Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 14. Kedd  Bonifác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki a kecskeméti B. Tóth Ferencet

Molnár H. Boglárka

2020.05.12. 14:00

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki B. Tóth Ferencet. A díjat március 15-én adták volna át, Budapesten, azonban a koronavírus-járvány miatt ezt most elhalasztották. Az építész Jászkarajenőn született, majd Nagykőrösre költözött, most Kecskeméten él, évtizedek óta itt tevékenykedik. Kecskemét megbecsült polgára életútja, munkássága, hitvallása, önzetlensége miatt kiérdemelte az elismerést.

Egyáltalán nem volt egyszerű élete. A családi viszályok, a háború, a kisemmizés, az üldöztetés olyan akadályokat gördített Ön elé, amelyeket lehet, hogy a gyengébb akarattal rendelkezők nem tudtak volna átugrani.

Nos, igen. Szüleim gazdálkodó emberek, egyszerű polgárok voltak. Tisztességesen, szorgalmasan, eredményesen építették a háború előtti időszakban az életüket. A szüleimtől, nagyszüleimtől látott gondolkodásmód meghatározta a gyerekkoromat, ehhez a beidegződéshez, egész életemben próbáltam magam tartani. Szüleim vallásos emberek voltak, és így is neveltek. Ez az értékrend hozzátartozik a polgári életvitelhez. A kettő csak együtt képzelhető el számomra. Ide tartozik a tisztesség, becsületesség, megbízhatóság, az igazmondás, a korrektség, a munkaszeretet, a magyarság tudat, a hazaszeretet, a küzdőképesség, s az állhatatosság.  Ezek a tulajdonságok képezték a polgári társadalom alapjait. Ebben a szellemben nőttem fel, ami meghatározta életemet. Felekezeti iskolába jártam, ahol ugyanezeket az elveket erősítették meg. A tanítók és tanárok kiváló nevelők voltak, embert faragtak belőlem, amiért hálás vagyok nekik.

A II. világháború óriási változást hozott életünkbe. Az orosz hadsereg jelenlétében az 5 százalékos Magyar Kommunista Párt rövid idő alatt átvette a hatalmat. Céljuk volt a polgári értékek teljes felszámolása, a múlt eltörlése, minden áron. Üldözték a polgári rend értékeit, elvették javaikat, internálások, bebörtönzések, kitelepítések, állandó üldözések jellemezték a rendszert. Ebben a lehetetlen helyzetben éltünk. A polgárságot ellenségként kezelték. Engem nem engedtek továbbtanulni, megbélyegeztek. Ez az üldöztetés még a tényleges katonai szolgálat idején is fennállt. Ugyanis úgy voltam a hadseregnél nyilvántartva, mint ellenség.

Nem lehettem írnok, felderítő, gépkocsivezető. Bár ezekre a feladatokra alkalmasnak találtak az alakulatnál a képességeim miatt, de a káderlapomban megbízhatatlannak nyilvánítottak. Az elhárító tiszt és a politikai tiszt nem engedte, hogy dolgozzam, mondván áruló lennék és kiadnám a katonai titkokat. Ilyen körülmények között éltem meg a sorkatonai életemet. S még egy évvel a bevonulásom előtt, a politikailag megbízhatatlan embereket munkaszolgálatra hívták be és építkezéseken, bányákban dolgoztatták. Ez a színtiszta igazság. Így működött a szocialista rendszer. Ezt el kellet viselni szó nélkül, viszont az akaraterőnk a többszörösére nőtt, ami később hasznosult. Ebben a lehetetlen helyzetben éltünk. Csak a családi szeretet és a hitünk tartotta bennünk a lelket. Nem tudom, mit szólnának most az MSZMP utód pártok, ha velük is így bántak volna rendszerváltás után.

Nem volt más lehetőségem, mint hogy 15 évesen felmentem a fővárosba, ahol kőműves inas lettem. A munkát Budapesten kezdtem el 1949-ben. Az építésvezetőm elmondta, hogy hogyan tervezzem meg a jövőmet. 10 éves feladatot adott arra vonatkozóan, hogyan lehetek építész. Ezt most nem részletezem, de megfogadtam a tanácsát és ember feletti, kemény céltudatos munkával, tanulással 1961-ben építész lettem. Mivel fizikai dolgozó voltam, a felvételin, ahol a jelentkezési lapomon, mint munkás szerepeltem, felvettek a budapesti Ybl Miklós Építőipari Technikumba. Óriási előnyöm volt, hogy a gyakorlatra szereztem meg az elméleti tudást, így a szakmában nem volt olyan feladat, amit ne tudtam volna megoldani. Megszereztem a diplomát, építész lettem. Mindezt munka mellett. De a 10 év csak a munkából és csak a tanulásból állt. Különösen akkor kamatozott ez a tudás, amikor építési vállalkozó lettem. Saját magam hasznára kamatoztattam a tudásomat.

Rengeteg épületet tervezett, illetve építtetett meg. Melyek azok a munkák, amelyeket mindenképpen ki kell emelni?

1962-től kezdve, miután megkaptam a tervezői engedélyemet, a munka mellett családi házakat, nyaralókat terveztem, s később ez az igény csak bővült a megrendelők részéről. Ekkor már orvosi rendelőket, szülészeti osztályt, kereskedelmi üzleteket, vállalati üdülőket, 1000 vagonos raktárt, európai szintű lovardát, irodaházat terveztem. Munka után ezt szívesen, örömmel és nem utolsó sorban azért végeztem, mert jó keresetet is biztosított. A kivitelezést is hivatásnak tekintettem ugyan úgy, mint a tervezést. Egyébként a jó építész úgy dolgozik és alkot, hogy a létesítmény, amit megépít, örömforrás legyen, és legalább 3-4 generációt, a jövőt szolgálja. Az egyik legnagyobb feladatom a Nagykőrösi Konzervgyár országosan kiemelt beruházásának 5 éves projektjének megvalósítása volt. A cél az volt, hogy a gyár, ami Magyarország legnagyobb és legjobb minőségű termékeit gyártotta, az évi 5 ezer vagonnyi termelését 10 ezer vagonosra fejlesszük, a gyártás folyamatossága mellett. Én kaptam meg a feladatot, én voltam az építkezés vezetője. Ez a munka átlagfeletti gondosságot jelentett, hogy a termelés folyamatossága mellett készüljön el a bővítés, a korszerűsítés és az új szárny építése. Ehhez a feladathoz olyan szakmai ismeretekkel rendelkező gárdát kellet létrehozni, akik a vezetésemmel meg tudják valósítani a megtervezett létesítményeket. Azt is ki kell emelni, hogy a saját szakgárdát is napi rendszerességgel összhangban kellett tartani. Nagy felelősséget jelentett ez a feladat. 5 év alatt a beruházás elkészült határidőre, költségirányzaton belül, baleset nélkül, dicséretesen.

A fenti munkával párhuzamosan épült a Tormási 398 lakásos lakótelep, amit másodállásban végeztem. Ugyancsak itt épült meg a lakótelep szomszédságában, egy 24 lakásos társasház. Ezt is a tervezéstől, a műszaki átadásig én bonyolítottam le, építettem fel. Nagy változást az jelentett, amikor építési vállalkozó lettem 1985-ben. Ez a feladat új életformát követelt, amit zökkenők nélkül megoldottam, mert nagyon akartam. S közben természetesen egyéb építési feladatokat is végeztünk. Az irányításom alatt több száz ember végezte a munkálatokat, a feladatokat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Kecskeméten a KIKFOR telephelyét, 2,5 hektárt vetettem meg a rajta lévő épületekkel. S itt alakítottam ki az irodámat, a telephelyemet. Itt épült fel a Schindler Ablakgyár, a Flóraland virágdiszkont saját kivitelezésben. A meglévő betonvázas 1200 m2-es épületet kialakítottam a Philip Morris nemzetközi vállalat Dél-magyarországi telephelyének. Ezt is sikerként értékelem. Érdekes feladat volt az UNIVER szövetkezetben való építés teljes körű feladatának elvállalása. A munkánk pontossága, versenyképessége révén tudtam bekerülni a Szarka Balázs elnök úr által vezetett, igen magas színvonalat megkövetelő cégéhez – hosszú, közel 25 éves átölelő munkával –, együtt fejlesztettük az UNIVER-t. S ebből alakult ki a jelenleg működő 40 milliárdos UNIVER csoport.

Ön a mai napig dolgozik, önálló céget alapított. Viszont amit mindenképpen meg kell említeni, az a Hírös Lovarda, amely szintén az élete szerves részévé vált.

A következő említésre méltó munkám a Kecskeméti Hírös Lovarda. Ez a Kiskőrösi úton épült meg, saját tulajdonomban van. A sors úgy hozta, 1999-től kezdtem el a lovarda fejlesztését, építését. S mint építési vállalkozó, tudatosan áttanulmányoztam az országban lévő lovardákat, s felkerestem a Testnevelési Egyetem lovas szakág vezetőjét, s az összegyűjtött ismeretek alapján kezdtem el a tervezését és a megvalósítását a lovardának. Megjegyzem, hogy az kell az építész tervezéskor és a kivitelezésnél a főszempontnak lenni, hogy a lovas célokat kielégítse, s a létesítmény 200 évig szolgálja a tervezett feladatokat. Úgy gondolom, hogy ezt a célt a lovardánk tudja. A lovarda színvonala 5 patkós minősítést kapott, ami európai színvonalat jelent. A létesítményt az iskolai lovas oktatásra hoztuk létre. A Testnevelési Egyetemmel együtt a tanításhoz szükséges tanmenetet, segédletek kidolgoztuk. Így az országos iskolai oktatás feltételét Kecskeméten megvalósítottuk, kidolgoztuk. Az Agrárminisztérium, Nagy István miniszter és Dallos Gyula miniszteri biztos a létesítmény megtekintése után elhatározták, hogy mivel a Hírös Lovardában minden feltétel adott, így itt valósítják meg Országos Nemzeti Lovas Tudásközpontot. Ennek az a feladata, hogy a Testnevelési Egyetem irányításával szervezze meg az országos iskolai lovas oktatást, továbbá a lovas oktatói és az edzői képzést is, mivel ez eddig nem így működött. Ez a folyamat remélem a jövőben megvalósul és átveszi az Agrárminisztérium a létesítményt.

Ön mindig ügyelt arra, hogy távol maradjon a politikától. Volt azonban egy időszak, amikor mégis úgy döntött, hogy támogatja a politikusokat.

Az oroszok bejövetele után, ahogy a kommunisták átvették a hatalmat, nem lehetett politizálni. A polgár vagy elfogadta a hatalom diktatúráját és ezt dicsőítette, vagy, ha más volt a véleménye és azt kifejtette, lecsukták, vagy bebörtönözték. Csak a saját baráti körben lehetett vitatni az őrültségeket, s ez a hatalom végül is megbukott, nem csak a Szovjetunióban, hanem nálunk is. Nekem, mint vezetőnek előírták a Marxista Esti Egyetem elvégzését, ahol is, mint az egyedüli párton kívüli, jól megvoltam. Csak kérdéseket tettem fel, amire a legtöbb esetben nem tudott az előadó válaszolni, véleményt sose mondtam, de tudtam mi az igazság. A rendszerváltást megelőzően volt szakmai egyesületünk, az Építőipari Tudományos Egyesület, ahol viszont el lehetett mondani, hogy mi a jó és mi a rossz a rendszerben. Ezek már előjeleit mutatták a rendszerváltásnak. 1987-ben alapító tagja voltam a rendszerváltó MDF-nek. S azután, hogy árulás történt, lehetőségem volt Dávid Ibolyának a szemébe mondani, hogy áruló, s kiléptem a Demokrata Fórumból. Nem vállaltam politikai vezető szerepet sosem, nem hagytam a szakmámat.

De azért van olyan párt, amelynek sorsát a szívén viseli, vagy legalábbis támogatja annak ellenére, hogy nem tagja?

Igen. Úgy ítélem meg, hogy a Fidesz polgári értékeket vállalt fel, és magáénak mondja. Úgy gondolom, hogy ezekkel egyetértek. A gazdaság szakszerű irányítása is beigazolta, hogy az ország érdekében, az emberek javára teszi a szükséges intézkedéseket. Ennek ismeretében tagja is vagyok a Fidesznek, és minden lehetőségemmel támogatom céljait. Az elmondottakkal kapcsolatban a kecskeméti polgármesteri működést segítem, minden lehetőséget kihasználok, hogy ennek a kormánynak az irányításával ez a városvezetés vezesse a várost. Isten őrizzen bennünket, hogy a kommunisták utódpártjai, akik bebizonyították, hogy nem képesek a társadalom értékeit képviselni, kerüljenek hatalomra. Láttuk, hogy csak a maguk meggazdagodását és jólétét tarják fontosnak. A terror egyértelmű kifejezése, hogy a Fidesz békésen felvonuló tömegébe lőttek, amikor Gyurcsány volt a miniszterelnök. Amikor a hatalom a kezükben volt, eladósították az országot, a szakadék szélén voltunk, és ebből a helyzetből 10 év alatt működő virágzó országot épített a polgári kormány. 35 éve Kecskeméten lakom családommal együtt, s természetesen mindent elkövetek a városunk fejlesztéséért, építésért.

Munkám során olyan légkört biztosítottam, hogy a velem dolgozó és környezetemben lévő emberek – akiket nem tudok itt felsorolni – emberileg, szakmailag, barátilag, politikailag segítettek céljaim megvalósításában. Ő nélkülük nem tudtam volna céljaimat elérni. Mindenkinek köszönet a segítségükért. A fiatal koromban történt megpróbáltatások olyan módon tettek edzetté, hogy most 85 éves koromban is van erőm, egészségem alkotni, dolgozni. Vállalkozásaimat a mai napig szervezem, irányítom, fejlesztem. Ez az egyik legfontosabb feladat.

Mottó Arany Jánostól: „Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, / Ember lenni mindég, minden körülményben.”
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies