Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Július 3. Szerda  Kornél

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Azért dolgozunk, hogy ezeknek a gyerekeknek jobb életük legyen, mint szüleiknek”

Pásztor Andrea

2020.12.17. 18:49

Márciustól próbaüzemben, szeptembertől pedig már hivatalosan is várja a kisgyermekes roma családokat a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház a Mezei Utcai Közösségi Házban. Az önkormányzati forrásból működő intézmény alacsony küszöbű szolgáltatást nyújt, amit önkéntesen vehetnek igénybe az anyukák. Célja pedig, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Így az óvodában, később az iskolában már kisebb hátránnyal induljanak, esélyük legyen a jobb életre. Szerencsére már most sokan tekintik második otthonuknak a gyerekházat, ami elsősorban a két rátermett, csupa szív „házi asszonynak” köszönhető.

Egy átlagos csütörtök délelőtt látogattunk el a Biztos Kezdet Gyerekházba, ahol mindig mozgalmas az élet. Oláh Anna, az intézmény szakmai vezetője egy kisfiúnak ad tízórait, munkatársa, Somogyi Tímea dajkálja a fiúcska néhány hónapos kishúgát, közben egy idősebb asszony tartja szóval. Neki már nagyobbak a gyerekei, csak a társaság miatt jár be. Ezen nincs is mit csodálkozni, a hangulat olyan családias, hogy én is gyorsan letelepszem az egyik kis asztalhoz, a picik anyukája mellé. Balogh Petronella 19 éves, március óta jár a gyerekházba. Akkor javasolta neki védőnője, amikor kislányával, Amirával lett várandós. Kisfia, Aurél decemberben lesz kétéves, nagyon sokat fejlődött, amióta Anna és Timi is foglalkozik vele.

– A Zsinór utcában lakunk egy 30 négyzetméteres albérletben – mondja Petronella. – Otthon alig van játékunk, ami van, azt is Annától kaptuk. Nekem a háztartás mellett se időm, se türelmem nincs ahhoz, hogy játsszak Alcsikával. Itt viszont nagyon szeret. A fiatal anyuka csak hat osztályt végzett, azt mondja nem is akarja befejezni az iskolát. Mosolyogva árulja el, párját már kilencévesen kinézte magának. 17 évesen jöttek össze a fiúval, ő most közmunkásként dolgozik, szerényen, de eltartja családját. Amikor Aurél befejezi az uzsonnát, Anna is mellénk ül, büszkén meséli, hogy a kisfiú az egyik büszkesége.

Somogyi Tímeától (balról), a hétgyermekes Aranyanyutól sokat tanulhatnak a fiatal édesanyák

– Amikor először találkoztunk, csak ült és bizalmatlanul méregetett minket. Most pedig kiviszi a szemetet, megigazítja a szalvétáját, megölel, énekelget és egyre több mindent mond. Szinte kivirágzott – állapítja meg. A kisfiú pedig – mintha csak bizonyítani akarná szavait – sorba kipróbál minden játékot. Fülig ér a szája, amikor Anna szól hozzá, látszik, hogy rajong érte.

Missziójuk a felzárkóztatás

Oláh Anna a fővárosból költözött Kecskemétre, hogy ellássa a ház szakmai vezetői feladatait. Elmondja, közel háromszáz hasonló intézmény működik az országban, a kecskeméti azonban két szempontból is egyedülálló. A többi ház pályázati forrásból tartja fenn magát, egyedül Kecskeméten finanszírozza a város saját költségvetéséből. A biztos háttér mellett azonban szakmailag is különlegesek.

– Mi vagyunk az egyetlenek, ahol mindkét munkatárs roma származású – mondja Anna. – Az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk, hogy ez milyen fontos az anyukáknak. – Félszavakból, tekintetekből is pontosan tudjuk, milyen problémáik vannak. Nyáron voltunk egy konferencián, ahol kiderült, sok gyerekház küzd azzal, hogy becsábítsa a családokat. Nekünk ilyen problémáink sosem voltak, sokszor még a fejünkről is gyerekek lógnak – viccelődik.

Pedig a legnehezebb időszakban nyitották meg a ház kapuit. Márciusban sem küldtek el senkit. Maszkot, fertőtlenítőszert osztottak az anyukáknak, intézték az online iskolai-óvodai beiratkozást, segítették a családokat, amiben csak tudták. Így amikor szeptemberben hivatalosan is elindulhattak, már sokan ismerték, szerették őket. Anyukáról anyukára szállt a hírük, azóta is sorban jönnek ide új és új családok.

– Egy korai szocializációs folyamat zajlik nálunk – magyarázza Anna. – A gyerekek megtanulnak kulturáltan enni, megismerik a vécé használatát, a kézmosást, a kommunikációt, megtanulják a színeket, számokat, azt, hogy együtt kell játszani, hogy figyelni kell egymásra. Így mire óvodába mennek, már olyan képességek és készségek birtokában lesznek, ami megkönnyíti a beilleszkedésüket. Reményeink szerint sokkal kevesebb probléma lesz velük, a pedagógusok koncentrálhatnak a fejlesztésükre.

– Azért dolgozunk, hogy jobb életük legyen, mint a szüleiknek volt – fűzi hozzá Tímea bölcsen. – Mindent persze nem taníthatunk meg nekik, de így nem a nulláról indulnak majd az óvodában.

Hétgyermekes Aranyanyu
Lacziné Somogyi Tímea Anna hétgyerekes édesanya. Amikor hatodik gyermeke óvodába ment, úgy érezte, eljött az ideje annak, hogy leérettségizzen és belevágjon az egyetemi felvételibe. Ma már hétgyerekes diplomás asszony, így jellemzi magát: „olyan nő vagyok, aki cigánynak született és szociológus”. Alelnöke a Védőháló Karitatív Egyesületnek, dolgozik a Kecskeméti Református Egyházközség cigánymissziójában, létrehozta és működteti a Pancsinello Játszóházat a roma családok számára. 2016-ban elnyerte az Aranyanyu-díjat. 

Az egészséges életmódra is odafigyelnek a házban. A tízórai gyümölcsből, teljes kiőrlésű pékáruból, mézes teából áll. Először furcsa volt a családoknak, de gyorsan megszerették a gyerekek. Timi szerdánként helyben süti a finomságokat, az anyukákat is próbálják bevonni. Petronella például a múlt héten sütötte meg élete első fánkját.

Az egész családot segítik

A környezet több mint gyerekbarát. Akár egy elit bölcsi lehetne, olyan igényes a berendezés, olyan gyönyörűek a játékok, támogatóiknak köszönhetően. Nagyon sok babaholmit, fejlesztő játékot kapnak a Tündérpakk Alapítványtól, de támogatja őket a RÉV, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, a Máltai Szeretetszolgálat és a solti Cursillo közösség is. Hamarosan pedig a kecskeméti rajzfilmstúdiónak köszönhetően a Cigány mesék jelenetei díszítik majd a falakat, ahogyan a Magyar népmesék a kórház gyerekosztályát.

Azt mondják, híd szerepet töltenek be a támogatók és a rászorulók között. Ők ugyanis garantálják, hogy valóban oda kerül az adomány, ahol a legnagyobb a szükség. – Az adománnyal motiváljuk is az anyukákat – mondja Anna. – Aki hetente kétszer eljön gyermekével, az kap pelenkát, popsitörlőt és bébiételt, vagy amire épp szüksége van.

Arra törekszünk, hogy ha valaki bekopogtat hozzánk, mindenképp kapjon valamit. Lehet, hogy csak jó szót, ölelést, de úgy megy el, hogy attól jobban érzi magát.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Úgy látják, hogy sokaknak nagy szüksége van a pelenkára is, de elsősorban nem ezért járnak be. – Sokszor nem is azért jönnek be, mert a gyerekekkel foglalkozunk, hanem azért, mert ők is nagyon jól érzik magukat. Itt nyugalom van, nekünk elmondhatnak olyan dolgokat is, amit otthon nem mernének. Mi mindenkit meghallgatunk, és kicsit a lelkükkel is foglalkozunk. Megerősítjük őket a szülői kompetenciájukban, a nőiességükben is. Nemrég például a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületnek köszönhetően az anyukák megtanulhatták, hogyan kell kisminkelni magukat. Olyan jó volt látni, hogy van igényük a szépségre, de ez azért is fontos, hogy ha szeretnének, könnyebben találjanak majd munkát.

Amikor eddig jutunk a beszélgetésben, egy tinédzser fiú jelenik meg az ajtóban. – Misike nem tud ma jönni, mert belázasodott – adja át az üzenetet. Mint kiderül, a kétéves kisfiút báty jával együtt elvették az anyukájától, és a nagymama neveli őket a Zöldfa utcában. Gyakran járnak be hozzájuk játszani vagy csak néhány jó szóért. Anna és Tímea megígéri, hogy jövő héten meglátogatja a családot. A Biztos Kezdet Gyerekház célja ugyanis túlmutat a gyerekek szocializációján. Annáék hisznek abban, hogy az egész családdal foglalkozniuk kell, ha eredményt szeretnének elérni.

– A legtöbb roma lánynak korán lesz családja, szinte még ők is gyerekek. Igyekszünk őket lelkileg is támogatni. Nagy kockázatot jelent, hogy semmiféle pozitív inger nem éri őket a szűk lakásokban. Csak a problémákban élnek – nincs mit enni, meghalt valaki, be kell fizetni a csekkeket –, ez lelkileg is megnyomoríthatja az embert. Ezen a településrészen gyakori a munkanélküliség és sajnos a drogprobléma sem ritka. Ezért próbálunk a támaszuk lenni.

Mert ezek az édesanyák a nehézségek ellenére is fantasztikusak. Számukra a karrier annyit jelent, hogy időben férjhez menjenek és szüljék a gyerekeket. Mindenük a család, ebben teljesednek ki, ami az én szememben maga a csoda – lelkendezik Anna.

Bár ezeknek az anyukáknak az egész életük a gyerekek körül forog, játszani nemigen szoktak velük. Nem csak azért, mert nincs otthon játékuk. Nagyon pici az életterük, van, hogy 8-10-en élnek egy szobában, és velük sem játszottak gyerekkorukban. Így nagyon nehéz megváltoztatni ezeket a szokásokat.

A lehetőségek iskolája

Petronella és gyerekei közben elbúcsúznak, érkezik azonban egy másik édesanya, aki szinte családtagnak számít már a gyerekházban. Nikolett állami gondozottként nőtt fel, nagyon sok mindenen ment keresztül a négygyermekes édesanya. Most a féléves Igorkával és a hatéves Jancsikával jött, akik nagy öleléssel köszöntik Annát és Tímeát. A hétéves Aranka iskolában, a négyéves Iván pedig oviban van még.

– Megmondom az őszintét. Nagyon nagy szeretettel fogadtak, azért vagyok itt minden héten többször is – vallja be Nikolett. – Biztonságot nyújtanak, ha nehézségbe akadok, itt mindig segítenek. Nemrég a számlákat se tudtuk befizetni, Annáék elmondták, mit tehetek. Nikolett a Petőfi Sándor utcai garzonban él albérletben, élettársa jelenleg munkanélküli.

A 26 éves nő tíz osztályt végzett, a tizenegyediket félévkor hagyta ott, mert terhes lett. Élelmiszeripari eladónak tanult, szeretné is befejezni az iskolát. Ha Igorka nagyobb lesz, ő mindenképp munkába áll, nem szeretne több gyereket. Azt mondja, egyetlen célja van, fiainak és kislányának biztos hátteret nyújtani.

– Nekem a gyerekeken kívül semmi sem számít – jelenti ki beszélgetésünk végén. – Az a legfontosabb, hogy ne legyen olyan nehéz az életük, mint nekem volt, ne kelljen végigmenniük azon, amin nekem kellett…

Anna és Tímea közben hátul mosolyog, jólesik ezt hallaniuk. Azt mondják, az ő céljuk éppen az, hogy megerősítsék az ilyen elhatározásokat. – Óriási feladatunk van abban, hogy az anyukáknak is utat mutassunk – mondják. – Rávezessük őket arra, hogy ha nagyobbak lesznek a gyerekek, bizony munkát kell találniuk. Ehhez pedig be kell fejezni az iskolát. Ezért is szeretnénk majd elindítani a lehetőségek iskoláját azoknak az anyukának akik kimaradtak a normál iskolai rendszerből. Egy év alatt két évet tudnának itt letenni. Erről már tárgyaltunk a polgármesterrel, és bízunk abban, hogy egyszer megvalósul ez az álmunk is. Persze ez komoly előkészítő munkát igényel, és meg kell találnunk azokat az önkéntes pedagógusokat is, akik szabadidejükben időt szánnának ránk.

Pelenkára, popsitörlőre és bébi ételre mindig nagy szükség van a gyerekházban. Aki szeretné támogatni őket, leginkább ezzel segíthet

Sok más terve van még Annának és Tímeának. Bíznak abban is, hogy idővel nem csak roma gyerekekkel térnek majd be hozzájuk. Azt is elárulják, már nagyon készülnek a karácsonyra. Tartanak egy kis ünnepséget is, a járvány miatt persze nem egyszerre fogadják a családokat. Mindenkinek készítenek ajándékcsomagot, és lesz egy kis vendéglátás is egyik adományozójuknak köszönhetően.

Már búcsúzkodom, amikor Anna megosztja velem, kicsit bizonytalan volt, amikor a gyerekház miatt Kecskemétre költözött. De egy pillanatra se bánta meg, hogy így döntött. – Nem gondoltam volna, hogy ennyire megszeretem ezt a közösséget. Olyan élmények értek, annyit tanultam az anyukáktól, amit semmiért sem cserélnék el. Volt, hogy együtt sírtak velem, egyiküket pedig én tanítottam meg az ölelésre, mert még a férje sem ölelte meg sohasem. Sokan megajándékoztak a bizalmukkal, néhányan a barátságukkal is. Pedig még nagyon az elején vagyunk a munkának. Ezért is hiszem, hogy Timivel és ezekkel az anyukákkal együtt csodákat tehetünk még Kecskeméten.

A cigányteleptől a müncheni egyetemig
Oláh Anna évtizedek óta küzd a romák esélyegyenlőségéért, felzárkóztatásáért, közben világi munkatársként segíti a katolikus egyház misszióját is. Munkáját nemcsak országosan ismerik el, de külföldön is képviseli a hazai cigányság ügyét. Háromszor kapott állami kitüntetést, legutóbb október 23­a alkalmából vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést szakmai munkássága elismeréseként. Életével nem csak saját közösségének mutat példát.
– Tápióbicskén nőttem fel egy cigánytelepen, nyolcan vagyunk testvérek. Nem titkolom, nagyon sokszor rákényszerültek a szüleim arra, hogy döghúst hozzanak haza a dögkútból. Másképp nem lett volna mit ennünk. 14 éves korom óta dolgozom. Takarítóként kezdtem a Fővárosi Gázműveknél, de mindig akadt egy-egy jó szándékú kollégám, mentorom, akiknek a biztatására továbbléptem. Így szereztem meg az érettségit, már családanyaként, hisz 16 évesen férjhez mentem és 17 évesen megszületett a lányom, Melinda.
Anna előbb a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán végzett általános szociális munkás szakon kitűnő diplomával, aztán szociálpolitikát hallgatott, ráadásként tanügyigazgatási szakértői diplomát is szerzett.
– Nagyon sokat köszönhetek a nem roma mentoraimnak, akik elhitették velem, hogy meg tudom csinálni. Minden nehézség ellenére egy cigánytelepről, a nélkülözésből, a dögevésből el lehet jutni addig, hogy a müncheni katolikus egyetemen tartsak szemináriumokat. Ott pedig nem egyszerűen Oláh Anna vagyok, hanem a magyarországi cigányságot, a roma nőket is képviselem.
Anna régi jó barátságban van Engert Jakabné alpolgármesterrel, sok közös projektben gondolkodtak, munkálkodtak együtt. Az ő javaslatára kérte fel a városvezetés a kecskeméti gyerekház szakmai vezetésére. – Azt gondolom, a Jóistennek folyamatosan terve volt és van velem. Sokszor voltam jó helyen, jó időben és nagyon jó emberekkel. Épp ezt érzem most itt is,- Kecskeméten is.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies