Slow Food: kiemelt figyelmet kapnak a helyi termékek és gasztronómiai örökségünk
Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország valósítja meg célkitűzéseit a „Slow Food Central Europe” projektben
2018.09.26. 11:40
Hivatalos sajtótájékoztató keretein belül mutatják be a Slow Food EU projektet a Terra Madre Salone del Gusto rendezvényen 2018. szeptember 22-én, Torinóban. A projektben Krakkó (PL), Dubrovnik (HR), Kecskemét (HU), Velence (ITA) és Brno (CZ) vesz részt.
3 kép
A projekt ezen szakaszában minden város közösség-központú és újító megoldásokat tesztel a gasztronómiai örökség köztereken történő népszerűsítése céljából, amelynek eredményeként 5 kísérleti program indul el. Ezek a programok a Slow Food filozófiáját követő konkrét lépések, amelyeknek célja, hogy előtérbe helyezzék a helyi gasztronómia jellegzetességeit, annak gyökereit és kulturális örökségét.
Az alábbiakban olvashatjuk az akciótervek részleteit:
Lengyelország – „Kulináris Krakkó. Örökségünk tálalva”
A projekt új turisztikai célpontot teremt az örökségül kapott élelem és gasztronómia által, ezzel sokszínűvé teszi a város turisztikai ajánlatait, és arra bátorítja az ide látogatókat, hogy új részeit fedezzék fel a városnak. A turisták mellett azokat a helyi lakosokat is megcélozza, akik a "jó, tiszta és fair" életmódot akarják követni a városban. A projekt a város különböző részeit, különösen a történelmi városrészeket, a gasztronómiai örökség szempontjából érdekes területeket és kertvárosi kerületeket célozza meg. A tény, hogy Krakkó Európa Gasztrokulturális Fővárosa lesz 2019-ben, további lendületet ad a projektnek. A Terra Madre Salone del Gusto kiállításon Krakkó gasztronómiai örökségének bemutatására a Terra Madre Konyhában kerül sor.
A projekt célja, hogy a gasztronómiai örökségben gyökerező történeteket és leírásokat gyűjtsön össze. Ezt a következő lehetőségeken keresztül valósítják meg:
- egy honlap, amely Krakkó gasztronómiai örökségének útmutatója
- helyi útmutató a felelősségteljes fogyasztás elősegítéséhez
- a Slow Planet applikáció krakkói változata
- a Városi Slow Kerületek mozgalom indítása
Csehország – Ízleld meg Dél-Morvaország sokszínűségét
A projekt fel akarja hívni Brno város iskolásainak, tanárainak és lakóinak a figyelmét a Dél-Morvaország-i régió gasztronómiai örökségének fontosságára. A cél az, hogy a helyi termékek kulturális és társadalmi jellegeit minél jobban értékeljék, továbbá, hogy a helyi termelők és kézművesek egyre szélesebb körben vegyenek részt a helyi gazdasági életben. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:
- tanárok számára készített Slow Food oktatási segédanyag „Vissza az ízek eredeti gyökereihez” címmel. A segédanyag érzékszervi tanfolyamokat és kóstolókat tartalmaz.
- gyermekeket és lakosságot tevékenyen bevonó műhelymunkák, ahol bemutatják és megtanítják a hagyományos helyi ételek elkészítését, továbbá a tartósítás technikáit. A cél az, hogy a helyi termelők, séfek és fogyasztók együtt élvezzék az évszaknak megfelelő helyi termékekből készült ételek elkészítésének folyamatait.
- Helyi Gyermek Termelők Piaca – egy valóságos piac, amely lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy izgalmas vállalkozói projektben próbálják ki magukat. A tanulók maguk fogják a piacot berendezni, a saját kiállítói standjukat felügyelni, a saját maguk által megtermesztett és elkészített termékeket árusítani, illetve ők fogják a helyi termelőket meghívni a saját termékeik árusítására. A helyi közösség tagjait szeretettel várják, hogy válogassanak és vásároljanak helyi termékeket. A piac 2019 kora őszén kerül megrendezésre Brno-ban.
- A Brno-ra és Dél-Morvaországra jellegzetes recepteket tartalmazó „Kóstold meg az évszakokat” receptkönyv átadása iskolai konyháknak szakmai segítséget nyújtva gasztronómiai színvonaluk emeléséhez. A receptkönyv fotókkal illusztrált, és tartalmazza a hozzávalókat és elkészítési módokat, továbbá elérhető lesz online formában a szakácsok számára.
- Olyan helyi termelőket és kézműveseket felsorakoztató online katalógus létrehozása, akik "egészséges, tiszta és fair" élelmet termelnek Dél-Morvaország területén. Válogatott termékeket használnak majd a közétkeztetésben résztvevő szakácsok, hogy egészséges és ízletes ételeket készítsenek. Ezzel elősegítik Dél-Morvaország gasztronómiai örökségének megőrzését.
- A Brno-i Mendel Egyetemmel és Kertészeti Karával közösen kóstolókkal egybekötött kiállítást szerveznek az évszaknak megfelelő helyi termékekből. A kiállításokat kostólásokkal, egyetemi hallgatók előadásaival és főzőiskolával színesítik, ahová munkanapokon az iskoláskorúakat, hétvégén pedig a lakosságot várják.
Magyarország – Ízek és gasztronómiai élmények a Kecskeméti Piacon
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
A Kecskeméti Piac egy fontos közösségi tér, ahol a térség termelői koncentráltan jelennek meg. A projekttel fel kívánják hívni az emberek figyelmét a régi, hagyományos ételek fontosságára, a jó minőségű, helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának jelentőségére, a génmanipulált élelmek és a környezetet és egészséget romboló import áruk elkerülésére. A cél, hogy a piacon megjelenő vásárlóerő egyenlő arányban növekedjen a helyi termelők és termékeik támogatottságával és megbecsülésével. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:
- Főzéssel és kóstolással egybekötött családi rendezvények szervezése a termelők bevonásával a piacon
- Előadások az iskolás korosztálynak, hogy tudatosítsák bennük az egészséges és évszaknak megfelelő helyi termékek fogyasztásának fontosságát a piacon található zöldségek és gyümölcsök segítségével
- Közös főzések a KSZC Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjainak bevonásával
- Kóstolók szervezése óvodás korú gyermekeknek, termékek bemutatása, népi társasjátékok (növényekről, állatokról) kipróbálása. A gyermekeken keresztül a szülők hozzáállása is befolyásolható
- Nyári táborok a piac szervezésében, ahol a gyerekek megismerhetik a piacon árult, helyben termelt élelmiszereket.
Horvátország – Nagyvárosi ellátók
A projektben megszervezésre és elindításra kerül egy multimédiás kiállítás, amelyet a Dubrovnik régió (az egykori Dubrovnik Köztársasság területe) gasztrokulturális örökségének szentelnek. A kiállítás célja, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét egy hatalmas kulturális kincsre, amely nem csak alulértékelt, hanem majdnem el is veszett. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:
- Olyan helyi termelőkkel készített videó interjúk készítése, akik ma is a hagyományos módszerek szerint termelnek
- Az interjúkban megemlített élelmiszerek és ételek kóstolása
- Írásos dokumentumok, tudományos és népi anyagok vizsgálata, gasztrokulturális örökség helyi szakértőivel beszélgetések annak érdekében, hogy történelmi képet adjank az évszázadokon átívelő helyzetről
- helyi szinten a helyi hagyományos élelmiszer termelőket, élelmet támogató és piacra segítő (forgalmazás) lépések infrastruktúrájának megteremtése.
Olaszország – Velencei APPetite: a Lagúna ízei és öröksége
A projekt célja a Lagúna Gasztrokulturális Örökségének felértékelése és megőrzése olyan kiterjedt felfedező útvonalak megteremtésével, amelyek bevonják a lakosságot, diákokat és turistákat, továbbá középpontba helyezi a Velencei termékek és konyha jellegzetességeit. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:
- a Sant’Erasmo és Pellestrina szigeteken kettő felfedező útvonal létesítése
- mindegyik szigeten három jelzőtábla, amelyek bemutatják a felfedező utakat
- tíz tájékoztató tábla elhelyezése a központi területeken, amelyeken a helyi termékek és gasztronómia leírása szerepel
- egy mobil applikáció létrehozása a virtuális tematikus útvonalakhoz
* A “SLOW FOOD – CE: Kultúra, Örökség és Élelem” EU projektet az Európai Unió Interreg Central Europe programja támogatja. A Közép-Európa országai közötti együttműködést támogató projekt időtartama 3 év – 2017 június 1-től 2020. május 31-ig. A projekt a helyi köz- és magánszektor bevonását célozta meg Közép-Európa öt városában - Velence, Dubrovnik, Brno, Krakkó és Kecskemét. Az együttműködés célja egy közös módszertan kialakítása és megosztása annak érdekében, hogy az élelmiszer-örökséghez kapcsolódó kulturális erőforrások feltárásra kerüljenek, továbbá, hogy egy olyan modellt hozzon létre, amely képes megvédeni és megerősíteni a hagyományos élelmet és azok elkészítésének folyamatait.
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés