Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2023. Március 30. Csütörtök  Zalán

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

III. Szép Kihívás – Az alföldi bringások Balaton-köre - Videóval

2017.05.03. 19:32

Harmadik alkalommal rendezték meg vasárnap a Szép Kihívás Kerékpáros Teljesítménytúrát. A 204 kilométeres távra rekordszámú induló regisztrált, vagyis közel annyian, mint ahányan az első két megmérettetésen összesen indultak. A 346 indulóból 228-an értek végül célba.

PROLÓG

Az egész úgy indult, hogy egy bicajos baráti társaság rendszeresen felkerekedett, és egy nap alatt körbetekerte a Balatont. Többször is megtették már, ismertek minden fűt, fát, bokrot, emelkedőt, lejtőt, repedést, teraszt… mígnem egyszer csak elhatározták, hogy megteremtik a maguk Balaton-körét. Kicsit szárazabb, mint a miénk, de majd csak teleizzadjuk, ha elég sokan összejövünk – gondolhatták. És lőn!

Szépné Panda Tímea és Barna Imre elszántak voltak. Elnevezték Szép Kihívásnak, meghirdették, és várták, összejön-e néhány hozzájuk hasonló elvetemült bringás, aki egy nap alatt letekerne kicsivel több, mint 200 kilométert Kecskemét körül. Ötven indulóval már megelégedtek volna. És jóval több lett!

Az I. Szép Kihíváson lett 150-en indultak.
A II. Szép Kihíváson már 212-en indultak és 148-an értek célba.
A III. Szép Kihíváson 2017. április 30-án (vasárnap) pedig már 360 nevező volt. A 8:00-20:00-ig tartó eseményen végül 346-an indultak, közülük 219-en teljesítették a 204 km-es távot a 12 órás szintidőn belül. Kilencen szintidőn túl értek be, a legutolsó bringás 21:45-kor gurult át a célvonalon.

A legfiatalabb teljesítő Jemcev Andrea és Csorba Lázár, a legidősebb pedig Kálmos Éva és Szederkényi Sándor voltak.
A regisztrálás alapján az első beérkező Haskó Tamás volt-

Az Alföld tengersík vidékin zajló teljesítménytúra egyszerűnek tűnhet, tekintve, hogy a 200km alatt összesen van vagy 100 méter szintkülönbség. Hogy mi van, amitől mégis kőkemény megmérettetés a Szép Kihívás?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- az út nagy részén rettenetes minőségű az aszfalt
- a szél gyakran arcba támad, máskor megpróbálja kicsavarni az ember alól a gépet
- monotónia a végtelen hosszú egyenesekben
- a türelmetlen autósok
- az embernek a saját határai

És miért vállalkoznak mégis egyre többen arra, hogy kipróbálják magukat a Kecskemét – Kadafalva – Ballószög – Kerekegyháza – Kunbaracs – Ladánybene – Lajosmizse – Nagykőrös – Kocsér – Tiszakécske – Kerekdomb – Lakitelek – Tiszaalpár - Kiskunfélegyháza – Fülöpjakab – Jakabszállás – Orgovány – Izsák – Ágasegyháza – Ballószög – Kadafalva – Kecskemét útvonalon megrendezett teljesítménytúrán?

Mert fantasztikus érzés, ahogy több száz bicajos gyülekezik a rajt előtt, ismerősök találkoznak újra, barátok biztatják vagy ugratják egymást nevetve, és ismeretlenek elegyednek szóba egymással. Mert ilyen ez a kerékpáros kaszt. Mindegy, hogy országúti, monti, trekking, fitness, bevásárlós, fekvő, acél, alu, karbon, amikor a színes massza összeáll, és a rajtnál együtt dobban minden szív, az nagyot dob ez ember hangulatán, kiragadja a hétköznapi rögvalóból, repíti előre. 

A teljesítménytúrán az esemény fővédnöke, Boronkay Péter, megmozgatta egyesülete, a Mercedes-Benz Gyár KMSE (Kecskeméti Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete) mozgáskorlátozott bringásait. Közülük Császár Attila, aki az elmúlt két évben már mindkét alkalommal szintidőn belül letekerte ezt az embert próbáló távot, most is sikeresen teljesítette a kihívást. 

Az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány által támogatott, rászoruló családok gyermekeinek segítettek a résztvevők, akik a rendezvény egész ideje alatt használt vagy új sporteszközöket adhattak le a szervezőknek. A nap végén ezeket átadták az alapítvány képviselőjének. 

És van, akinek a 204 kilométer nem kihívás. Ilyen Bács Balázs, a Kilométer falók alapítója, aki nem kevésbé megszállott társaival Kecskemétről eltekert a Balatonra (éjszakai indulás, reggeli érkezés a starthoz), letekerték a Balaton-kört, majd a célbaérkezés után elindultak haza (természetesen kerékpárral). 1 óra 20 perc alvás is beéefért, és megérkeztek a III. Szép Kihívás rajtjához. Ekkor 505 kilométer, szinte folyamatos tekerésen voltak túl. És erre rátoltak még 204-et úgy, hogy a Balaton-kört és a Szép Kihívást egyaránt szintidőn belül teljesítették!

Álljon itt Balázs néhány gondolata a 715 letekert kilométer után: 

"Vasárnap reggel nagy hajrában reggel 7 órakor haza értünk a Balatonkörről, ami 505 km lett.
Otthon gyors ruha szárítás, pár falat evése, és a felesleges cuccok lepakolása fért bele fél órába mert rohanni kellett a Szép Kihívásra (204km teljesitmenytúra), hogy tudjunk regisztrálni is.
Nagy örömömre sok ismerős-barát-tekerő társ jött el, összesen közel 350-en voltunk.
Imre Barna megemlítette a résztvevőknek, hogy idiotizmusban van hova fejlődni: nézzenek csak ránk, 200km előtt egy 500km-es bemelegítőt nyomtunk.