29-ét Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, a parasztság ünnepe. A közelgő emléknap alkalmából rendeztek ünnepséget a Lestár téren álló kuláküldözések mementójául állított emlékműnél.

A parlament 2012-es határozatában elítélte a kommunista diktatúra idején a magyar parasztsággal szemben tanúsított kegyetlen üldöztetést és megkülönböztetést. A méltóságukban és emberségükben tönkretett gazdák és leszármazottaik iránti jelképes gesztus mellett az emléknap fontos céljának nevezte, hogy a következő nemzedékek megismerjék a kommunista rendszer működésének embertelenségeit, a magyar felső és középparaszti réteg szenvedéseinek történetét.

Pap Dóra, a Kecskeméti Református Gimnázium 9. E. osztályos tanulója a Nagykőrösi „Félremagyarázott és elhallgatott igazság! Egy aljas kor aljas titkai” című – a kuláküldözés és a TSZ-esítés témaköreiben hirdetett – országos középiskolai pályázatra benyújtott pályamunkájából olvasott fel részleteket, Egy kulákcsemete visszaemlékezései címmel.

"A kulák orosz eredetű szó, jelentései ököl, nagygazda, a bolsevikok által egyértelműen pejoratív tartalommal megtöltött kommunista mozgalmár kifejezés, mellyel a parasztok széles rétegeit bélyegezték meg, akik néhányszor tízholdnyi földjükön növénytermesztéssel, állattartással  foglalkoztak."

"A kemény munkával okosan családi gazdálkodást folytató, ebből jól megélő, gyermekeit gazdálkodásra oktató, önálló gondolkodású kulák természetes gátja volt a kolhozosításnak, TSZ-esítésnek Magyarországon." - mondta.

Pap Dóra konkrét személyen keresztül mutatta be az akkori idők tragédiáját. Elvették a földjét, megrongálták  gazdaságát, és bűnözöként kezelték. Dóra munkájában a férfi így nyilatkozik: „Most a rablógyilkos nem kezelik úgy, mint akkor minket."

Cséplés a koháryszentlőrinci szérün

 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Hajagos Csaba történész, muzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, a Nemzeti Emlékezet Bizottság kutatója beszédében a hosszú idő óta a témában végzett kutatásainak az eredményeiről adott számot. Elmondta, hogy Kádárék hogyan vélekedtek a kulákokról: „A kulák meghatározása egyszerű. A kulák kizsákmányoló. Az a kulák, aki rendszeresen bérmunkát vesz igénybe, tehát kizsákmányol. Természetesen a kizsákmányolás uzsorakölcsönök vagy termelési eszközök bérbeadásával is megnyilvánulhat…” Hozzátette: Rákosi Mátyás 1948. augusztus 20-án Kecskeméten elmondott beszédét tekinthetjük a kuláküldözések meghirdetésének, amikor ő is ezt a kizsákmányoló kulákság vonulatot hangoztatta.

A megemlékezés végén Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vezetésével megkoszorúzták a kuláküldözések áldozatainak tiszteletére emelt emlékművet a Lestár téren. A koszorúzáson részt vett Varga László nyugalmazott református lelkész, volt kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a kuláküldözések emléknapjának kezdeményezője is. A rendezvényen megjelent Gaál József alpolgármester, Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, Hörcsök Imre bizottsági elnök és Sipos László tanácsnok is.

 

Részlet Hajagos Csaba kutatásaiból
A kulákság, mint paraszti réteg felszámolása a legszembetűnőbben a növekvő adóterhek és egyúttal az adózó személyek számának csökkenésében érhető tetten, ugyanis 1949 és 1953 között országosan 57 000 főről 39 000 főre csökkent az adózó kuláknak minősített egyének száma (közel 17 000 személy hagyta el földjét). Saját használatukban maradt földterület 1 500 000 kh. ról annak 40 százaléka alá, 684 000 kh-ra csökkent. Az államhoz befolyt adó viszont közel a duplájára növekedett, amelyben természetesen nincs benne a bírósági, a begyűjtési és a különböző közigazgatási bírságok összege.
A behajtások nagy részét azért sem vállalták sokszor, „mert a kulákság tömeges likvidálásához vezetett volna, továbbá a kiiktatatási folyamathoz igen nagymértékben járultak hozzá a kitelepítések, a tagosítások során a kulákok gazdaságában beállott lényeges változások és egyéb hatósági intézkedések.”Az adóbehajtás további intézkedési voltak: a „terményelszámoltatás”, termények és állatok elszállítása, elárverezése; a beszolgáltatás fokozása; bírságolás, békekölcsön, a kulákok szerződéseinek letiltása, a kiemelten nagyszámú kuláktelepülések (Nagykőrös, Kiskunfélegyháza, Cegléd stb.) gazdáinak fokozott molesztálása, ellenőrzése.
A kuláklisták által igazolt osztályharc fokozódását az 1952. évi gazdalajstromok alapján nyilvántartott kulák száma igazolja, hiszen némi csökkenés után rövid időn belül 23 000 fővel növekedett az 1949. évben összeírt 47 889 főhöz képest. A vegzálás és kriminalizálás sűrűsödő tételei a rendőrségi és tanácsi statisztikákban érhetőek tetten:
Eszerint 1951 és 1952 között összesen 66 471 fő ellen indítottak rendőrségi kulákeljárást országszerte. Ebből 538 fő 5-10 Ft-os, 12 788 fő 30-100 Ft-os, 48 388 fő 100-500 Ft-os bírságban részesült, míg 500 Ft feletti pénzbírsággal 4 220 főt sújtottak. A rendőrségi eljárások következtében elzárásra ítéltek 537 főt.
A tanácsi kulákbüntetések mérlegét tekintve magasabb számokat tükröznek az iratok: 1951 és 1952 között összesen 103 461 fő ellen indult eljárás, amelyek közül kiemelem az 500 Ft feletti pénzbüntetésre ítéltek számát, amely meghaladta a 21 000 főt. Az elzártak számát tekintve is jelentős eltérést tapasztalhatunk, hiszen a korábban említett 537 fővel szemben itt 2332 főről beszélhetünk.
Ha a lokális vonatkozásokat tesszük fókuszpontba, illetve a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélkezési gyakorlatát, az ott lefolytatott eljárások számát vizsgáljuk, megdöbbentő adatokkal és tényekkel találkozhatunk. Csak 1950-ben közel 300 személy ellen indult eljárás a 8800/1946. sz. M.E. rendelet (a közellátás érdekeinek veszélyeztetése) megsértésének vádjával. Sajnálatos módon az iratokat 1960-ban kiselejtezték, ennek ellenére 186 ügy megmaradt az utókor számára, amelyek közül mindegyik feldolgozásra került. Az ítéletek változóak, hiszen az egy hét fogháztól egészen a 2 év 6 hónap börtönig terjedő szabadságvesztés is megjelenik az iratok között. (Pl.: Egy 57 kg súlyú, beteg bikaborjút levágott. Felhozták ellene, hogy miért nem vizsgáltatta meg az állatorvossal, ugyanis lehetséges, hogy továbbtenyészthető lett volna. 35 kg húst Rákospalotára akart szállítani, de arra engedélye nem volt.)
Ha a kuláknak minősítettek számát vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy az országos viszonylatban számba vett 69 199 fő közül 9 379 fő a mai Bács-Kiskun megye területéhez tartozott (13%), viszont ha közvetlenül a Duna-Tisza közének területét vizsgáljuk, akkor a mai Pest-megye ide tartozó részeivel együttesen megközelítették a 20%-ot.
A parasztellenes állami beavatkozás és a rendszeres napi terror eredményeként 1949 és 1952 között tehát egy újabb földindulás ment végbe. A kuláklikvidálás folyamatának eredményeként Magyarországon 30%-al csökkent a kuláknak minősített adóalanyok aránya, de ennél sokkal nagyobb értékben, 57 százalékkal kevesebb földterületet jegyeztek a nevükön.
Országos viszonylatban Bács-Kiskun megye tehát kiemelkedően problémás területnek számított az állampart szemében, amelynek bizonyítékai a már feltárt dokumentumokból is kitűnnek.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies