Egy halkoholista vallomásai
Szeretetlakomákat tart a jószívű horgász
2017.10.03. 15:20
Kisebb fajta hallakomát tartottak Kecskeméten, a Széchenyiváros egyik vendéglátóhelyén a közelmúltban. Az esemény különlegessége az volt, hogy egy kecskeméti horgász: Horváth Zsolt, ismertebb nevén Soma bácsi ajánlotta fel a köznek és készítette el az általa kifogott halakat. Sült keszeggel, sült pontypatkóval és sült pontyfilével kedveskedett a horgász a finom halra éhező közönségének. Az akció sikerén és pozitív fogadtatásán felbuzdulva már szerveződik a következő alkalom.
Somával többek között a horgászat örömeiről, a halételek készítéséről és az önzetlen ajándékozás belső motivációjáról beszélgettünk.
– Mi motivál ezekben a felajánlásokban, ajándékozásokban?
– A legfontosabb, hogy szeretek adni. Szeretem látni, hogy mások jót esznek abból, amit főzök vagy sütök nekik. Korábban is többször ajándékoztam már el az általam kifogott halakat az ismerőseim között. Kiposztoltam a facebookon az üzenőfalamra, hogy ekkor és ekkor, itt és itt fogom szétosztani az aznap kifogott halakat, és aki szeretne belőle hazavinni, az legyen ott. Nagy öröm számomra, ha másoknak is örömet szerezhetek.
– Igazi szenvedélyes horgász vagy, akinek a horgászás jóval több, mint puszta hobbi. Mit szeretsz ilyen fanatikusan ebben az életformában?
– Valóban igazi „halkoholista” vagyok. Élek-halok a pecáért. A csendet, a nyugalmat, a természetet és a vizet szeretem benne a legjobban. Egyszerűen kikapcsol és megnyugtat. Tavasztól őszig minden szabadidőmet horgászással töltöm. Egyébként az építőiparban dolgozom, szobafestő-mázolóként. Télen, amikor nem lehet pecázni, horgászújságokat nézegetek, és az interneten is pecás oldalakat bogarászok. Már előre készítem a szereléseket tavaszra, amikor végre újra lehet menni a tóra.
– Honnan jött, hogy alakult ki ez a szenvedély?
– Hatéves voltam, amikor egyszer a nagymamámnál voltunk Bugacon, és lementünk a Kerek-tóra. Ott szerettem bele egy életre a horgászásba. Naphosszat el tudtam nézni, ahogy Pista bácsi készíti a horgászbotokat, a szereléseket, a csalikat, és ahogy nagy gondossággal és türelemmel kifogja a halakat. Akkoriban még mi készítettük saját kezűleg a horgászbotokat, fűzfaágakból, damillal, gombostűből hajlított horoggal. Aztán 10 évesen már a kecskeméti Vízműdombhoz jártunk ki a barátokkal razbórát vagy más néven kőrágót fogni. Ez egy keszeg féle. Utána jött minden a környéken, ahol csak víz van és hal: Csalánosi-erdő, Kocsér, Tiszaalpár, Tiszaug, élő Tisza, és minden tó, folyó, ahol megél a hal. 18-20 éves koromban Tőserdő volt a kedvenc helyem. Itt már volt saját csónakom, etetett helyeim, minden, ami kell. Sok kárászt, pontyot és törpeharcsát fogtam itt ki, és gyönyörű 6-8-10 kilós csukákat, 4-5 kilós süllőket.
– Megérintett a horgászok verseny szelleme is?
– 25 éves koromban megnyertem egy egyesületi versenyt, ekkor választottak be a Hírös Horgászegyesület versenycsapatába, amiben aztán tizen évig benne voltam, és aktívan versenyeztem. Egyéni és csapat szinten is szép eredményeket értem el. Sok kupa, oklevél és díj van a gyűjteményemben. Amire a legbüszkébb vagyok, az az, hogy nekem is van 5-6 olyan tanítványom, akik ugyanúgy lesték el tőlem a pecázás csínját-bínját, mint annak idején én Pista bácsitól. Csendben mögöttem ülve, órákig figyelve minden mozdulatomat. És többen közülük mára már túl is horgásztak engem, eredményesebbek és sikeresebbek verseny szinten, mint én. Ez örömmel tölt el. Jó volt átadni a tudásomat, átörökíteni az utókornak.
– Mi volt eddig a legnagyobb hal, amit kifogtál?
[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]
– Fogtam már ki 18 kilós busát, 14 kilós pontyot és 16 kilós csukát is. Ez utóbbit Parádi Zoltánnal fogtuk ki, majd megpusziltam, tisztelegtem neki – mert egy ekkora nagy szép halnak már az is kijár. Utána persze visszaengedtük.
– Hogyhogy?
– A kifogott halak 80%-át vissza szoktam engedni a vízbe. 10% az, amit megtartok magamnak, a halak 10%-át pedig el szoktam ajándékozni ismerősöknek, barátoknak.
– Úgy hallottam, sokan szeretik a főztödet?
– Igen, így igaz. Olyannyira, hogy tavaly karácsonykor például négy családhoz mentem halászlét készíteni, mert annyira ízlik nekik, amit én főzök. Számomra ez a legnagyobb elismerés. De előfordult már olyan is, hogy 450 főre főztem halászlét egy háromnapos rendezvényen, Kiskunfélegyházán.
– Mik a kedvenc halételeid?
– A halászlét is megeszem, de csak ritkán. A süllőt és a harcsát szeretem a legjobban, sütve vagy rántva, és persze a sült keszeget.
– És a kedvenc horgász sztorid?
– Annyi jó poén és sztori esett meg velem és a barátaimmal az elmúlt 39 évben, mióta pecázok, hogy napokig tudnám mesélni. Némelyiken még ma is könnyes szemmel nevetek, ha eszembe villan.
Mint például, amikor Kerecsényi Miska bácsi - Isten nyugosztalja, mert Ő már az örök halastavakon horgászik - a büfé előtt horgászott. Mi meg a büfénél sütöttük a halakat. Szólt nekünk, hogy elszalad vécére, addig figyeljük már a botját, és ha kapása van, vágjunk be. Közben egy 20 fős német turistacsoport jött arra, videó kamerákkal pásztázták a kecskeméti tavat. Mi kitekertük Miska bácsi szerelését és ráakasztottunk két kibelezett, felpucolt kárászt és visszatettük a vízbe, majd beejtettük a kapásjelzőt is, mintha kapása lenne. A turistacsoport épp odaért, amikor az öreg visszaért és bevágott a botjával. Görbült a bot, ahogy kell, majd némi „fárasztás” után kiemelte a vízből a két kibelezett, felpucolt, konyhakész halat. Ezt az összes turista videó kamerával vette. Majd az öreg csak ennyit mondott: „Na, így kell halat fogni!” Értette ő is a tréfát.
– Ezek már-már amolyan rejtői anekdoták. Érdemes lenne ezeket egy könyvbe leírni. Gondoltál már rá?
– Igazából van élményanyag bőven, lehetne belőle könyvet írni, az biztos. Egyiket-másikat akár meg is lehetne filmesíteni. Sok embernek tetszene szerintem. Könnyesre röhögnék magukat rajtuk. Ha valaki leírná, szívesen elmesélném mindet…
Csizmadia Sándor
percről percre
-
12-08
20:55Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában -
12-08
20:10Folyamatos a Széktói Stadion modernizációja -
12-08
19:06Esti gyors - A nap hírei 1 percben -
12-08
18:43Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere -
12-08
18:39Újabb áldozatot követelt a lakástűz -
12-08
17:56Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről -
12-08
16:36Kamion ütközött vonattal Kunszentmárton határában -
12-08
16:11Christian Wolff: a Mercedes-gyár munkatársai megérdemlik a magas szintű bérfejlesztést -
12-08
16:03Zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál -
12-08
15:20Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése -
12-08
14:4745 millió eurós beruházást valósít meg a Nissin Foods Kecskeméten -
12-08
14:131000 forintba kerül majd a havi diákbérlet Kecskeméten -
12-08
13:44Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban -
12-08
12:58Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE -
12-08
12:49A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt
fő híreink
-
01-05
16:34Kertitraktor és vonat ütközött -
12-16
08:26Küldöttgyűlés, mesterlevelek és az idei TOP 100 kiadvány a Gazdasági Ablakban -
10-20
14:42Dobogós Kecskemét a donorjelentő kórházak között -
10-02
19:28Százötödik születésnapján köszöntötték Terike nénit -
10-02
11:02Újabb egy évre Finta Zita az egyetem kancellárja -
09-28
16:55Több százan vettek részt a Hosszú utcai ovi Mihály napi vásárán -
09-28
14:24Már az első órában több mint 300 futó a 24 órás futáson -
09-28
13:28Elkezdődött a KARC40 nemzetközi utánpótlás rögbitorna -
09-23
11:45Közel száz kisgyermeket fogad a megújult nyárlőrinci óvoda -
09-22
20:4325 éves a Kecskemét-Aomori Baráti Kör -
09-22
12:19Gereben Lívia megkapja a harmadik kemoterápiás kezelést, majd következik a csontvelő transzplantáció -
09-09
15:07Elkezdődött a Széchenyiváros ünnepe -
05-20
18:23Közösségek hete - Kecskeméti Városi Civil Kerekasztal Találkozójának beszámolója -
02-08
17:19Daniel SPEER Brass Quintet a Rákócziban -
10-18
06:00A siker az embereken múlik - 70 éves az Univer
Hirdetés