"Majd a Buday!" Péter főzött a gyermekétkeztetési kerekasztal résztvevőinek
2018.02.22. 19:49
A helyi termékek gyermekétkeztetésbe való bevonásáról tartottak ma kerekasztal-beszélgetést a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Az eseményen a diákok helyi és szezonális alapanyagokból készült ételeket is kóstolhattak. A finomságokat az országos hírű Buday Péter mesterszakács, a Majd a Buday! című könyv szerzője készítette el, aki évek óta szívügyének tekinti a gyermekétkeztetést.
Galéria
Még javában zajlott a mai közétkeztetésről szóló fórum, amikor a Széchenyi István iskola tanulói elkezdték behordani az ízletesebbnél ízletesebb, helyi alapanyagokból készített ételeket. Az ételkóstolás lehetősége sok diák számára vonzó volt.
– Már tegnap meghirdették az ételkóstolást, és azt mondták, hogy nagyon jó lesz. Mindenképp szerettem volna eljönni, mert kíváncsi vagyok a gasztronómiára – mondta Török Emília, az egyik résztvevő.
A rendhagyó kerekasztal-beszélgetést a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezte. Az esemény a Civil Összefogás Fórum tízállomásos országjárásának része volt. A fő témák a korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei voltak.
– Kecskemét nemcsak ipari, hanem agrárváros is – mondta kérdésünkre Mák Kornél alpolgármester. – Rengeteg termelő, őstermelő dolgozik városunkban, és nagyon fontos az – amire hál’ istennek vannak jó példák –, hogy a közétkeztetést ellátó cégek bevonják őket az alapanyag-beszerzésbe. Ez már valós példa. Ezen túl is mutat azonban a beszélgetés, hiszen vannak már olyan nagy cégek is, amelyek a helyi termelők termékeit igyekeznek megvásárolni, vagy Kecskemét főterén a kistermelői piac is minden csütörtökön délután helyi terméket és árut biztosít. Tehát azokat az aspektusokat mutatjuk be vagy beszéljük meg, amelyek ezen a területen helyi lehetőségeket biztosítanak.
Felvetésünkre, hogy a helyi termelők mennyire tudnak jelen lenni a közétkeztetésben, mennyire fedi le a kínálatuk a követelményeket, az alpolgármester így felelt:
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
– Úgy gondolom, hogy egyre erősebben jelen tudnak lenni, én azt tartom fontosnak, hogy az információ elterjedjen a szereplők között. Tapasztalatom szerint a cégek részéről a szándék megvan, csak kapcsolat hiányában nem mindig tudott eljutni az információ termelőkhöz, de egyre nagyobb a tudatosság az étkeztető cégeknél. Azonban úgy gondolom, a nyitottság a részükről megvan.
Az eseményen elhangzott, a diákok táplálkozási szokásait a szülők és az iskolai menza formálják. Ám ha a gyerekekben kialakul az igény az egészséges helyi termékekre, ahhoz előbb utóbb a kínálat is igazodni fog. Ebben játszott nagy szerepet az ételkóstoló.
A egyik asztalra kizárólag helyi termékekből készített ételek kerültek, melyek szemmel láthatóan elnyerték a gyerekek tetszését. Az ételeket Buday Péter mesterszakács készítette, akinek Ízig varázs című könyvét is bemutatták a rendezvényen. A könyvben fellelhető receptek helyi, szezonális alapanyagokból készült ételek receptjei, melyek jó ötleteket adhatnak a gyermekétkeztetés megreformálásához.
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés