Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 28.   Valéria

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Az elköteleződés esete a banánhéjjal

Interjú a házasság hete apropójából

Csillogó szemmel mesélnek férjeikről – pedig nem ma volt az esküvőjük! –, és világosan látszik: nemcsak hirdetik, de meg is élik, hogy a házasság életre szóló szövetség. Az elköteleződés lényegéről és buktatóiról a házasság hete apropójából beszélgettünk Néma Attiláné Ellával, a Parázs Pasztorális Központ koordinátorával és Fodorné Ablonczy Margit (Mitka) református lelkész-családterapeutával, a LelkesítŐ Ökumenikus Családterápiás Műhely alapítójával.

Bezár vagy kinyit?

„Az elkötelezett szerelem ünnepe” – hirdeti a házasság hete plakátja, így adja magát, hogy az elköteleződés fogalma felől közelítsük meg a témát.

– Ha valaki mellett elkötelezem magam, azzal lemondok számos más lehetőségről. Ez mindenképpen dilemma, hogy érdemes-e. Ugyanakkor, ha egy döntés kizár minden más eshetőséget, az egyben megnyitja azt az egyetlen egy utat is, amely e nélkül nem mélyülhetne, nem teljesedhetne ki – magyarázza Néma Attiláné Ella, aki a férjével közösen rendszeresen tart párkapcsolati tréningeket.

Az elköteleződés szó valóban kelthet bennünk negatív asszociációkat, a „kötél” szó miatt Fodorné Ablonczy Margit (Mitka) mégis elsősorban azt a jelentéstartományt szeretné hangsúlyozni, amely a „biztonságban lét”-re utal, például amikor a járda mentén kifeszítve attól óv meg minket, hogy lelépjünk a forgalmas úttestre.

– Ha pedig a bibliai „hármas kötelékre” gondolunk, akkor az pláne nem a megkötözésről, mint sokkal inkább az összefonódásról szól „Istennel hármasban”, amelyre bátran hagyatkozhatunk! – teszi hozzá a családterápiával is foglalkozó református lelkésznő.

 

Nem csak egy papír!

Visszatérő szólam a házasságkötés kapcsán, hogy de hát az csak egy darab papír. Még a jegyesoktatásokon is gyakran felteszik a kérdést a párok, mégis mi fog változni attól, hogy egy anyakönyvvezető, majd pedig egy pap, lelkész előtt igent mondanak egymásnak.

Elláék ilyenkor azzal „dobják vissza” a labdát a frigy előtt állóknak, hogy tőlük függ, hogy semmi nem változik – vagy pedig minden megváltozik.

– Az esküvővel kimondott tény lesz az, amit addig csak a szívükben őriztek – fogalmaz. – Egy olyan objektív valóság jön létre általa mind jogilag, mind Isten előtt, amelynek vannak következményei. A fogadalom erőt ad és védelmet jelent a nehéz helyzetekben.

Képünk illusztráció (Forrás: pixabay.com)

Az egymásra nézés, egymáshoz viszonyulás kapcsán Mitka azzal a hasonlattal él, hogy nem mindegy, hogy egy telekre csak úgy odaállok, és használom, vagy hivatalosan is megvásárlom, és a nevemre íratom. Ő is áldotta meg olyan fiatal pár házasságát, akik nyolc év együttélés után szánták el magukat az esküvőre, és voltak kétségeik a ceremónia szükségességét illetően.

– A szertartás végeztével, a templomból kifelé menet súgva kérdeztem a vőlegénytől, hogy érez-e valami különbséget. Ő teljes komolysággal rám nézett, a vállára mutatott, és azt mondta: „Ide tetted a feleségemet” – emlékszik vissza az esetre. – Azt hiszem, ez a házasság többlete: hogy innentől kezdve felelős vagyok a másikért, és ő is felelős értem. Ettől lesz nemcsak egy papír, hanem igazi életre szóló szövetség.

 

Apropó, kétségek

Az egyházi esküvőt megelőző jegyesoktatáson (is) számos kérdés felmerül, felmerülhet a párokban. A célszerűen előkerülő dolgok mellett – hogyan válhatnak valóban önálló családdá, miként érinti a házasságkötés a szüleikkel való kapcsolatukat, hogyan kezeljék majd a konfliktusokat és így tovább – annak a bizonytalanságnak is gyakran hangot adnak, hogy mi lesz, ha elmúlik a lángolás, illetve hogy nem fogják-e megunni egymást.

Néma Attiláné Ella– Igyekszünk megnyugtatni őket – mondja Ella. – Meggyőződésünk szerint tarthat örökké a szerelem – még ha az intenzitása természetes módon hullámzik is időnként –, egy kapcsolat mindig lehet szebb és jobb, mint az elmúlt évben volt, lehet fejleszteni, meglátni benne a lehetőséget. A másik megunásától pedig azért nem kell tartani, mert mindannyian folyamatosan változunk, és más emberek leszünk öt, tíz, tizenöt év múlva, mint vagyunk most.

Vannak persze olyan párok, akik teljes magabiztossággal „jelentkeznek be” az esküvőre, és a jövővel kapcsolatban sincsenek félelmeik. Hogy a jegyesoktatás során ilyenkor is a mélyre kell menni, azt Mitkában egy keserű élmény erősítette meg: elvált egy olyan pár, amelynek tagjait korábban ő eskette. Bár tudta, hogy a döntésük felelőssége nem őt terheli, onnantól mégis azon gondolkodott, vajon ő mit nem mondott el nekik, mit nem tett be a képzeletbeli batyujukba, hogy szükség esetén ott legyen a kezük ügyében. Azóta sokkal több dologra kérdez rá, nem ritkán meg is ríkatva ezzel a párt.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Kiemelt figyelmet szentelek a két család történetének – magyarázza –, három nemzedékre visszamenően rajzoltatom fel a kapcsolatok rendszerét. A genogram segít rácsodálkozni, ki milyen mintákat hoz, akár csak a párkapcsolatok kialakulására vonatkozóan, akár általában is a nehézségekkel való megküzdés tekintetében.

Ez már csak azért is fontos, mert míg a házasság intézménye évszázadokon keresztül egyben tartotta a párokat – függetlenül attól, hogy működött-e a kapcsolat vagy sem –, addig a mai fiatalok egy jelentős része elvált szülők gyermeke (sőt elvált nagyszülők unokája), akik „próba – szerencse” alapon vágnak neki a házasságnak, mondván: legfeljebb felbontják azt…

 

Bármi lehet „banánhéj”

Amikor arról kérdezzük őket, mire érdemes az első perctől kezdve figyelni, mint tipikusan olyan dologra, amelyen elbukhat egy kapcsolat, Ella úgy felel, tulajdonképpen az egész élet egy banánhéj, és bármin el lehet csúszni. Mint mondja: minden lehet segítő vagy gátló tényező, páronként változik, hogy egy élethelyzet még inkább összekovácsolja-e a feleket, vagy pedig eltávolítja őket egymástól.

– Tény, hogy a hétköznapok során gyakorlatilag azzal az emberrel töltjük a legkevesebb időt, akit a legjobban szeretünk – emel ki mégis egy fontos dolgot Ella, hozzátéve: ezért számít rengeteget, hogy kik vesznek körbe bennünket, milyen impulzusok érnek minket például a munkahelyünkön vagy a barátaink körében. – Nem mindegy, hogy azonos értékrendet valló emberekkel megyünk el sörözni, kávézni egyet, vagy olyanokkal, akik furcsának találják, ha utána sietünk haza a házastársunkhoz – magyarázza egy példán keresztül.

Fodorné Ablonczy MargitMitka szerint a legcsúszósabb banánhéj a kommunikáció „finomhangolásának” hiánya:

– Meg kell tanulni, hogy kinek melyik szó, mozdulat mit jelent, mikor mire van szüksége, mikor kell átölelni vagy éppen békén hagyni őt. Nem várhatjuk a másiktól, hogy olvasson a gondolatainkban, segítenünk kell őt abban, hogy megértse, mi zajlik bennünk, amikor, mondjuk, idegesek vagyunk vagy haragszunk, és hogy ilyenkor neki hogyan kell felénk fordulnia. Őszintén, nyíltan kell beszélnünk ezekről a kérdésekről is.

És ha már kommunikáció, akkor ide kívánkozik az Istennel való párbeszéd is, amely szintén segíthet talpon maradni. Azt, hogy az ima összetartja a házasságot, Mitka a gyakorlatban látta:

– A szüleim nagyon különböző karakterű emberek voltak. Kettejük házasságából először csak ezt érzékeltem, és nem értettem, miért vannak együtt. De sokszor láttam őket közösen imádkozni, és később édesapám is többször elmondta nekem, hogy azért tudtak együtt maradni és bennünket, a tíz gyermeküket felnevelni, mert naponta imádkoztak együtt, egymásért: „mert az együtt imádkozó család mindig együtt marad.”

 

Egy törzs, két ág

Azt, hogy a jó házasság titka a felek hasonlóságában vagy különbözőségében rejlik-e, nehéz lenne eldönteni. Az azonban gyakori, hogy a kezdeti szimbiózist követően a pár tagjai más ütemben érnek vagy önálló fejlődési pályára állnak. Ettől azonban nem feltétlenül kell megijedni; ha jók az alapok, akkor kellő elővigyázatosság mellett életképes marad a házasság.

– Attól még, hogy egy fának két fő ága növekszik, nem kell, hogy kettéhasadjon a fa. A törzs elbírhatja a két ágat, annak minden bogát és gyümölcsét – hoz egy példát Mitka. – De ehhez nagyon kell vigyázni a törzsre meg a gyökerekre! Ezért fontos, hogy ami tapasztalattal, élménnyel az egyik fél gazdagodik, az mindig visszakerüljön a közösbe is. Amit az egyik tanul, ossza meg a másikkal, ami az egyiket érdekli, azt mindenképpen hallgassa meg a másik, akkor is, ha nem tud vele mit kezdeni.

– Általános elvárás ma, hogy mindent az első perctől kezdve szeretnénk tökéletesen csinálni, pedig tanulási folyamatokról van szó. Így van ez a párkapcsolatban is. Tökéletes házasság nem létezik – ezt jó hírként mondjuk, de örömöt, szenvedélyt, biztonságot adó igen, és ez bőven elég! Jó hír az is, hogy ez elsősorban rajtunk múlik! Eldönthetjük, hogy szeretjük egymást, szeretjük ezt a nem tökéletesen működő kapcsolatunkat, és teszünk érte. Ez a hozzáállás valódi szabadságot hoz, az életre szóló döntéssel biztosan számíthatunk egymásra, ez már nem kérdés. Óriási plusz, ha Istent szövetségesként magunk mellett tudva járjuk ezt az utat – vallja Ella.

Képünk illusztráció (Forrás: pixabay.com)

S hogy mit tartanak a legnagyobb ajándéknak a házastársaikkal kapcsolatban? Ella annak idején azért „szavazott” a férjére, mert nagyon jól alkalmazkodott ő különböző hangulataihoz. Később tudatosodott bennük, hogy egyezik az elsődleges szeretetnyelvük – mindkettejük számára a minőségi idő a legfontosabb –, és ez nagyban megkönnyíti a helyzetüket ma is, ha randit terveznek.

Mitka számára pedig – hat nagyobb fiútestvér mellett felnőve – a párválasztásnál fontos szempont volt, hogy vajon mit kezdene a jövendőbelije büdös zoknijával? De Istennek még erre az apróságra is volt gondja, mert férje nagyon gondosan törődik mind lába, mind cipője, mind a zoknija állapotával. Ezért hiszi, hogy mindenki olyan párt kaphat – a részletekre nézve is –, akire a legnagyobb szüksége van.

A Házasság Hete kezdeményezés hét éve honosodott meg Kecskeméten. Február 8. és 16. között a Parázs Pasztorális Központ és a LelkesítŐ Ökumenikus Családterápiás Műhely is számos programmal – előadásokkal, szerelmi kalandtúrával, imanappal, vacsorával – készül, jövő vasárnap pedig szentmisék és istentiszteletek keretében áldják meg a házaspárokat. A gazdag kínálatból Ella a Szerelmi kalandtúrát emeli ki, amelyre még bőven érdemes jelentkezni, hiszen március 28-ig tart. Mitka pedig különösen is arra a 24 órás imanapra – benne egy tíz állomásos imasétára – hívogat mindenkit, amelyet a református gyülekezeti központban tartanak február 14-e délután öt órától másnap délután ötig.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies