Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 23. Csütörtök  Dezső

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Csenki Csaba

2022.06.02. 14:03

Zászlószalagot adományozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ma (csütörtökön). A különleges adomány a lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon végzett munka elismerésének kitüntető szimbóluma.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a mai napon zászlószalagot adományozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnak, és egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a szervezet hírnevét öregbítették az elmúlt években. A zászlószalag átadására és feltűzésére ünnepélyes keretek között került sor a Kecskeméti Repülőbázison, ahol dr. Maróth Gáspár, a tárca védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára tolmácsolta a honvédelmi miniszter köszöntését.

Elmondta, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a Magyar Honvédség egyik tartópillére. Kiemelkedő szerepet tölt be a honvédség mindennapi feladatainak ellátásában. Nem véletlen, hogy a jelenleg is zajló történelmi fejlesztés, a honvédelmi- és haderőfejlesztési program a légierő modernizációjával kezdődött. Ennek köszönhetően ma már a legmodernebb haditechnikai eszközök állnak rendelkezésre a légierő feladatainak végrehajtására.

Kiemelte, a Kecskeméti Repülőbázis munkáját nagy figyelem és elismerés övezi. Ennek oka az a sokrétű feladatrendszer, ami modern légijárművek biztonságos üzemeltetéséhez kapcsolódik. Az itt dolgozók számos alkalommal bizonyították szakmai felkészültségüket, elhivatottságukat, kiválóan helyt álltak hazai és nemzetközi környezetben egyaránt, nemzetközi gyakorlatokon és rendezvényeken. Kiemelkednek a Baltikumban elvégzett légvédelmi feladatok, amelyekre 2015-ben és 2019-ben került sor. 2022. augusztus 1-jétől újra a balti térség védelmét látják el a kecskeméti Gripenek, de a mostani feladat az orosz-ukrán konfliktus árnyékában az eddigieknél is komolyabb megterhelést jelenthet majd katonáink és a technika számára.

- A zászlószalag átadása egy lelki pillanat minden bázis és minden csapat életében. Az összetartást és a bajtársiasságot erősíti mindannyiuk életében, és erre szükségük is van, hiszen augusztus 1-jétől átveszik a balti államok légtérvédelmének biztosítását. A mostani orosz-ukrán konfliktushelyzetben pontosan tudjuk, hogy akár 24 óra alatt is eszkalálódhat úgy a helyzet, hogy a résztvevőknek olyan döntéseket kell hozniuk mindannyiunk védelmének érdekében, ami létfontosságú az egész NATO, az európai közösség és a magyar emberek számára – emelte ki Maróth Gáspár államtitkár.

"A csapatzászló a becsület, a dicsőség, a bajtársiasság, az összetartozás és a haza iránti katonai hűség jelképe, a rá kötött zászlószalag pedig a lelkiismeretesen és magas szakmai színvonalon végzett munka elismerésének kitüntető szimbóluma. Magyarország honvédelmi minisztere százlószalagot adományoz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis számára, Magyarország és NATO szövetségesei légterének biztosítása, területének és csapatainak oltalmazása, sérthetetlenségének és szuverenitásának megőrzése, a szárazföldi csapatok támogatása, a hadműveleti szállítmányozás feladatainak biztosítása, valamint az orosz-ukrán háborús helyzetben nyújtott áldozatkész tevékenysége elismeréseként."

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka beszédében kiemelte, a kecskeméti repülőbázis nem csak büszkén viseli névadójuk, a nemes, bátor, hazájához és bajtársaihoz végsőkig hűséges Szentgyörgyi Dezső nevét, hanem ugyanazt az értékrendet igyekszik tovább vinni, amit ő képviselt.

- A Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott zászlószalag ékes bizonyítéka annak, hogy jó úton járunk, és összefogással, hittel és megfelelő hozzáállással eredményesek lehetünk. A siker záloga a szakmai felkészültségen túl az elhivatottság, a precíz feladatvégrehajtás és az áldozatvállalás a kitűzött cél érdekében. Azonban a siker soha nem az egyén, hanem a közösség sikere. Mindannyiunké, hiszen a hivatásunk alapja az együttműködés, a bajtársiasság, a másik ember tisztelete. A csapatzászlóra felkötött szalag egyrészt arra emlékezteti a közösséget, hogy csak együtt lehetünk eredményesek, másrészt pedig arra, hogy továbbra is a katonai eskünknek megfelelően elhivatottsággal, fáradtságot és akadályt nem ismerve szolgáljuk hazánkat – mondta köszönőbeszédében Ugrik Csaba dandártábornok.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke is beszédet mondott a jeles eseményen. Köszönetet mondott a honvédelmi miniszternek, és gratulált a különleges elismeréshez. Ám nem annyira az eddigi utat méltatta, mint az elkövetkezendő kihívásokra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, katonáink egy nagyon különleges helyzetbe kerülnek augusztus elején a Baltikumban, hiszen egy olyan pontjára mennek a világnak, ahol az érdekek egymásnak feszülnek. Látjuk a napi történésekben, hogy az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult helyzet fokozódik, és ezt semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni.

- Óriási lesz a pilóták felelőssége, erre fel kell készülni! Oda kell magamat tenni mentálisan is. A zsigereimben, a kezeimben, a gép tehetségében meg az én tehetségemben is benne kell legyen, hogy ebből mi jövünk ki győztesen. A Jóisten ezt ne adja, de azért lesztek kint, hogy ezt a veszélyt elhárítsátok. De gondoljatok arra, hogy ott vagyunk mögöttetek, és gondoljatok a csapatzászlóra is, hiszen ez nektek egy jelkép. Úgy, ahogy nekünk, magyaroknak a Szent Korona minden jog forrása, úgy nektek ez a százlószalag az erő, az energia, és a katona spiritusz forrása. Erre is gondoljatok majd, amikor végrehajtjátok a feladatot! – hangsúlyozta a törzsfőnök.

Az ünnepi esemény végén Hankóczi Gergely őrnagy, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tábori lelkésze mondott áldást. Sámuel próféta könyvének azt a fejezetét hozta példaként, amelyben van egy nagy csatajelenet: az Úr tábora megütközik a filiszteusokkal. Isten népe mellé áll, megsegíti őket a harcban, így az Úr és az ő népe csodával határos módon nagy győzelmet arat az ellenség fölött. A győztes seregek még üldözik a megvert ellenség maradékát, amikor Sámuel próféta keresett egy nagy követ, s azt felállította az út mentén örök emlékeztetőül Isten dicsőséges szabadítására. Elnevezte Ében-Háézernek, azaz a megsegítés kövének, mert mondá: “Mindeddig megsegített bennünket az Úr!” 

- A zászlószalag ugyan nem kő, de olyan emléket állíthat az alakulatnak, mint Sámuel az ő népének. Ennek a közösségnek, amely tudja magáról, hogy mindez nem csak dicsőségről szól, hanem kőkemény munkáról, néha bukásról, de utána felállásról, megújulásról, ezekről is szól a katonaélet. Harcról és győzelemről. Amikor önmagunkkal is harcolnunk kell. És amikor győztesen jövünk ki, és itt vagyunk ezen az ünnepi napon, akkor mi is elmondhatjuk:

“Mindeddig megsegített bennünket az Úr!” 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies