Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2023. December 7. Csütörtök  Ambrus

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

VI. SZÉP Kihívás – Bringatúra folklórprogrammal

Megkésett beszámoló, de legalább annyira hosszú, mint maga a túra

Csenki Csaba

2021.09.05. 09:33

Van, akinek a Balaton a Riviéra. Van, akinek a SZÉP Kihívás a Balaton-kör. Van, akinek az Alföld szép. Nem csak Petőfinek. És nem csak a Szép családnak. Egyre többeknek. Még szép! Persze ebben Szépéknek nagy szerepe van. Mármint, hogy az országban egyre többen megismerik. Mert jönnek mindenfelől a bringáikkal, hogy megtapasztalják: a kihívást nem csak a hegy jelenti, a szépséget meg nem csak a vízpart.

Szombaton hatodik alkalommal rendezték meg SZÉP Kihívást, az alföldi bringások Balaton-körét. Ki voltak már éhezve a bringás népek, mert a Covid miatt 2020-ban elmaradt, a megszokott májusról meg augusztus végére csúszott. Na, most 2021-ben aztán meg is kapták a magukét! Volt két folklórműsor, volt kis homokban sétálás (csak hogy senki ne de feledje, hol is van!), de ami a legfontosabb: kísérőkocsi, frissítés mindig pont ott, ahol már nagyon kellett, és egy élménydús, határfeszegetős szombat.

Most jön néhány tény, azok átböngészése után pedig egy kis szubjektív élménybeszámoló (annak, aki kíváncsi rá, milyen volt belülről):

AMI NEM VÁLTOZOTT:

- Idén is három távra lehetett nevezni: Családi (vezetett minitúra: 16 km); Szép (205 km, szintidő: 12 óra); Nagyon szép (250 km, szintidő: 12 óra)

- A nagykövetek: Farkas Mihály parakerékpáros, Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok

AMI VÁLTOZOTT:

- Az útvonal. A mezőny most is lassúrajttal indult az Auchan parkolóból, és oda is ért vissza, de fordított irányba indult.

A Szép kihívás útvonala: Kecskemét – Kadafalva – Ballószög – Ágasegyháza – Izsák – Orgovány – Jakabszállás – Fülöpjakab – Kiskunfélegyháza – Tiszaalpár – Lakitelek – Tiszakécske – Kocsér – Nagykőrös – Lajosmizse – Ladánybene – Kunbaracs – Kerekegyháza – Ballószög – Kadafalva – Kecskemét

A Nagyon szép kihívás résztvevői jó darabig együtt mentek a szépekkel, de ők Kunbaracs után Kunadacs felé vették az irányt, majd a Szabadszállás-Izsák-Ágasegyháza-Ballószög-Kadafalva vonalon át jutottak el az Auchan parkolóba.

- A Nagykőrös-Lajosmizse közötti aszfalt, ami meggyógyult, és vidáman suhanható.

SZÁMOK ÉS TÉNYEK:

- 272-en nevező

- 204-en induló

- 186-an sikeres teljesítő

- 14 fő teljesítette eredményesen a Nagyon szép kihívás 250 km-es távját

- 47 nevező, 41 induló, 38 beérkező a családi kihíváson

Legkorábban beérkező:

200 km: Boronkay Péter 15:10

250 km: Nagy Gergely 16:42

Legtapasztaltabb:

Annaházi Erzsébet (1968.)

Dávid József (1948.)

Legifjabb:

Bagi Panna (2007.)

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Nosek Roland (2007.)

ÉS AZ ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ (Kettő az egyben, már, ha valaki eljutott idáig. hehe):

Hogy tekertem le hat SZÉP Kihívást úgy, hogy a hatból az elsőn még nem vettem részt

Szóval, az úgy volt, hogy 2019-ben csapatilag lenyomtuk az V. SZÉP Kihívást, sőt a kettőötvenes nagyon szépet, és nagyon vártuk a 2020-as megmérettetést. Csakhogy azt elvitte a cica! Pontosabban, a Covid.

De nem nekünk! Négyen (Márton Jani, Molnár Tibi, Csongi és én) elhatároztuk, hogy pontosan a napján (2020. május 16.) odagurulunk az Auchanhoz, és reggel 8 órakor elrajtolunk. Úgy is lett! De előtte még meglepetés várt bennünket: ott volt ugyanis a rajtnál Szépné Panda Tímea, a főszervező, aki a helyzet miatt kénytelen volt lemondani az eseményt. De kijött, hogy talál-e olyan „elvetemülteket”, akik saját szakállukra lenyomják. Na, talált! (És menet közben mi is találtunk még kisebb, szétszórt csoportokat.).

2020. május 16. - A covid miatt elmaradt, de nem nekünk!

Még Kadafalvánál elhúztunk egy négy fős (ismeretlen) csoport mellett, akiket vidáman cipeltünk Ágasegyházáig, de onnan már ők is bekapcsolódtak a váltott vezetésbe. Drasztikusan növelték az egyébként sem kis tempót, olyannyira, hogy Orgovány környékén már leszakították saját társaikat. Tudtuk, hogy nagyon sok van még hátra, így mi beálltunk saját tempóra, ők meg megpróbálták magukat összeszedni. De mire ők bevárták, felhozták egymást, mi már Félegyházán kávéztunk.

2020. május 16. - Kávézás Kiskunfélegyházán

Lendületünket kissé megtörte a Tomi kécskei teraszán elfogyasztott hűsítő rozéfröccs. A következő lendülettörésre akkor került sor, amikor elértük a Kocsér-Nagykőrös-Lajosmizse vonalat. Na, ott az életkedvünk is elment, kissé megrogyva érkeztünk a mizsei hamburgereshez. Onnan feltöltődve vágtunk neki a maradék távnak, Izsákon még szusszantunk egyet, és már a célegyenesben is voltunk. Visszatekintve, túl hosszú pihenőket tartottunk, és még ott, a célba érkezésnél elhatároztuk, hogy 2021-ben már rendesen tempózunk, és csak annyira állunk meg az ellenőrzőpontokon, hogy frissítsünk, pecsételjünk, aztán gyí, tovább. (Spoiler: így is tettünk, nagyon bejött)

Az igazi VI. SZÉP Kihívás

Ahogy az már szokás, az auchanos gyülekezőnél találkoztak és jókedvűen beszélgettek a régi és új barátok, majd 8-kor elindult a kritikus tömeg. A lassú rajt sajnos annyira lassú volt, hogy attól féltem, visszagurulunk a kadafalvi felüljárón. De megértettük, ennek így kell lennie, mert együtt nyomtuk az első nyolcat a családi kihívás szereplőivel. Biztos nem Farkas Misi nagyköveten múlott a tempó, mert ő nagyon gyorsan tud menni, csak most nem az volt a dolga neki. Na, de amikor Ballószög, Zsíros dűlőnél elindultunk, attól kezdve aztán nem volt megállás! A hőmérséklet ideális, a szél toló, és egy 30 fő körüli csapat elindult. A VM+ az élen forgott pár helyi, valamint (addig számunkra) ismeretlen bringással.

A 38-40 körüli tempónak köszönhetően igen gyorsan elhagytuk Ágasegyházát (ahol a legtöbb tapsoló szurkolóval találkozunk, akik biztos Berta Laci rajongói voltak), majd Izsákot, és már ott is termettünk Orgoványon, ahol a nap első folklórműsora fogadott bennünket. Ugyanis belecsöppentünk a szüreti mulatságba. Tapsoló, buzdító, pacsizó, lovaskocsitó, lovagló tömegen át vezetett az út az első ellenőrzőponthoz.

A veszedelmes tempónak köszönhetően a mezőny olyan gyorsan odaért Kiskunfélegyházára, hogy a szervezők még csak akkor rakták ki a második ellenőrző pontot jelző zászlót. Kis tumultus a pecsételésnél, mert még nem volt idő bontani a névsort (mondom, hogy nagyon gyorsan mentünk, még a nagy tapasztalatú szervezőket és segítőket is megleptük. És nem ez volt az utolsó!) Kakaós csiga, friss víz, tovább!

A folklórműsor után Lakiteleknél felavattuk az abban a pillanatban épp felavatott kerékpárutat, majd Madari Róbert polgármester és csapata látott vendégül bennünket a Pálinkaház csodás, hangulatos udvarán. Zsíroskenyér, vajaskenyér, lilahagyma, paradicsom, paprika, frissítés, majd feltöltődve folytattuk tempós utazásunkat.

Na, Kécskét is gyorsan magunk mögött hagytuk, hogy aztán Kocséron még a félegyházinál is jobban meglepjük korai érkezésünkkel a segítőket. Az ellenőrzőponton ekkor még csak az üres asztal állt. Engedtünk vizet a kútról, tanakodtunk, mi legyen, aztán mikor már majdnem elindultunk, megérkeztek, aláírtak, pecsételtek, mehettünk. Kis méltatlankodás volt az időveszteség miatt, de gyorsan túltette rajta magát mindenki. Hiszen ez egy túra, nem egy verseny (jó, na de kicsit azért az is. hehe)

2021. augusztus 28. - Kocsér, leelőztük a segítőket

Már csak egy kis ratyi szakasz volt hátra, és Nagykőrös-Lajosmizse közt vár ránk a vadiúj aszfalt, amin tavaly négyen görcsösen, kínoknak kínjával szenvedtük végig magunkat. Mizse, frissítőpont, aztán tudtuk, hogy Bene felé kanyarodva jó hosszan jön a nap legrosszabb minőségű szakasza.

Lovasok Kunbaracs határábanDe, ami a második folklórműsornál várt bennünket, Kunbaracs elején, na arra senki nem számított. Itt is szüreti felvonulás, de nem volt szurkolás, meg pacsi, mert egy rendőr zárta el utunkat, aki könyörgésünk ellenére se engedett bennünket a lovak közé. Vissza kellett hát fordulnunk, egy kilométer múlva jobbra, pár száz méter mély, vendégmarasztaló homok, háton, vállon a bicajok, majd aszfalt, és bekavarodtunk a baracsi ellenőrzőponthoz. Frissítés, fogatok és csikósok felvonulása, indulás Kerekegyháza felé.

Az adacsi leágazónál a nagyon nagy többség tovagurult a Kerek-Kada Ballószög-Cél vonalon, hogy teljesítsék a kétszázast, mi  heten pedig (a VM+-ból ketten Tomival), leválva róluk, Kunadacs-Szabadszállás vonalon nyomtuk tovább. Utólag kiderült, rajtunk kívül még heten nyomták le a kettőöntvenet, köztük Molnár Tibivel.

Itt már azért fájt minden, de rendesen forogtunk, és próbáltunk tartani egy 33-35 körüli átlagot a maradék hetven kilométeren. Szabadszálláson még utoljára pecsételtünk egyet, azán Izsák, Ágas, Ballószög, Kada… olyan szép lett volna együtt átgurulni a célkapunk, hiszen együtt nyomuk le a 250 kilométert, de a felüljáró után egy ember nem bírt megával, és elhúzott. Így ő lett az első, mi meg hatan a másodikak. Ilyen az, amikor valakiben robbanóelegyet alkot a versenyszellem, meg az adrenalin. Asszem, ezt nekem még tanulnom kell, de ez a VI. SZÉP Kihívás már fellibbentett belőle valamit. Vitt az adrenalin, élveztem, hogy feszegetem a határaimat, élveztem, hogy végig bírtam nyélen úgy, hogy kivettem a részem a vezetésből is.

Reggel 8-kor indultunk, 16:43-ra le is nyomtuk a 250 kilométert, falunapokkal, homokkal, kisebb ellenőrzőpontos megtorpanásokkal együtt. Ezeket néhányan nehezményezték, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a szervezők 200 kilométeren keresztül biztosítottak számunkra kísérőautót, aki minden kereszteződést, körforgalmat lezárt nekünk, hogy ne kelljen leállnunk ilyenkor. Vér profi volt a srác, aki a Skodát vezette, ha ő nincs, sokkal több időnk ment volna el a megállásokkal, újraindulásokkal a necces helyeken. Még falunapok és homok nélkül is!

Szóval ismét egy remek eseményen vettünk részt, Timiék felejthetetlen élményt szereztek több mint 250 kerékpárosnak. Akivel beszéltem utána, mind azt mondta, hogy jövőre is jönnek. Például Anti és a kalocsaiak, akik most jöttek először, de annyira bejött nekik, hogy 2022-ben máris a Nagyon szép kihíváson szeretnének részt venni.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepvárás a Vásárhelyi Pál Iskolában

Ünnepváró teadélutánt rendeztek ma a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művés...

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Csomagautomatákról és postapartneri-hálózatról egyeztet Kecskemét polgármestere

Nyolc csomaguatomatát fognak kihelyezni a következő 1-2 héten belül Kecskeméten. Ezt Szemereyné P...

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Vita Kecskemét jövő évi költségvetéséről

Hosszas vita bontakozott ki a mai közgyűlésen Kecskemét 2023-as költségvetéséről. A kormánypárti ...

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Kezdődhet Kecskemét és Ballószög víziközmű-hálózatának fejlesztése

Nagyobb hatékonyságú ivóvízvezetéket kap Kecskemét és Ballószög. A mai közgyűlésen megszavazták a...

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Elmarad szombaton a Péczely Saroltával való beszélgetés a könyvtárban

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta egészségügyi okokból lemondta a szombat délutánra a megyei könyvt...

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Alsóházi rangadóra készül hazai pályán a KNKSE

Két héttel ezelőtt éppen a Messzi István Sportcsarnokban szerezte meg első győzelmét a bajnokságb...

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

A baloldal frakcióvezetője az elmúlt év nehézségeiről beszélt

„Az esztendő végének közeledtével, advent idején nekünk is számvetést kell készítenünk a mö...

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

Nem volt indulatoktól mentes a közgyűlés kezdete

„A város érdekeit nem csak szem előtt tartó, hanem messzemenőkig szolgáló költségvetést nyú...

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

Győzelemmel búcsúztatná az évet hazai pályán a KTE-Piroska Szörp

A naptári esztendő utolsó hazai megmérettetésére készülnek a hírös harcosok. Ezúttal a tabella há...

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Idén karácsonykor a Te kívánságod is teljesülhet!

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Malom Központ és a Hírös Cédrus Egyesület jóvoltából...

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

Szeretett alma materében koncertezett Fülei Balázs

A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója kapcsán szervezett kecskeméti koncertsorozat részek...

Terelés az M5-ösön

Terelés az M5-ösön

Védőkorlát javítás valamint útépítési munkák miatt vannak forgalomkorlátozások térségünkben. Az Ú...

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült Estike, a gerincsérült kutyus kerekes kocsija

Elkészült a speciális kerekes kocsi Estike, a gerincsérült kutyus számára. A Menhely az Állatokér...

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Megnövekedett az online elkövetett bűncselekmények száma

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe, ami nem mindenki számára lehet boldog és gondtalan, hisze...

Hírek 1 percben!

Hírek 1 percben!

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, egy percben.

Petőfi értelmezések a 21. században

Petőfi értelmezések a 21. században

Legendahántás, Petőfi és Arany barátsága egy kicsit másképpen, címmel tartottak előadást kedden e...

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Segítsünk együtt a bűncselekmények áldozatainak!

Bűncselekmények áldozatai számára indított gyűjtést a Kecskeméti Médiacentrum. Az Áldozatsegítő K...

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Az 50. első díj Krakkóban - Durányik László a Múzsában

Sorrendben az 50. első díjukat vehette át az Aurin Leánykar néhány napja Krakkóban, az ...

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Országosan emelkedik, Kecskeméten csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelke...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies