Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 29. Hétfő  Péter

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Remek programok jellemezték a Helyi Termék Ünnepet

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület összefoglaló cikke

2018.10.03. 09:53

Együtt ünnepelte a város a főtéren Kecskemét fennállásának 650. éves évfordulóját a “Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnepen” 2018. szeptember 28. és október 2. között az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben.

A rangos jubileumhoz méltó fesztivál létrehozásával megelevenedett a város és térsége múltja, közös hagyományai, ugyanakkor prezentálva pezsgő kulturális életét, hűen tükrözve annak sokszínűségét. Hatalmas összefogásnak köszönhetően a helyi közösségek, alkotó műhelyek bevonásával megvalósult rendezvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, úgy érezzük, hogy sikerült megmutatni, hogy mi mindenre lehetnek büszkék az kecskeméti emberek és az összefogás milyen értéket teremt.

Kecskemét 650. éves fennállásának megünneplése 2018. szeptember 28-án, pénteken a térségi települések hintós szüreti felvonulásával kezdődött. Rudolf laktanya – Városháza útvonalon érkezett a főtérre 15 hintó a térségi településeket képviselve.A fogatmustra során megcsodálhattuk a hintókat, a szebbnél szebb lovakat, és a hintókon ülő népviseletbe öltözött csősz lányokat és fiúkat.

A főtéren felállított korhű kecskeméti piacot megtekintve megelevenedett a kecskeméti történeti piac, ahol természetesen kóstolót is kaphattunk a finomabbnál finomabb térségi termékekből.

A színpadon 17 órakor Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere méltató szavaival nyitotta mega rendezvényt, majd köszöntőt mondott Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő, valamint Basky András, az Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse Város polgármestere. A megnyitó alkalmával a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Lánchíd Mazsorettek, Aurin Leánykar műsorát láthatták a vendégek.

A délután folyamán,18:00 órakor került sor a Kecskeméti Értéktár Kiállítás megnyitójára. A beltéri tárgyi- és egy kültéri tabló kiállítás a Kecskeméti Települési Értéktárba felvett értékeket szemlélteti. A megnyitó alkalmából a Lakó Sándor Kamarazenekar műsora fogadta a látogatókat. A kiállítás október 22-ig naponta 10-18 óráig ingyenesen megtekinthető.

Kecskemét főterén minden korosztály számára érdekes és szórakoztató, közösségi programokkal készültek a szervezők. Az őszi betakarítási munkálatokhoz kapcsolódóan ki lehetett próbálni a szőlőpréselést, mustkészítést, kukoricamorzsolást és – darálást. Prezentálásra kerültek a kecskeméti szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot. A gyerekeket népi játékok, fakörhinta, bábelőadás, kézműves foglalkozások várták, a felnőtteket pedig huszárbemutató, könnyű- és népzenei műsorok illetve Kádár Ferkó Fotószínháza fogadta. A Magyar Szablyavívó Iskola is bemutatkozott, vívásoktatást tartott gyerekeknek. A színpadon szerepeltek néptánc együttesek, citerazenekarok, tánccsoportok, de nem maradhatott el a Moldvai táncház, illetve felléptek kecskeméti kötődésű könnyű zenei együttesek.

A Kecskeméti Sportiskola diákjainak jóvoltából egy élőlánc formájában megelevenedett a 650-es szám. A 0 km kő körül, illetve annak környezetében majd’ 1000 sportiskolás gyermek, illetve szülei rajzolták ki a 650-es számot.

Népszerű volt a „Kecskemét polgára vagyok” aláírásgyűjtő fal is, sokan hagyták rajta kézjegyüket, ezzel fejezve ki az összetartozásunkat és a városhoz való kötődésüket.

Szeptember 28-án pénteken este az idén 30 éves születésnapját ünneplő kecskeméti Kortársak Zenekar lépett hosszú kihagyás után újra színpadra a város tiszteletére, sokak örömére. Az 1991. évi országos tehetségkutató verseny első helyezett zenekarának tagjai: Kormos Z. Zsolt, Háry Péter, Lepés Gábor, Farkas Imre és Fülöp Ákos nagyon készültek a koncertre, mely fantasztikusan sikerült. A zenekar a felkészülések során új dalt is rögzített, illetve a koncert során videófelvétel is készült, mely alapja lesz egy Kortársak DVD-nek.

Szeptember 29-én szombaton este a “KECSKEMÉT IS KIÁLLÍTJA” gálaműsor is sok látogatót vonzott. A fellépők produkciójukkal tisztelegtek minden kecskeméti illetőségű zenész munkássága előtt. Az este folyamán négy zenekar, négy zenei stílust képviselt. Csík János és a Hegedűs Együttes, a Bohém Trió, a DOKK Együttes, a Milagro Santana Tribute Band zenélt. A műsor végén az összes fellépő által létrehozott közös produkció a nézőkkel kiegészülve a finálé keretén belül teremtette meg fantasztikus ünnepi hangulatot városunk 650 éves születésnapjának méltó megünnepléséhez.

Október 1-jén hétfőn este megtelt a város főtere. Az Ismerős Arcok zenekar koncertjére rengetegen érkeztek nemcsak a környékről, hanem a környező országokból is. A srácokkal együtt énekeltek a nézők is, csodálatos hangulatot varázsolva. Ezúton is köszönjük a HUFBAU AKKER támogatását a koncert kapcsán.

A rendezvény során az esti jó hangulatról Komonyi Zsuzsi táncdalénekesnő és az Old Faces Band, Dokk Blues Funky Service Gájer Bálinttal kiegészülve, illetve a TotoTribute Band és a Bitter Monday gondoskodott.

Szeptember 28-án 16 és 23 óra között közösségi festés és rajzolás várta az alkotni vágyó fiatalokat és időseket egyaránt, mely a Big Drawing nemzetközi fesztivál részeként valósult meg. „Készítsük el a 650 éves Kecskemét történelmi panorámaképét!” felhívással került meghirdetésre a „Nagy rajzolás – Kecskemét 650” a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

Szeptember 29-én és 30-án, szombaton és vasárnap a Hírös Forrás Szökőkút utáni sétányt „Népi Mesterségek Utcájává” varázsolta a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület. Kicsik és nagyok egyaránt megcsodálhatták a kézműves mestereket alkotás közben, és a bátrabbak néhány mesterséget ki is próbálhattak. Mézeskalács készítés, élő citerazene, bőrműves bemutató, hajfonás, agyagozás, csipke- és népi ékszerkészítés mind-mind a kínálatban volt, valamint régi fajátékokon is játszhattak a gyerekek. Az utolsó kunszállási patkoló kovács közel 80 éves, működő kovácsműhelye is várta az érdeklődőket.

Rengetegen gyűltek össze a főtéren szeptember 29-én szombaton délután is. 18 órakor 650 szelet torta került kiosztásra a Hírös Város Tortájából. A neves cukrászatok közös alkotását mostantól több helyi és térségi cukrászdában bárki megkóstolhatja.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

„Kecskeméti ízek udvarában” bemutatásra kerültek a messze földön híres gasztronómiai értékeink, ételeink.  A házigazda 5 napon keresztül a Tanyacsárda volt, a Tér a Térben megelevenedett az öreg csárda hangulata. Kínálatukban szerepelt többek között az eredeti alföldi receptek szerinti bográcsgulyás, marhapörkölt, grillezett jércemell szalonnába göngyölve, sertéstarja mustáros pácban és nem maradhatott el a tejespite házi baracklekvárral sem.

Kecskemét 650. évfordulója alkalmából a Városi Civil Kerekasztal tagjai is nagyon készültek. A Civil Korzót szeptember 29-én szombaton 10 órakor nyitotta meg Mák Kornél Kecskemét város alpolgármestere és köszöntötte Kerényi György a Városi Civil Kerekasztal soros elnöke. A színpadon civil kulturális programokban gazdag bemutatót láthatott a közönség a VCK szervezésében.Eközben a Kossuth téren civil szervezetek kiállításait tekinthették meg az érdeklődők. 5 kerekasztal, 23 kiállítója, 10 sátorban mutatta be tevékenységének meghatározó állomásait. A teljesség igénye nélkül a Gyógyító Bocsok, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány terápiás kutya bemutatója és egészségügyi szűrések várták a látogatókat. A CédrusNet Kecskemét, aktív idősödés programja „Mesélő házak, mesélő konyhák” címmel invitálta látogatóit. 10 és 16 órai kezdettel az egyesület civil szenior kutatói által feldolgozott 13 polgárházhoz szerveztek várostörténeti sétákat, ahol bemutatták Kecskemét épületeinek, lakóinak, szokásainak történetét. Lehetőség nyílt kóstoló jegyek vásárlásával régi kecskeméti receptek alapján készített sütemények kóstolására is. “Egy vérből vagyunk” szólt a dal az Ismerős Arcok -tól hétfőn a színpadon és ugyanígy szólt a véradásra buzdító felhívás is, melyet a Területi Vérellátó szervezett az összetartozásért, a 650 éves városért. A nagyszínpad szombaton és vasárnap fellépő több mint 20 csoportja megjelenítette a Múlt. Jelen. Kecskemét programját. A nép ajkáról született nóták, gyermekdalok, de még judo bemutató is megtalálható volt a Városi Civil Kerekasztal színpadi műsorán, mellyel a résztvevő civil szervezetek kedveskedtek a látogatóknak.

Szeptember 30-án vasárnap 10 órakor a Kecskeméti Sportiskola hivatalos évnyitó ünnepségére került sor, illetve az iskola itt ünnepelte 10. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából számos érdekes programmal és sportágbemutatóval várták a mozogni vágyókat.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház által szervezett „Szívünk Napja” programsorozat ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal várta a látogatókat.

Szintén vasárnap került megrendezésre a Babakocsis- és kismotoros gyermek felvonulás, melyet gyermek-köszöntő és áldás követett. Hagyománnyá vált, immáron 11 éve, hogy a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület felvonulást szervez. Évről-évre köszöntik Kecskemét Város gyermekeit, újszülötteit, az egyházak áldásával és közösen gyönyörködhettünk a feldíszített babakocsikban, illetve a benne ülő babákban.

Bemutatásra került Kecskemét belvárosa a szecesszió jegyében. „Kecskemétről Kecskemétieknek” főtéri városnéző sétát tartott Kovács Antal Kecskemét város volt képviselője, nyugdíjas gazdasági igazgatója.

A 650 éves évforduló alkalmából szeptember 30-án vasárnap fantasztikus magyar rekordot állított Radics Sándor cimbalomművész. A daganatos betegek gyógyulásának megsegítéséért megvalósított rendezvényen a művész úr 650 percen - közel 11 órán - keresztül muzsikált híres szólistákkal a városháza díszudvarán.

Október 1-jén, hétfőn 13:30 órától a „Méltóság Mezeje” program során immár 9. alkalommal ültetett nárciszt az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítványa „Méltóság Mezeje 2010” kőnél. Nárcisz – a betegekért, a reményért és a cselekvő szolidaritásért.

Szintén hétfőn került megtartásra az Esély Nap. A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház programjának célja ráirányítani a figyelmet a különféle hátrányos helyzetű csoportokra, de egyben be is mutatni értékeiket. Kulturális programokkal, jelnyelvi játékokkal, esélyteremtési szemléletformáló akadálypályával, valamint vakvezető és terápiás kutyabemutatóval készültek a szervezők.  A műsor végén Agárdi Szilvia, a csodálatos hangú, vak énekesnő megható koncertet adott.

Kecskemét Város Napja október 2. hangsúlyosan a kecskeméti értékek köré szerveződött. A Cifrapalotában „Mindent a közösségről – Kecskeméti Értékek Napja címmel került megrendezésre az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája szervezésében az a konferencia, amelynek témája a helyi érték és értéktár közösségformáló ereje.

A kecskeméti Katona József Színházban megnyílt  Bedő Istvánné, számos hazai és külföldi elismerésben részesült, csipkekészítő életmű kiállítása.

Az Aranyhomok Portéka és Kovászna megyei kézműves vásár minőségi ajándék- és élelmiszerkínálattal várta a vásárlóit.

A szervezők köszönik minden kedves partner- és támogató szervezet, kiállító és fellépő csoportok együttműködését a gazdag programkavalkád lebonyolításában!

Így lehetett ez a rendezvény a helyi közösségé, Kecskemét város polgáraié!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies