Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 14. Kedd  Bonifác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
PROMÓCIÓ

2016.08.15. 20:00

Amikor az ember elolvassa a szlogent, hajlamos azt gondolni, megint egy marketinges túlzás. Aztán a Vágó utcán megpillantja a kecskeméti Ingatlanhálózat legújabb, 21. századi irodáját, és már érzi, hogy nem jól gondolta, amikor belép a hatalmas, világos és kiválóan felszerelt helyiségbe, biztos benne: ezeknek tényleg életük az ingatlan! Szabadi Jánossal, a HOUSE36 Ingatlanhálózat HR divízió vezetőjével beszélgettünk arról, mitől lesz elégedett az eladó, hogyan lesz elégedett eladóból vásárló.

ÉRTÉKESÍTŐK
Vajon lenne-e kínálat, ha nem lenne, aki megkeresi a megfelelő ingatlanokat, és mi értelme lenne a hatalmas kínálatnak, ha nem lenne, aki megtalálják a vásárlókat?

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy akik ide jönnek hozzánk dolgozni, azok túlnyomó többsége itt is marad. Hosszútávon terveznek, itt képzelik el a jövőjüket így sokkal kisebb a lemorzsolódás, mint másutt. Ezt bizonyítja, hogy vannak olyan kollégáink, akik nyolc-tíz évnél is régebb óta dolgoznak nálunk.

- Hogyan vezetik be az új kollégákat a munkába?
- A legtöbb ingatlanos céggel ellentétben mi nem kérünk pénzt azért, hogy megkapják a megfelelő szintű oktatást, hanem mi fektetünk a leendő kollégákba. Kifizetjük számukra a képzést, segítünk nekik az első időszakban. Számos, jelentős mértékű fix hozzájárulást biztosítunk. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok értékes embert fel tudunk így venni, és be is tudjuk őket integrálni.

- Mi a beintegrálási folyamat?
- Ez már a kiválasztásnál elkezdődik. Ez négy körből áll, melynek végén kiderül, mi az, ami már készen van a jelentkezőben, és mi az, amit fejleszteni kell. A negyedik kör egy House Business Akadémia, egy egyhetes kecskeméti oktatás. Színvonalas, rendkívül pragmatikus képzés, ahol jogászok, sales-esek, okleveles építészmérnök, fotós, és további ingatlanos területen tapasztalt szakemberek tartanak gyakorlatias előadásokat. Ennek a végén van egy szintfelmérő. Aki mind a négy körön átmegy, az már valószínűleg nálunk fog dolgozni. Lesz kitartása, ambíciója, és hite abban, hogy itt elkezdheti saját sikertörténetét.

A vásárlási szándék belülről jön, olyan, mint a párválasztás.

- Mi a következő lépés?
- Van szakmai koordinátorunk, aki azt a fajta tapasztalatot átadja, ami szükséges ahhoz, hogy az új kolléga egyre jobb értékesítővé váljon. Mellette pedig nagyon hiszünk abban, hogy el tudják egymástól tanulni a dolgokat, ezért van egy olyan időszak, amikor kiválasztunk öt-hat tapasztalt értékesítő kollégát, akiket az újak elkísérnek megbízást kötni, ingatlant bemutatni, és általuk élesben megtapasztalhatják az ingatlanértékesítés minden lépését. Valakinél ez rövidebb, van, akinél hosszabb ez a folyamat, de az a tapasztalatunk, hogy legrosszabb esetben is három hónap alatt pénzre tudják váltani a megszerzett alapismereteket.

- Hány ember dolgozik a cégnél?
- Jelenleg 34 értékesítőnk van, 4 jogászunk, 2 hitelszakértőnk, 3 pénzügyi asszisztensünk, és fontosnak tartom kiemelni, hogy a két tulajdonos Fenyvesi Attila és Asztalos Zsolt is aktívan menedzseli az céget. Mindenkinek megvan a feladata. Ez komoly segítség a már említett beintegrálódási folyamat során, hiszen 16 év alatt összegyűjtött tapasztalataikat közvetlenül át tudják adni a kollégáiknak. Azt gondolom, hogy ez nem csak helyi, de országos szinten is egyedülálló.

- Mi az alap, amit minden értékesítőnek tudni kell?
- Hogy ez pszichológia. Van egy folyamat az emberben, amikor elindul egy vásárlási szándék. Belülről jön, olyan, mint a párválasztás. Lehet, hogy furcsán hangzik, de tízből kilenc esetben érzelmi alapon hoznak döntést az ügyfelek. Van olyan, hogy azért veszi meg, mert benne van az a medence, amire gyerekkora óta vágyott. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az értékesítőink ne legyenek erőszakosak, rámenősek, hanem figyeljék ezt a folyamatot. És azt tegyék az érdeklődő elé, amire neki valóban szüksége van.

A legtöbb ingatlanos céggel ellentétben mi nem kérünk pénzt azért, hogy megkapják a megfelelő szintű oktatást, hanem mi fektetünk a leendő kollégákba.

VÁSÁRLÓK
Aki elad, az esetek többségében vásárlóvá is válik. Ha az első pont jól működik, a másodiknál nem kérdés, kit választ az ügyfél.

- Engem, mint leendő vásárló, rettenetesen zavar, amikor egy-egy ingatlan képein bevetetlen ágyak, mosatlannal teli konyhapultok és szennyessel megpakolt fürdőszobákat látok. Önök hogyan oldják ezt meg?
- Ingatlant jól fotózni nem könnyű feladat, mert nem csak az eszközön múlnak a jó képek, hanem a „fotós szemén” is. Természetesen rendelkezünk professzionális fotók készítésére alkalmas eszközökkel, de ez önmagában kevés. A megfelelő látásmódot oktatjuk. Nézze csak meg a www.h36.hu oldalt! Ott, a már említett képzési rendszerünknek köszönhetően, minőségi képeket és leírásokat talál. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy az emberek életvitelszerűen használják lakóingatlanaikat sok esetben nem áll készen az ingatlan a fotózásra, ez nyilván a fotós dolgát nehezíti. A megbízóinkkal szoros együttműködés szükséges, hogy a legjobb eredményt érjük el.

- Ezek szerint önök valamilyen szinten az eladót is „irányítják”?
- Ezt úgy mondanám, elsősorban a bizalmukat szeretnénk elnyerni. Amikor ez a fajta bizalom megvan, akkor már meg lehet úgy szólítani, hogy tudja: van egy közös nevező. Mégpedig az, hogy ő is, mi is szeretnénk eladni az ingatlant. Ennek a célnak az érdekében pedig meg tudjuk kérni, hogy működjünk együtt. Inkább egy együttműködésre hívjuk meg ügyfeleinket, az egész értékesítési folyamat során biztonságban van az eladó és a vevő, ezt érzik is.

- Mivel nyerik el az ügyfeleik bizalmát?
- Egyszerű. Azzal, hogy amit megígérünk, azt minden körülmények között be is tartjuk. Ez a legfontosabb. Vállaljuk, hogy azon az áron, amit mi meghatározunk egy bizonyos ingatlannál, az ő együttműködésével egy meghatározott időn belül eladjuk az ő ingatlanát.

Amit megígérünk, azt minden körülmények között be is tartjuk.

INGATLANOK
Az értékesítési folyamat felgyorsítható: mire az ingatan bekerül a rendszerbe, nyolc-tíz potenciális vásárló már rendelkezésre áll.

- Hány eladó ingatlan szerepel a kínálatban?
- Jelenleg több, mint ezer kecskeméti lakóingatlan és ipari ingatlan, valamint közel 3500 minősített kereső ügyfelünk van. Fontos kiemelnem, kereső ügyfeleink valódi vásárlók, ismerjük az igényeiket, tudjuk, hogy hol és milyet szeretnének vásárolni, valamint felmérjük a vásárlás módját, gondolunk itt készpénzes illetve hitelből történő vásárlásra. Ügyfeleink hitelszűrésen is részt vesznek, így amikor egy ingatlanhoz elvisszük őket, meggyőződtünk róla mi is, és Ők is, hogy az ingatlant meg is tudják vásárolni.

A legtöbb ingatlanos céggel ellentétben mi nem kérünk pénzt azért, hogy megkapják a megfelelő szintű oktatást, hanem mi fektetünk a leendő kollégákba.

-Ezért van ránk szükség a piacon, valamint a biztonságos, ellenőrizhető folyamatra. Gondoljunk csak bele, a legtöbb ember élete munkája az eladni kívánt ingatlan, véleményünk szerint felelőtlenség a mai világban ezt szakember nélkül egyedül „hirdetgetni”, bárkit beengedni az otthonukba. A legegyszerűbb dolgokhoz is szakembert hívunk, az autónkat sem otthon bütyköljük már, mint a 80-as években, hanem szervizbe visszük. Akkor a legnagyobb családi vagyon értékesítéséhez ne alkalmazzunk tapasztalt szakembert? Egy kolleganőnk fogalmazta meg kicsit viccesen a mi helyzetünket: „Ha az ember kenyeret akar, a pékhez megy. Ha pedig ingatlant, hozzánk.”

- Adott az ingatlan eladó, és az ingatlant kereső ügyfél. Önök a kapocs?
-Igen, mondhatjuk így is. Az ingatlant és a vásárlót egyaránt regisztráljuk saját rendszerünkben, és a rendszer gyakorlatilag összepárosítja a vásárló igényeit figyelembe véve a megfelelő ingatlanokkal. Nekünk már csak az a dolgunk, hogy megtaláljuk a 2-3-4 ingatlanból a leginkább hozzá illőt. Ugyan ez a módszer az eladással is. A rendszerünk az ingatlan regisztrálásának pillanatában jelzi, ha potenciális vevő van az adott lakásra, házra. A folyamat pedig úgy teljes, ha azt is figyelembe vesszük, hogy aki elad, az venni is szeretne, így vásárlóként is bekerül a körforgásba. Ez az a rendszer, amit nagyon szeretnek az ügyfeleink. Gyors és hatékony, tulajdonképpen helyettük dolgozunk. Itt jön a képbe a közös nevező, amit korábban említettem.

A rendszerünk az ingatlan regisztrálásának pillanatában jelzi, ha potenciális vevő van az adott lakásra, házra.

- Kizárólagosságot kérnek/ajánlanak?
- Nálunk többféle szolgáltatás van. Van arra lehetőség, hogy kizárólagos szerződést kössünk. Ez azért jó az ügyfélnek, mert ez kapja a legnagyobb reklám-marketing büdzsét. Ez a csapból is folyik, 20-30 online fizetős ingatlanportálon vannak kiemelve ezek a hirdetések, molinó, rádió, szórólapozás az adott környéken, de a nyomatott sajtóban is megjelentetjük. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nálunk kizárólagos megbízás esetén is lehetősége van a tulajdonosnak önállóan értékesíteni az ingatlant, anélkül, hogy közvetítői díjat kelljen fizetnie. Ezt a lehetőséget semelyik másik ingatlanirodában sem kapja meg. Az értékesítés nehezen mérhető folyamata inkább a kapcsolatrendszerünkben, valamit abban áll, hogy nálunk az üzletek mégis összejönnek. Ez egy összetett folyamat, nem marketingről és hirdetésről szól, hanem az emberekről, ügyfelekről. Az ügyfélnek ez éri meg a legjobban, ez a legoptimálisabb. De akkor is be tudunk kapcsolódni, ha azt mondja, hogy másik iroda, a rokonság, a barátok és az anyós is árulja. De van „eseti megbízás” is, amikor az ügyfél nem szeretné sehol megjelentetni, hogy eladja az ingatlanát. Ilyenkor megbíz bennünket, hogy vigyünk neki egy ügyfelet.

- Hány helyen várják az ügyfeleket?
- Jelenleg 3 fiókirodával vagyunk jelen Kecskeméten összesen több mint 300 nm-en. Ezzel a legnagyobb egy kézben lévő ingatlaniroda vagyunk a városban. 2001 óta a Kőhíd utcán, továbbá a belvárosban forgalmas helyen, az Alföld Áruház külső üzletsorán, és 2016. júliusban nyitottuk meg a legújabb, minden igényt kielégítően felszerelt irodánkat a Vágó utcában. Az új irodánkat a belvárosban szerettünk volna, és nagyon jó volt, hogy a Kőhíd utcai bázisunk közvetlen közelében találtunk egy 145 négyzetméteres irodát, ahol az ügyfeleinknek és az új kollégáknak tudunk kényelmesen helyet biztosítani.

- Megéri?
- Abszolút megéri, mert már nem fértünk el. Azt tapasztaljuk, hogy ez a fajta növekedés és beruházás szükséges ahhoz, hogy az új kollégáknak megadjuk azt, hogy egy igényes, modern helyen tudnak dolgozni. A fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabban és gyorsabban tudnak érvényesülni a szakmában. Mindig fogékonyak vagyunk az újra. Képesek vagyunk tanulni, és folyamatosan megújulni. Ezért hoztuk létre a Vágó utcát, hogy mindennek meglegyen a melegágya. Az üzletben egy dolog álladó, az a változás.

FEJLESZTÉS
Folyamatos a fejlesztés, a cél a kecskeméti bázis tökéletesítése, majd a nyitás Budapest, Nyugat-Magyarország felé.

- A jövő, tervek?
- Az ország nagyvárosaiban, jelentős ingatlanpiaci régióiban tervezünk irodanyitásokat, cél az adott területen a domináns pozíció elérése. A tervben van további saját irodák, valamint franchise rendszerű ingatlanhálózat kiépítése. Fontos, hogy franchise partnernek nem befektetőket keresünk, hanem megfelelő tulajdonost/vezetőt. Itt akár olyan jelentkezőket is várunk, akik jelenleg is valamelyik hálózat tagja vagy rabja és váltani szeretne, nekünk ebben is komoly tapasztalatunk van, hiszen ezt mi is megéltük. Mert ugye: életünk az ingatlan! :D

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies