Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 28.   Valéria

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A kecskeméti honvédek által zsákmányolt halálfejes csetnik lobogók (Bácska, 1941)

Egy ismeretlen téma margójára - Kozicz János írása

2021.11.23. 00:00

Az 1938 és 1941 közötti országgyarapodás utolsó mozzanatát jelentette a Délvidék (Bácska, baranyai háromszög, Muraköz) visszacsatolása, amely a Magyar Királyi Honvédség határozott fegyveres fellépésének volt köszönhető. A nyolcvan esztendővel ezelőtti katonai hadműveletekben kecskeméti honvédek is tevőleg részt vettek: a 7. (Zrínyi Miklós) honvéd gyalogezred városunk háziezrede és ennek hadjárat idejére tartalékosokkal feltöltött iker alakulata a 37. gyalogezred, a 13. (Losonczy István) gépvontatású honvéd tüzérosztály, valamint az 1. (Jászkun) honvéd huszárezred kecskeméti (2. alezredesi) osztálya. A győztesen hazatérő kecskeméti alakulatok több, mint 3 millió pengőre értékelt katonai hadizsákmány (lövegek, légvédelmi fényszórók, stb.) mellett két ellenséges csapatzászlót, ún. csetnik zászlót is megszereztek. Egyet a 37. gyalogezred I. zászlóalja Pacsér mellett, egyet pedig Újvidéken zsákmányoltak a 13. tüzérosztály honvédjei.

A Jugoszlávia ellen 1941. április 11-én (Nagypénteken) megindított magyar támadás –  Horvátország függetlenségének április 10-i proklamálását követően -, a már széthullott délszláv államban élő magyar lakosság védelmében indult meg. Ugyanakkor az ország már április 6-a, a német hadjárat kezdete óta, folyamatos szerb légitámadásoknak volt kitéve, amely városunkat is veszélyeztette. Április 7-én kettő, április 8-án négy légiriadó volt Kecskeméten. A légi veszély miatt a nagyszombati feltámadási körmeneteket is a templomok falain belül tarthatták meg. A légvédelmi készültséget végül csak április 23-án szüntették meg.

A Magyar Királyi Honvédség által megindított nagyobb katonai hadműveletek gyakorlatilag húsvét hétfő estig (április 14.) be is fejeződtek.

A délvidéki magyar lakosság „a szerb elnyomás” alóli felszabadulásként élte meg a honvédség bevonulását. Az őslakos bunyevácok (római katolikus szerbek) és sokácok (egy horvát népcsoport) is lojálisak voltak az új hatalomhoz. A magyar lakosság érzéseinek ellenpontjaként, a felvidéki és észak-erdélyi bevonulással ellentétben, a szerb nacionalista csoportok fegyveres összecsapásokat provokáltak, amelyek súlyos emberveszteséggel jártak. A felbomlott, menekülő jugoszláv reguláris hadsereggel ellentétben az Ószerbiából és Montenegróból Bácskába költözött szerb telepesek (dobrovoljácok), valamint a különféle királypárti szerb szabadcsapatok (csetnikek) szívósan ellen álltak.

Településenként szervezték őket területvédelmi egységekbe és irreguláris harcra képezték ki őket. Váratlan, álcázott tűzcsapásokkal, orvlövész tevékenységgel, utcai harcok provokálásával, szabotázsakciókkal zavarták a honvédség előre nyomulását és terrorizálták a honvédeket örömmel fogadó helyi lakosságot. A magyar felderítésnek tudomása volt készülődésükről. Tudták például, hogy Zenta környékén a szerb hatóságok 400 puskát osztottak szét a helyi dobrovoljác önkéntesek között.

A szerb irreguláris alakulatok saját csapatzászlóval is rendelkeztek, ezek eltértek a jugoszláv hadseregben rendszeresített hadilobogóktól, melyek a szerb nemzeti színeket mutatták. Jellegzetes, fekete színű, halálfejes zászlók voltak, melyeket különféle jelmondatok díszítettek: pl. „A királyért és a hazáért”,  „Szabadság vagy halál”, „A szabadságért és a haza becsületéért”, stb.” A zászlón elhelyezett halálfej könyörtelenségük és katonai elszántságuk megjelenítője volt,  a magyar honvédek szemében pedig a balkáni fanatizmus sötétségét testesítették meg.

Ugyanakkor a halálfej, sapkajelvényként már az első világháború idején mindkét harcoló félnél megjelent, így például a szerb gerilláknál (komitácsi), vagy 1916-tól az Osztrák-Magyar Monarchia rohamcsapatainál. A magyar zászlótörténetben elsőként halálfejes zászlót 1848 márciusában került használatba, amikor Szász Mátyás pesti fiatalokból „Fekete Sereg” néven egy önkéntes szabadcsapatot szervezett és a „halálfőt” választotta jelképül. (Később beolvadtak a Pest városi nemzetőrségbe.) Az 1919-es magyar kommunista terrorcsapatoknak is kedvelt szimbóluma volt a halálfej. Szívesen ékesítették vérvörös lobogóikat is e jelvénnyel. Kecskeméten ilyen zászlót használt a „Szegedi Terror-Brigád” is Sinkó Ervin városparancsnoksága idején.

 

A honvédek és csetnik orvlövészek harcáról a kecskemétiek elsőként április 22-én egy közzétett magánlevél kapcsán értesültek. (A levelet Papp Miklós fogyasztási hivatali helyettes ügyvezető kapta unokaöccsétől, a Zentán élő Thurzó Lajostól.)

„… A zentai magyarok újra magyarnak vallhatják magukat. Könnyes szemmel, túláradó boldogsággal fogadtuk, csókoltuk, emeltük magasba a fejünk fölé nagyszombat délutánján azt a magyar honvédet, aki városunkba elsőnek érkezett meg.

Nem törődtünk a fülünk mellett süvítő golyókkal, a halált jelentő sortűzzel, amit a garázda szerb csetnikek és dobrovoljácok zúdítottak ránk elvakultságukban a házak padlásairól, a szerb templom tornyából, a temetőkben a sírkeresztek mögül, a kriptákból. A halál olyan kicsinek tűnt a Nagy Feltámadás mellett, hogy szinte alig vettünk róla tudomást. Mert még a halálnál is rosszabb volt az a sors, amelyben közel negyedszázadon át sínylődtünk. …”

A kecskeméti honvédek harcairól katonai jelentések és visszaemlékezések is maradtak fenn. A 37. kecskeméti gyalogezred I. zászlóalja egy csetnik zászlót is zsákmányolt 1941. április 13-án húsvét vasárnap, a Pacsér községtől 3 km-re található dobrovoljác telep és tanyás térség elfoglalása során.

„Kelő József hadapród azt a parancsot kapta, hogy járőrével a dobrovoljác telepet kutassa át. A járőr tagjai Varga Sándor tizedes, Kasza Mihály őrvezető, L. Kovács Sándor, Kovács Ferenc, Györfi Ferenc és Bodor István gyalogosok voltak. A település egy-két lézengő kivételével üres volt. A járőr már egy kocsi rakományt kitevő hadianyagot, fegyvert, lőszert gyűjtött össze és elindult, hogy felzárkózzék a zászlóaljhoz. Egyszerre csak a település végén elterülő szántóról, az összegyűjtött kukoricaszárkúpokból — hátulról — heves tűzcsapást kapott. A járőr azonnal visszafordult és a szárkúpokat megrohanta. Mintegy harmincfőnyi polgári ruhás, felfegyverzett csapat ugrott szét. A járőr össztűzének és kézigránát rohamának

eredménye 14 halott csetnik volt. …  A zászlóalj végül a meg-megújuló harcok során kb. 118 orvul támadó, veszedelmes csetniket lőtt agyon és négyszázra tehető a foglyul ejtett csetnikek száma. A nehézség éppen abban volt, hogy szinte mindannyiójuk ellen külön - külön kellett harcolni, szétszórtan, nagy területen rejtőztek.

A tisztogatás során nagy mennyiségű hadianyagot zsákmányolt a zászlóalj. Átadtuk az illetékes anyaggyűjtőknek. Megtartottunk azonban egy fekete bársonyra hímzett halálfejes csetnik-lobogót, amelyet a zászlóalj parancsnoka, vitéz Róna Miklós őrnagy és segédtisztje, vitéz Dombrády Dezső hadnagy személyesen zsákmányoltak. Ezt szándékozunk Kecskemétre érkezésünkkor és Kecskemétre való bevonulásunkkor a zászlóalj élén vinni.”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A magyar honvédséget ért véres veszteségek jórészt ilyen a csetnik támadások következménye volt. A ma elfogadott adatok szerint magyar részről a délvidéki harcokban összesen 7 tiszt és 119 honvéd halt hősi halált, továbbá megsebesült 2 tiszt és 239 közkatona. Magyar adatok szerint a „csetnik lövöldözések” megtorlásának 1435 szerb áldozata volt, a „bandaharcokban” pedig 1122 fő, döntően szerbek vesztették életüket. A bevonuláskor a magyar katonaság ellen elkövetett fegyveres támadás miatt ezen kívül statáriális úton 313 főt végeztek ki. A fegyveresen ellenálló szerb civil áldozatok száma tehát 2870 fő volt. A magyar katonai adatok szerint 1941 áprilisában a magyar honvédség 150 jugoszláv tisztet és 2000 katonát ejtett foglyul. A bácskai születésűeket egy idő után hazaengedték, az ószerbiaiakat - 70 tisztet és 1200 katonát - átadták a németeknek. (A magyar katonai vezetés éles különbséget tett „a szerb őslakosság”, azaz az 1918. október 31-e előtt is itt élő szerbek, bunyevácok, sokácok és a későbbi betelepültek között.)

Tudomásunk szerint nyolc kecskeméti hősi halottja volt a délvidéki bevonulásnak.

A helyi sajtó április 15-től rendre beszámolt az áldozatokról és a temetések idején a városi gyászról. A holttesteket a családok hazahozatták, ennek költsége akkoriban 150 pengő körül mozgott. A Hangya szövetkezet, az OTI, Kecskemét városa és közadakozás is segítette az áldozatok családjait.

A kecskeméti hősi halottak: Kovács Benjamin (29 éves, őrvezető, honvéd gyalogos), Bene Ferenc (29 éves, honvéd gyalogos), Imre Balázs (24 éves, honvéd főtüzér),  Simon Antal (34 éves, őrvezető, századkürtös), Marozsi Sándor (33 éves, honvéd gyalogos), Kósa László (29 éves, honvéd főtüzér), Majoros József (34 éves, honvéd gyalogos), Sinka Antal (29 éves, honvéd gyalogos). Többségük a 7. gyalogezred és a 13. gépvontatású tüzérosztály katonái voltak. A 37. gyalogezred I. (kecskeméti) zászlóaljánál csak sebesülések történtek.

            A hadjáratot követően a kecskeméti alakulatokat fokozatosan kivonták a hadműveleti területről. A városba hazaérkező egységeket a nagytemplom előtti téren rendre virágeső és több ezres ünneplő közönség fogadta.

A 13. honvéd gépvontatású tüzérosztály 1941. április 24-én, csütörtökön délben érkezett meg Mátyás István őrnagy vezetésével. Több, zsákmányolt, szerb tábori ágyút, légvédelmi lövegeket, légi megfigyelő-, lehallgató készülékeket, ún. „fülelőket” és légvédelmi fényszórókat mutattak be a közönségnek.

Egy hétre rá, május 2-án, pénteken a reggeli órákban ért haza a 37. gyalogezred I. zászlóalja. Az általuk zsákmányolt és a díszmenet élén bemutatott halálfejes csetnik lobogó tanúja és bizonyítéka volt a délvidéki harcok hevességének. A zászlóaljat, vitéz Róna Miklós őrnagy helyett, akit idő közben Belgrádba rendeltek a németek mellé összekötő tisztnek, Duska László főhadnagy vezette. Ünnepi beszédében utalt az alakulat harcaira:

„ … Embereinket fékezni kellett, nem nógatni. — Háromszor voltunk tűzben. Szándékosan mondom, hogy tűzben és nem ütközetben, mert reguláris katonákat csak fogolyként láttunk. — A szerbek már Kormányzó Urunk hadparancsára hátra özönlöttek, legmesszebb szaladtak a tisztjeik. Vagy háromszázat tegnapelőtt fogtak el a németek Görögország legtávolabbi csücskén. — De a trianoni határt védő granicsár századok legénysége civilbe öltözve, továbbá a csetnikek megkísérelték az első három napon sorainkat megbontani, minél nagyobb veszteséget és zavart okozni. Elsősorban tisztekre vadásztak. Csak úgy látszik, későn vették észre, hogy a mi tisztjeink mindig az élen haladtak. — Csupán vitéz Borbola hadnagy úr kapott három golyót, amit emlék gyanánt ma is magában hord és Csertő József honvéd gyalogos sebesült meg karlövéssel.” Majd kitért a zsákmányolt csetnik zászlóra, mint a balkáni, sötétfanatizmus gyilkos jelképére: „… Lássuk most a zászlót! — Ez sötét, mint az éjszaka, fekete, mint az ármány! Halált liheg és vak gyűlöletet! Pusztítás a szimbóluma. Halálfej a jelvénye. A sors iróniája, hogy ez a zászló 118 csetnik gyászlobogója lett. …”. Hatalmas taps, lelkes éljenzés fogadta Duska főhadnagy szavait, majd a zsákmányolt csetnik zászló látványa keltett meglepett morajt a jelenlévőkben. A zászló mintegy 80x80 centiméteres fekete bársony, rajta hatalmas, ezüstös színű halálfej és alatta cirill betűs írás. Két honvéd tartotta és a tér minden oldalára bemutatták.

Még ezen a napon este hazaérkezett a kecskeméti gépvontatású tüzérosztály második lépcsője, másnap, május 3-án, szombaton és 4-én vasárnap pedig a 7. gyalogezred több részletben. Utolsóként, május 7-én a kecskeméti huszárosztály érkezett meg.

 

Pár héttel az ünnepélyes fogadások után egy újabb, kecskemétiek által zsákmányolt csetnik zászló bukkant fel a városban. 1941. május 12-én Deák László kecskeméti gyári munkás, tartalékos honvéd tüzér felkereste a Kecskeméti Közlöny szerkesztőségét és ott értékes csetnik emlékeket mutatott be. Állítása szerint, mint tüzér részt vett a bácskai hadjáratban és Újvidéken egy polgári leányiskola épületének elfoglalásakor zsákmányolta a relikviákat. Az egyik egy négyzet alakú fekete, halálfejes csetnik zászló, mely teljesen új, anyaga fekete bársony, ezüst rojttal szegélyezett és ezüst cirill betűs hímzéssel díszített. Közepén rátét gyanánt viaszos vászonból nagy halálfej látható. A halálfej a zászlólap mind a két oldalán látható, úgyszintén azonos a cirill körírás is. Továbbá zsákmányolt még egy kétágú, jó méter hosszú zászlószalagot, amely a szerb nemzeti színeket (kék-fehér-piros) mutatta. Ezeket közepén végig aranyhímzésű cirill felírat és aranyrojt díszítette. Birtokába jutott még több tucat halálfőt mutató zászlószegnek, egy szerb tiszti díszövnek és díszkardnak. Az emlékeket Deák a húsvét utáni szerdán fedezte fel az újvidéki polgári leányiskolában elrejtve. Úgy látszik, ott varrták és hímezték, de idő hiánya miatt a zászlót összeállítani, átadni már nem tudták, így azt ott helyben rejtették el. A hímzés és a halálfejes rátét egészen új, még a hímzéssel járó jellegzetes gyűrődés is friss volt. Sajnos erről a zászlóról fényképfelvétel nem készült. A Farkas patika kirakatában helyezték el néhány napos közszemlére. (A zászló későbbi sorsa ismeretlen.)

1941 júniusának elején Dr. Szabó Kálmán igazgató átrendezte a Kecskeméti Múzeum kiállítását. A régi tárgyi anyag nagy része mellett kiállította az elmúlt 15 év új anyagait. Helyet kapott az új tárlatban a 37. gyalogezred által zsákmányolt csetnik zászló is. (Ez az utolsó adatunk a nevezetes zászlóról. Mint annyi más értékünk és emlékünk ez is áldozatul eshetett a 2. világháború pusztításának.)

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies