Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 29. Hétfő  Péter

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Kecskeméten is pusztítanak a dizájner drogok

Herbállal gyógyul, amikor a kristály már kicsinálta

Pásztor Andrea

2016.03.11. 09:02

Szüleikkel, nagyszüleikkel drogozó gyerekek, terhes nők, akik már a méhükben függővé teszik csecsemőjüket, elmaradott falvak, ahol az alkoholizmus helyett a dizájner drogok vették át az uralmat. Ilyen hírektől hangos az országos sajtó, és naivitás lenne azt gondolni, városunkat nem érintik ezek a súlyos problémák. Egy aktív használóval beszélgettünk tapasztalatairól, a valós kecskeméti droghelyzetről. Interjúnk a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál készült, a szakmai kiegészítéseket Molnár Ferencnek, az intézmény vezetőjének köszönhetjük.

- 17 éves voltam, amikor először kipróbáltam a drogot egy haveri társasággal Pesten, a 22 kerületben – kezdi történetét „Gabriel”. - Lázadó korszakomat éltem, kerestem, mibe tudnám beleölni a fájdalmamat. Egy srác bevitt egy 30-35 fős bandába. Fiúk lányok vegyesen voltak, láttam, hogy sorban állnak, mindenki tartja a zacskóját, amibe valamit beleöntenek. Ez volt a hígító. Amikor először kipróbáltam a szipuzást, akkor tudtam, hogy ez az életem. Teljesen betöltötte bennem az ürességet. Teltek az évek, szinte éjjel-nappal a számon volt a zacskó, azzal keltem, azzal feküdtem. Hallucinációim miatt sokszor nem is tudtam megállapítani, ébren vagyok-e vagy alszom. Aztán jött a fű, ami ellazulást hozott az életembe, de nem volt elég. Amellett használtam extasyt, speedet, spurit, heroint vagy amihez hozzájutottam. Persze akkor még nem volt annyiféle drog, mint most.

- Honnan szereztél rá pénzt?

- Különböző okosságokból, lopásból. Ami 100 kilónál könnyebb volt, azt mind elvittük, és pénzzé tettük, hogy meglegyen a napi drogunk. Csak az volt a baj, hogy egyre több kellett hozzá, így egyre többet kellett lopni.

Egyre keményebbek anyagok

- Mikor találkoztál először a dizájner drogokkal?

- Öt-hat éve lehetett. Amikor először szúrtam, nagyon bejött. Nehéz leírni az érzést. Teljesen kiegyensúlyozott leszek. Önmagam tudok lenni. Nincsenek gátlásaim, nem félek kommunikálni. Tudok emberek között lenni. Csak mondom és mondom, vág az agyam, jól érzem magam. Nincsenek félelmeim, úgy érzem, mintha felemelkednék a földtől… bumm, bumm, bumm… felgyorsul a szívem, tele vagyok energiával és nem bírok leállni. A világot körbe tudnám futni vagy húszszor. Olyan, mint egy orvosság. Pont azt váltja ki, amire a legnagyobb szükségem van. Csak az a baj, hogy ez a flash egyre rövidebb ideig tart.

- Mi jön azután, ha véget ér?

- Amikor vége a cucc hatásának, pont az ellenkezője következik. Teljesen bepánikolok, üldözési mániám lesz, félek mindentől, minden rezzenésre, mozdulatra összerezzenek, …jönnek, jönnek, elvisznek, lebukok. csak még egy utolsó adagot beszúrok… ez az őrület, bele lehet bolondulni. Ezután jön a kettős látás, nem tudom, merre vagyok, nem érzékelem a világot, csak tapogatózom. Feltúrom az egész házat, hogy anyagot találjak.

- Azt mondják, az utóbbi időkben sokat változtak ezek a drogok.

- Sokkal keményebbek, mint régen. Mindig egyre több kell, már nagyon sokat kell szúrni, hogy kiüssem magam.  Sokszor az érzés is más, amit kapok. Egy nagyon hirtelen kábulat jön. Mintha hirtelen leszedálnának, és nem tudom irányítani a dolgokat. Totál kész vagyok. A szervezetet meg teljesen szétcseszi. Eddig úgy tudtam, hogy a heroin az egyetlen olyan anyag, ami szétmarja az ereket, pedig nem. Ez egy marás – mutatja a karját. Csomók vannak a szúrás nyomán, és van egy tűzcsíkom is.

Amikor beszúrom az anyagot, iszonyatos égést érzek végig a karomon. Annyira fáj, hogy azt hiszem, belehalok, de tudom, hogy elmúlik, ezért bevállalom.

- Hány adagra van szükséged naponta?

- A régiből nem kellett sok, három-négyszer elég volt. Most 20-25 alkalommal is szúrok. Az a baj, hogy ezek az anyagok úgy vannak megcsinálva, hogy soha ne legyen elég. Amikor benyomom az első adagot, akkor egy tíz perc múlva már érzem, hogy kell a következő.

Egy ezresért is kapható

- Könnyű beszerezni a dizájner drogokat Kecskeméten?

- Az a baj, hogy nagyon. Először bejött a kristály meg a biofű és a herbál, ami a fűt akarja helyettesíteni, de mégsem azt az érzést adja, mint amikor elszívsz egy jó spanglit és akkor elvagy magaddal. Attól függ, hogy ütik fel az anyagot, hogyan áztatják be, milyen arányban. Veszélyesek ezek is, meg állandóan változik az összetételük. Én általában kristályt fogyasztok, abból is van többféle. Most van ez a hókristály, ami nagyon jó. Onnan kapta a nevét, hogy fehér és csillámlik, de ebből is van több féle. Van a kekszes, az nagyon szar, attól lettem rosszul nemrég. Az fel van ütve. Amikor én hígítom, és belerakom a vízbe, látom az oldódásból. A kristály egyből feloldódik, ami hozzá van rakva, később. Én mindig megszűröm a filterrel, amit a Révnél kapok.

M F: A felütés azt jelenti, hogy amikor megkap a díler egy bizonyos koncentrációjú anyagot, lefelezi, a másik felét feltölti gipsszel, mosóporral, liszttel, cukorral vagy  - volt már rá példa -  patkányméreggel, amit épp talál. Emiatt ezek a drogok elképzelhetetlenül szennyezettek még a régi anyagokhoz képest is. Mivel többnyire intravénásan használják, a kockázatuk is emiatt is egyre nő.

- Mennyiért adják jelenleg a drogpiacon ezeket a szereket?

- Nagyon olcsók. Egy ezresért már lehet kapni anyagot. Nekem mondjuk az nem sokáig elég.

- Mi van akkor, ha mást kapsz, mint amire számítasz?

- Mivel folyamatosan változik az anyagok összetétele, a díler sem tudja, mit ad el nekünk. Számomra is csak akkor derül ki, amikor beszúrom. Régen, amikor ránéztem a cuccra, meg tudtam mondani, milyen anyag, érdemes fogyasztani vagy nem. Most hiába nézem, nem tudom, mi a tökömet veszek. Elmegyek a következő utcába, bokorba, és beszúrom. Lehet, hogy ott halok meg abban a bokorban, mert szar cuccot vettem. Annyit tehetek, hogy többször nem megyek ahhoz a dílerhez, de találok helyette a környéken még tíz másikat.

MF: A szakmai szervezetek és a hatóságok vezették az úgynevezett C-listát, a tiltott hatóanyagok listáját. Több mint háromszáz anyag volt már a listán, amikor nemrégiben átalakították a rendszert, ugyanis nem lehetett már lépést tartani a szinte naponta megjelenő új és még újabb vegyületekkel. Nagyon sok dizájner drog nincs (még) fent a tiltó listán, így ezeknek az anyagoknak jó része még csak nem is minősül kábítószernek.

- Voltál már életveszélyben a rossz anyag miatt?

- Sokszor. Pár napja a díler rossz anyagot adott, mert ő is azt vett, és el kellett adni. Azt mondta, régóta odajárok, többet ad. Nekem mohó természetem van, egyből beszúrom az egészet, bármennyit ad. Megcsináltam az anyagot, felszúrtam és akkor bumm, végem is lett. Izzadtam, hánytam, mintha elvonási tüneteim lennének. Mentem a másik dílerhez, hogy jobban legyek a másik cucctól. Volt, hogy kihívták rám a mentőt, mert úgy kiütöttem magam, hogy nem emlékeztem semmire, de kórházba még nem kerültem.

- Árakban vannak különbségek?

- Nem jellemző, inkább a mennyiségben vannak eltérések.

- A dílerek is használják?

- Ők sosem. Hisz tudják, mivel keverik. Nehogy már ők haljanak bele.

- Jobb lett volna, ha nem jönnek ezek az új drogok?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Jobb, ez maga a pokol. Az előzőekkel nem volt ennyi gáz. Akkor még jól éreztem magam a társaságban is. Most öt-hat napig nyomom, aztán kell néhány nap pihenő. Ilyenkor eszek és próbálom kúrálni magam.

MF: A dizájner drogok jelentős része rendkívül agresszív stimulánsokat is tartalmaz, amelyek minden más szükségletet elnyomnak. A használó napokig nem érzékeli, hogy éhes, szomjas vagy álmos. Épp ezért nagy a veszélye annak, hogy a szervezete teljesen kimerüljön. Sok dizájner drognak olyan nagy az addiktív potenciálja, hogy már rövid távon függőséget tud okozni. A függő számára pedig a drog utáni sóvárgás leküzdhetetlen tud lenni.

A herbál a gyógyír

- Hogyan kúrálod magad, amikor már rosszul vagy a kristálytól?

- Veszek egy gramm herbált, cigibe betekerem és elszívom. Az valamilyen szinten nyugalmat ad, könnyebben le tudok jönni a cuccról. Akkor tudok aludni, pihenni. Van, aki a gyógyszert használ erre, Rivót (Rivotril) meg ilyesmit, most rájöttünk arra, hogy a biofű vagy a herbál jól megfelel erre a célra, csak ebből is töménytelen mennyiség kell.

MF: Ez az úgynevezett önmedikalizációs droghasználat. Amikor rájön a használó, mivel tudja az egyik anyag mellékhatásait, káros következményeit egy másikkal kompenzálni. Olyan, mint amikor egy depressziós alkohollal enyhíti a depressziós tüneteit, és később attól lesz függő. A dizájnerek használók körében is kialakult egyfajta szubkultúra, már szájról-szájra jár a hír, hogy ezeket a durva fizikai és pszichés tüneteket hogyan tudják átmenetileg másik szerrel enyhíteni. Valójában szakszerű orvosi ellátásra lenne szükségük, hogy gyógyszeres terápiával tudjanak lejönni az anyagról, de mivel nem jutnak el az orvosokhoz, maguk barkácsolják ezeket a szereket.

- A herbált magadnak készíted?

- Azt másik dílertől szerzem be. Ő maga készíti el a házában, ott előttem önti rá a dohányra azt az anyagot, amit megrendel. Én is tudom az összetételét, valójában meg tudnám csinálni, mert internetről minden beszerezhető. Nekem azonban nincs számítógépem, amikor telefonom volt, azt is mindig eldrogoztam.

Gyerekek is szúrják magukat

- Egyedül vagy társaságban szúrod magad?

- Ez személyiségtől függ. Én egyedül szoktam nyomni a cuccot. Bemegyek egy kocsmába vagy a pláza vécéjébe szúrom be magam, máskor meg az utcán egy bokorban, elszorítom a karom, aztán beadom magamnak. Nem szoktam várni. Persze vannak szúrós haverjaim, akikkel időnként együtt nyomjuk. De ez az anyag teljesen megváltoztatja az embert. A régi cuccoknál - egy spuri, egy bogyó vagy egy tabi vagy egy bélyeg után, jó volt a társaság, összetartóbbak voltunk.

Ez az anyag azonban erőszakot vált ki. Ha nincs, akkor képesek vagyunk bármire. Annyira legyengít, amikor nincs, hogy ordibálva megyek végig az utcán, tépem a hajamat. Őrült feszültség van bennem, a cucc hiánya szétszedi az agyamat. Ilyenkor bármire képesnek érzem magam. Egyszer majdnem raboltam is, hogy szerezhessek.

MF: Kevés tapasztalat van még a dizájner drogok használatával kapcsolatban. De úgy tűnik, hogy még a heroinnál is agresszívebbek, gyorsabban okoznak függőséget, kontrollvesztő használatot. Ilyenkor akár óránként többször is, napjában 25-26-szor is adagolják maguknak. Annyi már látszik, hogy a vénákat a heroinnál is  gyorsabban pusztítják ezek a szerek. Még nagyon kevés idő volt az orvosi utánkövetésre, ezért a többi szövődményre egyelőre még következtetni sem tudunk.

- Szóbeszéd szerint nagyon fiatalok is használják ezeket az anyagokat.

- Én Kecskemétnek olyan részén járok, ahová a legtöbben be se mernek menni. Itt 13-14 éves gyerekek is szúrják magukat, nem is tudják, hogy mivel. Rossz látvány, és pont ők a legagresszívebbek köztünk, mert nekik még nincsenek gátlásaik. Körbeállnak hárman-négyen, ha arra megy egy idegen, rá is támadhatnak. De ezt már egymással is megcsinálják.

MF: Egészen szélsőséges agresszív megnyilvánulásokat is képes az anyag kiváltani a használókból. A verbális agresszió, a fenyegető fellépés mellett a tettlegességig is elmehetnek, ugyanis teljesen kontrollálhatatlanná válnak.

- Ennél fiatalabbakat is láttál már drogozni ezen a környéken?

- 10-11 éveseket. Ők gőzöléssel kezdik. Alufóliára rászórják az anyagot, alulról meggyújtják, és elkezd párologni, a gőzt pedig szívókán keresztül beszívják. Az idősebbek közül sokan áttértek már a szúrásra is.

MF: Régebben, amíg valaki eljutott a szúrásig, addigra többnyire végigjárt egy több éves drogkarriert. Már viszonylag tapasztalt droghasználóként jutott el a legkockázatosabb beviteli módig, az intravénás használatig. A dizájner drogok viszont úgy robbantak be a piacra, hogy hosszabb szerhasználó előélet nélkül, azonnal szúrással kezdik használni, és sajnos egyre alacsonyabb életkorban.

Együtt nyomja apa és fia

- Mennyire általános a dizájner drogok használata ebben a városrészben?

- Azon a környéken az a ritka, ha valaki nem csinálja. Én legalább 300 drogost ismerek közvetlenül vagy távolabbról két utcában, amerre járok.

A tinédzserek 60-70 százaléka nyomja az anyagot. Az utcalányok közül szinte kivétel nélkül mind rabja, ezekkel irányítják őket a stricik. Együtt nyomja apa meg fia, ez nem gáz ebben a közegben. Sőt olyankor még nagyobb az összetartás a családon belül. Olyan is van sajnos, hogy kiskorú gyerek anyja-apja zárt helyiségben gőzölik az anyagot, vagy szúrnak. A gyerek elvan a fotelben, csecsemő az ágyban. Hiába mondom nekik, a kicsi is függő lesz, az anyag fontosabb mindennél.

- Terhes nőt láttál anyagozni?

- Saját szememmel láttam. Akkor már megvolt az első gyereke és a másodikat várta. Ezen én már nem is csodálkozom. Borzasztó kemény világ ez. Látom, hogy mindenhol ürülék meg fecskendők. Amikor nincs tiszta tű, fognak egy használtat, nem érdekes, kiét. Épp így terjednek a betegségek.

- Te ügyelsz a fertőzésveszélyre?

- Amikor nincsenek épp elvonási tüneteim, viszek a Révből steril eszközöket. Adok másoknak is, a legtöbben ugyanis nem bíznak az idegenekben, nem fordulnának ilyen intézményhez. Amikor azonban én viszek nekik, örülnek a steril tűnek.

MF: Szürővizsgálatok szervezésével is foglalkozunk. Hepatitisz C-vel fertőződött a nálunk szűrésre jelentkezett intravénás szerhasználók 80-90 százaléka. Szakmailag támogatandó az úgynevezett szekundér tűcsere, azaz amikor közvetítőn keresztül jut el a steril eszköz a végfelhasználóhoz. Persze nem az egészségügyi ártalomcsökkentés a fő cél, de azonnali beavatkozásként sokat segíthet a fertőzések megfékezésében. S közben kialakulhat egy teherbíró kapcsolat a szerhasználó és a segítő között. Ez fontos

- A Révbe miért jársz?

- Jó, hogy meghallgatnak, és nem vetettem el a rehabilitációra való bejutás tervét sem. Ebben csak ők segítenek. Nem vagyok egy sikeres rehabos. Nyolc-kilenc helyen voltam, két hét volt a maximum, amit kibírtam. A segítőm sokat segít, egyedül ő nem mondott még le rólam a balhéim miatt.

- Hogy képzeled el a jövődet, meddig mehet ez így?

- Húsz éve vagyok drogfogyasztó, tudom, hogy már nem húzhatom sokáig, ha így folytatom. Nincs egy ép erem. Többen meghaltak már a környezetemben. Olyan ez, mint az orosz rulett. Az életemmel játszom, amikor naponta 20-szor szúrom magam, és még több és még több kell. Ilyenkor látom, milyen szörnyű, amikor szarba-húgyba mászva, négykézláb keresem a tűt, mert már tíz perc után vágyom a következő adagra. Persze szeretnék úgy élni, mint a többi ember. Egy hobbi, tanya, kert, állat, békesség, kiegyensúlyozottság, olyan munka, amiért érdemes felkelni. Valahogy mégis úgy érzem, nem közéjük tartozok. Van egy lányom, akinek apára van szüksége. Megvan tehát a motivációm is, de még nem vagyok elég erős hozzá. Most második napja lesz, hogy tiszta vagyok, de csak az kattog az agyamban, mennyire hiányzik a cucc…

Molnár FerencÚj stratégiára van szükség
A dizájner drogok megjelenése és rohamos elterjedése komoly kihívás elé állította a kábítószerekkel foglalkozó szakembereket. Az eddig ismert hatóanyagoktól néha csak részben, néha azonban teljesen eltérő szerkezetű vegyületek valamint ezek élettani hatásainak azonosítása problémát jelent a laborokban dolgozó és a fogyasztókkal kapcsolatban álló szakemberek számára is. Kecskeméten az elmúlt években – különösen a város délkeleti részén –jelentősen megnövekedett a különféle néven nevezett stimuláns plusz a mefedron intravénás használata.
A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum információi is alátámasztják, hogy főként ebben az elmaradott városrészben grammonként 3000 forintért nagy mennyiségben árusítanak stimulánsokat és katinonszármazékokat – mondja Molnár Ferenc. - Sajnos az itt élők rendkívül bizalmatlanok az intézményi ellátással szemben, így nekünk kell lépnünk feléjük. A Mezei Utcai Közösségi házban már tartunk ügyeletet, de meg kell erősítenünk az utcai jelenlétet is ezen a területen. Az elmúlt hetekben egyszerűen megfogalmazott szórólapokat juttattunk el az itt élő családokhoz. Gondolkodunk azon is, hogy a legfertőzöttebb területen bérlünk egy szerény kapcsolattartó pontot.
Erre az új problémára új válaszokat kell találnunk. Ezért is döntött úgy az önkormányzat által létrehozott társadalmi testület, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, hogy az új helyzethez alkalmazkodva megújítja a város kábítószerellenes stratégiáját. Ez a munka már megkezdődött, előreláthatóan áprilisra már az első felmérések eredményeit is látjuk.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies