Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Július 23. Kedd  Lenke

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Egy kétgyermekes anyuka megrázó vallomása a covid intenzív után

2021.04.03. 10:17

"Egy-egy statisztikai szám a napi sajtóban, egy-egy  ágyon fekvő embert jelent, egy anyát, egy apát, egy nagymamát, egy nagypapát, feleséget, férjet, valakinek a fiát vagy a lányát, akinek a családjába beköltözött a félelem és a rettegés. Egy-egy ágyon gigászi küzdelem folyik az  életben maradásért, a saját levegővételért." Makai Marianna ezt a saját bőrén tapasztalta meg, és miután lekerült a lélegeztetőgépről, és végre kiengedték a kórházból, megírta mi mindenen ment át ő és családja február 24-e óta egészen április elejéig.

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei! - ezzel a címmel jelent meg Makai Marianna, a kecskemetimami.hu főszerkesztőjének cikke, amit teljes terjedelmében közlünk. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy mindenki számára tanulságos, amit átélt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház covid részlegén.

2021. 04. 01.

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 

De nem is engedtem magam rettegésben tartani, újságíró létemre, nem olvasok egyetlen napi portált, ahol számokat, halálhíreket, és félelmet keltenek, nem nézek tévét és a neten sem követek ilyen oldalakat, főként nem olvasok kommenteket! 

Próbáltam 100%-an kizárni magamtól és a családomtól minden ilyen tartalmat, de ettől függetlenül azért sok minden átjutott hozzám is, elég, ha elmentem boltba, vagy olyannal beszéltem telefonon, aki ömlengve tolta az arcomba az ő szerinte vélt igazságokat...

Február 24

Február 24-én kezdődött, nem éreztem magam jól, de semmi extra, viszont estére már lázas lettem, és innen indult a lavina lefelé. Nem tartottam nagy dolognak, majd meggyógyulok, ez csak egy kis rosszullét. Folyamatos 5 napos magas láz, rosszullét, enyhe köhögés után már éreztem, ez több mint egy egyszerű kis influenza... a teszt eredménye: COVID POZITÍV.

Innentől kezdve egészen másképp gondoltam az egészre, csak azon kattogott az agyam, hogy hogy menthetném meg a férjemet - némi túlsúly és magas vérnyomása végett -, hogy ne kapja Ő is el!   Mi a gyerekekkel karanténba kerültünk azonnal,  a férjem csak másnaptól, tehát volt még 1 napom. 

Azt akartam, hogy költözzön el, majd én szépen meggyógyulok. Harcoltunk. Ő nem akart egyedül hagyni, én erőltettem hogy menjen. Egy cikk főcíme járt mindvégig a fejemben: "6 éves kislány maradt árván, a szülők a koronavírus áldozatai lettek". Ez kb. 2 hónapja történt, igaz nem olvastam a cikket, de minden portálról és közösségi oldalról ez ömlött felém. Rettenetesen sajnáltam a kislányt, a szívem szakadt meg érte, és most valamiért mindig előjött a cím.

Végül nem tudtam rábeszélni, a férjem maradt és ápolt. Én pedig egyre lázasabb és egyre gyengébb lettem, a barátnőimből egy egész "orvosi team" állt fel, egyik gyógyszertárban dolgozik, a másik háziorvosi asszisztens, a harmadiknak pedig a gyereke gyógyíthatatlan tüdőbeteg, így az ő prof.asszonyukat is bevonták az én gyógyításomba. Rengeteg vitamint, antibiotikumot, vírusölőt, véralvadásgátlót, lázcsillapítót szedtem, beszereztük a nélkülözhetetlen pulzoximérőt, de nem akartam javulni, csak feküdtem iszonyatos fejfájással és megfoghatatlan rosszulléttel.  

Mindenki azt mondta:

- már 1 hete benne vagy nyugi, már kifelé jössz belőle.

De ez a vírus másképp működik, ez egy alattomos kiszámíthatatlan gyilkos. 8 nap után végül egy este Covid SBO lett belőle, ahol megállapították, hogy kétoldali tüdőgyulladásom van, de a felírt gyógyszerek tekintetében hazamehettem. Másnaptól már nem ettem, nem keltem fel, nem érdekelt mi van a környezetemben, nem tudtam aludni éjszaka, csak lázasan feküdtem mereven, a véroxigénszintem is 90 alá ment. Nehéz eldönteni mi az az állapot,  amikor kórházba kell mennünk és általában, ez mindig később jön el, mint kellett volna, - várjunk még egy kicsit, hisz tegnap láttak az SBO-n, hátha jobban leszek - gondoltam akkor.

Még egy nap szenvedés, egy újabb álmatlan kimerítő éjszaka, majd egy újabb, és 70 - 80-as szaturáció, akkor éreztem mentőt kell már hívni. Nem volt nagy búcsúzkodás, csak kapok némi infúziót és valószínű, most is haza fognak engedni, vigaszul a gyerekek teljes közelből nézhették az "űrruhás" mentős minden munkafázisát, akkor inkább izgalmas, mint félelemkeltőnek tűnt számukra.  

Beérkezés után szokásos vizsgálatok következtek, majd egyre többen forgolódtak körülöttem. Mondtam, hogy tudok róla kétoldali tüdőgyulladásom van, semmi gond, aztán közölték, hogy az két napja volt, amikor bent voltam, de azóta annyira leromlottak az értékeim, hogy 1 telefont engednek, utána azonnal intenzívosztályra szállítanak.

- A holmijaimért jöjjön be valaki, el kell vinni a kórház területéről. - A telefont is - nézett rá a kezemre a nő. 

- A telefont is?

- Igen, oda semmit nem lehet bevinni. 

Könny csordult ki a szememből, addig nem féltem, de ott hirtelen élesen belem hatoltak a számok: intenzívosztály 90-10, 80-20 - halálozási arány...

- Kérem a telefont ne, két gyerekem van, muszáj, hogy tudjak velük beszélni!

- Sajnálom, szegezte le a tekintetét a velem szemben álló zöld ruhás nő. 

Könnyek között hívtam fel a férjemet és kezdtem volna neki mondani, hogy mi van akkor, ha nem jövök ki onnan, de ő hallani sem akarta. Én viszont halkan közöltem, hogy 5 percem van, aztán nem biztos, hogy lesz még alkalmam elmondani, úgy hogy figyeljen jól rám, ha meghalok, ezt és ezt csinálja a gyerekekkel...

Ott abban a pillanatban a szívem szakadt meg, soha életemben nem féltem még ennyire, most sem a haláltól, hanem ami vele jár, hogy többet nem láthatom a szeretteimet és a gyerekeimet, hogy meg fog változni a kis életük, hogy fognak majd ebből felállni, zokogott, akkor már én is, 4 egészségügyi dolgozó kíséretében.

Indulnunk kell, hallottam mellőlem egy csendes hangot és egy felém nyújtott kéz kérte a telefonom, szinte a szívemet tépte ki, egyetlen szálat, ami összeköt a családommal. Életem legnehezebb pillanata volt, egy anyának elfogadni azt a helyzetet, hogy lehet többé nem látja a gyerekeit, mérhetetlen fájdalom.

Elindultunk, már nem számított a betegség, nem fájt semmi, csak az a rettenetes érzés, hogy ennyi lett volna, tényleg csak ennyi? Ott abban a pillanatban bevallom, fel is adtam, nem érdekelt mi vár rám,  mi lesz a túloldalon, és akkor odalépett hozzám a doktornő, elővette a telefonom a töltőm a lezárt táskából, egy nejlonzacskóba csúsztatta és a meztelen testem mellé rakta. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, ott akkor visszaadta a fél életemet, nem tudom ki volt Ő, de örökké hálás leszek neki!

Nem tudom ők egyáltalán tudják-e, hogy ilyen "apró" dolgokkal minket betegeket a gödör széléről is visszahozhatnak, az is lehet az egész életünk néha csak egy-egy ilyen pillanaton múlik. Fura dolog az emlékezés, a fájdalom, a légszomj, az intenzíven töltött napok nem maradtak meg, de a félelemre vagy egy ilyen érzésre örökké emlékezni fogok.

A Covid nem csak a tünetekről szól, a covid nem csak egy influenza, a covid családokat szakít szét, teszi kilátástalanná a helyzetüket és egy szempillantás alatt teszi tönkre az álmokat...

Elindultunk felelé, egy fiatal férfi végig a hordágyam mellett jött, és folyamatosan annyit mondott:

- Mariann, nem lesz semmi baj, de ígérje meg, ahogy beérünk az intenzívre nem néz bele egy ágyba sem, ön nem fog oda jutni, haza fog menni. Mariann, ígérje meg... 

Pár perc alatt kellett felkészítenie, hiszen az intenzívosztályon látottak sokkolják igazán csak az embert, de én nem féltem a látványtól, attól a rengeteg csőtöl, kanültől amik életben tartották a lakóikat, nem borzasztott el a gépek folyamatos csipogása, ott akkor már csak egy kellemes menyugvást éreztem, végre kaptam levegőt, a kezelés is kezdett hatni, bódult állapotban pedig egyre kevésbé jut eszünkbe kiket hagyunk otthon. Egyedül én voltam a tudatomnál, mindenki mélyaltatásban feküdt lélegeztetőgépen, rengeteg monitorral, magatehetetlen állapotban, patyolat tisztaságban.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Egy-egy statisztikai szám a napi sajtóban, egy-egy  ágyon fekvő embert jelent,  egy anyát, egy apát, egy nagymamát, egy nagypapát, feleséget, férjet, valakinek a fiát vagy a lányát, akinek a családjába beköltözött a félelem és a rettegés. Egy-egy ágyon gigászi küzdelem folyik az  életben maradásért, a saját levegővételért. Ők csak alszanak, nem is látják, hogy milyen emberfeletti dolgokat tesznek meg értük az orvosok és az ápolók. Egy percre sem maradnak egyedül, folyamatosan körülöttük forgolódik valaki, hol az egyik ágynál csipog, hol a másiknál valamelyik gép, ott egy szabad lazítási pillanat sincs. Nincs se gyors, se kellemes beszélgetés telefonon munkaközben, nincs odakönyöklős kolleginás mi volt a hétvégén bájcsevegés, csak állandó éberség, folyamatos és megfeszítő figyelés. 

Az intenzíven olyan, mintha megállt volna az idő, csendes, halk csipogások körülöttem, máskor fülsikító sípolás, ádáz küzdelem egy-egy ágy körül, kedves, empatikus, több rétegben szkafanderbe beöltözött, gumicsizmás orvosok, ápolók, akiknek sosem láthattam az arcát, csak két szempár és a hangjuk jutott nekem. 

Egészségügyi dolgozók, akik éjjel nappal velem voltak, a gyógyítás mellett emberként viselkedtek, beszélgettek, érdeklődtek a munkámról, családomról, meséltek a sajátjukról, egyik ápolónő megfésülte a már birka gyapjújához hasonlító hajamat, befonta, hogy szép legyek, pedig forogni sem tudtam, csak a fejemet felemelni. Csak néztem őket, amikor magamnál voltam, megállás nélküli megfeszített napjaikat, hogy milyen szépen és mérhetetlen empátiával beszélnek az alvó, kómás betegekkel, csukott szemmel napokig hallgattam a biztató, megnyugtató hangjukat, olyan ápolóknak, orvosoknak, akiket sosem ismernék fel ha láthatnám. A tompa állapot miatt csak néhány vezeték vagy keresztnévre emlékszem, Barna doktor, Rózsa... pár színes gumicsizmára..., pár biztató mosolyra, pár szempárra.

Ők az én, és a családom hősei, ők azok, akik nélkül most a házunkra gyász, és sötétség borulna! 

Ha létezik a "jókor jó helyen", akkor én ott voltam,

itt a Kecskeméti Kórház intenzív osztályán, ahol a Covid következtében pár nap múlva összeomlott a keringésem,  összeesett a szívem, ami megtelt vízzel, epilepsziás görcsöt kaptam, a tüdőm, májam borzasztó állapotba került, oxigénhiány lépett fel, és gépre kerültem.

De ők megmentették az életem! 

Szerencsés voltam, tudták mit kell csinálni, a CT nem mutatott tartós agyi károsodást, volt szabad lélegeztető gép, és felébredtem a mélyaltatásból, nem emlékszem mi történt velem, talán jobb is, pedig rengeteg kérdésem lenne.

Az agyam folyton kattog, mi történhetett akkor, mi lett volna ha... egyszerűen nem tudok kikapcsolni, pedig nincs semmi gond, boldog vagyok és most már békés is. 

Nem volt alapbetegségem, nincs elhízás, fiatal vagyok, betartottam a szabályokat, nem toltam túl a vírust, de nem is féltem tőle, semmi ok nem volt rá, hogy ennyire ledöntsön a 14. napon. 

Ez nem egy felhájpolt influenza, ha megúsztad pár rossz nappal, köszönd meg a Jóistennek, ha megúszta a családtagod, köszönd meg a  Jóistennek, az enyémeknek nagyon fiatalon kellett megtapasztalniuk, hogy milyen aggódni anyáért, felébred-e? 

Az intenzív után még 11 napot töltöttem a kecskeméti Covid tüdő részlegén, oxigén maszkkal, kétoldali súlyos tüdőgyulladással, csövekkel, katéterekkel, pelenkával. Igen, ezek is mind mind hozzátartoznak a koronavírushoz, és az is, hogy vigyázol éjszaka a szobatársadra.

Ez már nem intenzív, itt 10 szobára jó ha jut 2-3 nővér, és ha átéled, hogy szép csendesen megfullad a melletted lévő ágyon fekvő néni, akit még délután irigykedve figyeltél, hogy bejöhetett hozzá a fia, (amit ugye tudjuk, hogy mit jelent, akkor nekem nem esett le...) onnan kezdve az új szobatárs légzését automatikusan figyeled. Ha éjszaka felébredsz, nem alszol vissza, mert ha abba marad a karcos zilálás, azonnal valahogy segítségért kell kiabálnod. 

A súlyos covidos ember rémült és kiszolgáltatott, szomjazik az orvosok és ápolók figyelméért, nem tud megfordulni, felülni, nem tud enni, nem tud egyedül inni, amikor a maszk cserepesre szárítja a száját, vagy csak egyszerűen magára húzni a takarót, ha fázik a lába. De ebben a helyzetben nem csak a betegek a kiszolgáltatottak, minden nap rengeteg új beteg jött, volt, hogy 1 éjszaka alatt 21 súlyos, az ápolók még így is türelmesek és derűsek voltak, de a betegek és a hozzátartozók néha durván és lekezelően kiabáltak velük. 

A dolgozók lelkiismeretes és abszolút hozzáállása mélyen megérintett engem,

emberfeletti küzdelmet vívnak minden nap, fiatalért idősért egyaránt. Nem csak a munkaerő vagy eszközhiánnyal kell nap mint nap megküzdeniük, de lelkiekben nekik ugyan úgy erősnek kell lenniük, pedig ők pont olyan érző anyukák, nagymamák, fiatal apukák, nagypapák mint bárki más, elbújnak és ők is sírnak, de 1 perc múlva már mosolyogva, reménytkeltően kell odaállniuk a következő beteg mellé. Számukra is hihetetlen, hogy milyen mértékben roncsolja a koronavírus akár a fiatal vagy idős szervezeteket, egy eüs tudja, hogy a halál az élet velejárója, de ilyen mértékben számukra is nehezen feldolgozható.

Ez az egész helyzet az egészségügyi dolgozók számára is olyan, mintha egy drámai film forgatása, csak, hogy ebbe kéretlenül csöppentek bele mint főszereplők, és a rendező sem írta meg előre, hogy milyen szerepet kell majd játszaniuk benne. Mi segíthetjük őket, ha betartjuk az előírásokat, ha megköszönjük a munkájukat, kifejezzük hálánkat azoknak az orvosoknak, ápolóknak, akik saját életüket is kockáztatva, túlórázva, áldozatos munkájukkal életeket mentenek, hétről hétre és most már hónapról hónapra. Ne vegyük ezt természetesnek és főként ne mondjuk, hogy nincs itt semmiéle vírus, ez pont olyan, mint egy influenza...

Nekem rettentően sokat segítettek az osztályon, hálás vagyok minden egyes embernek, aki az ápolásomba egy picit is részt vett, amikor a gyógyulás útjára léptem, a javulásom elképesztően látványos lett, és ez a kórházi ápolásnak köszönhető, nem csak fizikálisan, de lelkileg is sokat támogattak, egy jó szóval, egy dicsérettel, egy kedves reggeli ébresztővel, vagy csak egy bizalmas pillantással. Minden nap egy kicsit könnyebb lett, minden nap egy csövet, egy gépet, egy kanült sikerült elhagynom, és ez minden nap egy picivel közelebb vitt, ahhoz, hogy újra láthassam a családom. 

Kaptam egy második esélyt és ez a világ legnagyobb ajándéka volt, a technika ördögének köszönhetően pedig miután már annyira jól voltam, hogy tudtam használni a telefonom, Messengeren együtt vacsoráztunk a családommal.  Én a kórházban az ágyban,  ők otthon a konyhában, de mégis közösen. 

Zsófival csináltunk csajos napot, küldött be nekem szemceruzát, krémet, amíg  ő otthon a fürdőszobában mindent magára kent, addig én remegő kézzel olyan kontúr vonalakat húztam magamnak, hogy Kiszel Tünde is megijedt volna tőlem, de közös volt az az idő is, csak az övé és az enyém! Együtt onlinetanultunk, bár fogalmam sem volt hol tartottak, mit vettek. Szagoltam a macska bűzös pofáját, amit belenyomtak a telefonom képernyőjébe, mert azt gondolták akkor én is érzem. Zsófival együtt sütöttünk,  én a kórházi ágyból diktáltam mit, hogy kell csinálnia, ő pedig nem adta fel, majd a kész süti felét lefagyasztotta, hogy ha hazaérek tudjak belőle enni. Kezdtek egyre jobban felszabadulni ők is, de a félelem nagyon begyűrűzte az életüket.

Fura ez a kórházi lét, ahogy megszűnik az életveszély egy másik oldalát is meglátjuk már: egy szeretőbb, barátibb oldalát.  Nekem pl, a legnagyobb társasági eseményem az esti fürdetés volt,  pelenkázás, a wellness minden csínja-bínja. Jöttek a már nekem jól ismerős kedves ápolónők, lavórok, krémek, pelenkák, viccelődések, sírások itt fáj ott fáj, ne forgasson, forgasson...és az érzés amikor utánuk jött a két harmincas műtős orvosfiú, hogy ma ők is jöttek fürdetni ...

Amikor reggel ébresztésnél azt mondta nekem a maszkos beöltözött felismerhetetlen ápolónő:  - jó reggelt, milyen szép ma, még a bőre és a haja is! 

Pedig már meg sem próbáltam fésülködni, 3. hete nem mostam hajat,  össze volt rasztásodva, a bőröm pedig olyan volt mintha én lennék a nagymamám, de ő szépnek látott és jól indult a napom... 

Február 24-én kezdődött, ma már április van, és már több mint 1 hete itthon, nagyon jól vagyok, boldog, kiegyensúlyozott és rettentően pozitív, de a testem nagyon elgyötört. Bár még mindig tüdőgyulladásom van, és itthon is orrszondás oxigénnel lélegzem, már a lakásban elég jól közlekedek. Egyelőre nem látom még, hogy mikor jön el az idő, hogy elhagyhatom a házat, lesz-e súlyos hosszútávú következménye, de van időm, már nem sietek sehová, és amúgy is itthonról dolgoznék, szóval, nézzük a jó oldalát...

 

Mérhetetlenül büszke vagyok a családomra, az erőért, a bátorságukért, a fájdalom és a félelem elviseléséért!

Igazán hálás vagyok minden kedves barátunknak, ismerősömnek, rokonomnak és ismeretleneknek egyaránt, aki bármiben is segített, akár egy imával, egy vitaminnal, egy üzenettel, jó szóval, bátorítással, hogy együtt szuszoghatok még a gyerekeimmel! 

A Kecskeméti Kórház mentőseinek, orvosainak, ápolóinak, intenzíven dolgozóinak, beteghordóinak köszönöm, hogy ilyen nemes munkát választottak, és, hogy a saját életüket kockáztatva mindent megtettek azért, hogy megmentsenek. Kívánom, hogy sok ilyen "sikertörténetük" legyen és munkájukért megkapják az őszinte elismerést és tiszteletet! Én örökké hálával tartozom nekik!

Ti pedig vigyázzatok magatokra és a környezetetekben lévőkre, mert bizony mind felelősek vagyunk egymásért, és közhely nem közhely, de együtt tudjuk leküzdeni közösen ezt a láthatatlan szörnyet, tegyünk meg mindent érte!

Makai Marianna - Kecskemétimami

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies