A Wojtyla Házban mutatták be Garaczi János önéletrajzi kötetét
2018.07.12. 21:16
„Megfűszereztem az életem” címmel 2018 februárjában debütált Garaczi János mesterszakács, a szakma doyenje pályafutását és legjobb receptjeit felvonultató képes album. A Gong Rádió gondozásában, Lovas Dániel újságíró tollából megjelent kötetből a világhírű gasztronómiai szaktekintély idézett szemelvényeket a Wojtyla Barátság Központban, majd ebédet osztott a népkonyha szegényeinek.
Galéria
A könyvet kézbe véve egy kihívásokban gazdag, rendkívül izgalmas életút állomásait ismerhetik meg a magyar gasztronómia tartalmas világában szívesen kalandozó olvasók: hogyan lett a kecskeméti tanyavilágban nevelkedett, tehetséges fiúból az Aranyhomok Szálló, majd a lajosmizsei Tanyacsárda séfje, a bográcsos főzés, az ökörsütés szakértője, nemzetközi hírű mesterszakács.
A számtalan hazai és külföldi szakmai díjjal kitüntetett szakácsművész fontosnak tartja, hogy környékbeli alapanyagokat felhasználva helyi ízeket kínáljon a Tanyacsárda vendégeinek. Étlapjai sikeresen ötvözik az alföldi gasztronómia hagyományait és a modern konyhaművészet újdonságait.
Garaczi János felidézte életpályáját: – Helvécián születtem 1947-ben. Szakács szakmunkásvizsgát 1964-ben, mestervizsgát 1980-ban, felsőfokú áruforgalmi vizsgát 1982-ben tettem. Konyhafőnökként tevékenykedtem az Aranyhomok Hotelben 1970 és ’75 között, a Tanyacsárdában 1976-tól 2007-ig – utóbbinak napjainkig ügyvezető igazgatója vagyok. Szakmai tapasztalataimat éttermek egész sorában szereztem, a teljesség igénye nélkül: Dióhéj, Beretvás, Hírös, Jófalat, Toronyház, és még hosszasan sorolhatnám.
– Szüleim, akik helvéciai gazdálkodók voltak, javasolták, hogy a vendéglátóiparban helyezkedjem el. Édesanyám mondta is: „fiam, szakácsként soha nem leszel éhes”. Minden nap 12 kilométert kerékpároztam Kecskemétre, hogy tanulhassak. Megéreztem a szakma nagyszerűségét, s egyre jobban beleszerelmesedtem a szakács mesterségbe. Mindig újabb és újabb kihívásokra vágytam – kerültek felszínre a kezdetek.
– A kecskeméti Dióhéj étteremben sajátítottam el a főbb gyakorlati fogásokat, Garasi Károly üzletvezetőtől rengeteget tanultam. Amikor Karcsi bácsi megkérdezte: „Hogy vagy fiam?”, azt kellett válaszolni: „Nem jól, mert ma még nem dolgozhattam”. Ő adta az első lökést a pályán.
– „Kicsi, te holnap is ide jössz!” – parancsolták feletteseim a honvédségi kiképzés első napján, miután megkóstolták a kosztomat. Tizennyolc évesen ezerkétszáz emberre főztem a reptéren.
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
– Gömöri Ferenc hívott, hogy egy klasszikus pusztai programmal egybekötött vendégfogadást kellene kialakítani, így született meg annak idején a régi 5-ös országút mentén a Tanyacsárda. Ezt fejlesztettük folyamatosan tovább. Elismerő címek garmadát gyűjtöttük be az évtizedek során.
Garaczi János ma úgy érzi, a Jóisten kárpótolta, amiért nem fogadta el a Japánban, Hollandiában és másutt külföldön felkínált állásokat, mert később a Tanyacsárdán keresztül bejárhatta szinte az egész világot. Határon túl legtöbbet Svájcban dolgozott.
Éttermükben megannyi híresség megfordult. Vendégeskedett náluk Károly walesi herceg, Mihail Gorbacsov, Larissza Gorbacsova, Franz Beckenbauer, Puskás Öcsi, Kabos László és Hofi Géza is. Utóbbi megjegyezte, amikor a kecskeméti Honvéd Kórházból „kiszökve” felszolgálták neki kedvenc ételét – vörösboros lábszárpörköltet aprógaluskával –, hogy: „ölég jó” – ami nála komoly dicséretnek számított.
A Gundel- és Venesz-díjas mesterszakács azt is elárulta, hogy három lánya született, akik „apjuk távolléte ellenére jól tanultak”, így orvos, adóügyi szakember, illetve vendéglátós vált belőlük. És azt is megtudhatták a Wojtyla Ház gondozottjai, hogy Garaczi János a „Gasztronómia követe” kitüntető cím várományosa.
A kiváló mesterszakács látogatása utolsó momentumaként százhúsz adag alföldi gulyáslevest és lekváros tejespitét szolgált fel – kenyér, sütemény kíséretében.
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés