Hiros.hu logo

Figyelem!

A tartalom megtekintése csak 18 éven felülieknek ajánlott!

Kérjük, erősítse meg életkorát az alábbi gombokra kattintva:

Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 30. Kedd  Katalin, Kitti

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Életet egy bőröndnyi dollárért

Igenis van háború Kárpátalján!

Molnár H. Boglárka

2022.09.27. 12:52

Mennyit ér az életed? Hogyan maradsz életben egyedül, pénz nélkül? Hogyan úszod meg a golyót, amelyre már ráírták a neved? A kárpátaljaiak ezekkel a kérdésekkel fekszenek és kelnek minden nap. Ha nincs 6000 dollárod, akkor akár meg is dögölhetsz. Ez a „módi” járja Ukrajnában. Míg a belső menekültek élik világukat Kárpátalján, addig a magyar férfiakat az utcáról és a járműveikből szedik össze, viszik őket egyből a frontra, ahonnan többnyire csak hullazsákban jutnak haza. A kollaboránsokat egyből főbe lövik, nincs menekvés. Kárpátaljáról hazaérkezve még mindig fülemben csengenek a bujkáló férfiak hangjai.

A magyarok ellen elkövetett jogsértéseket szeretnénk feltérképezni Ukrajnában, ugyanis 2014 óta több mint félezer van belőlük. Ami azért groteszk, mivel az ország lakosságának csupán 0,3 százaléka magyar. Körülbelül 150 ezren kell elviseljék az őket ért atrocitásokat. A háború azonban ezt a számot megharmadolta. Sokan hátrahagyva mindenüket menekültek el, jogosan, ugyanis ki az, aki egy olyan nemzetért akar meghalni, amelyik eddig csak a kisebbségek jogfosztásáért ügyködött, s azért, hogy asszimilálja a magyar lakosságot? Utoljára a Ceausescu-rezsim alatt láthattunk ilyen menekültáradatot, amikor fejszékkel és furkósbotokkal támadták a magyarokat. A Securitate véres keze elérte szüleimet, ők is menekültek.

Mikor kitört a háború, mindenki azt mondta, nyugodtan kell kezelni a helyzetet. Megpróbáltam. A türelem elfogyott. Olyan hírek érkeznek sorra Kárpátaljáról, amelyek aggodalomra adnak okot. A nemzettestvéreink ellen elkövetett igazságtalanságok, jogsértések széles skálán mozognak. Dühösen és elkeseredetten vettem célba a sokak szívében még mindig – helyesen – magyar földnek számító Kárpátalját.

„Nem mehetnek be! Légiriadó van!” – az egyik kárpátaljai intézménybe szeretnénk bejutni, de az ajtónál elakadunk. Míg ismét szabad lesz az út, arra gondolunk egy kollégámmal, hogy szívunk egy kis friss levegőt: sokat utaztunk. Rágyújtok, várjuk a „visszavonulót”. Egy férfi jön oda hozzánk. Haja már deres, látjuk, hogy biztosan nem hadköteles, nem kell bujkáljon a padláson, pincében. Ő szabadon jár-kel. Beszélgetni kezdünk vele:

– Bejöttek ezek az izék, Harkovból, Kijevből, s a múltkor az élelmiszeresnél kezdett el pofázni az egyik, hogy miért nem beszélünk ukránul. "Te szuka!" – pattant fel az egyik barátom akkor. "Én itten születtem, s tudok ukránul. S te idejössz magyar földre? Akkor tanulj meg magyarul!" - meséli a bácsi barátjának sztoriját.

Mint kiderül, a belső menekültek aranyláncokban feszítenek Kárpátalján. Mulatoznak és vegzálják a magyarokat, verik szét az éttermek, kocsmák berendezéseit és az emberek fejét.

Ez ma a harmadik riadó. Hozzászoktak az itt élők, szinte mindennapos a vészjelzés. Már rutinból mennek le a pincékbe az iskolások, húzódnak menedékbe a felnőttek. Most azonban az utcán mégis járkálnak, mit sem törődve a sivító hanggal. –Nézzenek szét! Akik itt jönnek-mennek, azok gyerekek és idősek. Hol vannak a fiatalok és a középkorúak? Látnak vagy egyet is? – kérdezi a dühtől pirosló fejjel emberünk. Nos, egyet sem látunk. Miért?

Mint megtudjuk, hármasával járőröznek a katonák és a rendőrök, akik az utcán fogdossák össze a mai napig a fiainkat. Simán megállítják az autódat, kiszednek belőle, megnézik a papírjaidat. Ha elmúltál 18 és még nem vagy 60 éves, uzsgyi, már löknek is be a furgonba, s átöltöztetnek bakaruhába. Kettőt nem kérdeznek. Míg eljutnak a frontra, megtanítják, hogyan kell kibiztosítani a puskát és meghúzni a ravaszt. De lényegében golyófogónak viszik őket.

A kávézókból szedik össze a hadköteleseket, miközben kizárólag toborzóirodában és az illető lakcímén lehet (Forrás: Telegram)

– Ez a szar Zelenszkij! – mondja kendőzetlenül profán véleményét a bácsi, akinek már végképp elege lehet. – 100 ezer hrivnyát adnak egy hónapra az önkénteseknek. De ők ezt a pénzt sosem fogják látni. Van egy ismerősöm, aki elment a frontra, visszahozták hullazsákban, de a szülei sem kapták meg a pénzt. Ami megy itten, az nem normális! Zelenszkij meg mit csinál? Követelődzik, hogy nekem ezt adjátok, azt adjátok. Adnék én neki fegyvert! A fal alá!

S mikor azt hiszem, hogy mehetünk tovább utunkra, a bácsi előáll a farbával: Kárpátalján mindennap van temetés. – Ezek a mocskok összefogdossák a fiúkat, annyit írnak fel, hogy melyik településről, aztán mikor ott halnak meg, akkor megfogják, zsákba teszik, és visszaviszik őket oda, ahonnan elvitték - mondja.

Pár nappal ezelőtt 128 holttestet dobtak le Munkácson, hogy „tessék, temessétek el őket”. Nevek a zsákokon? Nem tudjuk, hogy vannak-e. S ha nincsenek, akkor mégis hány vérbefagyott arcot kell végignézniük a nőknek, míg megtalálják fiaikat, férjüket, testvérüket? 

Azt, hogy pontosan hány magyar hal szörnyet a fronton, nem lehet tudni, ugyanis az ukránok csak annyi közölnek, amennyit akarnak. Egy biztos: nem számít az emberi méltóság, nem számítanak a jogok, nem számít az élet. Főleg, ha magyar vagy.

Vége a riadónak. Érkezik a hölgy, aki vár minket. A beszélgetés rövid, de tartalmas, alig győzöm jegyzetelni: „a nyelvtörvény egy hatalmas visszalépés, még a Szovjetunióban is tanulhattak a gyerekek magyarul”, „az egyik iskola rendezvényéről magyarul jelent meg videó a Facebookon, kihívták az ombudsmant, pedig csak a kultúrájukat gyakorolták”, „át kellett nevezni a magyar iskolákat”, „sok a besúgó”, „a háború felerősítette a nacionalizmust az ukránokban, nagy a feszültség”, „a belső menekültek kifogásolják, miután egy színtiszta magyarlakta településre költöznek, hogy miért nincs ukrán nyelvű iskola”, „az iskolákba járó gyerekek 10 százaléka elment, a határon túl tanul”. Ezek a feljegyzések szerepelnek füzetemben a 10 perce tartó társalgás után. „Mi a helyzet a területvédőkkel?” – teszem fel a kérdést, hiszen van vagy 1500 férfi, akik nem a hadsereghez jelentkeztek, hanem a saját településükre szegődtek, hogy védelmezzék azt. Nos, ahogy mondani szokás, átdobták őket a palánkon: az ukrán vezetés – megszegve a megegyezést – kivezényelte őket a frontra.

A fronton fogsz-e megdögleni, vagy az éhségtől?

Idő van, menni kell: egy sráchoz igyekszünk. Fiatal, jóképű, magyar. Az életét bízza most ránk. Fél éve egymaga él, rettegésben, bujkál a hatóság és a katonák elől: ha elkapják, nem kizárt, hogy golyót kap a fejébe. Hogy lehet így aludni? Bármikor rád verik az ajtót, és visznek egy olyan háborúba, amely nem érted zajlik. Elvisznek a frontra meghalni.

Sokaknak sikerült átjutniuk a határon, azonban ha most kíséreled meg és elkapnak, dezertálásért 8 év börtönt kapsz, ahonnan szintén nem kerülsz ki élve. Ördögi kör ez: inkább a bujkálást választod, azt, hogy nem látod szeretteidet hónapokig, hogy félelemben élsz, hogy nem tudod, lesz-e holnap, hogy a fronton fogsz-e megdögleni vagy az éhségtől vagy inkább megpróbálsz elmenekülni, aminek a vége szintén a halál?

A huszonéves fiú az előbbit választotta, azonban már a végsőket járja. „A tartalékaimat feléltem, már el is kellett egy-két dolgot adnom a házból” – kezdi a történetét a vendéglátónk. A lakásban hideg van, a kabátomat sem vetem le. Nincs fűtés, mert drága, nem tudja fizetni, és mindjárt itt a tél.

Ökölbe szorított kézzel mesél a fiú

„Hogy tudsz elbújni?” – kérdezem. „Titkolom a hollétemet. Nem járok ki sehova. Viszont ha egy kutyát láncra vernek, az rövid időn belül meg fog bolondulni. Én is kezdek bekattanni. Itthon vagyok, fene tudja már, mióta. Az ukrán papíromat, bankkártyámat, mindent kitettem a pénztárcából, csak a magyar útlevelem van nálam, ha esetleg megpróbálok eljutni a boltba. Ennem csak kell” – kapom a magyarázatot. Viszont attól még, hogy nem jár sehova, sok információ befut hozzá.

A fronton lefagyasztva tartják a vérbefúlt hullákat, és csak szakaszosan küldik őket haza a szeretteikhez. Ha ezrével vinnék vissza őket oda, ahonnan összeszedték, akkor az emberek fellázadnának.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

„Vagonokban szállítják a holttesteket és dobják le a földre, mint egy darab szart” – számot ő sem tud mondani.

Csupán a Facebook-csoportokban lehet látni, hogy napi négy-öt elhunytat hirdetnek ki a közösségi oldalon. Ők mind kárpátaljai lakosok. Az édesanyák és a feleségek talán még mindig azt hiszik, él valahol a férjük, gyermekük. A valóság mindeközben az, hogy lehet, már rég a zsákban van.

Az önkéntes szolgálatban meghaltak száma is egy nagy átverés: elviszik a behívót azoknak is, akik igazoltan rokkantak. De ezt sem veszik figyelembe az ukránok. Egy férfi betegsége miatt halt meg a fronton. S mit írnak a papírra? Hogy önként és dalolva ment agyonlövetni magát.

„Volt egy magyar férfi, aki panaszolni akarta a hasonló műveleteket. A közösségi oldalon osztotta meg a saját történetét, igazságot akart magának. Kijött hozzá az ukrán biztonsági szolgálat, összerugdosták, félholtra verték, majd megerőszakolták. Ezt követően felhívta a rendőrséget, akik ki is mentek hozzá, majd a rendőrök ugyancsak összerugdosták. Ő ezután többet egy szót se mer szólni. Mindenkivel így járnak el, aki ki meri nyitni a száját vagy egyszer” – a keze már ökölben van a srácnak, de folytatja a sorolást.

Aki ki meri írni, hogy elege van a háborúból és szidja az ukránokat, azt órákon belül elviszi az SBU, az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat. S azok nem viccelnek, bármit megtesznek veled.

Van a srácnak egy nagyon hazafias ukrán ismerőse is, aki elment harcolni. Egy hét múlva csörgött itt a telefon, hogy ha egyszer hazatér élve, akkor csináljanak neki egy magyar útlevelet. Miért? Az volt a parancs a sztyeppén, hogy üljön a vájatban addig, míg a fejére nem pottyan a bomba. „Na, az csúf halál! A haver úgy aludt, hogy hét Javelin rakétát maga alá tett, mert úgy egyenes volt a pihenőhelye. Rengeteg fegyver van ott. Volt, hogy foszforbombát hajítottak négy órán keresztül rájuk az oroszok, de még mindig nem volt parancs. A burjátok? Rosszabbak, mint a csecsenek. Nem ismernek félelmet. Az oroszok tüze alatt rohannak az ukrán lövészárkok felé. S azok, akik ukrán oldalon harcolnak, állnak, mint egy szardarab a lövészárkokban, s egyszer csak rájuk esik egy burját.”

Jogsértések és korrupció

Az ukránok sokszor a saját törvényeiket sem tartják be. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy állami apparátusban dolgozó emberek – tehát rendőrök, hivatalnokok, határőrök, vámosok, politikusok – csak ukrán állampolgárok lehetnek, mivel államtitkokhoz férhetnek hozzá. A legnagyobb állami apparátus a katonaság, onnan szivároghat ki a legtöbb bizalmas információ. Akkor hogy lehet az, hogy oda meg elviszik a kettős állampolgárokat? Hogy lehet az, hogy oda elviszik a magyarokat? Ha magyar vagy, rád nem érvényesek a jogok, a törvények, a te életed mit sem ér.

Mindemellett azokra, akik felvették az orosz állampolgárságot az újonnan elfoglalt területeken, 12-15 év börtön vár. S ott mi történik velük? A börtönőr leszúrja őket. A kollaborációt pedig bárkire rábizonyítják.

Ami a határnál történik, az egyenesen vérlázító. Kárpátalja főügyészét leváltották. S az új – aki nem mellesleg Porosenko embere – hozott egy olyan rendeletet, amely csak Kárpátaljára érvényes, és amely szerint nem ismerik el a kettős állampolgárságot, csak az ukránt. Így hiába vagy magyar állampolgár is, a határon úgy kezelnek, mint kizárólag ukrán állampolgárt és nem engednek ki az országból, nem fogadják el a magyar útlevelet. Ez viszont hatalmas nagy buktató. Volt egy idős hölgy, aki húsz éve nem él itt. Eljött rokonlátogatóba. Beengedték, viszont ki az országból már nem mehetett, mert ukrán állampolgár is. Egy kifizetetlen bírság pedig elég ahhoz, hogy kitiltsanak Ukrajnából.

Erőszakkal viszik el a katonák a férfiakat (Forrás: Telegram)

A bujkáló fiúnak lett volna egy lehetősége a háború elején, hogy átjusson a határon, mégpedig az állandó lakcím Magyarországon. Ám amikor Gyurcsány elkezdte az anyaországi magyarokat a kárpátaljaiak ellen uszítani, akkor Szabolcsban hoztak egy olyan rendeletet, mely szerint csak akkor kapsz állandó lakcímet, ha életvitelszerűen ott élsz.

Az ukrán határőr az egyik legkorruptabb. A múltkor letartóztattak egy határőrt 160 ezer dollárral a zsebében. S ez csak egy ember, egy nap. Vajon mennyi pénz folyhat ott a határon, onnan a megyei határőrfőnökhöz, onnan meg a főügyészhez? 6000 dollárért kiengednek az országból, egy hétre.

A Tisza-part pedig tele van emberekkel. „Akik átúsznak, azoknak ez már az utolsó kétségbeesésük, nincs már vesztenivalójuk, nem maradt mit enniük.” Megtudjuk, hogy egy pap is segített valakinek ekképpen átjutni a határon, de őt megfogták az ukránok. „Mi lett vele? Tudja a nyavalya. A diákokat sem engedik át a határon többet, és a papokat sem, mondván, van kit eltemetni Ukrajnában is” – mondta a fiú.

Itt vérfürdő lesz

„De mi lesz veled?” – kérdezem, mert kezdek rosszul lenni. „Nem tudom, mit csináljak. Ha elfogadják a két megszállt köztársaságban, Donyeckben és Luhanszkban a referendumot, akkor az ukránok lőni fogják azokat a területeket, mert nem fogják elfogadni, hogy az oroszoké lesz. Hogyha elkezdődik a teljes háború, akkor süketre zárják a határt. Én arra számítok, hogy Putyin felbassza az agyát és úgy dönt, hogy hamarabb befejezi. Az a forgatókönyv, mint Krímnél. Nem részleges mozgósítás lesz! Beiktatják a háborút, és végigsöpörnek. Tizenháromezer tankjuk van az oroszoknak, senki nem fog tudni semmit sem csinálni. Itt vérfürdő lesz. Az Urálon gyártják az új tankokat. Rakétákkal lesznek felszerelve. Medvegyev azt mondta, hogy huszonötmillió embert tudnak mobilizálni. Az ukrán hadsereget pedig megsemmisítik” – folytatja most már elkeseredve bizalmasunk.

Az meg még olaj a tűzre, hogy az ottani média a magyarok ellen szítja az ukránokat. Ez annyira eszkalálódott, hogy az a piaci kofa, akivel minden nap találkoznak, most már nem szolgálja ki a magyar vevőt. Nem lehet kimenni az utcára magyar feliratú pólóban, mert megfognak és elvisznek.

Minden nap vernek félholtra egy-egy magyart. Az ukrán szomszédod, akivel jóban voltál, most a legnagyobb ellenségeddé válik, besúg, ha tudja, hogy nem mentél harcolni.

Kárpátalja kezd elukránosodni, most ötvenezren ha vannak a magyarok. Minden második ház üres. S visszamenni jó eséllyel nem fognak, ugyanis dezertálásért a Jóisten tudja mi vár rájuk!

„Ha Kijev elesik, akkor Ukrajna már nem lesz. Megpróbálok kitartani, amíg végre béke nem lesz ebben a kurva országban” – halljuk a nyílt, őszinte véleményt." 

Eltelik lassan három óra, elköszönünk a sráctól, aki viszont figyelmeztet minket: „Ne mondjátok meg senkinek, hogy újságírók vagytok! Ha megtudják, hogy ti a magyar sajtótól vagytok, bevisznek és kivizsgálnak, hogy nem az oroszoknak dolgoztok-e. Ott aztán azt csinálnak veletek, amit akarnak. A sajtóigazolványt el kell dugni a határon.”

Én a csizmámba rejtettem. S bár megvolt a veszélye a határon való átlépésünknek, mégiscsak fűtött autóval, szabadon utazhattunk haza. Gondolataim viszont a hideg, bezárt lakásban maradtak, ahol egy fiatal, magyar férfi várja a csodát!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies