Karcsi és a csokigyár
2015.12.25. 10:07
Mint minden gyermek, Engel Károly is imádta a csokoládét. A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapost, a csomagoltat, a meztelent, a megkezdettet, az egészet, az édeset, a keserű, a csöveset, a likőröst, a tavalyit, az ideit, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon! És felnőttkorára megadatott neki az, amire minden gyerek vágyik: lett neki egy csokigyára! A Dr. Ganolife bio csokoládé gyártója vezetett be bennünket az édes élet rejtelmeibe.
- Mint minden kisgyerek, én is nagyon szerettem a csokit. Ráadásul ez megmaradt felnőttkoromra is. Azonban, amikor az ember minden nap eszik csokoládét, egy idő után rájön arra, nagyon fontos, hogy megnézze, mit is eszik.
- És akkor kitalálja, hogy inkább gyárt magának olyat, amit nyugodtan falhat?
- Hosszú idő vezetett az egészséges csokoládé gyártásáig. Voltak állomásai és fejlődési szakaszai, míg az édes élet beindult. Úgy kezdődött, hogy három évig csokoládéforgalmazással foglalkoztam. Arra gondoltam, milyen izgalmas lenne (és nem mellesleg nyereségesebb is), ha saját csoki gyártásába fognék, és azt árulnám, nem pedig másét.
- Mi kellett ahhoz, hogy beüssön a dolce vita?
- Elvégeztem gyorstalpalón egy élelmiszeripari technikumot, és kerestem olyan embereket, akikkel a terveimet meg tudom valósítani., Elkezdtük, majd szép lassan jöttek az újabb, jobbnál jobb ötletek. Az engedélyeztetések voltak a nehezek, és az, hogy megtaláljuk a gyártáshoz legmegfelelőbb helyet.
- Mi volt az első termékük?
- Kókusztekerccsel kezdtük Nagykőrösön 1999-ben, majd fokozatosan színesítettük a palettát. Körülbelül tíz évre rá jött a válság. A pénz egyre kevesebb volt, a vásárlók inkább az olcsóbb terméket keresték, a minőség háttérbe szorult. Azt találtuk ki, szembe úszunk az árral, és vállalható, jó minőségű, adalékmentes csokoládé gyártásába fogunk. Tudtuk, egyszer eljön a mi időnk, még ha az hosszú lesz is. De az nem csak az emberek tudatformálása miatt tartott viszonylag sokáig, hanem maga a termékfejlesztés is sok időt vett igénybe. A bio csokoládé kifejlesztése például három évig tartott. Hiszen tökéleteset akartunk alkotni.
- Hogyan és honnan gyűjtötte a tapasztalatokat?
- Az elején nem tartottuk fontosnak, hogy külföldre járjunk tanulni, és tapasztalatot gyűjteni, mert egy olyan emberrel kezdtünk, aki a gyártás területéről érkezett. De most már más a helyzet. Saját fejlesztésű csokoládékat gyártunk. Főleg Ausztriába és Németországba járunk megnézni a bioboltok csokoládé-, édességkínálatát. Félévente kijárunk, megnézzük a keresletet, kínálatot, a trendeket. Mindig azt figyeljük, miből leggyengébb a kínálat, és mire lenne igény. A lényeg, hogy küzdünk az egészséges csokoládé elterjedéséért.
- Mitől egészségtelen egy csoki?
- Attól, hogy alapját 80-85%-a növényi zsír és cukor adja, kellemes ízét pedig a mesterséges, laboratóriumokban előállított aromáknak és egyéb összetevőknek köszönheti. És attól szép, hogy bevonómasszával bevonják. Van, amikor kekszet tesznek hozzá, mert az legalább finom. A következő fokozat, amikor legalább már nem bevonómassza, hanem igazi csokoládé borítja. Számunkra egyik verzió sem elfogadott.
- És hogyan lesz egészséges?
- Minden mesterséges dolgot kihagyunk belőle, csak természetes anyagokkal dolgozunk A cukor és a glukóz szirup helyett rizsszirupot használunk, növényi zsír helyett kókuszolajat. Nádcukorral vagy kókuszvirág cukorral édesítünk, vagy egyáltalán nem is teszünk bele cukrot. Ízfokozók és mesterséges aromák sincsenek, liofilizált gyümölcsök adják az ízeket.
- Hogy áll az egészségtelen csokoládé elleni küzdelem?
- Nagyon sok idő és sok drága alapanyag bánta az első időszakot, mire megértettem, hogy vannak olyan szakmák, melyek képviselői megkönnyítik és nagyban meggyorsítják a fejlesztési folyamatokat. Ma már élelmiszermérnök és dietetikus egyaránt segíti a munkánkat. A szakemberek segítségével már előre kiküszöbölhető a problémák egy része, így fejlesztéseink is gyorsabban haladnak.Álmom azt elérni, hogy a különféle ételallergiában szenvedők is bátran tudjanak enni csokit bio minőségben. Hiszen tőlük sem szabad elvenni ezt az édes élvezetet. Olyan üzemet szeretnék a jövőben, ahol csak glutén-, cukormentes, paleo, vegán, egyszóval egészséges csokoládé készül.
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés