Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Május 10. Péntek  Ármin

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Ha nincs családod, közösséged, akkor nincs múltad amibe kapaszkodhatnál!

Kerekasztal beszélgetés „ A család jövője, a jövő családja!” című konferencián!

Balanyi Rózsa Katalin

2022.05.02. 19:00

Miért szükséges a család szerepének felértékelése? Milyen kapaszkodókat tud adni az ember életében? Tanítsuk meg a gyermekeinket az örök értékekre. Beszélgessünk sokkal többet egymással, keressük más családok társaságát, ne zárkózzunk be a magunk világába. Szükség van a tartalmas együttlétekre. Ezek hangoztak el többek között A család jövője, jövő családja konferencia kerekasztal beszélgetésén!

Dr. Szabó Ildikó a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója, Kis János evangélikus lelkész, valamint Ivanics Zoltán plébános kerekasztal beszélgetésének fókuszában a család állt mint formálható, megmenthető örök érték. Hogy létezik-e ideális család, arra egyértelmű nemmel válaszoltak, hiszen modellmeghatározás nem lehetséges, családtípusok léteznek viszont.

- Ideális család nincs. Van egy család, amely állandóan formálódik. Tulajdonképpen a saját, az adott problémákat kell megoldani. A család ajándék. Nem jó az embernek egyedül, szeretnének segítő társat, az ideális az, ha a családokon rajta Isten áldása is - osztotta meg gondolatát Kis János evangélikus lelkész

Ha nincs családja valakinek, elveszik!

A kerekasztal résztvevői azonban azzal egyet értettek, hogy családban élni jó és hogy a mintákat, amiket továbbadunk gyermekeinknek innen merítjük, ezt visszük tovább.

- Mindannyian a saját életünkkel tudunk erre reflektálni. Én azt tapasztaltam meg az elmúlt pár évben, hogy kaptunk elég sok próbatételt. Volt világjárvány, körülöttünk menekültek vannak, háború van, olyan élethelyzetekbe kerültünk többen, amelyekben, ha nincs családja valakinek, nincs közössége, nincs múltja amibe kapaszkodhatna, akkor elveszik. Én úgy éltem meg, hogy egy olyan megtartó erő, ami a mindennapokhoz is ad. A legtöbb ember tovább akar jutni, másokon segíteni, ezt a mintát lehívjuk a családból, hogy hogyan segítünk a betegen, a bajba szorulton.  Hogyha ez nincs, akkor az a legkisebb egység, ami megtartja az egyént megbomlik és akkor nem lesz közösség. Olyan, mint egy puzzle, minden család hozzátesz valamit ahhoz, hogy egy nagy közösség, egy nagy kép kialakuljon, ha ebből egy elem hiányzik, akkor a kép nem teljes – érzékeltette dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A viselkedési mintát a család adja meg!

Vagyis család nélkül nem működik semmi. "Ez Isten tökéletesnek alkotott rendje. – ahogy Kis János, evangélikus lelkész fogalmazott. Továbbá elmondta – A család egy olyan jó rendje az Istennek, amit tökéletesnek alkotott meg. Hogy mi csonkává tesszük, tönkretesszük vagy máshogy értelmezzük ez a mi ügyünk. Én ezt sírig tartó folyamatnak érzem. Tulajdonképpen a születés pillanatától kezdve végig kísérjük egészen a temetőig a családokat. Fontos az óvoda és fontos az iskola, de a mintát a család adja meg. Én kis faluban nőttem fel, ahol mindenki ismert mindenkit Nagytarcsán. Nekem köszönni kellett mindenkinek, mert ha nem köszöntem mindenkinek, akkor azt számon kérték. Ez egy jó rend volt, így működött a családban. Amit ott tanultam soha nem fogom elfelejteni!”

A gyermekközpontúság nem egyenlő az önző egyéniségek nevelésével!

A gyermeknevelésben sok szülő fél a neveléstől, pedig az ösztönük megadja rá mindig a választ, csak hallgatni kell rá.

- Amit én tapasztalok, az a gyermekközpontúság fogalmazásának rossz értelmezése. Én azt érzékelem sokszor, hogy a szülők mintha félnének attól a feladattól, hogy egy gyermeket néha valóban nyesegetni kell, hogy a helyes útra visszatereljük. Sok egyéniség nevelődik, akik önmaguk feláldozásra, lemondásra, a közösség igényeihez való igazodásra vagy szinte képtelenek, vagy olyan áldozatnak élik meg, amire nem biztos, hogy hajlandóak. Tehát nekem nagyon tetszett ez a gondolat, hogy végre valaki felvállalja, hogy a gyermekközpontúság nem egyenlő az önző egyéniségek nevelésével. Ehhez kell a szülőnek bátorság és egy olyan őszinte, tiszta szeretet, ami megsúgja, hogy mikor fegyelmezzek és mikor dicsérjek. Ez a belső hang egyébként az a tudás, ami megszületik már a szülővé válással. Merni kell néha nyesegetni is és tiltó táblákat állítani az útra. Én úgy látom, hogy ettől fél a mai szülőgeneráció – reflektált dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Olyan működő értékeket próbálunk átadni, amik nélkül nincs boldog élet!

A legnagyobb probléma az egymással való kapcsolatteremtés. Legfőképp ebben a televízió és számítógép koncentrált világban.

- Mi az iskoláknak olyan működő örök értékeket próbálunk átadni - bármelyik felekezetről beszélek - amik nélkül nincs boldog élet. A család, az óvoda, az iskola ehhez nagy lehetőséget ad, hogy eldönthetjük milyen iskolába járjunk. Azt érzem, hogy megtanítjuk őket arra, hogy nem a tömeggel, nem az árral kell menni, hanem igenis ki kell állnunk amellett, amit Isten elkészít neked és neked akar ajándékozni. Nagyon nehéz ma, én nem nagyon szeretnék ma gyermek lenni. Ezt őszintén mondom. Borzasztó nagy a kihívás, nagyon sokat kell tanulniuk a gyermeknek. Hetedik, nyolcadik órám is van, és van, hogy nem ettek a gyerekek, fáradtak, feszültek stb... – osztotta meg tapasztalatát Kis János evangélikus lelkész.

Nem veszekedni, hanem vitatkozni kell!

- A családtagok nem beszélgetnek rendesen egymással. Nem veszekedni kell, hanem vitatkozni. Értelmesen vitatkozzunk, ne szembe széllel ússzunk, hanem próbáljuk meg a mi saját gondolatainkat megfogalmazni. Szerintem a félelem ebből adódik, hogy nem vagyunk képesek arra, hogy leüljünk, megbeszéljünk, megmutassuk azt, hogy mi az amiben egyet értünk, mi az amiben nem értünk egyet – csatlakozott a beszélgetéshez Ivanics Zoltán plébános.

Kütyüknek áll a világ, amíg hagyjuk!

Dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy 2019-ben készült egy reprezentatív felmérés a felnőttek és gyermekek olvasási szokásairól és ez érintette a kütyühasználatot is. Kimutatták, hogy a középiskolás vagy egyetemista 20 percenként nézi meg a telefonját, mert ha ezt nem teszi, akkor úgy érzi lemaradt valamiről.

- Az én meglátásom az, hogy nagyon sok jó tartalom elérhető már ezeken az eszközökön. Az iskola feladata megmutatni, hogy például hittanos anyagok is vannak az interneten vagy jó olvasmányok is. Ezeket együtt nézzük meg és ne a gyermek kezébe adjuk, hogy nézegesse, hanem nézzük együtt azt a mesét vagy szöveget. Talán ezzel lehet ezt a helyzetet jól kezelni - osztotta meg véleményét az iskolaigazgató.

Kis János evangélikus lelkész egy napos kihívásnak nevezte a kütyüproblémát vagy televízió függőséget egy olyan helyen, ahol se térerő, se készülék.

"Nálunk jó helyen van a tábor, mert lefedettség nincsen, sem mobil szinten sem televízió szinten, a Tőserdőben vagyunk. Az első nap megkérdezi tőlem egy kisfiú: János bácsi hol a tévé? Mondom a pincében. Lemegy megnézi, de látja, hogy ott van a tévé, csak kibelezve. Lehet nézni, csak nem lát benne semmit. Tabletet is hoznak, ez se működik nálunk. Mikor arról beszéltünk velük, hogy ha lenne egy olyan időszak amikor le kellene mondaniuk valamiről, akkor miről nem tudnának lemondani? A gyerekek 80%-a azt mondta a mobiljáról nem tudna lemondani, az internetről, a sorozatokról nem tudna lemondani. Böjti feladatnak például azt kapták, hogy kevesebbet számítógépezzenek. A táborban a második nap már nem kell a számítógép. Van tábortűz, buli, beszélgetünk. Akkor kell, amikor unatkozol. Szülőként viszont nagyon el kell gondolkozni azon, hogy mikor veszem meg neki a mobiltelefont, mikor adok olyan lehetőséget, hogy minden tartalmat meg tudjon keresni. Nehéz szembesülni ezekkel a problémákkal. Olyan értékeket kell felmutatnunk, hogy ne kelljen a kütyü egész nap. Menjünk kirándulni, focizni stb… Én látom reggelenként, hogy a refisek és mások is odamennek az iskolához már 7 órakor és bandáznak, mert kell a társaság. Sajnos nem tudunk nekik olyan helyet biztosítani, ahol összegyűlhetnének beszélgetni, de ez az én véleményem csak.”

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ivanics Zoltán plébános szerint ezekre a kütyükre rá vagyunk szorulva, ha el akarjuk a fiatalságot érni. Szükség van a személyes találkozásokra is, de kényelmesebb telefonálni vagy messengeren üzenni, mint elmenni valakihez. Ezért szükséges az, hogy az iskolák is fent legyenek a közösségi oldalakon, mert szükség van rájuk, hogy így elérjék a gyermekeket.

Élményparkok nem pótolják a nagymamánál töltött időt!

Egy-egy családban, amikor eltávoznak a nagyszülők szinte megszűnik a családi összetartás. Nincs hova menni egy közös beszélgetős ebédre, mert senki nem hívja meg a másikat vagy ritkábban. Az is előfordul, hogy sokkal többet vagyunk távol gyermekeinkkel, minthogy meglátogatnánk a nagyszülőket, akik viszont egyedül vannak.

Dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója: Kevesebbet találkozunk egymással. A gyerekek és a dolgozók is leterheltebbek, sokat dolgoznak. Megnövekedtek a feladatok és az elfáradás egyik feltöltődési formája lehet a másikban való megfürdés, de kényelmetlenséggel is jár: menni kell, utazni kell hozzá. Nagyon gyakran azért választják a családok az otthonmaradást, mert ez kényelmesebb. Nem mozdulnak ki hétvégén, esténként. Az élményadás is megváltozott, nem csak a beszélgetés és az együttlevés típusát választják a szülők, hanem mindig menni kirándulni, élményparkba, kalandparkba. Sokan érzik úgy, hogy így adnak élményeket. De ezek az ajándékok nem biztos, hogy betöltik ugyanazt a funkciót, amit egy nagymamánál kaphatnának a gyerekek, vagy mintha az utcai gyerekekkel közösen játszanának.

Nem lehet 15 évesen valakit családcentrikussá nevelni!

- Időben kell elkezdeni a családcentrikussá nevelést – kapcsolódott a beszélgetésbe Kis János, evangélikus lelkész

"Nem lehet 15 évesen családcentrikussá tenni egy gyermeket. Az adott élethelyzetben, a közösen elvégzett munkával töltött időben kell megtalálni azokat a kapcsolódó pontokat, – nem rájuk erőltetni, mert az nem megy – megszerettetni velük azt, amit csinálunk. Olyan dolgot találni amire fogékonyak, ez mindenhol másképp működik, de ha a gyerekbe nem tokozódik be, nem érzi sajátjának, nem az ő érdeklődési köre, akkor megutálja. A közösen eltöltött idő nem arról szól, hogy számon kérjük, hogy mi volt az iskolában, hanem bekapcsolódunk. Sokszor hívjunk meg barátokat, csináljunk ilyen programokat együtt.”

Rossz látni, hogy idős emberekhez nem jönnek a családok!

- Mikor gyermekek voltunk mindig körbejártuk a családtagokat. Rossz volt látni, hogy az idős mamákhoz, papákhoz nem jönnek a családok. Az a tapasztalatom, hogy kevés olyan család van már, aki fontosnak tartja, hogy fenntartsák a családnapokat. Az én családomban is az volt, hogy az öregek kihaltak, akik összetartották ezt a közösséget és valahogy ezt nem sikerült továbbadni a fiatal generációnak, hogy akkor lesz a családból kapcsolat, ha találkozunk. Pandémia idején felerősödött a telefonos kapcsolat, de a személyes találkozás az más, beszélgetni kell. Csináljunk családi programokat, családi összetartó foglalkozásokat, közösségi rendezvényeket  – osztotta meg tapasztalatát Ivanics Zoltán plébános.

Ne legyen tabu a családban a nemiséget érintő beszélgetések!

- Én azt látom az egyházi iskolák egyik lehetőségének, hogy a családnak mi életre nevelő programokat kínálhatunk, szervezhetünk. Vannak olyan szakemberek, akik kimondottan a keresztyén családi életre szakosodtak illetve külön fiús és lányos iskolai programokat szervezünk. Ezeket a szülők nagyon hálásan fogadják, hiszen ez egyfajta biztosíték arra, hogy ezekről a témáról olyan szakemberektől hallanak, akik ezen a területen biztos szilárd keresztény alapokkal állnak és így tudnak beszélgetni – mutatta be az iskola életének szeletét dr. Szabó Ildikó a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A nemiségről beszélgetni kell a gyermekekkel, érdekli őket és nincs kivel megbeszéljék a felvetődött kérdéseket, kételyeket. 

- Gimnáziumban két év kellett ahhoz, hogy két osztályban is olyan bizalmi viszonyt tudjak kialakítani, hogy beszélhetünk bármiről. Utána minden hónapban volt egy óra, hogy odaültek körém és mindent elmondhattak magukról, mindenről beszélhettek. Megtapasztaltam, hogy olyan dolgok érdeklik őket, amelyekről nem tudnak senkivel sem beszélgetni. Ott látom a mi felelősségünket, hogy szakembereket vonjunk be. Nem kell egy papnak mindent megoldania, hanem szakembereket kell hívni. Azért vannak az egyházban is ilyen szakemberek, akiket bátran használjunk  – konstatálta Ivanics Zoltán plébános.

A családi minta garantálja a jövőt!

A családi beszélgetések alkalmat adnak arra, hogy megismerjük a gyökereinket. Megtudjuk mivel foglalkozott a dédnagyapa vagy dédnagymama, hogy ismerkedtek meg, milyen szigorú szabályok között találkozhattak stb…

- A gyökerek nagyon fontosak, hogy erről beszélgessenek a szülők-nagyszülők a gyerekekkel. Arról, hogy milyen volt az ő gyermekkoruk. Az onnan hozott példák, életsorsok, történeket nagyon sok olyan mintát, tanulságot hordoznak, amit az ember lehet nagyon sokszor tudattalan, de ismételjünk. Én nagyon sok erőt merítettem abból, amit a saját családom élettörténetéről megtudtam. Azt gondolom szülők-nagyszülők beszélgetéseiből lehet olyan mintákat kapni, ami a jövőt is garantálhatja – osztotta meg véleményét dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Nem szabad beállni a divatvilágba!

- Én nagyon nehéznek látom a családok szempontjából a jövőt. Itt a kereszténységnek nagyon össze kellene fogni ezen a területen, mert Isten jó rendje van veszélyben. És nem az Istent fogjuk megbántani, hanem azt tesszük tönkre, amit Isten jónak és tökéletesnek alkotott. Fontos, hogy a családoknak, gyermekeknek, unokáinknak mutassuk meg, mondjuk el, amit a Jóisten alkotott. Az  őszinte segítő szeretetnek megtartó ereje van és lehet. Nem szabad beállni a divat világába! Mindenki azt mondja, hogy úgy csinálja ahogy akarja, de amikor rólad meg a gyermekedről van szó te is elgondolkodsz. Egyedül nem tudjuk megcsinálni, kell fentről is a segítség hozzá. Ne vegyük ki az Isten kezéből ezt a dolgot, ne akarjunk mi megmondani mindent, mert a gonosznak ez a kísértése, ez rajtad múlik, ezt te döntöd el. Kereszteljük meg a gyermekeinket, bízzuk rá a Jóistenre, Isten a legjobb befektetés. Egy megelőlegezett szeretetet adni és kapni, Isten az életadója, ő tartja kézben a családjainkat és nem a legjobbat akarjuk? De! - osztotta meg véleményét Kis János evangélikus lelkész.

Ivanics Zoltán plébános hozzátette:

„Végezzünk közös imádságokat. Találjuk meg azokat a családokat, hasonló gondolkodású közösségeket, akikkel együtt tudunk haladni, segíteni egymást abban, hogy ez a keresztény családmodell fel tudjon állni.”

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies