Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 13. Hétfő  Szervác

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Homeopátia: áltudományos hókuszpókusz vagy kíméletes gyógymód?

Pásztor Andrea

2016.01.04. 09:57

Feldobom gyógyszer, leesik semmi, mi az? Homeopátiás golyócska – állítják azok az orvosok, akik szerint a holisztikus gyógyításnak semmi köze a tudományhoz. Kevésbé derülnek jót a hasonló poénokon azok, akik hisznek a homeopátiában és használják is ezeket a szereket. Az MTA az ausztrál és a svéd példát követve most beállt a golyócskák ellen hirdetett „harcba”. Cikkünk célja nem az, hogy igazságot tegyünk, csak szerettünk volna egy kicsit világosabban látni az ügyben.

Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács még tavasszal jelentette ki, hogy nincs olyan hiteles adat, amely a homeopátiás szerek hatékonyságát bizonyítaná, majd nyár elején a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szorgalmazta, hogy ezeket a készítményeket ugyanolyan szabványok szerint minősítsék és engedélyeztessék, mint a gyógyszerjelölteket. A homeopátia ellen indított háborúhoz csatlakoztak novemberben a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának tagjai is. Ők is egyetértenek azzal, hogy a homeopátia egyet jelent a bizonyítékok nélküli orvoslással, ami súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára. 

A klasszikus homeopátia atyja Friedrich Samuel Hahnemann német orvos és vegyész. A kínafa kérgét rágva maláriás tüneteket tapasztalt magán, amikor viszont hígítva alkalmazta teljesen megszűntek a tünetei. Innen ered a klasszikus homeopátia „a hasonló hasonlót gyógyít” alapelve.  A homeopaták olyan ásványi, növényi vagy állati eredetű, nagy hígítású szert rendelnek gyógyszerként, ami eredeti töménységében a fennálló betegséghez hasonló tüneteket idézne elő egy egészséges emberen. Hogy hogyan készülnek el ezek a készítmények? A speciális előállítási mód két lépésből: szakaszos hígításból és ütve rázásból vagy eldörzsölésből áll. Az orvosok nagy része a hatékonysági vizsgálatok hiánya mellett épp ennek a módszernek a tudományosságát kérdőjelezi meg.

Okkultizmus és varázslat

Dr. Kiss KatalinDr. Kiss Katalin kecskeméti gyermekorvos is egyetért az MTA állásfoglalásával. Úgy véli, a homeopátia gyökereivel van a probléma, hisz
okkult áltanításokból táplálkozik, szinte egyenértékű a varázslással és a hazugsággal.

 – A homeopátiás szerek a placebónál is rosszabbak – szögezi le a doktornő. - Míg a gyógyszereket csak komoly tudományos vizsgálatok, hatástanulmányok után lehet forgalomba hozni Magyarországon, a homeopátiás szerek módosított törzskönyvezési eljárások után kerülnek a patikába, azaz korántsem olyan szigorú vizsgálatoknak esik alá, mint a hagyományos gyógyszer. A homeopátiás szerek esetében semmi sem bizonyítja a gyógyító hatást. Lehet, hogy bizonyos esetben látszólag enyhítik a tüneteket, de könnyebben elképzelhető, hogy inkább az idő és a szerbe vetett hit oldja meg a problémát.

- A homeopaták szerint annál erősebb a szer, minél nagyobb a hígítás, vagyis minél kevesebb benne a hatóanyag. Ez számomra már a varázslás kategóriájába tartozik. Mindenki tudja, hogy gyereknek, felnőttnek máshogy kell adagolni a gyógy készítményeket, nincs olyan szer a világon, ami kis dózisban hatékonyabb. A rázogatás pedig, ahogyan a homeopátiás szereket készítik, még inkább spirituálisabbá teszi ezt a szemléletet.

 A homeopaták szerint ez az egyetlen út a test és a lélek együttes gyógyítására, pedig tudjuk, hogy sajnos nincs olyan szer, ami a lelket is gyógyítja.  De a Hahnemann feltételezte életerő fogalma sem összeegyeztető az élet misztériumának keresztény felfogásával. A homeopátia atyja teljesen elutasította a Krisztus keresztje általi megváltást és az üdvösség gondolatát. Az általa megalapított klasszikus homeopátia a varázslás elemeit is tartalmazza, világnézeti alapjai hasonlóak a ma elterjedt ezoterikus világszemlélet alapvető felfogásához – hangsúlyozza a doktornő.

Lényegében azt használja ki a homeopátia, hogy a modern orvostudomány kicsit elgépiesedett, kevés orvosnak van ideje arra, hogy a beteg testén kívül a lelkével is foglalkozzon. Mivel a homeopátiás vizsgálatok hosszabb időt vesznek igénybe, a beteg kibeszélheti magát, sokszor már ettől jobb lesz a közérzete.

Dr. Kiss Katalin óvatosságra int az ilyen szerekkel kapcsolatban, véleménye szerint hosszú távon károsíthatjuk vele gyermekünk vagy saját egészségünket. - A napokban egy súlyos betegségben szenvedő páciensemet kezelték egy másfajta alternatív gyógymóddal, aminek következtében újabb, megmagyarázhatatlan tünetei jelentkeztek. Többen kísérleteznek a homeopátiával is, én azonban lebeszélném a szülőket erről, hisz a későbbiekben könnyen visszacsaphat az efféle „varázslás”.

Ne vegyék el a lehetőséget!

- Nem értem, mi ez a nagy ellenállás a kollégák részéről – mondja dr. Nagy Beáta, aki gyermekorvosi praxisa mellett homeopata szakorvosként is rendel. – Azt hiszem, sokan nem is veszik a fáradtságot, hogy utánanézzenek, mi is valójában a homeopátia. Pedig a PubMeden, a világ legelterjedtebb orvosi adatbázisán számos nemzetközi szakembertől jelennek meg írások erről a területről. Nálunk azonban akkora az ellentábor, hogy lehetőségünk sincs arra, hogy bejussunk a kórházakba, és kutatásokat végezzünk.

Nagy Beáta novemberben részt vett a Prágában megrendezett nemzetközi Homeopátiás Gyermek Konferencián, ahol neves orvosok adtak elő. Elhangzott, hogy jelenleg Romániában, Franciaországban, Bulgáriában, Szlovákiában és Csehországban is folynak tudományos vizsgálatok a homeopátiáról, az eddigi eredmények egyértelműen igazolják a hatékonyságát – sorolja a doktornő - Bulgáriában a TB is támogatja, sőt intenzív osztályokon is használják a homeopátiát a hagyományos gyógyszerekkel együtt. A Bolognai Egyetemen 2014-ben a Stodalt vizsgálták, pozitív eredménnyel. Németországban van olyan szer, amit 40 éve használnak, de svájci tanulmány is készült a homeopátia költséghatékonyságáról.

Dr. Nagy BeátaA doktornő először saját magát kúrálta ezzel a módszerrel, majd 2007-ben szerezte meg a homeopátiás szakvizsgát. – Sosem voltam híve a sok gyógyszernek, ezért egyszer kipróbáltam magamon egy torokfájás elleni homeopátiás szopogató tablettát. Magam is meglepődtem, hogy segített, ezért utánajártam, mi is valójában ez a holisztikus gyógymód. Be is iratkoztam a következő tanfolyamra, amit a CEDH indított orvosok számára. Persze itt csak az alapokat szereztem meg, azóta is folyamatosan járok képzésekre.

Beátától megtudom, hogy létezik klasszikus (a krónikus betegségek kezelését szolgáló) és a klinikai (tüneti kezelésre való) homeopátia, praxisában leginkább az utóbbit tudja használni. A klasszikus homeopátia egy részletes kikérdezésen alapul, ami legalább egy órát vesz igénybe, ez alapján kezelhető alkati szerekkel például az asztma, az allergia vagy a visszatérő fülgyulladás. – Ezek a szerek mélyebb szinten hatnak, mint a gyógyszerek – állítja a doktornő, aki praxisában hagyományos orvosként fogadja a betegeket. Sokan nem is tudnak arról, hogy ő homeopata is, vannak azonban, akik kifejezetten azért mennek hozzá, mert hisznek a kis fehér golyócskákban.

- Az emberek nagy része nem tudja, mi az a homeopátia, sőt nem is érdekli őket az alternatív gyógyászat. Azért jönnek, hogy hagyományos módszerrel kezeljem őket, nem szeretnének a probléma mögé nézni. Vannak azonban olyan egészségtudatos szülők, akik úgy szeretnék felnevelni gyermeküket, hogy minél kevesebb kemikália jusson a szervezetébe. Tapasztalataim szerint az ilyen családoknál jobban is működik a homeopátia. Akik viszont abban hisznek, hogy az antibiotikum segít, azokat csak az fogja meggyógyítani.

Persze, ha romlik a homeopátiás beteg állapota, és már nem lát más megoldást, ő is felírja az antibiotikumot. De többször gyógyított már tüdőgyulladást is kizárólag homeopátiás szerekkel, úgy, hogy kétnaponta megnézte a beteget.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A klinikai homeopátiás vizsgálathoz is minimum húsz percre van szükség. Ha jól ismerem a gyereket, akkor jó eséllyel megtalálom a tünetére való legjobb szert. Előfordul azonban, hogy óránként is változnak a tünetek, ilyenkor folyamatosan kapcsolatban kell maradni a szülővel vagy a felnőtt beteggel, hogy változtassuk a szert is.   

Ha arról kérdezem a doktornőt, mi lehet az oka a Tudományos Akadémia állásfoglalásának, széttárja karjait. – Nekik is tudniuk kell, hogy a homeopátiás készítmények ugyanolyan szigorú előírások szerint készülnek, mint a gyógyszerek. Sokan megkérdőjelezik, hogy a hígítás után a víz molekulája valóban továbbviszi-e az információt, ezt azonban két Nobel-díjas tudós, dr. Luc Montaigner és Brian Josephson fizikus is megerősítette. A legtöbb támadás mögött természetesen a gyógyszercégek állnak, amelyek óriási bevételüket féltik. Abban azonban bízunk, hogy az MTA még változtat a véleményén. Mi, homeopaták senkire sem szeretnénk rákényszeríteni ezekek a szereket. De miért kellene elvenni a lehetőséget azoktól, akiknél bevált, vagy akik még csak most szeretnék kipróbálni ezt a gyógymódot?   

Egy család, ahol beváltak a golyócskák

Szemerédi Mónikának két kisfia van, Hunor nyolc, Nimród pedig négy és fél éves. Már a szülésnél is a homeopátiát hívta segítségül. Vajúdást, majd tejserkentést segítő golyócskákat szedett, de kisbabái hasfájását, a fogzással járó fájdalmakat is így kezelte. Ekkor még a hagyományos orvoslásban is bízott, csak kiegészítésként nyúlt a homeopátiához. Így könnyítette meg például nagyobbik fia óvodai beszoktatását. – A problémák akkor kezdődtek, amikor Hunor hároméves lett és közösségbe került. Egymás követték az alsó és felső légúti hurutok. Hol hörgő, hol tüdőgyulladása volt, fülfájós is lett szegény. Antibiotikummal kezelték, meggyógyult, majd egy hét múlva újból kezdődött az egész. Közben tönkre ment a bélflórája, allergiás lett a szorbinra, amivel tartósítják a gyógyszereket. Másfél évig, 4,5 koráig esett egyik betegségből a másikba, amikor aztán azt mondtam: elég!

Mivel a hagyományos orvoslás csődöt mondott Hunornál, Mónika alternatív módszert keresett, hogy végre kilábaljanak ebből a helyzetből. Pestre mentek egy homeopátiás orvoshoz, aki először Schüssler sóval kezelte a kisfiút, majd úgynevezett alkati szereket kapott a kisfiú. Később ezeket egészítette ki tüneti szerekkel. – Az első hetekben még nem éreztünk változást, később azonban már egyre inkább megtalálta a doktornő azokat a szereket, amelyek hatékonynak bizonyultak – emlékszik vissza Mónika. – Ettől kezdve otthagytuk a gyerekorvosunkat, és teljes mértékben a homeopátia felé fordultunk. Nem mondom, hogy azóta nem kapott antibiotikumot, de míg korábban szinte folyamatosan azt írták fel, most ősztől tavaszig általában egyszer van rá szükség.

Mónika kezdetben a Homeopátiás Telefonos Szolgálattól kért segítséget, majd elvégezte a CEDH laikusok számára szervezett tanfolyamát is, sőt számos szakkönyvet olvasott a témában, így egy kis orrfolyással, köhögéssel már nem fordul orvoshoz. Komoly homeopátiás házi patikája van otthon. Van, amit elektromos eszközöktől távoli dobozban sötét helyen, mást réztasakban tart.

- A homeopátia ma már mindennapjaink részévé vált, tudom, mit mikor milyen adagban, milyen potenciállal kell alkalmazni. Csak akkor fordulunk orvoshoz, ha 4-5 nap után nincs javulás. Persze hiszünk is benne, de csak azért, mert nálunk tényleg működik. A sóterápiának és a homeopátiának köszönhetően mindkét fiunk immunrendszere megerősödött, kisebb megfázásokkal sikerül átvészelnünk az őszi-téli időszakot.

Mit mond a gyógyszerész?

Tíz gyógyszertár szerepel a homeopátiás készítmények forgalmazóinak országos listáján. Amikor egyikben rákérdezek, mire számítanak az MTA véleménye után, rövid úton elintézik azzal: menjek a Szent István Király Patikába, ott választ kapok minden kérdésemre. Egy bácsi még utánam szól: - Nehogy vegyen azokból a vackokból! Múltkor a feleségem is napokig szopogatta őket - figyelmeztet. - Lehet, hogy finomak ezek a cukorkák, de semmi hatásuk nincs.

A Szent István Király Gyógyszertárban Dr. Horváthné Dr. Pauli Zsuzsannát keressük, aki várakozással tekint arra, mi lesz a hatása az MTA állásfoglalásának.- A homeopátiás készítményeket forgalmazó gyógyszertárak az érvényes jogszabályoknak megfelelően, a magyarországi gyógyszerforgalmazó nagykereskedőktől szerzik be és tartják polcaikon ezeket a szereket. A forgalmazáshoz szükséges engedélyt az Országos Gyógyszerészeti Intézet (jelenleg OGYÉI) adta ki, mint minden más gyógyszerkészítménynél - mondja a patika vezetője. - Egyes betegek ezeket a szereket keresik, kollégáink a hivatalos továbbképzési rendszerben akkreditált tanfolyamot végeztek, hogy tájékoztatást adhassanak számukra.

Zsuzsannától megtudom, hogy Magyarországon a múlt század első felében is használták a homeopátiát. Az akkor aktív gyógyszerészek pár évvel ezelőtt még sokat tudtak volna mesélni erről. - A magyarországi modern homeopátia megítélésének sokat ártott, hogy egyesek csodaszerként próbálták ezeket a termékeket beállítani, és olyan esetekben is alkalmazták, ahol nincs helyük az orvoslásban. Ezeknek a készítményeknek is megvannak a maguk korlátai. Mi, gyógyszerészek is érdeklődéssel várjuk, hogyan reagálnak az MTA állásfoglalására a homeopátiás szereket gyártó és forgalmazó cégek – mondja Zsuzsanna.

A harc tehát még nincs lejátszva, könyvelem el magamban, miután elbúcsúzunk. Annyi biztos, akármelyik oldal áll is jobban a küzdelemben, abból nem a betegek, hanem a gyártók profitálnak. Vagy a golyócskák vagy a gyógyszerek készítői. Mi pedig akkor járunk a legjobban, ha egyikre sincs szükségünk…

Széchenyi és Kossuth is használta a homeopátiát?
Hahnemann tanai már 1810-től terjedtek el hazánkban. Az 1820-as években egyre több praktizáló orvos tért át a homeopátia alkalmazására. Társadalmi téren gyorsan és széles körben ébredt szimpátia az új, "szelíd" gyógymód iránt, különösen az arisztokraták támogatása segítette a homeopátia térhódítását. A források szerint Széchenyi és Kossuth is használta ezeket a készítményeket. Szakmai körökben azonban hitetlenkedéssel és elutasítással fogadták. Bár korábban, 1819-ben a Habsburg Birodalom területén hivatalosan betiltották a homeopátiát, ezt nem vették komolyan, a tiltást 1837-ben vonták vissza. Az 1830-as - 40-es években magánalapítású homeopátiás kórházak sora nyílt a vidéki nagyvárosokban.  (Kőszeg, Győr, Gyöngyös, Miskolc, stb.) 1848-ban a Batthyány-kormány homeopata professzort nevezett ki, és egyetemi tanmenetbe iktatta a homeopátia oktatását. A kezdeményezés rövid életűnek bizonyult, mivel a szabadságharc leverése után Habsburg-ellenes mozgalomnak tekintették, és a hasonszenvi gyógyászat a kiegyezésig ismét tiltott gyógymódnak számított. (Forrás.Kóczián Mária - Kölnei Lívia: Homeopátia Magyarországon)

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies