Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Október 26. Szombat  Dömötör

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„A család maga a rendszer”

Interjú Dóró Kerekes Éva klinikai gyermekpszichológussal

Turai Laura

2022.06.06. 10:02

Hidegen koppan a szó: klinikai – mint fény a márványkőnek ütközik neki a betűsor: „gyermek”. Dóró Kerekes Éva klinikai gyermekpszichológus elevenen élő mosolya mögött is fölsejlik olykor a dermesztő gondok árnyéka, melyet jól ismer, s ami a gyermekkor fényében különösen megrázóan hat. Mégis, évtizedek óta józanul, őszinte hittel és rendkívüli odafigyeléssel közelít minden egyes gyermekhez kórházban-magánrendelésén egyaránt. Látványos eredményeit a szakember biztonsága és mély embersége hatja át. Gyermeknap alkalmából faggattuk néhány kérdésről, melyek mindannyiunkat érintenek, hisz gyermekeink jelentik a jövőt, s reménységet.

– Mit takar a klinikai gyermekpszichológus kifejezés?

A pszichológiai diplomát a bölcsészkaron kapjuk meg, innen többféle szakirányba mozdulhatunk tovább, maradhatunk az alapdiplománkkal is a pályán, de hogyha pszichés betegségek gyógyítását tűzzük ki célul, akkor egészségügyi végzettséggel kell rendelkeznünk, s az ötéves bölcsész végzettség mellé még négyéves szakképesítés vár ránk, mely lehetőséget ad gyógyításra kórházakban, valamint magánrendelésen.

– Milyen problémákkal fordulnak önhöz leggyakrabban?

Hozzánk a súlyosabb viselkedésbeli problémákkal fordulnak (az egyéb területekre Kecskeméten van iskolapszichológusi hálózat, nevelési tanácsadó). Ezeket a viselkedésbeli problémákat úgy színezte meg a Covid, hogy mindenből erőteljesebb tünetegyütteseket kapunk. Például, aki eddig externalizáló volt, tehát a viselkedés szintjén mutatta nagyon látványos, intenzív módon a tüneteket, az most még harsányabb lett, még drámaibbá vált.

– Van olyan korosztály, amelyik jobban megsínylette a járványos időszakot?

Az iskolás korosztály. Főként a kortárs, a szociális kapcsolatok hiánya miatt. Az alapvetően zárkózottabb, szorongóbb, befelé forduló alkatúak még inkább szorongóvá, távolságtartóvá és izolációba mozdulóvá váltak. Az externalizáló alkat pedig nyilván egy drámai magatartásszintű problémát hozott. Viszont a kicsiknél óvodástól iskoláskorig nem ez a helyzet. Ott azt látjuk, hogy – még ha szociálisan izolált együttlétről is volt szó, –  ha nem is tudta mindig az aktuális szociális ingereket, szükségleteket biztosítani a szülő, azért az az érzelmi és fizikális biztonság, amit a család nyújtott, nagyon jó volt a kicsiknek – a szülőknek viszont biztos, hogy nem. Állandó ügyeletet, logisztikát jelentett, és láttam azt, hogy míg a gyerekek lubickoltak „mint halak a vízben”, a szülők a „kis halacskák” mellett mennyire elfáradtak érzelmileg, fizikailag.  

– Hogyan tudunk segíteni azoknak a gyerekeknek, akiket megviselt ez az időszak?

– Ez egy kicsit hosszabb történet…Nagyon sokat zsörtölődöm azon, hogy semmiféle pszichoedukáció nem történik a nagyon hosszú iskolai évek alatt arról, hogy van érzelmi működésünk, vannak pszichés funkcióink és hogy ez a viselkedés szintjén mit jelent, mit jelent a kapcsolatban levő működésünk, s hogy ennek sokféle árnyalata milyen problémákat vet fel. Hiszen az ismeret megsegít abban, hogy amikor valamilyen változás történik, ne érezzük magunkat az érzelmi működésünk kiszolgáltatottjának. Most a Covid után például itt vannak a megijedt serdülők, akik pánikjellegű tüneteket élnek meg, s totálisan kiszolgáltatottak az érzelmi működésüknek és mindenféle felismerés nélkül, eszköztelenül várják azt, hogy csináljunk valamit: hogy az SBO, hogy a gyerekosztály hozza őket rendbe, vagy a mi ambulanciánkon kapjanak olyan eszközöket, amivel ez rendezhető. Ezek nagyon lágy tünetek, de szokatlanok, ismeretlenek.

– Milyen tünetek jellemzőek? 

Például a gyerek az iskolában arra panaszkodik, hogy nem kap levegőt, szédül, hányingere van, feje fáj. De a lényeg, hogy ha van ismeretünk a pszichés funkciók működéséről, akkor azt is felismerhetjük, hogy ez most egy szokatlan helyzet, ezért váratlan alkalmazkodást kíván mindannyiunktól, próbára teszi az erőfeszítéseinket és várhatóan valamilyen pszichés túlműködéssel fog együtt járni. S akkor nem ijedek meg ettől, nem ragadok bele ebbe a mintázatba, hanem felismerem, s tudom, hogy mi az, ami kiváltotta és milyen eszköztárral rendelkezem én, (vagy a szülő), és nem a szakember, hogy ez a tünet rendeződjön.

A pszichoedukáció el kellene hogy kezdődjön már a családban – akár a dackorszaktól, ami rendkívül erős időnként.

Hogyha itt elkezdjük a pszichoedukációt arról, hogy „a haraggal nincs gondunk”, de hogy miként fejeződik ki a viselkedés szintjén, az rendkívül sok módon megtanulható, s hogyha ez az edukáció folytatódik az óvodában, iskolában, akkor valószínű, hogy nem kerül sor ilyen extrém tünetváltásra a Covid után, mint amit mi tapasztaltunk.

Tudatában annak, hogy a gyerekek nem mindig mondják el, vagy képesek megfogalmazni, ha gond van, a szülő, pedagógus milyen tünetekre figyeljen, mikor forduljon szakemberhez a mindennapokban?

Mindig akkor, ha szélsőséges változást tapasztalunk. Minden embernek van egy alaptemperamentuma. Hogyha nagyon eltérő a gyerek érzelmi vagy magatartásbeli viselkedése az alaptemperamentumától, az valamilyen változást – nem feltétlen traumatikus jellegűt – feltételez. Lehet ez pozitív irányú is, de ott azért fel kell, hogy emeljük a fejünket, s közelebb kell kerülnünk a kapcsolatban, hogy kiderítsük.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Az intézményi-társadalmi elvárások miatt talán a korábbiaknál nagyobb nyomás nehezedik manapság szülőre-gyerekre egyaránt. Itt pedig nyilván szoros együttműködésben kell szülőt-gyermeket kezelni. A szülőkkel vagy a gyermekekkel van több probléma?

–  A szülő, amikor pszichológushoz fordul, tart attól, hogy ő lesz a felelőse a gyerek viselkedésében megjelenő tüneteknek. Itt nem felelősségről van szó, hanem arról, hogy rendszerben gondolkodunk. A család maga a rendszer, s valakinek a tünete az egész rendszerrel összefügg, és hogyha változást akarunk létrehozni, akkor a szülőnek a támogatását tudjuk megindítani, mert a szülő a családi rendszer irányítója. Az ő viszonyulása az, ami meg tudja változtatni a gyerek pszichés működését.

 – Hogyan bánjunk jól gyermekeinkkel?

– Azt hiszem, hogy ez mindannyiunkban kérdés. Jó szülők szeretnénk lenni.

Nincs tökéletes szülő, de „elég jó szülőnek” kell lenni.

Ami számomra az „elég jó szülőséget” jelenti az az, hogy mindannyiunknak vannak alapszükségletei (érzelmi-fizikai biztonság, dicséret, önállóság, stb.), s hogyha időről időre átgondolom azt, hogy ezek biztosítva vannak-e a gyerekem számra, akkor rendben van.

– Létezik-e egyáltalán nevelés, vagy csak a példamutatás számít? 

– A kettőt nem lehet különválasztani. Nem lehet magunkra erőltetni. Ha olvasunk neveléssel kapcsolatos szakirodalmat, és azt látjuk, hogy amit a szakemberek javasolnak, rendkívül távol áll tőlünk, akkor ott a személyiségfejlődésünkkel biztos, hogy valami gond van. Sarkalatos példát mondok: a pszichológia nagyon szigorúan elítéli a gyermekbántalmazást. Így, hogyha egy szülő azt gondolja magában, hogy mégis szükség van arra, hogy jól elfenekelje a gyermekét egy-egy csínytevés után, ott biztos, hogy valami saját elakadás van, ami a nevelésben is meg fog jelenni. Találkozunk olyan szülőkkel, akik sokat olvasnak, sokat tudnak a gyereknevelésről, de a hétköznapokban nem hiteles a működésük. Ha a verbális kommunikáció szintjén valamit közvetítek a gyerek felé, de a viselkedésem nem erősíti meg, ott nem fog működni a történet. A gyerek mindig azzal fog azonosulni, amit a viselkedés, az érzelmek szintjén közvetítek, s nem azzal, amit mondok neki.

– Milyen a boldog gyerek?

– Nem is boldognak mondanám, hanem kiegyensúlyozottnak: aki érdeklődő, aktív, nyitott a környezetére, de igényli a szülő jelenlétét, csillog a szeme… – ilyen egyszerű dolgokra kell gondolni.

– Milyen veszélyek leselkednek gyermekeinkre és melyektől tudjuk/kell megvédeni őket?

– Nagy veszélyét látom annak, hogy a szülők azzal küzdenek, hogy például kell-e korlátozni a gyereket vagy sem. A totális elfogadást, totális kiszolgálását a gyermeki szükségleteknek, totális védelmet a külső konfliktusokkal szemben. Azt látom veszélyesnek, hogy nem készítjük föl gyerekeinket a hétköznapi élet színeire-árnyalataira. Hogy nincsenek korlátozások, nem tanítjuk meg őket arra, hogy milyen szabályok vannak a családon kívül; vagy hogy hogyan kell alkalmazkodni. A másik szélsőségben ugyanez: mikor egy nagyon merev szabályrendszert hozunk létre és csak azt tartjuk jónak mindenféle rugalmasság nélkül.

– Mit érdemes megőrizni a gyermeki lelkületből?

Ami nagyon értékes a gyermeki működésben: a nyitottság, az érdeklődés, a kíváncsiság, az a fajta játékosság, miközben a gyermek a határait is megőrzi. Ezek rugalmassá teszik a felnőtt személyiség működését is.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies