Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2024. Április 28.   Valéria

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

80 éves Grosán Pál - Ifjak és örökifjak példaképe lehet

Testnevelő tanár, edző, szenior világbajnok atléta

Varga Géza

2019.07.10. 07:52

Közel négy év évtizeden át dolgozott mint testnevelő tanár és mint edző Kecskeméten. Iskolai és egyesületi munkája során is elsősorban az egészséges életmódra nevelte tanítványait. Sportos életmódjával példát mutatott, s mutat még most, a nyolcadik iksz felé közeledve is.

– Fiatalon ment nyugdíjba. Miért?

– A nyugdíj felé közeledve úgy tapasztaltam, hogy az, aki nem önként teszi le a lantot, rosszul jár, kicsit belerokkan a munkából való elszakadásba. Épp ezért én már évekkel korábban úgy döntöttem, hogy a korhatárt elérve nyugdíjba megyek. Így 2004-ben testi-szellemi erőm teljében saját elhatározásomból hagytam abba a tanítást. Teljes megnyugvással és abban a hitben álltam fel, hogy pedagógusi munkámat befejeztem. Két évvel később azonban úgy hozta az élet, hogy helyettesítésre kértek fel, ezért egy fél tanév erejéig visszatértem a diákok közé. Csodálatos hónapokat töltöttem a Kodály iskolások között, örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy az intézmény vezetői azóta is minden ünnepi eseményre, koncertre meghívnak. Ezekre, ahogy időm engedi, rendre elmegyek.

Örömmel találkozom a „régi” iskolámbeliekkel is. Sajnos, a Leninvárosi Általános Iskola már megszűnt – pedig annak idején a város egyik legjobb oktatási intézményeként tartották számon –, így oda már nem tudok visszajárni. Egykori tanítványaim osztálytalálkozóira azonban mindig hivatalos vagyok, jó dolog beszélgetni velük, a közös emlékeket felidézni, értesülni a családi és szakmai sikereikről. Ilyenkor a korábbi kollégáimmal is összefutok – sajnos, közülük már többen nincsenek közöttünk.

– Mivel teltek, telnek nyugdíjas évei?

– A hobbijaimnak élek: a munkámnak, az irodalomnak, a zenének és természetesen a családomnak. A sportos életmód mindig is vonzott, már atlétaedző koromban elkezdtem járni a szenior versenyekre. Tanítványaim fölkészülését azzal is segítettem, hogy az edzéseken mindig visszadobáltam a szereket, ezért – mivel a futást és az ugrást egy régebbi sportsérülésem miatt a térdeim nem bírják – a dobószámokban veszek részt. Máriahegyi házunk kertjében, az általam kialakított versenypályákon gyakorlok, nagy könnyebbséget jelent ez nekem. Versenyekre, hazai és nemzetközi megmérettetésekre havi rendszerességgel eljárok. S bár sok-sok szép helyezést értem el – száznál biztosan több érmet szereztem már –, nem ezt tartom a legfontosabbnak! A szenior sport lényege szerintem ugyanis az, hogy teljesítményre képes fizikális állapota legyen az embernek. Elsősorban önmagunk legyőzése a cél, és nem az ellenfél fölé kerekedés. Ha összehasonlítom az eredményeimet a korábbi években elértekkel, jó látni, hogy bár telik az idő és fogy az erő, mégis sikerül megközelíteni vagy esetleg túl is szárnyalni az előző évekbeli teljesítményemet. Az pedig már csak egy „ráadás” ajándék, hogy a versenyek által igaz barátokra leltem.

Annak is nagyon örülök, hogy egy-egy sikeres verseny után – annak ellenére, hogy az internet adta lehetőségekkel nem élek, én sosem osztom meg ott az eredményeimet – százával kapom a gratulációkat. Zömmel egykori diákjaim küldik ezeket a visszajelzéseket, jóleső érzés tudni, hogy emlékeznek még rám. Az is örömmel tölt el, hogy több tanítványomat – akik annak idején el-elsunnyogták a futást – a domb környékén látom, amint épp róják a köröket. Mások futóversenyeken is indulnak, és büszkén teszik fel az ott készült fotóikat a közösségi média oldalaira. Évtizedekkel ezelőtt talán úgy tűnhetett, mintha a tanításunk egy része fölösleges, hiábavaló lett volna, de lám, az elvetett mag beérett!

– Az utóbbi években több önálló kötete is megjelent. Mi indította az írásra?

– Sose voltam grafomán típus, az olimpiai baráti kör tagjaként azonban gyakran tartottam előadást különböző sporttémáról. Az egyik ilyen alkalom után bátorítottak arra, hogy mindazt, amit elmondtam, írjam is le. Először a kecskemétivé lett tornász olimpikon, Szemerey Andorné Törös Olga életútját összegeztem „Tettem a dolgomat mindenkor” címmel. Azután Messzi István olimpiai ezüstérmes súlyemelőről, majd Király József sportvezetőről, a KSC egykori elnökéről jelent meg kötetem, de írtam a kecskeméti olimpikonokról, külön az aranyérmesekről és a további dobogósokról, illetve a világhálón olvasható a Kecskeméti Spartacus Sportkör 65 éves történetét összegző munkám is.

– Családjára jut ideje?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Egy edzésen ismertem meg feleségemet, aki bár tornász volt, beválasztották egy futóváltóba, és ő is a KTE-pályán készült a versenyre. Megláttam és attól kezdve ő lett az Ő. 1963 augusztusában házasodtunk össze. Két gyermekünk született, és ma már két unokánkra, Zsannára és Hannára is büszkén tekinthetünk. Örömünkre valamennyien a közelünkben, Kecskeméten élnek, így gyakran találkozunk. Sokat jönnek ki hozzánk, itt van tér, kényelmesen elférünk, jól érzik magukat – és persze a „mami” főztjénél nincs finomabb.

Neves sportolók – többek között Papp László, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Hidegkuti Nándor – társaságában feleségével, a Kerezsi Endre-díj átvételekor (2001)

– A korábban említett hobbijai közül nem szólt még a zenéről.

 – A muzsika szeretete félegyházi diákéveim óta elkísér. Feleségemmel sokat járunk koncertekre, legutóbb a máltaisok jubileumi hangversenyére mentünk el a színházba, szenzációs volt. De jártunk már idén a Zeneakadémián és a MÜPÁ-ban is. Kedvenc zeneszerzőim Beethoven, Mozart, Verdi, Liszt Ferenc, de nagyon kedvelem a Beatles együttes számait is. Kirándulni is szeretünk. Korábban a családdal bejártuk Európát, Skóciától Isztambulig sokfelé eljutottunk. Az utóbbi években az ilyen típusú útjaink már egyre ritkábbak, a versenyekre azonban rendre elkísér a feleségem is. Idén voltunk már Ausztriában – a Purgstall an der Erlaufban rendezett dobó-világbajnokságon három vb-érmet nyertem, dobó tízpróbában világcsúccsal lettem világbajnok –, de ott voltunk Nagyigmándon, a XIV. Magyar Nemzetközi Dobógálán is, ahol a Nemzetek Kupája abszolút győztesének járó serleget is átvehettem.

– Tervei?

– Amiben most benne vagyok, azt szeretném még folytatni: a versenyzést, az írást – jelenleg a kecskeméti teke múltját kutatom –, a koncertekre való járást, két másik házaspárral évtizedek óta tartó baráti kapcsolatunk ápolását, és természetesen sokat szeretnék még a családommal együtt lenni!

NÉVJEGY
Grosán Pál testnevelő tanár, edző, szenior világbajnok atléta Kecskeméten született 1939. július 10-én. Általános iskoláit szülővárosában végezte, majd tanulmányait a Kiskunfélegyházi Állami Tanítóképzőben folytatta. Később a Testnevelési Főiskola tanári és edzői szakán is sikerrel diplomázott. 1957-től Nyárlőrincen, 1960-tól Izsákon tanított. 1966-ban Kecskemétre, a Leninvárosi Általános Iskolába helyezték és nyugdíjba vonulásáig, 2004-ig az intézmény testnevelő tanára volt. Nevéhez fűződik az országosan ismertté vált mindennapos testnevelés rendszerének kidolgozása és bevezetése. A tanítás mellett négy évtizeden át dolgozott edzőként, előbb a Kecskeméti Dózsa, majd a Kecskeméti SC vezetőedzője volt. Iskolai és egyesületi tanítványai közül jó néhány sikeres sportoló lett: Kocsis Pál és Boros László olimpián indultak, negyvenen országos bajnokságot nyertek, több mint 150-en dobogós helyezést értek el különböző országos megmérettetéseken. 1982-től bő 20 éven át a TF edzőképző szakán edzéselméletet oktatott, 1993-tól országos közoktatási szakértőként is dolgozott. Testnevelő tanári és edzői tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, többek között átvehette a MOB Fair Play Diplomáját (1993), Kecskemét Város Sportjáért Díját (1994), a Kerezsi Endre-díjat (2001), Az év kecskeméti szenior atlétája címet (2017), Az év magyar szenior atlétája címet (2018) és a Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti érmének arany fokozatát (2019). Szeniorként több mint 30 éve atlétikai versenyek résztvevője. Sokszoros magyar bajnok; egyik legsikeresebb évében, 2018-ban Csehországban hat Európa-bajnoki arany- és négy ezüstérmet nyert.

 

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

  • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
  • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
  • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

  • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
  • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
  • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
  • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
  • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
  • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
  • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

  • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
  • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies